nov25

A férfi is megtörik néha

Címkék: szeretetszerelemteremtőerőférfielfogadáséletközépi krízis

Megszokták, hogy nem sírnak, hogy kemények, hogy állják a sarat, mert az férfias. Így tanulták, így látták. Folyton azt mondták nekik: "ne sírj, ne legyél olyan, mint egy kislány!"

Azt is tudják, hogy a nők szeretik, ha néha el tudnak érzékenyülni.
A nők valóban szeretik, ha a férfi tud néha gyenge lenni, és meghatódik egy-egy pillanaton. A nő ilyenkor repesve örül, hogy a férfi képes gyengéd érzelmekre. Igen, a legtöbb férfi képes ezekre, de most mégsem erről van szó.

Mert azt, hogy időnként elérzékenyül egy férfi, és egy romantikus vagy drámai pillanatban még könnycseppekig is hatódik, egészen más, mint az, amikor az élet megtöri. Az előbbi egy pillanatnak szól, ez utóbbi viszont ki tudja meddig tart....

Mi történhet a férfi "lelkében" akkor, amikor a gondjai súlya alatt megtörik? 

Mi lesz vele? Mit érez, hogyan éli meg? Mit tehet mellette a nő?

Olvass tovább!

Izgalmas! Mert egy olyan hajszálvékony pengeélen táncolhat a nő a férfi mellett - ki tudja, mennyi ideig - ami egyszerre kíván tőle érzékenységet, de határozott erőt, kitartást és gyengeséget, gondoskodást és céltudatosságot... Erre pedig ilyenkor csak a nő képes a férfi oldalán - már, ha akarja!

A férfi is megtörik néha

A férfi és nő egyenrangúak, de mások

Azért mások, hogy jól tudják támogatni egymást és közösen újat tudjanak alkotni. A férfi alapvetően a teremtő minőség, aki kitalál, alkot, megvakósít, létrehoz, és amikor ezzel kész, akkor az alkotásait megvédi bármi áron is.

A nő pedig az, aki a férfi által létrehozott "életet" gondozza, otthonossá teszi, növedését biztosítja, gazdagítja, érzelmekkel feltölti. A nő a gondoskodó, érző és befogadó minőség.

A férfi, ha teremteni tud... és ha nem tud

A társadalmi elvárások azt ültetik a férfiba, hogy neki meg kell teremtenie a nő és a gyerekei számára a biztonságot. Neki kell őket anyagilag és fizikailag is megvédenie.

Ugyan már nem kell mammutokat ölnie vacsorára, és nem kell a kardfogú tigrissel megküzdenie, de még 2015-ben is ő az, akitől elvárják, hogy biztosítsa az ételre-való anyagiakat, a lakhelyet, és hogy kellő felelősséggel óvja és terelgesse családját. Ő a család feje, ő a ház ura...

A férfi ma a férfiasságát - ezt a teremtőerőt - alapvetően 2 dologgal azonosítja:

1. Mennyire képes előteremteni az anyagiakat a családja számára?
Ehhez persze fontos, hogy munkájában, szakmájában annyira sikeres és elismert lehessen, hogy ez gond nélkül menjen, hogy megfizessék.

2. Mennyire képes szexuálisan teljesíteni: gyereket nemzeni, hódítani?

3. ... és ez a kettő nála is mutat összefüggést, ahogyan a nőknél is van korreláció a sikeresség és a vonzerő között. Igaz?

Mindaddig, amíg a férfi sikeres ezekben, amíg képes teljesíteni, amíg teremt, amíg van hite magában, addig képes odafigyelni a környezetére is! Addig képes részt venni egy kapcsolatban, addig tud figyelni a nőre, a gyerekeire, a barátaira, a hobbijára. Mindaddig, míg érzi, hogy a társadalmi elvárások szerint is férfi, addig elégedettséget tud sugározni, és addig vonzó. Addig nagyon kellemes a közelében lenni.

Amikor a siker megtörik, zavar kerül a rendszerbe... és a férfi megrogyik

 Amikor a férfi a számára fontos dolgok egyikében kevésnek bizonyul - önmaga előtt!!! - akkor megrogyik. 

  • Amikor nem tud teljesíteni, eredményeket felmutatni a munkájában...
  • Amikor nem tud elég pénzt keresni, hogy a családja számára jobb életet biztosítson
  • Amikor fizikuma / egészsége sérül, és nem tudja a családját megvédeni, célokat kijelölni, vezetni, 
  • Amikor nem elég a társa számára szexuálisan sem - és a nő nem kívánja, megcsalja...
  • stb.

A férfinak ilyenkor a léte és hite kérdőjeleződik meg. Úgy érezheti, hogy haszontalanná vált. Ha már teremteni, vezetni nem tud, akkor koloncként éli meg magát a család és környezete nyakán. Legszívesebben elmenekülne... elsüllyedne, elvonulna. Azonban ezt nem teheti. Épp ilyenkor nem. Mert még mindig tőle várják, hogy teremtsen, sőt: most várják el leginkább, egyenesen követelik tőle. :(

Ő pedig harcol önmagával. Agyal, kattog azon, mit csinál rosszul, min változtasson, hogyan és ki legyen ő, hogy visszanyerje a hitét önmagában?

... és egyedül marad ebben. :(
Egyedül, mert a környezete legtöbbször a megoldást várja, a helyett, hogy segítené.
Ráadásul a férfivá nevelés során legtöbbjük azt tanulta, hogy nem kell segítséget kérnie, mert ő az, akinek a megoldást biztosítania kell. 

Ez majd minden férfit elér 40 éves kora táján. Életközépi krízisként is azonosítják ezt a "tünet-együttest". Mindegy, mivel címkézzük azonban. A lényeg ott van, hogy mindezt hogyan éli meg ő, és a társa - a nő - aki mellette lehet.

Hogyan segíthet a társ? Van-e módja segíteni?

A férfi nehezen vallja be, ha sikertelen. Láthatjuk szomorkodni, bele is betegedni, de nem szeret panaszkodni erről. Míg egy náthába képes belehalni, addig egy ilyen lét-megkérdőjelező-önharcban egyedül akar helyt állni. 

Szerencsés az a nő, akiben annyira meg tud bízni a férfi, hogy felmeri vállalni, hogy nehéz periódusban van. Szerencsés az a férfi, akiben van ilyenkor annyi őszinte önismeret, hogy szembe merjen nézni a tükörképével, és bevallani, hogy egyedül maradt, hogy megtört, és hogy szüksége van valamire...

Mire van szüksége a férfinak ilyenkor a nő részéről?

Számonkérés helyett megértésre.
Türelmetlen hisztik helyett csendre, és értő figyelemre.
Követelőző együttlétek helyett visszahúzódásra
Leértékelések helyett új ötletekre - egy múzsára

Ha a nő önmagában egész-séges, akkor most ő helyettük is erős. Nem abban erős, hogy az asztalra csap, és a párját noszogatja, hanem ezekben a fentiekben. Ilyenkor félre kell tenni a hisztit, a romantikus ömlengést, a követelőzést, a zsarolást: "ha szeretsz, megteszed... mondatokat"... és erősnek kell lennie ahhoz, hogy hagyja a férfit feljönni a gödörből.

Ha a párjától ilyenkor nem megértést és támogatást kap, a férfiak zöme vagy félrelép (más nőnél vigasztalódik) vagy inni kezd, vagy betegségbe menekül... egyik sem jó.

Kell, hogy a férfi érezhesse, hogy mégis hasznos, hogy mégis van, aki felnéz rá, hogy mégis van benne hite másoknak! Kell, hogy bátorítást kapjon, kell, hogy csendben megihletődjön egy új tervre!

Vékony ám a mezsgye, szinte pengeélen táncol ilyenkor a nő is.

Mert ha a nő nem szereti a párját eléggé, akkor sokat "bántja,noszogatja" támogatás helyett. Ha meg nagyon szereti, akkor hajlamos lehet arra, hogy túl-gondoskodjon a férfi felett, vagy mint megmentő helyette oldja meg a problémát. Ezzel a nő átvenné az anyai szerepet vagy előlépne a férfi főnökévé, ami szintén egyenlő a férfi kasztrálásával...

Ne kérd számon, ne sürgesd, de ne is oldd meg helyette... csak szeresd, és ihlesd meg! Vékony a mezsgye. Iszonyú vékony.

Ne fusd a köreidet! Építsd magad! Ismerd fel a saját működésedet! Kívánom, hogy menj tovább az utadon, és fedezd fel önmagad mélységeit!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Női és férfi szerepek - kurzus

Ilyet kívánok neked! Egy tudatos felismerést, egy örömteli kalandot önmagad megismerésének útján. Ha szeretnél ebben mélyebben elmerülni, akkor ezt neked találtuk ki: A könyv

Korábbi hozzászólások

1
Gombár Margit
2016. 11. 27. 07:45
Szia Tündér, nem tudom hogy csinálod de egy - egy írásod pontosan akkor jön amikor kell. Ennyi véletlen nem létezik. Köszönöm

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign