okt05

Nem mindegy, hogyan emeled a társadat

Címkék: szeretetönbizalomfélelemkorlátrajongásdicséretelismerés

Szereted őt, és mélyen hiszel benne. Olyasmiket is látsz benne, amiket még ő sem...

Amíg a szerelmet éled, amikor épp a szerelem létállapotában vagy, az érzékelésed is tágabb. Elfogadó vagy és nyitott, és nem hogy nem érdekelnek a párod "rossz" tulajdonságai, hanem egyszerűen azokat nem is értékeled, neminősíted, nem zavarnak. A szerelemben azok is másnak tűnnek, átszíneződnek.

Ez a valóság! Ekkor látsz jól! Ekkor látod őt úgy, ahogyan Isten is látja, vagy "alkotta őt". Ez az a feltétel nélküliség, ahol nincs rossz és nincs jó. Egyszerűen csak szeretet, szerelem van.

Amikor ilyen szemüvegen át éled a kapcsolatodat is, úgy emeled a párodat, hogy észre sem veszed. A hited benne, az elismeréseid, a feltétel nélküli eredendő bizalom és elfogadás szinte természeted részeként automatikusan emeli őt is. Az, hogy látja, érzi, hogy hogyan viszonyulsz felé, mennyire elfogadod, a saját szemében is változik az önmagáról alkotott kép.

Ha azonban az első vita vagy baki után a FEJEDBE veszed, hogy emelni fogod őt, önbizalmat adni neki, akkor vigyázz, hogy jól csináld, mert nagyon könnyű úgy elrontani, hogy ő inkább el is menekül...

Olvass tovább, mert nem mindegy, hogyan emeled a kedvesedet!

Nem mindegy, hogyan emeled a társadat

Addig volt ez könnyű, amig természetesen jött a szívedből, a szerelem által.

Amikortól a fejedbe veszed, célul tűzöd ki, vagy szándékot teszel abba, hogy építsd őt, azonnal átveszi a szíved felett az elméd az irányítást és a sémáid, egós-elmés működéseid egymás után bekapcsolnak...

  • Dicsérgeted,
  • Hízelegsz
  • A tetteit és őt magát is elismerő szavakkal illeted
  • mogatod, 
  • Lehet, hogy néha gügyögsz is...:)
  • De egy biztos: a rajongásodnak sok-sok módon hangot adsz és érezhető mindezekben a "megmentői" szereped is: hogy ő lássa, értse, ismerje fel, milyen "kisügyes"

Amikor már szándékosan rajta a figyelmed azon, hogy őt megmentsd, emeld, vagy önbizalommal töltsd meg, akkor a rajongásod és dicséreted ellenére azt üzened neki, hogy:

"Hajrá, drágám, hidd már el, hogy jó vagy, akkor is, ha minden mást tükröz is!"
"Ügyes vagy! Én tudom ám, és ha addig élek is bebizonyítom. Ha te nem akarod, akkor is."
"Rajongok érted, és ugye, jól látom, hogy te képes vagy ehhez a rajongáshoz alapot adni?"

Ha ő nem hisz önmagában eléggé, akkor könnyen gondolhatja azt, hogy a rajongásod során olyasmit látsz benne, ami szerinte nincs benne és talán nem is akarja, hogy benne legyen.

Azt hiheti, hogy te nem veszed észre őt valójában, hanem egy eszményt tisztelsz benne, egy álomképet. Ez azt jelenti neki, hogy őt nem veszed észre, viszont belelátod az elvárásaidat, amiknek ő nem tud, vagy nem akar megfelelni.

Ilyenkor ő elkezd távolodni, menekülni. Nem akarja, hogy később, ha majd meglátod őt a maga - hite szerinti - gyenge valóságában, akkor te fogod őt elhagyni, és az számára egyenlő lesz egy kisebb fajta katasztrófával.

Akkor hogyan emeld őt, hogy az neki is jó legyen?

A legfontosabb, hogy számára is  valós tapasztalás legyen, hogy ő jó, eredményes, sikeres, vagy képes valamire.

Ha csak te bizonygatod, de a tapasztalás nem igazolja, azzal csak elriasztod. Hogyan lesznek azonban tapasztalásai, amik megerősítik, emelik az önbizalmát?

Egy példát mutatok:
Néhány hónapja történt, hogy a lány új biciklit vásárolt, amihez a párja - aki nagy terepbringás - segítséget nyújtott. A lány évekig nem mert biciklizni a párjával, mert nem bízott önmagában és a párja gyakorlottságához mérte saját rutintalanságát. Egyszerűen nem akart a párja jelenlétében bukdácsolni a biciklijével. Aztán egyszer mégis megtört a jég, mert a lány talált egy új nézőpontot. Ez pedig úgy hangzott: "kitől mástól tanulhatnék meg igazán bringázni, ha nem épp tőle!" - és a félelmét és kisebbségi komplexusát lecserélte a boldog várakozásra, amit a tanulási vágy jelentett.
Elmesélte a férfinek, hogy ő fél attól, hogy nincs elég egyensúlyérzéke a biciklin-maradáshoz... 
A férfi kérdőn nézett rá, de nem akarta ennek az ellenkezőjét bizonygatni, hanem inkább úgy döntött, hogy megmutatja a lánynak, hogy ő tapasztalja meg, hogy igenis jó az egyensúlyérzéke. Ott, ahol épp voltak, megkérte a lányt, hogy csukott szemmel álljon egy lábra és maradjon addig úgy, míg kényelmes és biztonságos a póz neki. A lány több, mint fél percig állt ott ügyesen és mozdulatlanul egy lábon. Amikor kinyitotta a szemét, a férfi megosztotta vele a tényt, hogy a legtöbb 40 feletti ember ezt 1/3-d ennyi ideig tudta volna kitartani. Vagyis a lány megtapasztalhatta, hogy amitől tart, ami miatt nem hitt a képességeiben, az bizony nem is elhanyagolható jó képessége. Ezek után sok-sok közös bringázás várt és vár rájuk...

A példa is jól tükrözi, hogy nagyon sokat segít az olyan élmény, amiben a kedvesed hite önmaga tapasztalásai útján erősödhet meg. Adj feladatot, játsszatok, szerezzetek közös élményeket, melyeken keresztül ő megyőződhet saját képességeiről. Segíts neki emelkedni! Tarts neki bakot, de hagyd, hogy ő lépjen rá fel és ő tapasztalhasson, ő erősödhessen!

Nem elég, ha szajkózod, hogy ő jó, és nagyon nem elég, ha verbálisan rajongsz.
Neki kell megéreznie, neki kell megtapasztalnia és megértenie, hogy a félelmei és korlátai elhagyhatók. A Te szereped fontos, de épp az a szereped, hogy katalizátor lehess, hogy példát mutass, teret engedj, és élményt teremts!

Szeresd magadat és a kedvesedet is! Figyelj, és figyeld, ha jobban szeretnéd érteni magatokat! Ha pedig úgy érzed, hogy szeretnél többet tudni a nők és férfiak működéséről, picit jobban átérezni a másik érzéseit, látni a láthatatlan szálakat is, akkor tarts velünk és néhány hozzád hasonló társaddal az új kurzusunkon is!

Kattintsd ide: Egy szép nap...

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign