nov30

A konfliktuskerülők és menekülők útján a párkapcsolatokban

Címkék: szeretetszerelemkonfliktuskonfliktuskerülőmenekülfélelemelvárásokdöntési helyzet

Ismersz konfliktuskerülőt, vagy notórius menekülőt? Netán egy ilyen személyiség a társad - vagy próbálna a társad lenni - egy párkapcsolatban? Esetleg te magad vagy ilyen?

Fura pókok... és mintha nem lenne megoldása annak a képletnek, hogy hogyan éld túl a konflkiktuskerülőket. Mert bár jól hangzik, hogy ők kerülik a konfliktust, valójában ők örökké abban élnek. Ezért nagyon zűrösek, valahogyan semmi sincs a helyén az életükben. 

A konfliktuskerülő nem tudja megoldani a gondjait, nem képes szembe nézésre, és próbál menekülni. A hullámok pedig egyszer úgyis összecsapnak a feje felett.
Csakhogy a problémákból az út sohasem a menekülésben vezet kifelé, hanem mindig a problémán magán át.

Milyen egy konfliktuskerülő társ? Mire számíthatsz mellette, és hogyan kezeld? (Ha netán mégis van megoldóképlet erre)

Olvass tovább, izgalmas...

A konfliktuskerülők és menekülők útján a párkapcsolatokban

A konfliktuskerülők azt hiszik, őket a szeretet vezérli...

Először is: NEM ROSSZ emberek. :) Szerethetőek, mert ők aztán igazán mindenkinek jót akarnak. Olyan nagyon nem akarnak senkit megbántani, hogy az életük egy örök egyensúlyozás mások erői között. Tele félelemmel, rengeteget erőlködnek azon, hogy életük minden területén megtartsák a békét.
Ez azonban gyakorta lehetetlen, mert az élet őket is döntésre kényszeríti, választásokra, prioritások felállítására, állásfoglalásra, melyben így mégis arra szorulnak, hogy valakiknek ellent mondjanak, másoknak hátat fordítsanak, megint másoknak meg kedvezzenek.

A konfliktuskerülő szereti az embereket, ez igaz, ezért nem akar rosszat senkinek. Az egyensúlyt fenntartani azonban hazugságokkal, hallgatással, vagy meneküléssel tudja csak.
Ez pedig olyan helyzetekbe sodorja, ami végül egy lavinává növi ki magát, és amiben a környezete tagjai sorra lázadnak fel ellene.

Fél. Szinte mindentől, és mindenkitől fél. Fél a visszautasítástól, fél mások haragjától, fél mások elvárásaitól, és fél mások szeretetétől is.
Keresi a biztos pontokat, de hol erre, hol épp az ellenkező irányba fújja a szél.

Aki erőszakos vele, az eléri, hogy neki teljesítsen. Félelemből teljesít. Nem szeretetből. :(
Aki nem kényszeríti, csak elfogadja, az támaszt nyújt neki, azzal jól érzi magát, de ha sok az erőszakos a közelében, akkor a konfliktuskerülő egyik megfelelésből a másikba esik, és gyakran épp azon gázol át, aki támasza volt, aki nem erőszakoskodott, csak szeretettel a háta mögött állt.

Aki őt szeretettel támogatja, az gyakran és egyre gyakrabban szembesül azzal, hogy háttérbe szorul. Olyan, mintha nem számítana, nem lenne fontos... pedig nagyon fontos ő a konfliktuskerülő életében. Nagyon, de ő várhat. Várhat arra, hogy végre minden felhő eloszoljon... csak hogy ez a pillanat sosem jön el  egy konflkiktuskerülő életében.

A felhalmozott döntésre érett szituációk maguk alá gyűrik a konfliktuskerülőt. Egyszerűen döntéseket kell hoznia, ami nagyon megviseli. Miután az erőszakosok hajlítják, és a barátai, szerelmei nem jutnak térhez a közelében, előbb-utóbb elhagyják... egyedül marad.
Egyedül... és még jobban fél. Már az sem maradt, aki támasza lehetne. Ilyenkor fogják menekülésre...

Szóval vagy erőszakos leszel, és akkor eléred, hogy FÉL-jen tőled, vagy támogatod, de akkor meg úgy tűnik, észre sem vesz. 

Mi elől menekülnek? Hová futnak? Mi lesz velük?

Még egyszer:Ők nem gonoszak. Sőt! Csak nem merik önmagukat vállalni. Ők nem mondják az arcodba, mit gondolnak, nem fognak megsérteni, asszertívek.

Aztán tehát menekülnek. Mindegy hová... el .... önmagukba.

Az okosabbak ÖNMAGUKBA fordulnak, és próbálnak önmagukból erőt nyerni, átgondolni a lehetőségeiket, és erőt nyerni. Ez hetekig is eltarthat. Ilyenkor olyan záró faluk nő, ahová senki és semmi nem tud behatolni. Ilyenkor nem tudnak szeretetet adni, mert minden szeretetüket bezárták a falaikon belülre. Ne várj megoldást, ne várj kommunikációt, ne várj életet sem.

Egy másik részük viszont nem önmagába, hanem a külvilágba menekül, és mint egy veszett kutya keresi az életet: iszik, csajozik, pasizik, ... csavarog, megy, mint egy vadló, de valójában nem éli az életet, nem tapasztal, csak sodródik. Nem élvezi a kényszerből nyert teret.

Mind visszatérnek - vagy belehalnak - de többségük visszatér az életbe, és hoz egy tervet, egy picit megerősödve, picit az asztalra csapva, hogy megoldhassa a gondjait.

Aki ilyenkor mellette áll, az mellette is maradhat.. aki előtte elfogyott, az már csak távolról nézheti, ahogyan megerősödik. Mert megerősödik.

Döntsd el, ki akarsz lenni az életében!

Az, aki megkapta a lehetőséget, hogy lássa összeomlani, és aki közben jogosan el is várt volna tőle egy-egy ígért teljesítést, az ki fog esni a körből. Ha te köztük voltál: akár támasz, akár erőszakos hatás, te nem leszel része a jövőjének úgy, mint régen vágytad - nagy valószínűség szerint. 

Lehetsz megmentője:
Lehetsz. De számolj vele, hogy ezzel épp egy időben, hogy segíted, le is értékeled őt. Gondoskodásod örökre szép nyomot hagy benne, de tudni fogja, hogy nem tudja neked viszonozni sosem, és ezért el is távolodik tőled... egy baráti vonalon fog megtartani  (jó eséllyel)

Lehetsz "anyja" vagy "apja":
Gondoskodhatsz róla felvállalva azt, hogy a szereped ez marad: gondoskodsz, aggódsz, támasztod, de valószínűleg ez is maradsz. Hozzád fut, ha mások szorongatják, de sosem fog nálad maradni, lecövekelni, mert az "anyja" vagy az "apja" vagy.

Lehetsz a "főnöke":
... és kérheted tőle a teljesítményt, a döntést... 
Ez neki izgalmas, mert egyrészt utálni fogja, szenvedni fog miatta, ugyanakkor kihívásként is értékeli, és izgalmasnak, izgatónak fogja tartani. Húzd meg, ereszd meg: kicsit megérted, kicsit számonkéred...
Egy darabig eljátszhattok így, de ez nem valódi szerelem, csak egy illuzórikus. Amint megszerzett, meg is un...

... és egyszerűen hagyhatod pusztulni, majd emelkedni:
ELENGEDNI, mosollyal a távolról buzdítani!
Nem irányítani, nem megoldani neki, nem számonkérni, nem futni utána, nem kérni, nem kapni... csak hagyni, hadd küzdjön. Ha időnként megjelensz, adsz neki egy ötletet, egy ölelést, egy kávét ( :) ), eg biztató mosolyt, 2 baráti tanácsot, majd újra hagyod, hogy kiélje magából a megoldást, akkor tartasz jó úton.

Kívánok a közös utatokon sok erőt! :) Jó kis utazást önmagatokba! :)

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Korábbi hozzászólások

11
Nagyon jó összefoglaló.. ha nem is 100%ban, de (sajnos) elég sok pontjában magamra ismerek. Eddig nem igazán láttam az összefüggéseket a történések mögött.. Persze elszomorít a felismerés, hogy eléggé érintett vagyok, de ez van. Mennyire tud kapcsolatképes lenni egy ilyen személy? Illetve még fontosabb, hogyan, merre kéne elindulni ezt a konfliktuskerülést, és persze a vele járó olykor passziv-agresszív viselkedésformát vagy fejleszteni? Köszönöm!
10
Nálam ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a férjem emellett még elkerülő is, valamint passzív-agresszív.Ami azt jelenti hogy senkivel nem konfrontálódik, mindenkinek mosolyog, ahol kell, és utána pedig ahol nem kell, ott az előző körben felgyülemlett feszültséget ráhányja a körülötte lévőkre, ez általában én, a felesége vagyok és a gyerekei.Velünk folyamatos kekeckedés, beszólogatás, megalázás, viszont szülők és testvérek felé nem szabad konfrontálódni, ők úgy rángatják, amennyire akarják. Utána hazajön, és felrúgja a családját.Hogy mennyire jó ember, azt nem tudom, de hogy minket tudatosan bánt, az biztos.A testvér feleségének minden kérését teljesíti, mert ő a tesó felesége, arra nem mondhat nemet.Nekem mindenért küzdeni kell, otthon nem csinál meg nagyon semmit. Ha valamire megkérem, és kedvesen szépen kérem egy darabig, akkor kb. 2-3 év alatt megcsinálja.Tesó felesége péntek este telefonál, párom szombat reggel rohan, és csinálja.Abba az irányba érzem a törődést, a mi irányunkba csak a lepöckölést, elhagyást, menekülést és rengeteg kekeckedést, folyamatos beszólást. Abba az irányba tilos ellentmondani, mindenre bólogatni kell.És semmit de semmit nem hajlandó megbeszélni, kizárólag azt, hogy mit vegyünk a boltban.
9
Mi tortent azota? Silerult kisse megnyilnia, tudott segiteni neki a pszichologus?
8
egyszóval: ezek az emberek kapcsolatképtelenek?
7
Kedves Margit, A konfliktuskerülő személyiségleírás nagyon passzol, csak te nem tartozol ebbe a kategóriába... tipikus problémamegoldó vagy, és büszke is lehetsz erre. A Konfliktuskerülő , mint személyiség nem azt jelenti, hogy nem kezdeményez vitát, hanem hogy képtelen szembenézni a gondjaival és elmenekül, pedig belül mérgezi őt és a környezetét is.
6
Kedves Erika, nagyon beskatulyáztad a konfliktuskerülőket ! Konfliktuskerülő vagyok, és büszke is vagyok erre! Láss csodát ! És igen , meg tudom oldani a gondjaim, szinte gyerekkorom óta gyakorolom, képes vagyok szembenézésre és nem menekültem el semmi elől, tudtom szerint. Igaz , volt egy -két probléma amit szivesen átpasszoltam volna másnak, de megoldottam . Igen, kerülöm a konfliktusokat, sokszor elengedem kolleganők megjegyzéseit, beszólásait, a szomszédok pletykája nem érdekel, magasról teszek rá, nem keresem a csomot a kákán, és büszke vagyok, hogy sárkányi énem visszafogom. Egyszerűen nem szeretek veszekedni, nem az az életcélom , hogy jól megmondjam a másiknak a véleményem róla , vagy arról amit tett vagy nem tett. Igaz , a nemhagyommagam elven lehet veszekedni jót és sokat, ismerek pár ilyen nőt, biztos vannak férfiak is, de én inkább nőkben láttam ezt. Lehet veszekedni a pároddal mert nem vitte le a szemetet, mert nem ürítette ki a hamutálcát, mert nem mosogatta el a tányérját, vagy a zoknit a sarokba dobta. És megteheted te is mindezt, ha szóváteszed akkor nem kell egy veszekedést kezdeni, hogy hét szomszéd is hallja , hogy te bezzeg nem hagyod magad. Valahogy tudatosan igyekeztem a konfliktuskerülésre, és én nem tartom hibának. Tele van a hócipőm a veszekedős, bakalodó, mindenben hibát kereső, a jól odamondó emberekből. Nem gyávaság és nem félelem. Amikor dönteni kell, akkor döntesz, a jó az jó , és a rossz az rossz, és a szavadnak értéke van . Ez is konfliktuskerülő mód.
5
Boldis Katalin
2016. 12. 01. 20:09
Köszönöm :)
4
Mintha csak a volt páromról olvasnám a sorokat. :( Amikor éreztem, hogy valami probléma van, és megkérdeztem, hogy mi az, válaszul mindig csak annyit kaptam: - Kérlek, ne hozzál kellemetlen helyzetbe! Az idők múlásával már nem is kérdeztem semmit, csak éltünk egymás mellett. Úgy éreztem, jól élünk, nem voltak konfliktusok. Ez tartott négy évig, mígnem egy szép napon elém állt, és közölte velem, hogy ő ezt már nem bírja tovább és kilép az életemből. Azóta eltelt egy hónap. Még mindig úgy érzek iránta, mint azelőtt. Ő valóban JÓ EMBER. Visszavárom!!!!
3
Puskás Enikő
2015. 11. 30. 22:29
Ilyen kapcsolatban vagyok lassan 2éve.Igen,nehéz benne lenni és várni....Eljutottunk oda,hogy felismeri a gyerekkori sérelmeit és beszél róla.Pszichológushoz is bejelentkezett,bizakodó vagyok.Aztán meglátjuk,mert igy senkinek sem jó!
2
Ilyen a volt férjem. Nagyon nehéz volt vele együtt élni. A munkába menekült , hogy ne kelljen szembenéznie az élettel és döntéseket hozni. Mindenre jó kifogás volt, hogy nincs ideje, mert dolgozik. Még a hivatalos ügyeit sem intézte el. Persze egy idő után a fejére omlott a tető és menekülésre fogta a dolgot. Engem hibáztatott mindenért. Sokáig küzdöttem a házasságunkért, aztán elengedtem. Néhány hónap múlva sírva akart visszajönni. De akkor már nem akartam, valami megváltozott bennem. Azóta egy másik nő mellett csinálja ugyanezt. Néha beszélünk, olyankor elpanaszolja a problémáit. Kap egy mosolyt, egy kávét és néhány jó tanácsot....
1
Nagyon ismerős ez a leírt személyiség.Szerintem azt is mondhatjuk rá,hogy ez a depresszió.Családnak,barátnak egyaránt megterhelő vele kapcsolatot ápolni.Ha nem vigyáz a közelálló személy akkor könnyen leránthatja a mélybe.Sok szenvedés és fájdalmas csalódásban van része annak aki megpróbál kitartani egy ilyen ember mellett.Ha nem is szándékosan,de hülyét csinál a szeretteiből majd egyedül marad mert elmarja maga mellől azokat akik szeretnék.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign