szept19

Nem kell tűrnöd a szeretet nevében

Címkék: szeretetfélelemragaszkodásegó

Vajon mennyi "rossz" fér a szeretettel teli elfogadásba? 

Bármit el kell-e tűrnöd és fogadnod a szeretet égisze alatt? Kell-e alkalmazkodnod, és hol az a "kapcsoló", amin túl nem kell sem elfogadnod, sem együttműködnöd?

Az önzés és a szeretet ellentétes fogalmak, vagy mégsem?

Sok-sok és még ennél is több kérdés lengi körül a valódi szeretet kérdését. Vágysz a feltétel nélkül megélhető, tiszta szeretetre: arra is, hogy adhasd és arra is, hogy kaphasd, de ha ez így van, akkor tényleg határok nélkül áttaposhatna rajtad más, aki viszont nem képes ilyen szeretettel élni?

A sok olvasói levélből látom, hogy ezen a területen sok a meg-nem-értés. Azt kérdezitek, hogy:

  • "ha először és elsősorban önmagát szereti az ember, akkor azzal átgázolhat a párja felett? Ezzel önzést tanítunk? Ha így van, akkor hol az elfogadás?"
  • "Ha a párom olyan életet él és olyan igényei vannak, amelyek nekem fájnak, akkor nekem azt le kellene nyelnem? De, nekem az rémesen rossz!"
  • stb.

Fontos, hogy lásd, hogy a szeretet hogyan vesz körbe az ilyen kiszolgáltatott helyzetekben! Konkrét példákon át érteni fogod, hogy hol az önzés szükségessége a szeretetben és hol a "tűrés" határa az egókkal szemben.

Olvass tovább!

Nem kell tűrnöd a szeretet nevében

"Az alkalmazkodás...."

Egy hölgy arról számolt be a levelében, hogy a párja olyan szexuális játékokba és helyzetekbe akarja bevonni, ami neki nem kényelmes vagy azért, mert kínos, vagy azért, mert fájdalmas, vagy azért, mert számára az túlmegy a határain. Azt kérdezte, hogy el kell-e fogadnia, hogy a párjának ez fontos? Azt feszegette, hogy ha ő elfogadja, akkor ő "biztosan jó" lesz-e, és a párja is "biztosan jó"-e, hiszen ő azt valósítja meg, amit mi szorgalmazunk, hogy szeresse magát és adja meg magának, amire vágyik."

Ez sokakat érint, és valóban kuszának tűnhet, mintha elmosódott volna minden határ. Ezért több oldalról is kibogozzuk a szálakat.

  1. Az, hogy a párja azt teszi, amit szeret, az szuper. Azonban mi nem azt mondjuk, hogy másokkal tegye azt, amit akar, hanem önmagának adjon szeretetet, figyelmet, hogy kerek egésszé válhasson. Persze, ha ő közben kipróbálja azt, hogy mindezt a feleségével élné meg, és a felesége bele is megy a dologba, az egyenesen még szuperebb.
    Ha azonban ez a felesége számára nem jó, mert fájdalmas, mert undorító, vagy mert egyszerűen "csak" nem, akkor a férfinak ezt el kell fogadnia. Az elfogadás itt így kapcsolódik a témába.
    Ha a férfi a nő akarata és jelzései ellenére erőlteti a dolgot, és erőszakos akár verbálisan, akár tettleg is, akkor a tetteit már a félelem irányítja és nem a szeretet.
    Az erőszakosság (és a zsarolás is erőszak) mögött mindig kissebbségi komplexus, elfojtások és félelem sorakoznak. Ezek pedig mind az egós korlátok miatt nyernek teret. Itt szó nincs szeretetről. Ahol agresszió van, ott a szeretet rég nincs jelen. 

  2. A nő pedig alkalmazkodik - ha így dönt. Ha belemegy a dologba, akkor fájdalmat él meg, melyet elfojtással fog tudni kezelni. Az elfojtás pedig nem szeretet. Az elfojtás azt jelenti, hogy megpróbálja ledugózni a benne áramló energiákat: vágyat, vagy érzést,... az energiát azonban nem lehet megállítani, az áramlani fog. Ha elfojtja, azzal az energia belül, a testében fog pusztítani, különböző betegségeket okozva magának.

Az alkalmazkodás szón is érdemes picit elmélázni. Ha ugyanis valamit szeretettel csinálsz, akkor nem érzed sem kompromisszumnak, sem alkalmazkodásnak, hanem csak teszed örömmel és magától értetődő természetességgel. Az alkalmazkodás így alapvetően önmagában rejti azt, hogy olyasmire kell fejet hajtanod, ami magadtól nem jutott volna eszedbe, ami neked kicsit teher, ami picit kilóg a komfortosból.

Ha egy olyan helyzetben alkalmazkodsz a társad kedvéért, amihez tényleg semmi kedved, de mégis rábólintasz, akkor szinte biztos, hogy azért teszed, mert meg akarod őrizni a szeretetét, az elismerését, és vele a kapcsolat békéjét és tartósságát. Azt is mondhatnám, hogy az ilyen elfojtásokkal "fizetsz" a párod szeretetéért. 

Félelemből fizetsz a szeretetért - amit agresszió szült.
Ebben nincsen szeretet egyik oldalon sem. :(
Olyan szeretet, amiben békét és elfogadást éreznek a felek önmaguk és a párjuk iránt is, nincsen jelen. Ugye, látod?

"Az önzés..."

Klasszikus értelmében az önzést elítéljük, mert azt értjük alatta, hogy az önző ember számára a saját érdeke mások kárára is fontosabb. Igen, ez az önzés legerősebb formája, amit már nem tolerálunk.

Azonban az önzés valójában azt jelenti csupán, hogy önmagad érdekeit nézed. Ez pedig sok esetben egybe eshet a közösség vagy mások érdekeivel is, és akkor minden a helyére kerül, és mindenki együtt élvezheti a jót.

Amikor megtanulsz önmagaddal békében élni, akkor ez az önzésed automatikusan fog jóvá változni, és jót hozni: elfogadást, együttműködést, szeretetet minden érintett szereplőre.

Aki szereti önmagát, az:

  • már elfogadta a saját nehéz oldalát is, és így jobban megérti másokét is, hiszen tudja, nem könnyű azzal szembe nézni.

  • már egyenes beszéddel és asszertíven fogalmazva képes megértetni másokkal, mások nyelvén azt, ami neki fontos. Vagyis mer és tud nemet is mondani úgy, hogy azzal ne megbántson másokat, hanemegértést érjen el és együttműködést.

  • már nem akar megváltoztatni téged és nem sértődik meg, ha nem vagy az ő álláspontján. Élvezi, hogy másoknak más az álláspontja, mert azzal is színesedik a világ.

  • már képes sok-sok nézőpontból szemlélni egy-egy témát, hiszen sok-sok nézőpontot megért és elfogad.

  • már nem akar téged megmenteni magadtól, hanem hagyja, hogy megéld, megtapasztald a saját utadat és élvezhesd az eredményeidet. Ez nagyon fontos. Ugyanis sokszor épp azzal segítesz, ha nem segíteszmég, ha érzéketlenséggel vádolnak is közben.

Vagyis az, hogy szeresd önmagad, és légy egész önmagadban is, az nem azt jelenti, hogy maradj egyedül és élvezd azt, és nem is azt jelenti, hogy tiporj át másokon, csak mert olyan kedved van.
Aki önmagát szereti és békében él magával, az vonzó, azt sokan "kerülgetik", az picit sem marad magányos, és aki önmagát szereti, az elfogadó és egyáltalán nem gázol át másokon és nem is alkalmazkodik félelemből...

Akkor hogyan állj ki magadért egy erőszakos emberrel szemben a szeretet jegyében?

Ha valaki kardot ránt feléd és olyasmikre akar rávenni, ami neked nem járható, akkor:

  1. Először is: mondj nem-et! Azzal, hogy nem-et mondasz, nem elítélni fognak, nem csalódni fognak benned az emberek, hanem tisztelni fognak. Amikor ugyanis önmagadat tiszteled, akkor mások is visszatükrözik majd ezt. Akik szeretnek, azok igen. Azok biztosan. Akik eddig se szerettek (mert nem képesek a szeretetet megélni) azok nem fognak tisztelni eztán sem, de hozzájuk miért akarsz alkalmazkodni? Tőlük mit vársz? Vajon miért akarsz tartozni közzéjük, miért félsz attól, hogy őket elveszíted?
    Ha őket elveszíted, ugyanis, azzal felszabadul az a sok energiád, amit most az ellenük való védekezésre fordítasz.Többé válsz és építhetsz. Ha pedig rettegésben élsz, szeretni is alig tudsz. 

  2. Ha a nem-et mondás nem segít, akkor lépj tovább: egyszerűen válaszd a saját utadat és ne is nézz vissza! Nem kell tartoznod egy olyan emberhez vagy olyan helyzethez, ahol naponta szenvedést élsz meg, mert fizikailag vagy verbálisan bántanak, leértékelnek, kritizálnak, számonkérnek. Nem vereség az, ha túllépsz, ha kilépsz, ha bezársz egy ilyen kapcsolatot, ez győzelem! Ez győzelem a ragaszkodásod felett a boldogabb léted felé!

Nem kell vitáznod, nem kell bántalmaznod a bántalmazót, egyszerűen csak hagyd ott!
Neki nem lesz megértése és elfogadása feléd. Nem akarja ugyanis a te nézőpontodat látni és érteni, neki csak a sajátja számít. Nincs nála "bemenet", felesleges hát időt és energiát fordítanod a kudarcra ítélt helyzetre ott és akkor. 

Később, ha ő lehiggad, és nyit a felé, hogy végre megértéssel megismerje a te álláspontodat, akkor elérkeztél ahhoz a ponthoz, hogy mindazt, ami benned van, szeretettel és nyugodtan kifejezésre juttasd. Itt a lehetőség, hogy vadgalkozás nélkül hangot adj annak, amit szeretnél és annak, amit nem. Ha ezzel megértésre találsz, van esély a kölcsönös elfogadásra. Ha nem, akkor sajnos a te utad ebben a társaságban véget ért, kinőtted azt, ideje tovább indulnod.

Továbbindulni azzal a tudattal fogsz tudni könnyedén, hogy tudod, te mindent megtettél, és érted őket, de mindaz, amit más gondol és tesz, már nem rólad szól, hanemásokról. A te szíved könnyed, megértő, együttérző, nyitott és előre felé néző... az övék haraggal terhelt, veszteségtől tátongó és gyengülő.

A szeretet nem harc. Nem ragaszkodik igazságokhoz. Ha támadnak, vizsgáld meg, hogy benned a félelem erősebb-e vagy a szeretet. Ha a félelem, akkor járd körbe, azonosítsd, mitől félsz, és kezeld ezt a félelmet egy jelzőrendszerként, mely arra figyelmeztet, hogy ott még önmagaddal dolgod, feladatot van. Vagyis magaddal, és nem másokkal. Azt pedig, amit mások tesznek, tudd, hogy őket tükrözi csupán. Ha az jó neked, maradj, ha nem, akkor távozz!

Légy tudatos a működéseidre, ezek hasznos kulcsok hozzájuk!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/szeretet-kurzus

Korábbi hozzászólások

2
Igazaból azert is zavar a dolog, mert abban az autoban ül ez a lány, ahol en szoktam, ugyanazon a helyen... mert ne legyen más nővel ilyen élménye, mert az olyan, mintha vele akarná ezt, nem velem. Mintha nem lennék én fontosabb, nem érezné magát jobban velem... hanem nagyjából teljesen mindegy. Jól erzi magát aztán kész.
1
Kedves angyali segítő! Bocsanat az ekezet nelkulisegert - de ha a baratomnak van egy felfogasa, miszerint rendben van, ha talalkozik az exevel neha es az is, ha talalkozik egy lannyal a csapatabol, aki amugy tetszik neki sajat bevallasa szerint, de mivel parkapcsolatban van velem, es mivel a csapattarsa, ezert nem fog kikezdeni vele... ez a csapattars dolog nála elvi kerdes... de szoval, ha en megkerem, h ennek ellenere ne talalkozzon vele, de ő ezt nem veszi figyelembe es megis megteszi, de ezt elhallgatja elolem, mondvan, hogy az rosszul esne nekem, akkor mi a helyzet? Valojaban en vagyok az onzo, mert olyat kertem tole, ami nekem lenne fontos, de az o meglatasa szerint ez nem problema, vagy ő az, mert nem vette figyelembe, h nekem ez rossz? Nincs szo eroszakossagrol, nem kenyszerit, h fogadjam el, csak teszi, aztán v elfogadom vagy nem, ha nem, akkor arrébb is állhatok... (gondolom akkor maga a kapcsolat nem is számít neki tul sokat, bár elhallgatta a dolgot, tehat megtartani talan akarja ugy, hogy nem vállalja fel a dolgot)... vagy igazábol magamat kellene megvizsgalnom, h miert nem akarom, h talalkozzon vele (2 napos bringaturara mentek), mitol tartok? Nem bizom elegge magamban, vagy a baratomban? Valaha okot adott ra, h ilyen szempontbol ne bizzak benne?... mert amugy sosem adott okot, valojaban csak a mostani elhallgatasai miatt kerdojelezem meg a szavahihetoseget... amit vagy a problemazas elkerulese miatt tesz, vagy mert valojaban tenyleg van ezzel a lánnyal valami? Mert olvastam korabbi bejegyzesben, hogy 2 dolog lehet a hazugsag mogott: hogy engem ovjon/hogy a saját boret mentse. Miert akarná menteni a boret? Hogy elkerulje a problemazasomat, hisztizeseimet, amit annyira utál es ami elol menekul, vagy nem meri felvallalni, h igenis akar vmit ettol a csajtol? Kicsit osszekavarodtam.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign