dec12

A női és férfi egó összecsap - 1. rész: A klisék

Címkék: szeretetszerelemfélelemegó

Hiába is vagy Te önmagad, ha a párod rád akarja húzni azokat a buta kliséket, amiket korábbi kapcsolataiban élt meg, vagy még szülei viszonyából hoz magával?

Mintha nem venné tudomásul, hogy te  TE vagy, és nem anyukája / volt felesége / "minden nő vagy minden férfi"? 

Persze, minden a VITÁK hevében csúcsosodik ki. Addig minden csodásan rendjén van. Ám jön a konfliktus, és Te rögtön olyanokkal kerülsz összehasonlításba, akikkel valójában semmi közös nincs bennetek.

Próbálsz kitörni a "klisé alól" és bizonygatod, hogy: "hahó, én nem az vagyok, én nem olyan vagyok, én nem sértődtem meg, nekem nem kell hazudnod sem, ... stb" - mégis valahogy egy kalap alá kerülsz a "többiekkel", és szomorúan konstatálod, hogy úgy törik meg a varázsod, hogy tulajdonképpen még csak közöd sincs a rossz képhez, amit rád húztak. Itt jön a "minden nő hisztis", a "minden férfi hazudik", "minden nő / férfi egyforma" mondatok sora, és kész, máris begyűrűzik egy buta vita a nagy semmiről...

Mutatok mintát, vicces - de ugyanakkor fájó is - és nézzük meg együtt azt is, hogy mit tudsz tenni azért, hogy a kedvesed végre valóban téged lásson!

A női és férfi egó összecsap - 1. rész: A klisék

Miért jönnek elő a klisék?

Picit visszakanyarodunk a szerelem ébredéséhez. Amikor a szerelem fellobban, lángra kap benned (bennetek), akkor olyan szabadon és olyan magas rezgésen élitek, úgy örültök önmagatoknak és a párotoknak, hogy szinte valóban a Föld fölött lépkedtek a rózsaszín felhőkön. Napokig, hetekig élitek úgy a csodát, hogy nem akartok figyelembe venni semmi mást: Minden mindegy, minden eltörpül, eltűnnek a gondok, eltűnik a többi ember és csak egymást látjátok. Szabadság és szerelem... fantasztikus kettős, párban járnak.

Aztán eltelik 4-8 hét, és ki kell kukucskálnotok a felhők alól, mert hisz tudjátok, felelősséggel tartoztok a földi dolgaitokért is. A munkátokban elvárások sora vár, a gyerekeiteknek is zajlik az élete, ott a sárga csekkek tucatja... óh szomorú valóság.

Lejöttök a felhőkről és megkezditek a "projectmenedzsmentet": mert hisz a munka, a gyerek, a magánélet egyéb dolgai között helyet kell szorítani a nagy szerelemnek is. Hol, mikor, milyen szokásokkal passzírozd bele a zűrös mindennapokba a mennybéli csodákat a pároddal? 
Nehéz... és bizony szervezést igényel, közös szabályokat, kompromisszumokat, és azt, hogy mind a ketten tekintettel legyetek egymásra. Az elvárások legtöbbször ezeken a pontokon támadnak fel a kapcsolatban olyan klisék mentén, amiket korábban alakítottál magadban ki.

Óhatatlan, hogy a hétköznapok üzemmódjára átkapcsolva ne támadjon fel az első vita, és aztán a többi sorra. Amíg nincs vita, tökéletesnek, egy csodának látjátok egymást, hisz a boldog örömök szintjén gondoltok egymásra. Aztán a viták és konfliktusok idején ez változik.

Jönnek az első konfliktusok: mindenki menekül a bevált módszerekhez

A viták tulajonképpen 2 dologról szólnak:

1. Amiről kifelé szólnak: ki alkalmazkodjon (többet), ki nem felel meg a másik elvárásának...

2. és ami befelé zajlik bennetek: "jaj, csak nehogy sérüljek, jaj, csak nehogy rosszabbnak lásson, mint ami vagyok, nehogy kiábránduljon belőlem", vagy: "jaj, csak, nehogy sérüljön a szabadságom"

Mind a kettő tétel mögött az egó félelme húzódik meg. Sarokba szorult, veszélyt érez. Ilyenkor óhatatlanul is előhúzza az egó (a személyiséged) a múltban megélt hasonló helyzetek emlékét, és ami akkor bevált, mint "védekezési és szabadulási módszer", az kerül most is az asztalra.

Ha a párod azt látta korábban, hogy a legjobb védekezés a támadás, akkor támadni fog: hibáztat, lázad, asztalra csap, ha a menekülés vált be, akkor eltűnik 2 napra, ha a sértődés, akkor 3 napig nem szól hozzád, ha meg sírni kezd és áldozattá válni, akkor tudhatod, hogy gyerekkorban vagy más párkapcsolatokban ez vált be neki korábban.

A korábbi reakcióihoz és tapasztalataihoz azonban neked semmi közöd... 

...az ostor mégis rajtad csattan, mert a párod úgy tekinti, ugyanolyan szituációba került ismét, és téged ugyanannak az "ellenfélnek" azonosít - na nem tudatosan - akivel régebben megvívta a csatáját.

Van erre egy példám a férfiról, aki 14 évig azt "hitte", az anyukáját vette feleségül. Ne úgy értsd ezt, hogy a nőtől anyáskodást várt! Ezt úgy értsd, hogy azt hitte, hogy a felesége - ha már néhány dologban hasonlít a "kedves mamára", - biztosan mindenben ugyanolyan. Ez persze nonszensz, de a férfinél ez teljesen egyet jelentett. Szegény kis asszonykája hiába integetett az anyós-skatulya mögül, őt egyszerűen nem vették észre. 

A férje úgy gondolta, hogy a nő ugyanazoktól fél, amitől a mama, ugyanazt kedveli, biztosan ugyanazokat a szokásokat űzi... stb. Holott ennek még ikrek esetében sem lenne semmi valóságtartalma.

Nézd, talán magadra ismersz:

A nő:   "meg kell beszélnünk valamit, van egy problémám...."  - és elmondta egyenesen, mi nyomja a szívét.
A férfi: "értem, és mi a valódi problémád? Ez ugyanis tuti nem az!"
A nő:   "Ez a problémám, ez bánt, ezt rendezzük el!"
A férfi:  "Ez kizárt! Anyu is mindig hátulról jött. Előadott egy problémát, de mindig volt egy másik a háttérben. Elő az igazival".
A nő:   "Én nem anyukád vagyok. Ez a problémám, nincs másik. Kérlek, ezt beszéljük meg!"
A férfi: "Minden nő így működik, hátulról jön és manipulál."
A nő:   " Minden nő? Akkor én nem vagyok nő, ha nem így működöm?"
A férfi:  "Biztos menstruálni fogsz akkor, szóval, ez nem lényeges probléma, csak hiszti."
A nő:   "Okés, tudod mit, megbeszélem magammal, te meg csak keresgéld a hátsó okokat, és szólj, ha jutottál valamire! De ne csodálkozz, ha én majd mást is megoldok nélküled eztán!"
A férfi:  "Tessék, mint anyám, máris hisztizel."

A férfi odáig el tudott jutni, hogy könyvek tucatjait olvasta el a női agy működéséről, és bizonygatta: a "nők eltévednek, nem tudnak tájékozódni. A nők nem tudnak tolatni"...stb és ha netán a felesége mégsem tévedt el, akkor olyan zavart élt meg a renszerben, hogy elővette a könyvet, hogy megmutassa, "már pedig a felesége eltéved, mert nő és kész!". Ha szegény nő 100-ból egyszer tényleg hamarabb fordult be egy utcával a kelleténél, akkor azzal meg is volt férje számára a kielégülést jelentő igazolás: "no lám, eltévedt. Ugye, mondtam!"

De ettől hétköznapibb, egyszerűbb dolgokba is belefuthatsz:
A párod nem mond igazat, mert a korábbi kapcsolataiban a párjai rosszul reagáltak az igazságra - pl: ha kiderült, hogy sörözött egyet a haverokkal a helyik kocsmában, vagy autóval hazavitte a csinos új kolléganőt, vagy, ha sms-e érkezett egy exétől... Ezért neked sem mond igazat, mert biztos, ami biztos, jobb elkerülni a vihart. Ekkor sem téged lát, nem a jelent mérlegelte, hanem a hozott tapasztalatai szerint épp rád akarta húzni a klisét, hogy te - mint minden nő - biztosan féltékenységi rohamban törnél ki....

Az egós személyiség múltbéli tapasztalatai nem csak félelmeket váltanak ki, hanem a reakciókat is hordozzák (amiket győztesnek éltek meg korábban.)

Ezekkel a klisékkel minden kapcsolat megküzd. Nem csak a párok, hanem anya-gyerek, baráti vagy munkahelyi viszonyok is. Többnyire akkor kapcsolnak be, amikor baj van, konfliktus üti fel a fejét. Amikor ez bekövetkezik, és rád húzza a párod a korábbi kapcsolatai rögzült megoldásait, nem csoda, hogy elkeseredsz.

Tudom, milyen nehéz szembesülni azzal, hogy a párod NEM VESZ ÉSZRE, vagy valami borzasztót képzel beléd. Tudom, milyen nehéz lerombolni, az ilyen mélyre ívódott tévhiteket.

Ha az ő szemén keresztül azt látod, hogy nem tudja ki vagy, és meg se próbálja azt észrevenni, aki Te valójában vagy, akkor mérlegelj! 

1. Tudd, hogy ő olyankor valójában NEM TÉGED szeret, hiszen láthatóan sablonok, skatulyák, múltbéli viszonyok szintjén él. Neked pedig érvényesülni csak úgy lehet, ha folyton bizonygatod, hogy Te más vagy, TE TE vagy, Te nem az vagy, akinek ő beállít. Ha tudsz így élni, tiéd a terep, rajtad a világ szeme...
Kitarthatsz úgy, hogy nem veszed fel a reakcióit. Tudd, hogy az ő kliséi csupán az ő buta tapasztalásai, és az ő tudattalan folyamatai. Te tudd, hogy ki vagy és merre tartasz. 
Ha szereted őt, mert a vitákon felül nagyon is jól vagytok és tudjátok értékelni egymást, akkor csak egyik füleden be, a másikon ki a sok klisé.

3. Ha nem szereted ennyire, akkor meg lépj tovább, és találj olyan társat, aki téged lát, és nem a múltja árnyait!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Női és férfi energiákról tudatosan, játszmák nélkül...

Sok szeretettel várunk

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign