júl02

Elköteleződni vagy sem?

Címkék: szeretetbiztonságegófélelembirtokláselköteleződésboldogelvárások

Nem akar elköteleződni a párod? Vagy benned vannak gátak ehhez? De vajon mit jelent az elköteleződés egyáltalán?

Nem akar veled élni, vagy nem akar felvállalni? Nem akarja kimondani, megosztani veled az érzéseit? 

Az elköteleződés kemény dió? 

minap a pszichológus barátnőm kért "számon" engem azért, hogy miért is nem akarok együttélni a szerelmemmel. Bármit is válaszoltam, rám vetítette, hogy az mind kifogás, mert ha ezt nem akarom, akkor bizony félek elköteleződni. :) 

Itt azonnal tudtam, hogy ebben a témában cikket kell írnom, hiszen nagyon látványosan különböző dolgokat értünk az "elköteleződés" alatt. Ez pedig örök félreértésekre adhat okot.

Vizsgáljuk meg, mi van az elköteleződés - vagy a nem-elköteleződés - hátterében, hány féleképpen is láthatjuk ezt, kell-e elköteleződni, miről is szól tulajdonképpen és milyen elvárások teremtik a legnagyobb korlátokat a témában!

Olvass tovább!

Elköteleződni vagy sem?

Ahogyan fent bevezettem: lehet, hogy számodra más jelent elköteleződni, mint nekem. Ne is érts velem egyet, ha ez mind nagyon távol áll tőled.

Elköteleződés: miért van szükséged rá?

Az elköteleződés a biztonságodat szolgálja. Az egós személyiséged számára fontos. Egy keretet ad, egy ígéretet arra, hogy valami felé fordítod az energiáidat, a figyelmedet, és egy célt és irányt is kijelöl, ami értelmet az életednek, a jövődnek. 

Az egós személyiséged számára a keretek nagyon fontosak. Ezek között a kapaszkodók között tudod megtalálni a helyedet a világban, és ezek mentén rajzolod ki magadnak az utadat a "túlélésedhez", a boldogságodhoz.

Attól függően, hogy milyen tapasztalások értek pici gyerekkorodtól, és attól függően, hogy hogyan neveltek téged, úgy változhat a biztonságra törekvésed.
Sokaknak a laza keretek is tökéletes biztonságot adnak, és szeretik, ha azok között szabadon dönthetnek és könnyebben nyitottak a lehetőségekre, mások pedig csak nagyon szoros keretek között tudják átlátni az életet, a világot, és mindenre, ami azon a kereten túl esik, az már számukra nem "normális", nem elfogadható.

Az elköteleződés is ennek mentén lehet számodra nagyon szoros kötelékben mérhető, és lehet egy lazább szál, amiben a szabadságod sem sérül. Nincsen rá séma. Ha valaki megkérdőjelezi a te "módszeredet", akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy neki nagyon szoros sémája van, és bizony azon túl nem él szabadon, sőt: nagyon erősen korlátozódik a sémáira.

Az elköteleződés semmiképp sem egyenlő egy összeköltözéssel. Ez maximum egy aspektusa lehet, és van, akinek ez fontos, van, aki e nélkül is nagyon boldog.
Az látható, hogy minél egészebb vagy önmagadban is, annál biztosabb, hogy nem kell ragaszkodnod az összeköltözéshez: az együttélés épp olyan jó, mint a különélés számodra, hiszen minél szabadabb vagy, annál tudatosabb vagy, annál jobban elfogadtad és éled önmagad, és így annál nyitottabb vagy a jelen minden lehetőségére.

Egy boldog ember - az boldog, aki már a lelke energiájában, szeretet rezgésen él - az szinte bárhol és bármikor boldog, mert bárhol és bármikor képes megélni önmagát. A korlátok nem befolyásolják.
Aki ezt nem éli még, az nem is értheti, és az a saját korlátai között bizony sandán fog rád nézni. Nem illessz neki a képbe, túl vagy azon a határon, amit megél, amit átlát. De, sebaj! Te csak légy önmagad!

Az elköteleződés sok féleképpen kifejeződhet... de egy aspektustól viszont légy óvatos!

Elköteleződni azt jelenti - ahogyan fentebb írtam - hogy ahogyan te tanultad, annak mentén a cél, az eszme, a dolog, a kapcsolat... stb felé fordítod az energiáidat! Indulsz a felé, a zászlódra tűzöd és megteszel minden tőled telhetőt azért, hogy azt megvalósítsd, és hogy boldog önmagadra találj benne.

Ha most nem rólad van szó, hanem a párodról, akkor nagyon fontos, hogy ne a saját sémádhoz mérd az ő elköteleződését, hanem őhozzá, magához! Az ő sémái szerint mérhető és érthető meg csupán, hogy tényleg elköteleződik-e:

Az elköteleződése lehet:

1. ...egy érzelem kifejezése szavakkal - van, akinek már ez elköteleződés. Ez fontos! Ha neki ez az, akkor azt te is tekintsd annak! Önmagához mérd, és ne a saját mintáidhoz! Fogadd el őt olyannak, amilyen!

2. Elköteleződés lehet az is, hogy közös terveket sző veled: akár egy nyaralás, akár egy vállalkozás megvalósításával!

3. Elköteleződás lehet az is, hogy átveszi szokásaidat, hogy követi a tanácsaidat, hogy közös szokásokat alakít ki veled...

4. Lehet az is, hogy bemutat a szüleinek, a baráti körének, a gyerekeinek...

5. Lehet az is, hogy a hobbiját osztja meg veled

6. Lehet összeköltözés...

7. Lehet lánykérés, lehet esküvő, lehet élethosszig tartó kitartás...

stb.

Rengeteg féle képpen fordíthatja a figyelmét és energiáit feléd a párod! Lásd meg azt, hogy ő hogyan teszi, mit vállal be érted, veled, és ezt milyen módon fejleszti, hogyan halad, mi mindenben nyit, nyílik feléd. 

Légy óvatos azonban az örökre szóló ígéretekkel:

Az elköteleződés egyesek szerint azt jelenti, hogy ígéretet teszünk egymásnak arra, hogy életünk végéig csak egymás felé fordítjuk a figyelmünket, együtt haladunk, együtt teszünk, együtt teremtünk, együtt sírunk és együtt nevetünk.

Ezt is gondolhatod így - nincs vele baj -  de fontos, hogy lásd, mit vársz ilyenkor:

Lehet, hogy ezt az ígéret pillanatában így gondolod, de tudd, hogy olyat ígérsz, amit nem láthatsz most át előre 10-30-50 évre! Olyat ígérsz meg, amit nem ígérhetsz.
Ha így kötelezed el magad, akkor bizony lehet, hogy hazug korlátok közé helyezed magad, ami a nagyon biztonságra törekvő egó számára fontos.

Ez nagyon nagy elvárás az ígéretet "kérő" fél részéről. De, ha te erre vágysz, az nem baj, csak ne hazudj magadnak sem, lásd, hogy az elvárásaid és az ígéret a túlélésed záloga és nem a szerelmedé...

Az ilyen típusú elköteleződés nem arról szól ugyanis, hogy együtt nevetünk és együtt sírunk, és hogy jóban és rosszban kitartunk egymás mellett, hanem ez valójában annak bebiztosítása, hogy a bajban ott állunk egymás mellett. Ez a fajta örökre szóló ígéret arról szól, hogy félünk, hogy egyedül felek vagyunk, és kellünk ahhoz egymásnak, hogy a bajban támogassuk egymást. Ez nem baj - hangsúlyozom újra - csak lásd a működést mögötte. Ha ugyanis érted, hogy miért fontos ez, akkor onnantól nem az egód ural, hanem te vezeted azt.

Az ígéret és az ilyen fajta elköteleződés valójában a félelmen alapul, a biztonságra törekszik, a másik ember birtoklásáról szól. Azt hisszük, hogy a szeretet vezérli, hiszen mondják: "ha szeretsz, velem akarsz élni..."

Valójában a szeretet nem ez. Nagyon nem. Ez nem a szeretet-lényed, nem a lelked igénye. A szeretet nem kér ígéretet, nem kell bebiztosítani, nincs benne félelem - hisz a lélek nem hal meg,nincs mitől félnie - és a szeretet nem korlátoz egy másik embert ígéretekre, és nem is vár el elköteleződést.

Ha a párod fél elköteleződni, és menekül:

Ha ő fél elköteleződni, akkor 2 dolog történik (legalább):

1. Az ő elköteleződése nem azonos a tiéddel, vagyis számára teljesen mást jelent elköteleződni, mint neked. Lehet, hogy már rég elköteleződött feléd, csak épp te nem veszed észre, mert más megnyilvánulásaiban keresed azt. 

2. Ebből következik, hogy ha különbözőt értetek ez alatt, és te elégedetlen vagy, akkor az elvárásaid olyanok, amiknek ő nem tud vagy épp nem akar megfelelni. Az ő menekülése és el-nem-köteleződése az elvárásaidnak szól. Ő úgy, ahogyan te elvárod, nem akar cselekedni... de ettől még ő=ő, és ha szereted, akkor őt szereted, és nem az elvárásaidat, igaz?

Annál kevésbé érzed az igényt az elköteleződésre, minél inkább a szívedben élsz...

Amikor megérted az önvalód - a lélek, és szeretetlényed - működését, és a személyiséged (egód) szerepét az életedben, akkor ki is tisztulnak a folyamatok. Az ezen felépülő tudatosságod pedig lehetővé teszi, hogy a legszélesebb körülmények között is meg tudd élni ömagad, és tudj boldogan lenni a jelenben. 

Ilyenkor nagyon sok minden mindegy-gyé válik, hiszen neked a széles keretek között ott a szabadságod, hogy élvezd a jelent! :) Boldog vagy. Egyszeűen, boldog. Ok nélkül. Nincs külső ok. Te vagy az ok! :)

Elfogadóbbá válsz helyzetek, emberek és főleg önmagad felé.
Képes vagy meglátni és megérteni, hogy kinek, mi, miért fontos és ezt a megértéssel együtt el is tudod fogadni.
Aki nyitott és szeret, annak, egyre kevesebb dolog van kőbe vésve.

Összefoglalóan:

Elköteleződni fontos tehát - hisz az egós elme ebben látja a jövő boldogságának kereteit. Egó nélkül pedig egyetlen napot se tudnál túlélni. 

Ne magadhoz mérd mások elköteleződését, mert ebben (is) mindenkit a saját igényei vezetnek. Törekedj arra, hogy ráláss önmagadra, saját működésedre, és hogy nyitott lehess arra, ami másoknak jó és másoknak fontos! Lásd át a működésedet, és te irányítsd az egódat, ne őt téged!
Élj nyitottan, élj szívvel, és törekedj a korlátok felismerésére és leoldására, hogy a szereteted valódi szabadságát megélhesd!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:


https://tundersziv.hu/szerelem-ebreszto-muhely

Korábbi hozzászólások

3
"ásó-kapa-agyharang", ez egy nagyon figyelemre melto eliras... :)Ismet egy nagyon jo es igaz cikk..., koszonom!
2
Somhegyi Tamás
2016. 07. 02. 13:26
Abraham-Hicks javaslata egy tökéletes fogadalomra:"Üdv, Barátom! Teremtőtársakként vagyunk itt. Azt remélem, hogy házasságunk (vagy kapcsolatunk) mindkettőnk megelégedésére szolgál majd minden elképzelhető módon. Szeretném felfedezni, hogy ki vagyok én és ki vagy te. De az a legfontosabb számomra, hogy boldog legyek, és így téged is boldogságra ösztönözzelek.Nem vállalok felelősséget az életedért. A saját életemért vállalok felelősséget. És arra számítok, hogy nagyon jól fogjuk érezni magunkat. Előre érzem, hogy életünket élve minden jó közül a legjobb élményben lesz részünk - mert az a szándékom, hogy erre törekedjek. Maradjunk együtt, amíg jól érezzük magunkat. De ha már nem érezzük jól magunkat együtt, váljanak szét útjaink - akár gondolatban, akár fizikailag. Maradjunk hát együtt, míg a hiány el nem választ.<<Nem biztatunk rá, hogy felbontsátok házasságaitokat vagy megszakítsátok kapcsolataitokat. Arra azonban mindenkit biztatunk, hogy törődjetek azzal a kapcsolattal, amelyik mindennél fontosabb: fizikai énetek és Nem-Fizikai Énetek kapcsolatával. Ha olyan gondolatokat kerestek mindenről és mindenkiről, amelyek azonos nézeten vannak a bennetek lakozó Forrás szemléletével, érezni fogjátok Lényetek valódi összhangját; akkor pedig, csakis akkor tudtok mit adni a másiknak. Elég önzőnek kell lennetek ahhoz, hogy összhangban legyetek valódi önmagatokkal, mert csak akkor tudtok adni bármit is."
1
Smhegyi Tamás
2016. 07. 02. 13:13
:)Ez az elköteleződős, ásó-kapa-agyharang ígérős, holtomiglan-holtodiglan elvárós téma roppant fontos és roppant érzékeny téma. Manapság különösen.Van ugyanis két csatolmánya a szerelemnek (különneműek között).Az egyik az intimitás, a másik a gyerek.Nézzük meg mindkettőt, külön-külön.Intimitás nélkül csak felszínes tud maradni egy kapcsolat, márpedig mi mélyebb kapcsolatra vágyunk: szerelemre. Egyetértünk?Az intimitás pedig azt jelenti - szemantikailag, logikailag -, hogy belül vagyok; azaz kizártam a többit. Csak az tud bent lenni, aki magára zárja az ajtót. Amíg nyitva hagyja maga mögött az ajtót, addig nem TUD belül lenni.A gyerek.Ezzel kapcsolatban eléggé egyedi a felfogásom; mellesleg 4 gyönyörű és sikeres felnőtt gyerek apjaként, némileg igazolva is látom a felfogásomat (https://www.facebook.com/mmm.kreativ.tabor/).Azt gondolom, hogy a gyereknek (akármennyi is van belőlük egy családban) igenis szüksége van a JÓ PÉLDÁRA!Mivel a jó példa egy végtelenül tág téma, most nem megyek bele.Csupán szeretném hangsúlyozni, hogy minden gyerek számára évtizedekre szólóan meghatározó az, amit a szülein lát. Ahogy azok szeretik/nemszeretik egymát, ahogy azok megoldják/nemoldjákmeg a konfliktusaikat, ahogy azok összedolgoznak/nemdolgoznakössze, ahogy egymást - és önmagukat is - tisztelik/nemtisztelik, ahogy kommunikálnak/nemkommunikálnak egymással, ahogy viszonyulnak a pénzhez, ........

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign