márc22

Az érzelmi zsarolás... és ami mögötte van

Címkék: szeretetpárkapcsolatérzelmi zsarolásjátszmaegó

Talán óvodában kezdődik.... "Nem leszek a barátod!" - hangzik el a pajtások szájából. Aztán persze, sokan felnőtt korukra is átemelik ezt a gyakorlatot, mintha "működne"... valójában azonban már az oviban sem volt semmi értelme, felnőttek párkapcsolataiban pedig kifejezetten értelmetlen, eredménytelen, sőt: visszaveti az együttműködéseket és megrekeszti a párkapcsolatot.

Kíváncsi vagy rá, hogy mi áll e mögött?
Ki zsarol érzelmileg? Vajon milyen hatást vált ki?

Hogyan kezeld a társadat, amikor érzelmileg próbál zsarolni?

Olvass tovább, izgalmas!

Az érzelmi zsarolás... és ami mögötte van

Aki érzelmileg zsarol, és kimondja, hogy, "nem lesz a barátod", vagy nem veszi fel a telefonodat, látványosan és sértetten levegőnek néz, nem szól hozzád, vagy olyasmivel zsarol, hogy: "ha igazán szeretsz, nemész a barátnőiddel vacsizni", az azt reméli, hogy sarokba szoríthat.


Úgy hiszi, hogy pillanatnyi hatalmat mutat feletted, és ha te valóban szereted őt, akkor az ő sérelme, szánalma, szenvedése majd jobb belátásra bír, és te azt teszed majd, amit ő kíván tőled.

Erőt akar mutatni. Hatalmat szeretne "feletted". 

Ki akar hatalmat, és ki akar erővel is erőt mutatni? Az, akinek NINCSEN!

Az ilyen érzelmi zsarolás valójában nem a hatalomról, hanem annak hiányáról szól. Ezt olyankor teszi a társad, amikor elfogytak az érvek, amikor nemaradt más eszköze, hogy érvényesülni tudjon melletted, és amikor másképpen már nem tud hatást kiváltani belőled.

Az érzelmi zsarolás mögött így kétségbeesés, tehetetlenség, kisebbségi érzések, és nagyon nagy bizonytalanság áll. Aki zsarol persze, ezt nem szívesen látja be, sőt: annyira tolja az erő-harcot, hogy észre se veszi, hogy félelme és bizonytalansága egyértelműen átüt a látszaton.

Hogyan kezeld azt, aki érzelmileg zsarol téged?

Amikor velem szemben próbál valaki így erőlködni, akkor vissza kell fognomagam, nehogy mosolyogni kezdjek, mert ezzel teljesen porig aláznám a zsarolómat, hiszen ő minden erejét összeszedve szeretne nagyon félelmetes és nagyon komoly hatást kiváltani belőlem.

Ezt pedig tiszteletben tartom. :) Különben végképp nem jutnánk előbbre. 
Ha ő azt kívánja, hogy komolyan vegyem, akkor komolyan is veszem.
Ennek ellenére tudom, hogy ő épp nagyon szenved attól, hogy eléri-e nálam a hatást, vagy sem, és tele van bizonytalansággal.
Ugyanakkor jó, ha megérti, hogy ezt a játszmát nem lehet igazán komolyan venni. Ha ő elérni szeretne valamit, akkor bizony kettőnknek együtt kell működnie.

Azzal, hogy nyomást gyakorol rám, sajnos a legkevésbé sem fogomagaménak érezni az ő kívánságát. Kész vagyok azonban megérteni, és megbeszélni.

Ezért a következőt teszem:

Először is komolyan veszem!
Aztán: "Rendben. Szeretlek akkor is, amikor ezt csinálod. Lehet neked igazad is, és meg is beszéljük, ha már nyitott vagy rá." ... - mondom, és ott hagyom.
Teszem a dolgomat, mert hiszen a lehetőség az ő kezében van ezek után, hogy ha tud nyitottan hozzá(m) állni, és nem uralni, akkor lehet igaza is.

Az esetek zömében - szinte mindig! - elmozdulás történik, és a hiszti (érzelmi zsarolás) abba marad.
Azért marad abba, mert a zsaroló rájön, hogy nyitott kapukat dönget, és rájön, hogy most épp ő maga az akadálya annak, hogy a dolgok szépen, együttmködve jól menjenek.

Amíg a zsaroló benne van a "hisztijében", addig nincs esélyetek megegyezésre jutni, hiszen olyankor ő olyan sértett, hogy a saját szűrőjén, a saját igazának ködén nem lát át. Ahogyan a kedvesem szokta mondani: "nincs bemenet". Pontosan. Tehetsz bármit, nem jutsz vele dűlőre!

Ezért fontos tehát, próbáld ki ezt a technikát, hogy:

1. Vedd őt komolyan! Legalább látszólag!
2. Tarts szívteret, vagyis biztosítsd, hogy SZERETED így és ilyenkor is.
3. Láttasd a lehetőséget, hogy van megoldás....
4. Add tudtára, hogy lehet neki igaza...
5. De ne menj tovább, szállj ki a játszmából ennyivel, hisz a labda nála van.
6. ... amikor jön, te szépen megbeszéled vele a dolgot.

Ez a technika kisgyerek hisztijének kezelésére is beválik, próbáld ki!
N
agyon jól működik felnőttek között, párkapcsolatban is.

Egyetlen kitétele van a módszernek:

...és ez az, hogy te - akit zsarolnak - ne sértődj meg! Ne legyen: "ha te így, akkor én is így" dac benned, ne akarj rákontrázni, akkor se, ha épp megbánt. Tudd, hogy ő épp gyenge, fél és bizonytalan és ezt tükrözik a szavai, tettei is. Egy emberbe, aki fél, aki bizonytalan, és épp FÜGG TŐLED, abba ne forgasd meg a késedet azzal, hogy túlpörgöd hisztiben!

Fontos, hogy Te magad stabil legyél és stabil maradj!
Ha tudod mit érsz, ha átlátsz egy ilyen helyzetet, akkor szeretettel nagyon könnyen leszerelheted, és hatalmas előrelépést tehetsz.

Ha nem vagy békében magaddal Te sem, akkor ott a kapcsolat csorbát szenved. Jön a vádaskodás, a veszekedések, a sértettség és távolságtartás... ezekben egyikben sincs ott se a szeretet, se az előrelépés. A kapcsolatotok elindul a lejtőn lefelé!

Légy hát bölcs, és stabil! :) ... és SZERESS! Szeress élni, szeresd magadat és szeress másokat!

Akárki is a párod, a párkapcsolati játszmák leküzdéséhez önmagadon át visz az út. El tudod-e fogadni magadat, békét tudsz-e kötni magaddal, erős-e a hited magadban annyira, hogy mást is szeretni, elfogadni tudj tartósan!

Gyakorold az önismeretet és önelfogadást! Nyisd ki a szívedet önmagad felé először!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/ego-kurzus

Korábbi hozzászólások

1
5 hónapja élek érzelmi zsarolásban..Eleinte kedvesnek tűnő barnaszempár mosolygott rám.., aztán lassacskán már nem értettem ki-be lettem szerelmes is pontosan ? Angie a nevem ,30 éves vagyok ... éppen egy heves vita után írok nektek ... Életem legszexibb , legvadabb és szenvedélyes pillanatait éltem meg idén nyarán , amikor azt gondoljuk hogy ez soha véget nem érő szerelem !!!! Miután a szerelem erős ragaszkodássá vált ,,elvárások születtek .. persze ,minden kapcsolatban vannak hiszen ettől működik jól.. mégis , az elvàrásokkal születnek azok a konfliktusok amikkel mindennap meg kell vívni..Az érzelmi zsaroló a szerelmem személyében, , nagyon hiú , nagy egó , labilis , önbizalom hiányos , agresszív , bizonytalan , karos szenvedelyek , függőségek rabja .. Önuralommal nem rendelkezik ... saját és más , testiépségére is veszélyes .. több alkalommal is kezet emelt rám.. miútan persze megbánja , és mikor újra meg bocsájtom elfeledve amit tett , lelkiismeret nélkül újra megtörténik aminek nem kellenne ... kimérten tud büntetni , valós dolgokat állít hogy a tetteit és szegyenérzetét takargatni tudja .. általában vádaskodással történik , miközben saját tetteit meséli el és rám vetíti. ... annyira jól csinálja hogy már magam is elhiszem hogy rossz vagyok .. Soha nem vállalja a tettet , mindig másokat hibáztat.. Az ilyen bizonytalan érzelmi labilis ember , könnyen félre lép , hiszen nem tudja kezelni az adott problémát.. Könnyen nyúl karos szenvelyékhez , ami csak ront a helyzeten hiszen agresszíót is vált ki .. Mindentől elakar zárni , ( pl: Nem mehetek edzeni, mert biztosan sok férfi jön oda ! - Nem lehet face , Insta , egyéb oldalak .. - Én magam azt vallom hogy egy párkapcsolatban elő személy ne is chateljen masnembelivel , csak itt az a probléma hogy a közös nevező sosem születik meg .. hiszen csak elvárások születnek a zsarolószemelytől .., ígéreteit beváltani nem tudja .. többször volt, hogy arra szaladtam a lakásba hogy az életével játszik egy késsel ... ( így mondván ; Egy vàgàssal mindennek vége ... úgy érzem rabja vagyok a rossznak és keresem elveszett szerelmemet .... Annyira megszokottá vált az intenzív rossz , hogy beköltözött az életembe .. Néha attól félek hogy úgy találok rá , hogy nincs életben .. Az érzelmi zsaroló , csak saját magára gondol , magával törődik nrm gondol a másikra , nem is szereti igazán ... hiszen a szerelem az igazi , felemel és többre sarkall , “ Már nem ez az amire vágyom ... egyszerűen vissza szeretném kapni az életemet , a békémet , és mindent ami en vagyok .. Lelki - érzelmi zsarolás egy nőt vagy férfit , teljesen tönkre teszi ... Jelenleg ezzel harcolok hogy én magam ne váljak tovább egy lelki üres bizonytalan emberré ... A mondat végére pedig , az érzelmi zsaroló nagyon szeret uralkodni ., és csak akkor tud igazán rajtunk uralkodni , mikor már nincs körülöttünk senki aki megvédene ... Nem ámítom magamat , tudom hogy véget kell vetni ennek , ha nem akarom hogy tragédia történjen ..

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign