máj20

Amikor egóból szereted magadat, és amikor szívből

Címkék: szeretetönelfogadásönszeretetegó

Van olyan, hogy azt érzed, nem vesznek komolyan, hogy valahogy nem tartanak hitelesnek, és úgy érzed, hogy bizonygatnod kell, hogy ki vagy, mennyit érsz ahhoz, hogy elismerjenek? Van olyan, hogy úgy érzed, kihasználnak - pedig te annyi szeretetet közvetítettél? ... és van olyan, hogy úgy érzed, csak játszik veled és az érzelmeiddel valaki?

Szeresd magad!  - Hangzik el minden irányból, és persze-persze te is tudod, hogy minden itt kezdődik, és buzgón szereted is magad, de valahogy mégis rád zúdul ez a sok dolog: a hiteltelenség, a megfelelni vágyás, a bizonyítási kényszer, és a félelem, hogy más csak játszik veled, és kihasznál.

Vajon mit csinálsz rosszul?

Ilyenkor persze megfogadod, hogy:

  • Nem fognak kihasználni többet, 
  • megtanulsz nem-et mondani
  • megnézed, hogy kinek, mit nyújtasz eztán, 
  • kiállsz magadért, 
  • a sarkadra állsz, és képviseled az érdekeidet,
  • mert megérdemled a tiszteletet, és már jócskán rászolgáltál minden elismerésre
  • mert te valaki vagy!

...és elhiszed, hogy szereted magad, és aki szereti magát, az ezeket teszi. Igaz?

Amikor egóból próbálod szeretni magad, és, amikor valóban szívből jön az önszereteted, az hatalmas különbségeket mutat.

Ezt mindenképp látnod érdemes, mert megdöbbentően látványos, logikus különbség van közöttük. Ha úgy érzed, hogy ki KELL állnod magadért, vagy nem vesznek elég komolyan, akkor könnyen csapdába estél a 2 féle önszeretet között, és jó, ha tudod, hogy hogyan tudsz kikeveredni belőle és igazi tiszteletet elérni...

Olvass tovább, tarts velem, izgalmas lesz!

Amikor egóból szereted magadat, és amikor szívből

A legfontosabb különbség abban van a 2 féle önszeretet között, hogy az egyik valódi, a másik pedig csak szeretne valódi lenni. :)

Játsszuk le a fentieket:

"Én ettől többet érek, többet érdemlek!" - hangoztatja, és láthatóan igyekszik elhinni a saját szavait...
"Értem. Akkor hát érd el, hogy többet érj és többet érdemelj!" - tanácsolom, nem véletlenül így.
"Épp azt teszem: kiállok magamért, és akkor tisztelni fognak, és nem játszanak velem!" - feleli indulattal telve.
"Így állsz ki magadért, hogy el akarod hitetni másokkal - szinte indulattal és erőszakosan - hogy te többet érsz, mint ők hiszik?"

Sajnos nem fog menni... Nézd csak meg magadat kívülről ilyenkor: az emberek azt látják majd, hogy itt van valaki, aki helyet, erényt, hitelességet, elismerést, tisztelet követel magának.
Követeli, ahelyett, hogy képviselné azt, amit visszatükrözni akar másoktól.

Vajon melyik szeretet a valódi önmagad felé? 

Amikor azt mondod: "megérdelem, többet érek, én "valaki" vagyok, ezt vegyétek észre, velem nem lehet ezt csinálni"... és büszkén hangoztatod az eddigi eredményeidet, titulusaidat, címeidet, akkor valójában nem történik más, mint az, hogy mások elismerését szeretnéd begyűjteni. Igazolod, hogy megérdemled, és reméled, hogy ők is így fogják látni, hogy "megszolgáltad" ezt a tiszteletet. Kívülről, a környezetedtől várod a megerősítést!

Sokat is érsz, hisz mind sokat érünk, de ha valóban elhiszed, hogy sokat érsz, akkor élj úgy!  
Amikor ezt el is hiszed önmagadról, akkor nem lesz szükséged másoknak és magadnak bizonygatni ezt. 

A "megérdemlem" kifejezés arra, hogy kivívd mások elismerését, egy szép egós trükk. 

Kinek fontos ugyanis a külső környezet? Kinek fontos, hogy kívülről szerezz meg valamit, ami boldoggá tesz? Kinek programja az, hogy összehasonlít, viszonyít másokhoz, és kinek fontos, hogy jó és jobb legyen másoknál?" Ez mind az egódnak fontos. :) ... és persze így neked is. 

Azonban, ha egyelőre csak ez a formája van benned az önelfogadásnak, akkor sajnos még csak "erőszakkal" fogod tudni rákényszeríteni másokra az elfogadásodat. Ha magad se hiszed, hogy az vagy, aki lenni szeretnél, akkor szükség van bizonyítékokra, és külső visszacsatolásokra.

Ez egy tükör: nem hiszed el eléggé magadról, hogy sokat érsz, nem vagy békében magaddal, ezért bizonygatod, hogy elhiggyék...... csakhogy, ha te magad se hiszed, hogy értékes vagy, akkor ők is kételkedni fognak benned. Követelni és bizonygatni ugyanis kevés. KÉPVISELD, amit magadról mondasz, és azzal hitelessé válhatsz. 

Az egós önszeretet önmagában egy csapda, nem igazi, és sajnos önmagában semmi másra nem jutsz vele, csak arra, hogy kritikusan nézzenek rád, és ne tartsanak elég hitelesnek.

Nagyon könnyen átérzik az emberek a "hamisságot" az ilyen kreált erények és "érdemek" mögött, és bizalmatlansággal, elfordulással, vagy kitikával reagálnak az elvárt tisztelet és elismerés helyett. Ezek pedig bántóak lesznek neked. :(

Amikor az önszeretet és önelfogadás valódi, az szívből indul és átfénylik az egó burkain is. Világítasz... sugárzol, egy fényesség vagy:

Amikor azt mondjuk, hogy szeresd magad, akkor valójában nem azt üzenjük, hogy KÜZDJ meg mások elismeréséért, mert megérdemled. Ez a külső környezetből történő "megszerzés" és küzdelem az egó programja, de nem a benned élő eredendő szereteté.

Ha azt mondjuk, szeresd magad, akkor önmagad felé fordulj szeretettel, vagyis önmagadban lásd meg azt, ami van, és ne kívülről várd, mások elismerésében! 
Ezt hogyan tedd?

Eredendően hozod magaddal a KÉPESSÉGEIDET! Ezeket lásd meg magadban!

Fedezd fel, lásd meg a képességeidet, hiszen te azokból tudsz megnyilvánulni! A képességeid pedig szerteágazóak. Lehet képességed a gyors futás, úszás, de lehet sok-sok olyan banálisnak tűnő egyszerű dolog is, mint az, hogy képes vagy jól aludni, korán kelni, másokat megnevettetni, nem kritizálni, vagy hogy képes vagy figyelni, hallgatni, emlékezni... stb.

Gyűjtsd össze a képességeidet, gyújts fényt rájuk önmagadban!

Persze, ez alatt a gyűjtögetés alatt sok-sok olyan képesség is felmerül majd, amiket nem szeretsz magadban, és amiket legszívesebben letagadnál.

Ezeknek a "hibáidnak" azonban különleges szerepük van benned. :)

  • Ezek tanítanak önmagaddal szembe nézni,
  • önmagadat elfogadni,
  • ...és így másokat is elfogadni.

Nézd csak! Néhány példa:

  • Úgy hiszed, hogy túl pörgős vagy, és küzdesz magad ellen, le akarod lassítani magad, de valahogy sehogy se sikerül? Valami folyton közbejön, amivel nem tudsz lelassulni, de ha mégis, akkor elfojtást élsz meg, zavart a rendszerben, bűntudatot amiatt, hogy nem haladnak a dolgaid. Ne küzdj önmagad ellen! Túl nagy ellenfél vagy!

    Csak fogadd el, hogy pörgős vagy! Egyszerűen engedd meg magadnak, hogy ennek a jó oldalait lásd, és hogy élvezd, hogy ilyen vagy.
    Pörgős vagy, így mire más kigondolja, mit tegyen, te már rég megvalósítottad azt. Pörgős vagy, vagyis hatékony, és nálad nincs olyan, hogy valami ne történjen, csak álljon... kivéve, ha épp te akarsz megállni. Ha elfogadod, hogy ilyen vagy, akkor nem bosszankodsz többet amiatt, hogy versenyt futsz az idővel, hanem élvezni tudod. ... és mivel tudatos lettél erre, így akkor fogsz lassítani, amikor akarsz - lelkifurdalás nélkül. Nem fog zavarni többé a pörgésed, a hibából tudatosan használt képesség, egy igazán jól kezelt energia lesz.
  • Úgy hiszed, hogy nem tudsz nem-et mondani? Tudsz, csak nem akarsz valójában. Ez pedig fontos. Amint elfogadod, hogy te tulajdonképpen örömmel adsz másoknak az energiádból és teszel értük, hogy nekik jó legyen, azzal neked is jó. Az ő örömük téged is táplál. Ha ezt elfogadod magadban, hogy te nem nem-tudsz-nem-et-mondani, hanem, tudatosan nem akarsz, azzal megváltozik a magadról alkotott tudatosságod jó része. Ezzel nem leírod magad, hanem egészen egyszerűen úgy irányítod az energiáidat, ahogyan te akarod. Innentől pedig - és épp ez a vicces a dologban - akkor fogsz nem-et mondani, amikor akarsz. 
  • Úgy hiszed: túlérzékeny vagy, túl nagy a szíved? Küzdesz ellene, palástolni akarod, nehogy sérülj., nehogy bántsanak? Fogadd el, hogy az érzékenységed egy olyan képességed, amivel jobban megértesz, átérzel másokat, és nem véletlen, hogy ilyen képességed van. Bátran sírj, bátran hatódj meg, bátran szaladj segíteni, ha azt szeretnél... és tudd, hogy különleges vagy ezzel a képességeddel! Itt az ideje, hogy élj vele, tudatosan használd arra. hogy másokat megérts, segíts! :)

Lásd meg, hogy az önelfogadással tulajdonképpen tudatosítod magadban a szunnyadó képességeidet - legyenek azok a megítélésed szerint - jók vagy rosszak.
Amint elfogadtad azokat, rögtön jól működtethetőek, és amiért addig küzdöttél elfojtásokkal, azt most csuklóból és szeretettel teszed meg. :) Szeretettel fogsz nem-pörögni, és szeretettel fogsz tudni nemet mondani,.

Ez az, amikor már képviseled önmagad, és hiteles vagy! Aki elfogadta önmagát, az elégedett, és miután jól ismeri a képességek természetét, a hibák mögötteseit, így mások felé is elfogadóbbá, megértőbbé válik.

Így nem lesz szükséged bizonyításokra, nem kell békát nyelned, kiállnod magadért, mert mindenki látni, érezni fogja rajtad, hogy tisztában vagy - szeretettel - a képességeidnek, és tudatosan használod is azokat.
Nem kell az asztalt verned, hogy vegyék észre, hogy többet érdemelsz, hanem egyszerűen érezni fogják rajtad, hogy mit is "érdemelsz", mert aki vagy, azt képviseled teljes lényeddel! Tudod, nagy a különbség a között, hogy csak beszélsz a tudásodról, vagy használod is. :) Igaz?

Ilyenkor nem fognak kihasználni, ilyenkor tisztelni fognak, és hitelesnek tartanak, mert  így mindig pontosan tudni fogja az ember, hogy hányadán áll veled. Nincs színház, nincs dráma, hiszen te azt képviseled, aki vagy!

Amikor tehát a "megérdemlem" a kulcsszavad önmagad felé, akkor a fókuszod kifelé van, mások elismerésén. Ez egós önszeretet.
Amikor a képességeidet figyeled, és tudatosan kezeled azokat, akkor az önelfogadás valóban belőled indul, belőled fakad. Ez a szívedből érkező önszeretet kulcsa, és így a visszatérés a forrásodba: eredendő én-ed szeretet energiáiba. :) Ha ezt elérted, akkor a szíved és egód is békét köt egymással hiszen felesleges ellenállnia azért, amit már örömmel megélsz. :)

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:


Szeretni önmagadat? Hogyan?



Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign