máj31

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Címkék: szeretetszerelempárkapcsolatálarctükörénképmegfelelés

Talán álarc, talán nem! :)

Semmiképp sem negatív, nem ítélkezni akar ez a cikk, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy időnként a szomorúságod, a haragod, a szenvedésed épp azért okoz fájdalmat a szívedben, mert meg akarsz felelni egy olyan képnek, melyet ÖNMAGADRÓL felállítottál a társadalmi elvárásokhoz igazodva.

Szeretnél jó anya lenni - és azt gondolod, úgy vagy az, ha mindig mindenben a gyereked a legfontosabb! Majd fájdalmat okoz neked az, hogy ha nem tudod alárendelni magad az ő akaratának, mert saját vágyaid ezzel épp ellentétesek. Jön a bűntudat, majd a kompenzálás, és hol a gyereked miatt, hol önmagad miatt van bűntudatod. Igaz?

Vagy szeretnél kitűnő lenni a szakmádban, mondjuk: vezető vagy egy multi cégnél. Azt várják tőled - szerinted - hogy "a jó vezető keményen határozott, céltudatos", pedig Te valójában "lágyabb, rugalmasabb, nőiesebb, emberséges oldaladdal kormányoznál". Ha az általad elhitt, elvárt képhez igazodsz, akkor önmagaddal szembe mész. Ha önmagadat választod, félő, hogy "eltaposnak". Igaz?

Vagy párkapcsolatban: valahol, valamikor beléd oltották, hogy "minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő"... és ez a TE neveltetésed szerint azzal egyenlő, hogy mindenben a párod kényelmét kell szolgálnod. Megteremteni mindent a hátországban, amitől a férfi boldog lehet, és amivel gyakorlatilag semmi másra nem kell, hogy gondja legyen, mint arra, amit ő csinálni szeret. Ő sütkérezni fog ebben, és egy ideig Te is. Aztán egyszer csak szeretnél érte valami elismerést, vagy jó szót, és nem kapod meg. A férfi legtöbbször nem veszi észre, hogy erre vágysz.... és Te egyre és egyre csalódottabb, szomorúbb leszel, míg ki nem törsz.

Mit tegyél, ha fájdalmat okoz a KÉP, aminek meg akarsz felelni? Mit tegyél, ha közben már mindenki e szerint vár el tőled mindent? Mit tehetsz, ha úgy tűnik, nincs menekvés e körből?

Olvass tovább!

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Vedd észre, hogy MEG AKARSZ FELELNI csupán egy képnek, amit valamikor, valaha, valaki beléd nevelt. Lehet, hogy az iskola tette, lehet, hogy a szülői minta, lehet, hogy egy film volt rád ilyen hatással. Lehet, hogy gyerekkorból hozod, de lehet, hogy már felnőttként rögzült valamikor így benned egy nézet, egy hit, egy kép, egy szabály.

...és változtass a mintán!
Hogyan?

Nem arra buzdítalak, hogy feltétlenül törj ki, boríts asztalt, és rohanj el! Még csak arra sem, hogy mindent változtass meg azonnal! Először ugyanis készen kell állnod arra, hogy szembe tudj nézni a képpel, és azzal, hogy semmi baj nem történik, ha NEM-et mondasz rá.

Amit könnyen megtehetsz első körben az az, hogy: KÉRDEZEL!
Egészen egyszerűen kérdezz, kérdőjelezz meg mindent, amiről azt hitted eddig, hogy betonbiztos, és ami miatt azt hitted az vagy, akinek mások látnak.

Valahogy így:
"Biztos, hogy akkor vagyok jó anya, ha mindenben alárendelődöm a gyerekeimnek? Biztos, hogy ÖNZŐ vagyok, ha magamra is gondolok és NEM-et mondok nekik?"

"Biztos, hogy akkor vagyok jó vezető a cégnél, ha határozottan csak a célokon tartom a szemem? Biztos az, hogy nem tudnék NŐ-ként, NŐI képességemmel jobban érvényesülni?" (Ne feledd, nőként egy sor olyan képességed van, ami egy férfinak evolúciósan nincs. Pl: Te 100-szor több gesztust tudsz értelmezni, 100-szor több megérzésed van, mert jobb az érzékelésed, Te könnyebben kommunikálsz, jó az emberismereted, hamarabb meglátod a gesztusok értelmezése miatt, amikor valaki hazudik. ... stb. Használd ki!)

"Biztos, hogy a párod attól fogja jól érezni magát, ha Te mindenben mindent "alátolsz"? Biztos, hogy hátország vagy csupán? Miért ne lehetnél hátország helyett egy EGYENRANGÚ ország, ami épp olyan értékes, épp olyan szép, épp olyan biztos, mint a párod világa". Ti ketten, a férfi és nő egyenrangúak vagytok, csak épp MÁSOK. :) Más egy férfi energiája, képességei, és más a nőjé. Épp ezért tudnak ők egymással egy egészet alkotni. 

Kérdezz, és kérdőjelezz meg mindent, amit biztos elvnek hittél! Meg sem kell válaszolnod a kérdéseidet, csak egyszerűen tedd fel őket és hagyd nyitva a kérdéseket! Majd az univerzum küldi a válaszokat lehetőségek, jelek, cikkek, új barátok, könyvek, tanfolyamok... stb formájában!

Ezek pedig segíteni fognak letenni egy sok éves FESZÍTŐ ÉNKÉP-et, amit másoknak történő megfelelésből erőltettél magadra! Ha akarod változtatsz, ha akarod NEM, de egy biztos, ha felismered, már sokkal jobban leszel, kevesebb fájdalmat és szorongást fog jelenteni, és onnantól nem leszel rabja.

Szabad választásod lesz, hogy milyen képnek élsz, de kérlek, ÉLVEZD, cselekedj SZENVEDÉLLYEL!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Szeretet-Kurzus - szeretni jól, boldogan

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign