jan03

Apró hazugságok magadnak, önámítás... El sem hiszed, milyen sok van

Címkék: szeretethazugságpárkapcsolatőszinteségelvárásbirtoklás

Őszinteség nélkül nincs szeretet.
Sőt! Először önmagad felé legyél őszinte, mert önmagadat elfogadni, szeretni és mások előtt is vállalni a kulcs és kiindulópont ahhoz, hogy majd olyan életet élj, amiben jól is érzed magad.

Biztos vagyok abban, hogy most azt gondold, te már eléggé őszinte vagy magadhoz, és még emlékszel az időkre, amikor valóban fontos kérdésekben hazudtál magadnak. Meglepő, talán nem is hinnéd, milyen észrevétlen bújik meg a kis "programjaidban" a fejedben a sok picike, apró "igaztalanság".

Mi számít hazugságnak önmagad felé?

Minden olyan gondolatod, szokásod, melyet azért "használsz", hogy tűnj valamilyennek, hogy fenntarts egy képet önmagadról (magad vagy) mások felé.

Ez még így nem is minősül hazugságnak akkor, hogy ha ez a szokás, vagy gondolatod jó érzéssel tölt el, ha szabadságot ad neked, ha élvezed, ha meg tudod élni magad benne. Ez esetben egy fontos szerep ez, és nem hazugság, mely építi az életedet és hozzátesz.

A hazugság annyiban más, hogy nem is érzed jól magad miatta. Egy olyan szokást, gondolatot cipelsz egy szerepedben, ami bezár, ami korlátoz, ami gyakran szenvedést, fájdalmat, dühöt vagy haragot is okoz, de mégsem teszed le, mert ragaszkodsz ahhoz, hogy az neked "jó", vagy "hasznos".

Egyszerű, de nagyon szemléletes példák következnek, meg is fogsz lepődni, hol bújik meg a kis hazugság...

Olvass tovább, lásd meg magad, vagy a szeretteidet ennek tükrében, és segíts magadon, vagy  rajtuk, hogy kitörjenek a szorongató hazugságból és újra közelebb jussanak egy jókora lépéssel önmaguk boldogságának forrásához.

Apró hazugságok magadnak, önámítás... El sem hiszed, milyen sok van

1. példa: Megszerezni a páromat, birtokolni...

Szenvedsz attól, hogy nem tölt veled elég időt a párod? Hogy órák telnek el, és nem tudod, merre van, mit csinál? Fáj, ha nem mondja mindennap, hogy fontos vagy neki? ... még ha csak nem mondja, de még nem is érezteti? Jelei sincsenek? Háborogsz azon, hogy nem tudsz olyan fontos lenni neki, mint amilyen fontos ő neked?

Jogos minden felháborodásod, de vedd észre, hogy dühöngeni rajta és miatta teljesen felesleges. Ő nem fog változni azért, mert te dühöngsz és szenvedsz. A te szenvedésedet nem érdemes kivetíteni, sokkal okosabb benned kezelni, hisz a cél az, hogy benned béke és boldogság legyen.

Nem azért szenvedsz, mert ő ilyen-olyan... hanem azért, mert Te mást vársz tőle, mert fáj, hogy te nem tudod elérni, hogy úgy szeressen, ahogyan te őt. Mert te nem tudod elérni, hogy úgy viselkedjen, ahogyan te szeretnéd. Vagyis szenvedsz attól, hogy nem tudod megszerezni őt, és belettuszakolni egy "rendes"-nek vélt párkapcsolati mintába.

Közben hazudod magadnak, hogy nincsenek elvárásaid - mert hisz, milyen ciki már egy tudatos embertől, hogy vannak... Nem baj, ha elvárásod van, és nem baj, ha birtokolni szeretnéd. Ez az emberi alapprogramod része. Ha felismered, és belátod, akkor tudsz is együtt élni a dologgal. Főleg addig okozol magadnak vele szenvedést, amíg eltagadod magad előtt.

Valld be magadnak! 
Mondd ki: "Meg akarom szerezni őt, és nem sikerül".... mert csak onnantól tudod kezelni a dolgot, hogy ha fel is tudod vállalni, ha őszinte tudsz lenni magadhoz. Amíg ezt nem teszed, addig csak szenvedsz tovább, és mindenért őt fogod okolni. Bizalmadat veszted, függésbe hajszolod magad, lesed majd minden lépését, és számon kéred, ha van rajta sapka, ha nincs....

Mondd, ki, hogy a valódi ok, hogy: "igenis, meg akarod őt szeretni, de ő kicsúszik a kezeid közül, mint szappanos hal egy vödör nyálból". Aztán innentől kezelheted magadban a témát, és elengedeheted a birtoklást, hogy élvezni tudd vele a jelent! :)

2. példa: A tökéletes nagymama...

Karácsonykor a fiatal nagymama idegesen, és fáradtan sürög a konyhában. Nem leli a helyét, nem tudja, mihez fogjon, szorongatja az idő, mert olyan sok tennivalója van még. 
"Azt szeretném, hogy mindenki jól érezze magát, és mindenkinek meg legyen a kedvenc finomsága!" - mondja, de láthatóan idegessége ezzel a mondattal csak tovább fokozódik. 
Következő mondataival meglepő kijelentéseket tesz, a család értetlenül is reagál:
"Mert nektek semmi se jó, mindenki nagyon válogatós".
A család megszólítást kapott... ebből vita kerekedhet...

Felesleges itt bármit mondani, mert tudod mi történik?
Az történik, hogy a fiatal nagyi abban a szerepben van, hogy ő egy tökéletes nagymama. Ő tette magát a szerepbe, a család kedvében akar járni. Csakhogy valójában ehhez semmi kedve, már fáradt, már csak harcol az idővel és önmagával. Legszívesebben mindent félretenne és lepihenne egy nagy semmittevésbe, és hagyná azt a "butaságot", hogy "neki mindenkinek a kedvében kell járnia". 

Csakhogy ilyet egy nagymama az ünnep kellős közepén nem mondhat - ő legalábbis így gondolja, ezért meg se fordul a fejében, hogy letegye a munkát.
E helyett azonban - és nem gonoszul és nem tudatosan - keres olyan okot, ami miatt úgysem fog tudni a többiek kedvében járni, egy okot, ami rajta kívül áll: "válogatósok vagytok" - ezzel menti ki magát a saját hazugságából, melyet önmaga felé gyakorol.

3. példa: Az alkoholista apuka...

A férfi minden este megiszik egy üveg bort. Teljes egyedüllétbe burkolózik a palackkal és rendre elfogyasztja a bort. Sejti, hogy ez sok, és hogy ez már alkoholizmus, de az alkoholizmusról úgy tanulta, hogy az veszélyes, ő maga pedig még önmagán nem érzi a veszélyjeleit, vagy a baj tüneteit. Ezért azt vallja, hogy ő épp csak annyit iszik, amennyi még egészséges....
Ő úgy gondolja, hogy egészséges.
A kérdésre, hogy ő iszik-e, a válasza csípőből az, hogy: "nem!". Mert hiszen, az iváson azt érthetik az emberek, ami már káros mértékű.

Ez is hazugság. Oly mértékben elhiteteti önmagával az emberünk, hogy ő nem iszik, hogy igazaként képviseli. Neked, nekünk nem hazudott, hiszen azt képviseli, amit ő maga is elhisz. Hazugsága miatt nem kérheted számon, mert az neki igazság... 

Később azonban a környezete egyre több jellel szembesíti, ami azt tükrözi, hogy igenis baj van. Az egészsége még bírja, de az alkoholizmus egyéb tüneteit (a szociális jellegűeket) egyre többen veszik észre. A férfit elhagyja a családja, és csupán ekkor mer szembe nézni önmagával. 

4. példa: A csalfa feleség...

A feleség "jó kislányként" él, és buzgón távol tartja magától a kisértést is, nehogy véletlenül egy férfi megérintse a szívét, és meginogjon a hűségében. Teszi ezt úgy, hogy közben hűséges egy olyan férjhez, aki már rég csak a hibát keresi benne. Nem illő ám kilépni, nem illő félrelépni sem... "de boldogtalanságban élni illő? Elviselni a sok leértékelést, az illő?"

A nő éjjelente arról álmodik, hogy egyszer csak betoppan valaki, aki szeretni fogja, és elfogadni olyannak, amilyen. Egy férfiről, aki örül, ha vele lehet, akinek ő nem teher lesz a vállán. Vágyik minden figyelemre, minden szeretetet, minden kis érintésre, amiben elhiheti, hogy ő is fontos lehet valakinek. A férje ezt rég nem adja. Mást beengedni az életébe "csalás" volna. Csapdába került, és elhiteti magával, hogy más kapcsolat sem jobb... máshol sincs nagyobb béke.

Önmagát beszorítani, önmagát megcsalni, magának hazudni, hogy nincs vágy, hogy nincs megoldás, hogy nincs kilépés, még nagyobb csalás. Orbitális csalás önmaga felé!

Ezek csak apróságok, de apró kicsi hazugságok tucatja rejtőzik a felszín alatt majd minden emberben, aminek meg akar felelni, amit elhisz magáról, amihez alkalmazkodik, akkor is, ha fáj.

Fogadd el, és MONDD KI, hogy vannak olyan vágyaid, amik boldoggá tennének, és ne törődj azzal, hogy azon megbotránkozna a világ, a rokonság, a barátok.
Hazug barátok, hazug rokonság, hazug környezet az, amelyik csak olyannak szeret téged, amikor "jó kislány, jó kisfiú, tökéletes nagymama" vagy.

Mondd ki, mert elengedni a rosszat csak akkor tudod, ha elfogadod, hogy létezik

A fenti példák nyomán:

"Birtokolni, megszerezni akarom a kedvesemet, mert akkor érezném magam biztonságban. Jó volna elengedni a birtoklási vágyat és örömmel élni a jelent!"

"Nem akarok mindenkinek jót most, mert fáradt vagyok. Segítségre szorulok, egyedül nem megy."

"Túl sok alkoholt iszom, és belátom, ezzel magamat is bántom. Segítségre szorulok."

"Szeretetre, figyelemre vágyom, és szeretném, ha az én szeretetemet is befogadná valaki, nem leszek rossz azzal, ha merek lépni, tenni annak érdekében,hogy ezt megkapjam!"

Mi az igazság?

Sokan hangoztatják, hogy "az igazság" a fontos, az igazságot keresik. Fontos ám, hogy tudd, hogy itt nagyon sok a félreértés. Épp az igazság az, amit az emberek félreértenek.
Nem az számít igazságnak, amit Te adott esetben a saját szempontodból igaznak vélsz!
Lehet ugyanis, hogy a Te nézőpontodból is igaz egy szituáció, és a másik emberéből is, miközben látszólag sok az ellentmondás.

Valójában - és ezt akár alaptézisnek is tekintheted - mindig, mindenkinek igaza van, mert a rendelkezésre álló információk alapján a legtöbb ember nem akar sem másnak, sem magának hazudozni.

Ha be tudod ezt látni, akkor azzal az elengedési folyamataidat is gyorsítani tudod. Amikor úgy érzed, hogy valaki hazudott neked, és már-már egy ideje bosszankodsz miatta, akkor csak nézz rá, hogy vajon mi lehet az ő fejében élő "igazság", mi lehet az ő nézőpontja, milyen információk alapján hozott döntést. Amint ezt megteszed, meg is fogod őt érteni, és a harag a legtöbb esetben könnyedén elszáll belőled. 

Objektív igazság nincs!
Egyetlen igazság létezik, melyről a Biblia is beszél: az igazság az maga a SZERETET. Ez az egyetlen olyan az univerzumban, ami abszolút, amit nem lehet megkérjelezni, mert amiben már kétely van, az már nem szeretet. A szeretet tiszta, a szeretet nem fókuszál a hiányra, a szeretet nem szenved, a szeretet egyszerűen csak van. Csak érezd, csak fogadd be!

Az igazság így a szívedben lakik, és pontosan tudja a szíved, hogy mikor áltatod magad hamisságokkal. Amikor a szíved szeretni szeretne téged vagy másokat, de beleütközik egy "korlátba" és szenvedni kezdesz, akkor vizsgáld azt a korlátot: a gondolatot, szokást, elvet, ami ezek szerint már csak korlátoz téged, ami nem őszinte, ami nem éltet, ami már rég elavult. 

Keresd meg és engedd el! 

Élj a szívedben lévő igazságaid, az őszinte vágyaid, és önmagad szeretete és elfogadása mentén a szabadságoddal!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Sok szeretettel várunk

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign