márc30

Szeretetnyelvekről másképp...

Címkék: szeretetszeretetnyelvelvárásragaszkodásfélelem

A szeretetnyelveknek alig van közük a szeretethez...

Ez a kijelentés első hallásra furcsának tűnhet, de ha rendszeresen olvasod ezt a blogot, akkor gyorsan meg fogod érteni, miről is szólnak a szeretetnyelvek valójában. 

A szeretetnyelvek annak a megnyilvánulási formái, ahogyan kifejezésre juttatod a szeretetedet és ahogyan "igényled" azt másoktól is. Vagyis ezek azok a formák, ahogyan tetteké váltod azt, amit érzel a szeretet címén.

A szeretet azonban nem ez. Nem igényel formát sem. Nem kér, nem vár el. A szeretet csak VAN és mindig egyirányú...

Olvass tovább, és kitisztul a kép és az ehhez kapcsolódó elvárásaid is más köntöst öltenek, így közelebb kerülhetsz önmagadhoz is!

Különbséget kell tenni ugyanis a valódi szeretet és az elme szeretete között!

Szeretetnyelvekről másképp...

Mi a szeretet egyáltalán és hogyan élheted meg?

A szív valódi természete = a lélek szeretete:

A szeretet nem egy érzés - ahogyan a boldogság és szerelem sem. Ha ezeket energetikai oldalról nézzük, azt érezzük, hogy ezek azonos energiák, azonos rezgések, azonos létállapotok. Létállapotok. Nem érzések.

A szeretet, boldogság azért létállapotok, mert ezek VAN-nak és vagy éled ezt, az állapotot vagy nem. De nincs ok, ami ezt kiválthatja. Ez az állapot ott van benned. Mindig is ott volt és mindig is ott lesz. Ez a lélek energiája. A boldogság a Te eredendő önvalód, az eredendő energiád. Nem kell hozzá ok. Az ok te magad vagy.

Azokban a pillanataidban, amikor önfeledt tudsz lenni, akkor éled a benned lévő szeretetet. A lélek él és örül, vagyis lelkes vagy. A szó maga is ezt tükrözi. Az önfeledtség is jó szó, mert arról szól, hogy azokban a pillanatokban éled valódi önmagad - a boldogságot - amikor meg tudsz feledkezni magadról, vagyis arról, hogy viselkedj, arról, hogy milyennek látnak mások... Az önfeledt pillanataidat szaporítsd, ha teheted, mert azokban a pillanataidban nincs ébren az elméd, hanem a szívedben létezel. Olyankor nem gondolkodsz - nem gond-olkodik az elme (figyeld ezt a szót is: az elme gond-olkodik)!

Amikor a fejedben vagy, az elméd gondolkodik, okokat keres, magyarázatokat gyárt és minden gondolata nyomán hoz neked egy érzést. Ezek az érzések és - így tulajdonképpen a szereteten, szerelmen, boldogságon kívül minden érzésed - az elmédben születik. Mindegyiket egy gondolat előzi meg.

Csak a szeretet, szerelem, boldogság nem köthető ok-hoz - bár az elme nagyon kapaszkodik, hogy okot találjon ezekre - de ezekre nincs ok. Ezek sokkal nagyobb és kiterjedtebb létállapotok ahhoz, hogy az elme érthesse. Ezért nem tud az elme szavakat találni arra, hogy leírja a szeretet és boldogságot.

Hogyan is tudhatna az elme olyat érteni és magyarázni, ami nála nagyobb és végtelen, és ami nála jóval hamarabb is jelen volt. Szeretni már akkor is tudtál, amikor még az elmédbe semmi sem volt, amikor megszületésedkor semmit se tudtál a világról. Sőt! Szeretni akkor tudtál csak igazán, amikor még az elmédet nem tömték meg tudással és gondolatokkal, szabályokkal, elvekkel...

A lelked maga a szeretet. Így amikor önmagad vagy és szeretetben vagy, akkor boldog vagy. Ilyenkor sugárzod is ezt a fényt magadból. Elégedett vagy és gondtalan (gondolattalan is) és szinte minden mindegy, mert aligha vagy kizökkenthető. Egyben vagy önmagaddal, egységben a világgal és egyszerűen azt éled, hogy minden egy csoda. A létezés egy hatalmas egész és mind benned van. Ilyenkor az eredendő végtelen energia árad belőled. Te áradsz. A szeretetnek nincs iránya, illetve végtelen iránya van, te vagy a forrása és belőled árad kifelé.

Az elme a szeretetet nem értheti, hát nekiállt bekeretezni azt a szeretetnyelvek formájával...

Az elme szeretete...

Az elme (egód), aki a születésedtől fogva kezdi meg szerepét az életedben  sosem fogja érteni a szeretetet, de pontosan tudja, hogy az az élmény, az az állapot jó neked. Amikor boldog vagy, és épp áradsz, akkor érzed a rengeted energiádat. Az elme - mint a földi életed főkoordinátora - azonban túl hosszú időre nem engedi lekapcsolni magát, így gyorsan vissza is kapcsol és visszaveszi az irányítást. Ilyenkor keresi azt a forrást, azt az okot, ami ezt a jó állapotot és sok-sok energiát okozhatta és bizony az elme - tévesen - erre mindig külső okot fog találni. Ez a feladata, így működik, de ettől még téved, kivéve, ha te már tudatos vagy ebben és tudod, hogy a forrás valójában te vagy, a benned élő szeretet.

Az elme kreatív, ha okot kell keresnie a szeretet megélésére, hogy aztán formákba önthesse:

  • Jó oknak találja azt, hogy a párod a boldogságod kulcsa. Könnyen el is hiteti veled, hogy a párod adja azt a biztonságot, és energiát, amiben fürdőzni tudsz, amikor boldog vagy szerelmes vagy. Az elme azt hiszi, hogy valaki-BE vagy szerelmes, pedig Te csak egyszerűen szerelmes vagy. (Csak a párod mutatta meg neked, hogy képes vagy erre a létállapotra)
  • Jó oknak találja az elme a boldogságra a teljesülő célokat, a valóra váló álmokat, a beváltott ígéreteket, a szép szavakat, elismeréseket és mindent, amiben sikert élhetsz meg. 

Ezek azonban mind rajtad kívül állnak, és ahogyan örömet tudnak adni - pillanatokra - bennük a veszteség és bizonytalanság lehetősége is. Hiszen mindaz, ami rajtad kívül áll, az elveszhet, az tönkre mehet, az megszűnhet. Ezért a bizonytalanság, a félelmek és a ragaszkodás egyre erősebben láncol e külső okokhoz - ha nem vagy elég éber.

Az ELME csak ÍGY tud SZERETNI. Okokkal, magyaráztokkal, félelmekkel és formákba keretezve.

Hogy kapcsolódik ez a szeretetnyelvekhez?

Vegyük ketté ezt, hiszen a szeretetnyelvet az elme akarja értelmezni, az elme találta ki, és épp ezért mindig minimum 2 ember viszonylatában akarja címkézni.

Amikor te adsz "szeretetet" - és azt mondod, "ez a szeretetnyelvem":

Amikor szeretetben létezel, akkor észre se veszed, hogy adsz. Azért nem veszed észre, mert nincs CÉL benne. Egyszerűen szeretsz és árad belőled az energia. Nem teszed szándékkal. Ehhez nem kell szeretetnyelv sem... a szívednek nem kell. 

Az elme azonban gyorsan tesz bele egy szándékot, okot és formát és azt mondja, hogy Te az vagy, aki így vagy úgy fejezi ki a szeretetét, ... Azt mondja az elme, hogy te ebben a formában tudsz adni. Azonban ezek a formák szándékot feltételeznek. Tetteket. Ezek valójában energiát közvetítenek a másik ember felé.

Az 5 szeretetnyelv:

  1. Elismerés, szavak, dicsérő, támogató kommunikáció
  2. Ajándékok
  3. Gondoskodás, kiszolgálás, tettek egymásért
  4. Minőségi idő: ha együtt, akkor csak együtt, semmi sem zavarhat
  5. Érintés, ölelés, szex... testi kapcsolódások

Amikor kapni akarsz és azt mondod: "a párodnak tudnia kell, mi a Te szeretetnyelved", akkor eltévedtél:

Amikor kapni akarsz, akkor energiát akarsz. Figyelmet, gondoskodást, elismerést, időt, ajándékot, érintést.. stb formákban energiát. Szeretetet nem tudsz kapni, mert a szeretet benned van. Azt, amit mástól kaphatsz, az csak energia lehet ezekben a fenti formákban.

Valójában akkor vágysz nagyon szeretetre, amikor Te épp nem tudod élni magadban. Akkor vágysz erre a nagy energiára, amikor túlságosan az elmédben létezel és nem tudsz kilépni belőle, hogy kapcsolódj valódi önmagadhoz. Ilyenkor várja el az elme, hogy a párod törődjön veled, figyeljen, gondoskodjon, érdeklődjön... stb, mert neked túl kevés az energiád és a párodat látod energiaforrásodnak.

Ha nem tud energiát adni, akkor duzzogsz, szomorkodsz, hisztizel, hibáztatod... vagyis elveszed tőle azt a szükséges energiát erőnek erejével is, hiszen ilyenkor kénytelen figyelni rád. A figyelem pedig energia... 

A szeretetnyelvek fontosak, nem akarlak lebeszélni róluk! Az elmének nagyon fontos, hogy úgy kapj energiát, ahogyan az elmédnek komfortos. Komfortos pedig úgy lesz neked, ahogyan azt pici korodtól kezdve "programozva" kaptad.

Például:

  • Ha azt láttad gyerekként, hogy a szüleid büszkék rád és örömmel mesélnek rólad másoknak, akkor az elismerés és kommunikáció lesz később a szeretetnyelved, vagyis ez a forma rögzült benned arra, hogy te szerethető vagy. Ez tölt téged fel hittel önmagad felé is. Ez a forma ad energiát, ezt fogod igényelni.
  • Ha azt tapasztaltad meg kisgyerekként, hogy az anyukád mindig a kedvedet kereste és, akit fontosnak talált - téged is közöttük értve - kiszolgált, akkor az lesz a számodra kialakult forma, hogy akinek fontos vagy, az megtesz neked szivességeket.
  • Ha azt élted meg gyerekként, hogy a szüleidnek sok a dolga... de közben, ha fontos dolgot tettél, rád figyeltek, akkor gyorsan megtanultad, hogy akkor kapsz energiát és akkor vagy fontos, ha ők minden más fontosat féltretesznek érted.
  • stb.

Amikor NEM ezek TÖRTÉNNEK, akkor az a benned futó programok szerint egyenlő azzal, hogy nem vagy fontos, hogy téged nem szeretnek, rád nem figyelnek. Ez pedig súlyos programmá nőhet az elmében. Ez egy állítássá válik az idők során benned és nagyon korlátozni tud. Így gondolkodik az elméd a párodról is: "ha így tesz, akkor szeret téged, ha nem így tesz, akkor pedig nem."

Amikor azon szomorkodsz, hogy különbözőek a szeretetnyelveitek...

... épp eluraltak a HIÁNY miatt az elvárásaid. Ebben a szomorkodásban ugyanis épp az van benne, hogy a párod nem úgy figyel rád, és nem úgy ad energiát, ahogyan te szeretnéd. Ez pedig valóban elég ok a szomorkodásra, hiszen kiürülsz, de mégsem MEGOLDÁS.

A megoldás pedig egyszerű...

A tudatosságod egyik nagy felismerése, hogy a szeretetnyelvek épp úgy a beléd programozott sémák szerint működnek, ahogyan minden más: minden más tetted, elved, szokásod.

Amit pedig beléd programoztak, és amit az elme így biztosnak hisz, az csak egy lehetséges nézőpont, vagy lehetséges megoldási forma, de semmiképp nem megváltoztathatatlan. Megváltoztatható.

Így, ha azt veszed észre, hogy a pároddal nem azonos a szeretetnyelvetek, akkor ezen NE KIBORULJ, hanem értsd meg magad, magatokat és változtass!

Ha kiborulsz azon, hogy nem úgy kapsz valamit, ahogyan beléd programozták, akkor az elméd győzött a jelen valósága és a valódi szeretet felett. Ha kiborulsz ugyanis, akkor épp nem vagy boldog, akkor épp nem vagy egységben és szeretetben sem. Akkor az elme rabja vagy: egy program fogja, ami úgy szól: "ha nem így tesz, akkor nem is szeret, nem lehetsz boldog hát vele!"

  1. Értsd meg hát, hogy a szeretetnyelvek csak formák és kinek-kinek a tanult világa szerintiek, de nem ezeken múlik a szeretet!
  2. Fedezd fel, hogy neked mi a szeretetnyelved és kérdezd meg magadtól, hogy lehetséges-e, hogy ne ragaszkodj ahhoz az egy formához, volna-e kedved kipróbálni és megélni a többi szépségét is. Ha igen, akkor a bőséggel csak gazdagodni fogsz, csak elfogadóbbá válsz. Ha nincs korlát az elmében a szeretet megélésére, akkor sokkal szabadabban tudod élni és árasztani a valódi szeretetet.
  3. Aztán fedezd fel a párod szeretetnyelvét is...
  4. ...és csodáljátok egymást és magatokat azért, ha különböztök és azért is, ha hasonlítotok ebben (is).
  5. Aztán már csak játszani, élni kell a kapcsolatot szeretettel, együtt és nem az energia-forrást keresni a másikban a szeretetnyelvekhez ragaszkodva.

Szeretném hinni, hogy nem azt olvasod ki a cikkből, hogy hibás vagy, ha vannak igényeid...

Mert ez a cikk nem arról szól, hogy a párod szeretetnyelvét tiszteletben tartva és elfogadva, fojtsd el a valódi igényeidet és szolgáld őt megértve, mert hát az elvárások azok rosszak... 

Vedd észre a saját igényeidet! Fedezd fel és juttasd kifejezésre a vágyaidat! Igenis éld önmagad és éld azt, ami jó neked! Légy bátran tisztában önmagaddal, de LÉGY TUDATOS ezekre a folyamatokra! Akkor tudsz boldog lenni egy kapcsolatban, ha tudod, mi a boldogság és meg tudod élni és teremteni magadban ezt a létállapotot. 

Egy boldog ember a kapcsolataiba is boldogságot tesz, míg egy hiányban élő "félember", aki a társában keresi a biztonságot, az a kapcsolataiba is hiányt rak. Ezért hát légy magaddal tisztában, és légy tudatos a benned és köztetek zajló folyamatokra. Ezzel a tudatossággal túllépsz a ragaszkodáson, a korlátok szorításán és így válsz igazán őszintén szeretettel elfogadóvá.

Örömteli kalandozást kívánok neked az önismereted, önmagadra találásod útján. Ehhez pedig szeretettel adok egy ilyen kis segítséget: önismeret nőként, férfiként...

Korábbi hozzászólások

1
Somhegyi Tamás
2017. 03. 31. 10:16
Nekem - amikor megismertem Gary Chapman elméletét - eszembe sem jutott arra használni az elméletet, hogy ezzel IS kizsaroljam a szerelmemből a szeretetet.Bennem úgy működött a friss infó, mint egy tolmács. Mert hogy 20 éve éltem együtt - az első 5 évet igazi nagy szerelemben - egy olyan hölggyel, akinek a fő szeretet nyelve az ajándékozás volt. Miközben engem ki lehet üldözni a világból az ajándékkal.Én azt agresszióként élem meg! Rám erőltetett kötelezettségként!Csakhogy 20 éven keresztül egyikünknek sem jutott eszébe az a gondolat, hogy ő így fejezi ki irántam a szeretetét, én meg agressziónak élem meg.Elbeszéltünk egymás mellett.Ő hamarébb adta fel a saját magába vetett hitet és hűséget. Meggyőzhetővé vált arról, hogy én nem szeretem őt. :( {De még így is 15 évünkbe tellett, mire én döntöttem.}

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign