feb07

Belenézel az önismereti tükrökbe, vagy inkább összetöröd azokat?

Címkék: szeretetkorlátelmehiedelemtükörtükör törvénye

Hogyan működik a Tükör törvénye?

Ezen példák segítségével könnyebben gyújthatsz fényt magadban a meglévő programjaidra!

Ráláthatsz, mit jelent benned, ha folyton azt érzed, hogy mások hibáztatnak, vagy ha azt, hogy a férfiak folyton hazudnak neked. Kiderül, mire mutat benned tükröt, ha idegesít, az, amikor valaki lassú és lusta, vagy az, ha épp túl pörgős. Azt is megnézzük, hogy mit tükröz az, ha azt veszed észre, hogy a párod életében folyton csak a második lehetsz, vagy hogyha a férfiak folyton kioktatnak.

Ahhoz, hogy belevágjunk, tisztázzuk, mit jelent a tükör törvénye:

A tükör megmutat téged. Belenézel, és rajta keresztül láthatod önmagad. A működésedet, a reakcióidat, a motivációdat, és mindent, ahogyan megmutatkozol. Jó-jó, de hogyan mutat téged a tükör?

Sokan azt hiszik, hogy a tükör azt jelenti, hogy amit látsz másokban, az vagy, vagy az van benned is. Ezért tévesen azt hiszik, hogy például, ha a párjuk hazudik, akkor talán ők maguk is hazudósak. Vagy, ha valaki folyton késik, akkor ők maguk is késnek?? Ez tévedés, ez így egy rosszul értelmezett tükör.

A tükör ugyanis nem azt jelenti, hogy az vagy, amit másokban meglátsz. :) Ettől sokkal szebb, egyértelműbb és beszédesebb a tükör, csak meg kell tanulni használni.

Ebből indulj ki, ez a kulcs ehhez:

Amit mások tesznek veled, - vagy feléd irányulóan, - amit mások mondanak, vagy cselekszenek, az bennük fogan, bennük zajlik - azokért az ő elméjükben lévő tudás és tudatalatti a felelős. Ez nem rólad szól. 

Azonban az, ahogyan ezekről a tettekről TE gondolkodsz, ahogyan ezekre TE reagálsz, ahogyan ezekre TE megnyilvánulsz, az már RÓLAD szól, az már benned fogant, az már a TE fejedből indult. Ezek a gondolatok, ezek a tettek, ezek a megnyilvánulások pedig minden esetben megmutatják, ki vagy te és milyen programok működnek benned.

Ha ilyenkor másokra mutogatsz, akkor nem néztél bele a tükörbe, hanem csak összetörni akarod azt. Ebben ilyenkor nincs fejlődés, nincs önismeret. Ha képes vagy ilyenkor a saját gondolataid mélyére nézni, akkor jó úton jársz, de csak az út elején.

(Ha harag van benned ilyenkor a másik ember felé, akkor biztosan nem néztél bele a tükörbe és, ha magad felé érzed a haragot, akkor ugyan belenézhettél, de még nem mentél végig azon a folyamaton )

Vajon mikor van dolgod a tükörrel? Hogyan és mikor nézz bele?

Olvass tovább!

Belenézel az önismereti tükrökbe, vagy inkább összetöröd azokat?

(A kép forrása az xfree.hu)

Amikor mások tettei és mondatai örömet okoznak, elégedettséggel és boldogsággal töltenek el, akkor nem kell tükröket keresni.
Lehetne, de minek?

A boldogság alatt ugyanis nem gond-olkodik az ember, vagyis épp nincsen gondod.
Élvezd a pillanatot, add át magad az örömnek, légy csak boldog!

A BOLDOGSÁGON ne gond-olkodj, mert azzal el is veszíted. A boldogságod a szívedben lakozik, de gondolkodni csak az elméddel tudsz. Amint gondolkodni kezdesz a boldogságodról, azonnal átkerülsz a szívedből a fejedbe és fuccs... emlékké lesz a szépreményű boldogság csupán.

Amikor boldog vagy, akkor örülj és ÉLJ, nyiss és élvezd a jelent!

Amikor viszont baj van, amikor ZAVAR-t érzel, amikor szomorkodsz, amikor idegesít valami, vagyis amikor megjegyzést teszel valamire, mert az zavar, ott épp megmutatkozott egy korlátod valaki tükrében!

A korlátod a fejedben van: olyan elv, nézet, dogma, hitrendszer, szokás vagy félelem formájában, ami épp korlátozza azt, hogy megtedd szíved szerinti vágyadat, vagy megélhesd a szíved szeretetét szabadon.

A zavar megmutatja, hogy mi az a korlátod az elmédben, ami épp nem engedi meg neked, hogy boldog lehess!

Ami tehát másokban zavar az az, amit TE nem ENGEDSZ meg magadnak!
Nagyon egyszerű: ami zavar, azt nem nézed el másoknak, nem engeded meg másoknak, mert önmagadnak sem engedheted meg a programjaid szerint, amit a neveltetésed és tapasztalataid során az elmédbe begyűjtöttél. 
Ez a tükör törvényének a kulcsa!

1. Amikor azt veszed észre, hogy folyton hazudnak neked mások...

Ez nem azt tükrözi, hogy Te is hazudós vagy, illetve nem ennyire egyenesen.

Inkább csak figyelj:
Azért zavar mások hazugsága, mert te nem engeded meg nekik, hogy hazudjanak, mert Te önmagadnak se engeded meg, hogy bármi ELTÉRJEN attól, amit TE IGAZSÁGNAK GONDOLSZ.

Amikor nem engeded meg magadnak a hazugságot, akkor azt hiszed, hogy az igazsághoz ragaszkodsz.
Valójában azonban csak a TE IGAZAD-hoz ragaszkodsz, és nem vagy hajlandó megengedni a világnak más igazságot.

Neked mindenki más igazsága hazugság lehetsz és lesz is.
Ha pedig így nem hagyod, hogy a tiédtől eltérő tények, gondolatok, érvek is az igazság részét jelenthessék egy másik ember szemszögéből, addig 2 dolog történhet:

  • Vagy igazat mondanak neked, de Te nem akarod azt elhinni, elfogadni, és rosszul leszel a dologtól, kikelsz magadból, vagy jelenetet rendezel, esetleg túlzottan aggódni kezdesz. Vagyis épp az igazságot nem leszel kész elviselni.
  • Vagy később... egy ilyen reakciód után már ezt nem fogják vállalni az emberek, így inkább hazudni fognak neked, hogy TÉGED vagy magukat kíméljék a reakcióidtól.

Mit tehetsz, ha ezt a tükröt így végre meglátod magadban?

Először is, engedd meg a világnak, engedd meg az embereknek és engedd meg magadnak is, hogy másképp is lehessen a világ, mint úgy, ahogyan Te eddig képzelted. Azért is jó, ha engeded ezt, mert bizony a világ fenntartja erre a jogot és bizony az univerzumban bármi megtörténhet és még annak az ellenkezője is.

Az elme, ahol a korlátozó gondolataid, hiedelmeid, elveid laknak, szerencsére szinte végtelenül bővíthető. A bővítés kulcsai pedig a megfigyelés és a befogadás.

  • Vagyis figyeld meg, hogyan működnek mások, hogyan gondolkodtak, mi motiválja őket, miért teszik azt, amit tesznek, vagyis gyűjts be tapasztalatokat és megértést mások szemszögéből!

  • Aztán pedig engedd ezt be magadba, fogadd be ezeket az új megoldásokat és okokat is, és ezzel tágítod a saját tudásod köreit is. Ezzel te nyitsz, és egyre kevesebb meglepetés fog megrázni, hiszen egyre több megoldásod, megértésed lesz a világ eseményeire és mások tetteire. 

2. Amikor azt hiszed, hogy mások hibáztatnak téged...

Amikor azt veszed észre, hogy valaki folyton hibáztat és hibákat keres benned, az vajon mire mutathat tükröt benned?

Az zavar, hogy más észrevette a hibákat, miközben te nem akarod, hogy észrevegye és felhívja a figyelmedet a hibákra. Nem akarod megengedni neki azt, hogy hibákat keressen és találjon benned és hogy észrevegye azt, ami esetleg van. :(

Vagyis önmagadnak sem engeded meg, hogy hibázz! Olyan buzgón törekszel arra, hogy jó legyél és jót tegyél, hogy nincs bekalkulálva önmagad felé a hibalehetőség benned.

Ha mégis hibázol, és így beleütközöl ebbe a "hibázni tilos" korlátodba, akkor jön az önvád, lelkifurdalás, bűntudat, önostorozás önmagaddal szemben. 

Vagyis, amikor azt érzed, hogy valaki folyton hibáztat, összeszid, vagy hibát keres benned, akkor valójában Te magad is sok hibát érzel magadban, sok-sok bűntudat, önvád és lelkifurdalás van rejtegetve benned jó mélyen, amiket szeretnél elpalástolni. A hibáidon tartod a figyelmed fókuszát! 

Mit tehetsz, ha ezt a tükröt így végre meglátod magadban?

Először is, vedd körül magad türelemmel és megértéssel a sok hibáztatás és önvád helyett! Ezek ugyanis inkább fékeznek, mint motiválnak. Amikor ugyanis hibáztatod magad, akkor elismered, hogy nem vagy elég jó, és e szerint is nyilvánulsz meg: nem leszel elég jó. Elhiszed, és alig mersz tenni, lépni, teljesíteni. 

Vedd körül magad szeretettel és hittel!
Nézz rá a hibáidra úgy, hogy lásd meg, milyen hasznot tudnak azok neked hozni egy-egy szituációban, vajon mire használhatók, miért jó, hogy benned vannak! Van ugyanis hasznuk, hiszen nem véletlen vannak azok a képességek, szokások, tulajdonságok benned.
Akkor hát keresd ezeket, mert ezekben LEHETŐSÉG, vagy feladat adódik, és ezek akár eredményt, tanulást és hasznot is hozhatnak. 

3. Amikor idegesít, hogy valaki lusta, vagy idegesít, ha túl pörgős...

Az eddigiek mintájára már könnyedén felismered a tükröt:

Aki lusta, az túl sokat lazsál. A lazsálást te nem engeded meg neki, megszólod, Téged ez zavar. Azért zavar, mert nem csak neki, hanem magadnak se engedsz meg lassúságot, lazsálást, lustálkodást... miközben jól jönne neked is időnként.
A sok-sok tennivalódat, a pörgésedet Te erőlteted magadra, te vállalsz be minden feladatot, te húzol magadra plusz tevékenységeket, mert te nem engeded meg a lazsálást, hiszen "amit ma megtehetsz, azt nem halasztod holnapra". Egyszerűen mindent meg akarsz oldani, mindent TE akarsz megoldani akár erőn felül is.

Amikor a pörgősek zavarnak, akkor pedig azt látod meg a tükörben, hogy Te nem engeded meg magadnak ezt a pörgést. Talán azért, mert nincs meg ez a képességed erre a tempóra. Zavar, hogy úszol az árral, hogy csúszol a határidővel, miközben szeretnél megfeszülni és jól teljesíteni... csak sajnos nem vagy rá alkalmas, nem tudod megtenni.

Mit tehetsz, ha ezt, a tükröt így meglátod magadban?

Vedd észre, hogy mit nem engedsz meg magadnak és nézd meg, hogy mennyire lenne pedig szükséged arra!
Ha valójában belefáradtál a pörgésbe, engedj magadnak egy kis lazsálást lelkifurdalás nélkül és töltődj fel azzal, amit szeretsz.
Ha pedig a pörgés zaklat, és tudod, hogy egyedül nem fogod tudni hozni ezt a teljesítményt, akkor gondolkozz el azon, hogyan tudod megszervezni segítséggel azt a feladatot.  

A kulcs az, hogy békélj meg azzal, aki vagy, és békélj meg azzal, amire épp vágysz! :) Lelkifurdalás nélkül. 

4. Amikor a párod életében csak a 2. lehetsz...

Amikor ezt fogalmazod meg magadban, akkor valójában az zavar, hogy nem lehetsz első: neki nem engeded meg, hogy téged második helyre soroljon, mert te az első helyre akarsz kerülni az Ő életében. Így magadnak se engeded meg, hogy lecsúszz az első helyről, vagy hogy ne te legyél az egyetlen, vagy a legbiztosabb pozícióban. Te nem engedheted meg magadnak, hogy lecsússz... pedig ebben most kudarcot vallassz...

A fókuszod, a figyelmed azon van, hogy folyton első és egyetlen lehess. A kisajátítás, a biztonságra törekvés, a birtoklás, a versengés határozza azt meg, hogy hogyan akarsz magadra gondolni.

Te csak akkor tudod tisztelni magad, ha első vagy mások életében, és épp ezért minden szituációban keresed is azt, ahol ezt a pozíciót megszerezheted, és persze, ahogyan gyanakvón ezt kutatod, a legtöbb esetben épp azzal fogsz szembesülni, hogy nem lehetsz első.
Háborogni fogsz a párod gyerekei ellen - mert ők néha előre sorolódnak.
Háborogni fogsz azért is, ha nem téged hív fel először, amikor egy hírt akar elmesélni.
Háborogni fogsz akkor is, amikor ő egy programot a munka miatt lemond, mert újra igazolva érzed, hogy lecsúsztál az első helyről...

Mit tehetsz, ha ezt, a tükröt így meglátod magadban?

Válts nézőpontot, mert ha ebbe beleragadsz, akkor folyton másodiknak fogod érezni magad és örök szenvedésre ítéled magad a párod rangsorában, holott legtöbbször NINCS RANGSOR és nincs fontossági sorrend.

Nézd meg, hogy mit miért tesz a párod! Figyeld meg, hogy mi mindenben vagy már most is első!
Keretezd át a fejedben az elsőséget, mert pl: nem azért vagy hátrasorolva sokszor, mert te nem vagy fontos, hanem azért, mert úgy akar veled lenni a párod, hogy más feladata ne lebegjen a feje felett véres bárdként, hanem végre nyugodtan adhassa át neked önmagát egy együtt töltött programban. 

Vagyis tekints magadra úgy, hogy fontos vagy magadnak rangsor nélkül is!  Szeresd magad, légy fontos önmagadnak is, és nem lesz szükséged arra, hogy az értékeidet valaki folyton egy dobogós hellyel igazolja vissza neked!

5. Amikor a férfiak folyton kioktatnak...

Amikor ez zavar, akkor az történhet, hogy nem engeded meg a férfiaknak, hogy bebizonyítsák, hogy jobban tudják nálad. Nem enged meg nekik, hogy jobban tudják nálad. Azaz nem enged meg magadnak se, hogy jobb legyen nálad valaki.
Neked mindig be kell bizonyítanod ezek után, hogy TE tudod jobban, vagy legalább annyira tudod Te is.
Versengsz. A versengés örökös bizonyítási kényszert okoz és örökösen arra teszi a fókuszt, hogy keresd, miben akar valaki eléd törni.

Mit tehetsz, ha ezt, a tükröt így meglátod magadban?

Engedd meg magadnak, hogy néha gyenge legyél! Engedd meg magadnak, hogy néha ne TE érts mindenhez, és ne akarj a férfiakkal versengeni férfias bizonyításokkal! A férfiak a nőkben a NŐT szeretik. A férfit, a harcos nem akarják a nőkben meglátni. Ha ez mégis előtör a nőből, azzal a férfi harcolni fog és versengeni. Engedd, hogy nő lehess, engedd, hogy a NŐI képességeid mutatkozzanak meg belőled. Ha NŐ-ként élsz, a férfiak a tenyerükön hordoznak majd!

Vagyis, ami zavar másokban - azt pontosan megfejtve és azonosítva - önmagadnak épp nem engeded meg... ezért nem akarod engedni másoknak sem! Vedd észre ezeket a korlátozó programokat és tudatosítva azokat dönts arról, hogy engeded vagy nem engeded eztán se, de a cél az legyen, hogy ne korlátozzon a dolog, hanem élvezni tudd a jelent! A cél a boldogságod, ahhoz pedig jó technika a tükör törvényének ügyes használata!

Szenvedés nélküli boldogságot kívánok neked! Egy tudatos felismerést, egy örömteli kalandot önmagad megismerésének útján. Ha szeretnél ebben mélyebben elmerülni, akkor ezt neked találtuk ki: Egó kurzus

Korábbi hozzászólások

2
Stog Krisztina
2018. 02. 14. 16:01
kedves Erika mit jelent az peldaul mikor a parom mondja hogy elmegy a bankban es utana elmegy egy sörre de nekem nem szoll semmit. Es csak egy idö utan jön haza. Akkor itten mit mond a tükör törvenye?Üdv. Krisztina.
1
Drága Erika, ezt most kétszer is el kellett olvasnom. Nem azért mert bonyolult volt, vagy mert a reggeli első kávénál még nem vagyok befogadó eléggé ????. Egyszerűn azt éreztem amikor a végére értem, hogy "na mégegyszer". Ezt most tanuljuk meg, magoljuk be ha úgy tetszik. Ami megkülönbözteti az írásaidat sok más írástól abban is ott a nagybetűs elfogadás. Nem iszol bort és vizet prédikálsz, te elfogadsz olyannak amilyen vagyok, de megmutatod a hogyant és a miértet. Teszed ezt úgy, hogy mindenki úgy érzi, személy szerint neki írtad a cikket. Remek tündér vagy. Nagyon szeretlek ☺

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign