márc12

Miért nem tudsz NEM-et mondani? Kérni sem szeretsz...

Címkék: adni-kapninemet mondaniönbizalomönbecsüléselismerésszeretet

Miért nem tudsz NEM-et mondani? 

(Én sem nagyon tudok, így önmagamon megélve mindezt, kerestem az okokat és megoldásokat, és rájöttem egy fontos összefüggésre: 

Azért nem tudsz NEM-et mondani, amiért KÉR-ni sem szeretsz másoktól. :)

Hogyan? Olvass tovább! :)

Miért nem tudsz NEM-et mondani? Kérni sem szeretsz...

Ez a két dolog, hogy "kérj" és "adj" nagyon szorosan összefügg egymással. A NEM-et mondás képessége azon múlik, hogy képes vagy-e megtagadni másoktól az ADÁS-t.

Ha nehezen mondasz NEM-et, akkor Te nem tudod megtagadni másoktól az önzetlen segítséget. Ha valaki kér tőled, Te ADSZ, és kész! Persze, sokszor gondolod azt, hogy "most jobb lett volna inkább távolságtartónak maradni, és nem-et mondani", de alapjaiban úgy érzed jól magad, ha IGEN-t mondasz, és nem nem-et.

Ne aggódj emiatt!

Tudom, sokan jönnek azzal, hogy "határokat kéne húznod", vagy: "a fejedre nőnek mások", vagy "nem veszed észre, hogy kihasználnak?"... de mit számít ez? Ha Te attól érzed jól magad, hogy nem utasítasz el másokat - ha nem fáj, hogy adsz - akkor ADJ, mondj IGEN-t!

A pszichológusok - és szerintem rengeteget ártanak ezzel!!!!  - gyakran jönnek ilyenkor azzal, hogy ha nem tudsz NEM-et mondani, akkor biztosan (szerintük 100%), alacsony az önértékelésed, nincsen önbizalmad, és azért adsz folyton, hogy szeressenek és elismerjenek. Szerintük e nélkül nem értékelnéd magad, szerintük nem vagy képes kiállni magadért.Tele vagy félelemmel, hogy nem fognak elfogadni másképp.

Szerintem nem így van. Én épp ellenkezőleg gondolkodom rólad, aki nem tudsz NEM-et mondani! Valójában Te vagy az ERŐS, aki képes bármilyen helyzetében tenni másokért. Semmi baj az önértékeléseddel, mert a TE döntésed, hogy segíts. Szívből teszed, mert ezt szeretnéd.

Amikor nem tudsz NEM-et mondani, azért nem mondasz nem-et, mert azzal a másik ember talán hátrányt szenvedne, talán bajba kerülne, talán problémás helyzetbe kerülne.

Miért ne lehetne számodra - az önértékelésedtől függetlenül fontos - hogy jót tegyél másokkal? Miért ne tarthatnád szem előtt időnként mások boldogulását - annak biztos tudatában, hogy saját életedet, helyzetedet úgyis képes vagy uralni?

Az pedig, hogy nem szívesen mondasz NEM-et összefügg azzal is,hogy nem szívesen kérsz másoktól segítséget. Tudod, hogy azzal, ha kérsz igénybe veszed őket egy kicsit, és nem akarsz terhükre lenni. Tudod, hogy szívük szerint ők NEM-et mondanának, így hát inkább nem hozod őket abba a helyzetbe, hogy nem-et kelljen mondaniuk. A NEM-jük, az elutasítás NEM NEKED fáj, hanem tudod, nekik lesz kínos. A számukra kínos helyzetektől pedig szívesen megmentenéd őket!

Magyarul, amikor nem mondasz NEM-et, vagy amikor NEM KÉRSZ, a másik ember érdekeit tartod szem előtt. Nem azért, mert gyenge vagy, és nem szereted magad, hanem azért, mert erős vagy, és őket is szereted!

Te az a típus vagy, aki inkább adni szeret, mert számodra az adás önmagában boldogító, örömet okoz. :)

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign