nov16

Mindig az kell, ami elérhetetlen - a párkapcsolatban is?

Címkék: szeretetszerelempárkapcsolategófélelemkihívásönismeret

Sokszor felmerül, sokszor "nyugtatják" magukat az emberek azzal, hogy miért is jó és helyénvaló az, ha az elérhetetlent tűzik ki célul... és aztán folytatják a szenvedést és ragaszkodást az elérhetetlenhez.

Nincs baj azzal, ha néha olyanra vágysz, ami neked még nincs, mert ez visz előbbre, motivál, fejlődésre biztat. A vágy segít kitörni egy állóvíz-helyzetből, és segít új nézőpontokat találni.

Jó ez akkor, ha nem válik egy rögzült szenvedéses, függéssel teli állapottá.

Addig amíg ezt hétköznapi (tárgyiasult) dolgokra használod: mint pl: "sima hajra vágysz a göndör helyett", vagy "vékony alkatra a teltebb idomok helyett", addig, amíg "több pénzre a kevés helyett", nincs nagy gond, mert minden csak rajtad múlik.

Mi van akkor, amikor ez a párkapcsolatodat is fémjelezni kezdi?

Olvass tovább, nézd meg, hogy mire utal ez, mit tanulhatsz magadról egy ilyen helyzetben!

(a kép forrása: alibianyajegyzetei.hu)

Mindig az kell, ami elérhetetlen - a párkapcsolatban is?

Az, hogy "mindig az kell, ami nem lehet a tiéd" 2 dolgot jelenthet - szerintem.
(nekem ennyi jutott eszembe :) ) 

Van ugyanis abban különbség, hogy: "már maga az elérhetetlenség is motivál", vagy a között, hogy: "amire vágysz, az épp nem lehet a tiéd". :(

Mind a 2 esetben a "megszerzés" vágya sérül. Ez a személyiséged (egód) egyik biztonsági játéka: megszerezni a külvilágtól mindent, amit szeretsz, ami jó. Az egó nem szereti nem-megszerezni azt, amit szeret. 

Azonban az a helyzet, hogy minden kapcsolatod azért olyan, amilyen, mert azt TE teremted olyannak. Amilyen, olyanban kényelmesen érzed magad, és - hiszed, vagy sem - Te alakítod olyanná, amilyen, még hozzá azért, mert ÍGY a LEGJOBB neked!
Már csak az a feladatunk, hogy megkeressük, miért is jó úgy neked, hogy "mindig az kell, ami épp nem lehet a tiéd!" (Ne tiltakozz.... nincs értelme, mert, ha nem lenne jobb, mint rosszabb, nem csinálnád! ;)

Miért ilyen fontos a "megszerzése", és miért gyötör, ha nem sikerül?

A szerelem fellobbanásakor elképesztően szép és szabad végtelent élhettél meg.Az eredendő szabad valóságodat, önmagadat. Persze, ezt a boldogságot - mely végtelen - az egód azonnal meg akarta érteni, be akarta keretezni, hogy marasztalni tudja. Azt hiszed, hogy ezt a párod miatt érzed, és a boldogságot és szerelmet össze is párosítod az ő személyével.

Arra törekszel, hogy magad mellett tudd, hogy "megszerezd", hogy a tiéd - és csak a tiéd legyen!
Ne aggódj, ha ezt érzed, mert ez nem gonosz és megátalkodott dolog tőled: mind hasonlóan működünk! Most azonban, hogy már tudod is, hogy miért így működsz, talán megtanulod az egódat tetten érni és megszelidíteni is...

Az egód programja a születésed óta az, hogy a külvilágból megszerezzen dolgokat, mert úgy hiszi (a program szerint), hogy a boldogsága kulcsa ma megszerezhető dolgokban van: a külvilától veszed a levegőt, az ételt, autót, házat, cipőt, és úgy hiszed, hogy érzelmeid biztonságához a SZERETET és a BOLDOGSÁG is a külvilágból érhető el. Ezért küzdesz mások elismeréséért, mások szeretetéért, és ezért akarod újra és újra kifejezve hallani, érzékelni, hogy téged szeretnek - mások, akik rajtad KÍVÜL állnak.

Leginkább arra vágysz - lévén a szerelem eufóriájában nagyon nagy boldogságra találtál - hogy a pároddal együtt ezt a szeretetet, elismerést, boldogságot is megszerezd és birtokolhasd, MÍG CSAK SZÜKSÉGED VAN RÁ!

Emiatt lesz - természetes - célod: megszerezni őt, birtokolni őt...
Csak hogy ő nem hagyja....vagy legalábbis nem épp úgy képzeli, ahogyan Te, így aztán kicsúszik a kezeid közül, mint szappanos hal a vizes csúszdából.

Az most mindegy, hogy miért nem hagyja, erről már sok cikkben írtam.
Minél jobban ellök magától, te annál jobban vágysz rá. Lehet, hogy nem tiporsz a nyomában, de minden visszautasítás tovább erősíti benned az elhatározást, hogy neked mégis ő az igazi, és a szomorúságot, hogy sajnos nem lehet a tiéd.

(A kép forrása: bien.hu)

Akkor mi a 2 eset, amiben az elérhetetlen vonz?

...tulajdonképpen egy tőről fakadnak, de ezt később megérted.

1. Ha kell épp azért, mert motivál a megszerzése, és bosszant, ha nem sikerül

2. ... és ha kell, de valójában nem is akarod úgy megszerezni és birtokolni, ahogyan azt hiszed néhány keserűbb pillanatodban

Ha, csak azért is ő kell, mert motivál a megszerzése:

Macska-egér-harc, menekülő-üldöző, csiki-csuki, se veled-se nélküled. Vajon miért?

Mert ez a kapcsolat már rég nem az eredendő szerelemről szól. Ez pusztán a személyiségek csatája: egy "kihívás" megszerezni a másikat, és annak szerelmét. Ez egy jó "játék", melyet nem tudatosítasz. Mit sem számít, mit akar a másik, csak hajtod a saját vágyaidat, ragaszkodsz a magad elképzeléseihez, igazához. Valójában meg sem látod a társad valódi énjét. Csak küzdesz, mert - be nem vallottan - éltet a kihívás, hogy egyszer mégis csak győzhess, és megszerezhesd az ő szerelmét. Már nem is a szerelmed ő egyébként, csak egy préda....

Sarkítok, de ha te is azért vágysz a kedvesedre, mert az elérhetetlen, akkor lásd, hogy a megszerzés vágya épp annyíra kínoz, mint amennyire éltet, izgat, ébren tart és energiával táplál.

Mi lesz, ha végre megszerzed?

A játék beérett, és innentől értelmét veszti. A kihívás megszűnt. A kedves rövid úton unalmassá válik, és jönnek a "áá, minden nő / férfi egyforma", "azt hittem, te más vagy" és a "te mégsem az vagy, akit kerestem, már nem érzem a zsigeri sznvedélyt" - szövegek, és lassan szakítani fogtok. 

Hogyan is érezhetnéd a zsigeri szenvedélyt, ha nem tudod, mit akarsz érezni? Elfeledkeztél a szerelemről. Ebben az esetben a kihívás, a győzelem, a játék, az izgalom éltetett. Mindegy, ki volt a párod, bárki lehetett volna, mert ő picikét sem számított valójában... Ez a hajsza az elérhetetlen után, valójában nem a szerelemről szól.


Ha pedig őt szereted, és mégsem lehet a tiéd - mert valójában nem is "akarod"...

Persze, ezt nem direkt csinálod, de valójában mégis megvan benned a kettősség akkor, amikor olyan kapcsolatod, szerelmed van, aki nem megszerezhető. Te nem azért őt választottad, mert ő nem érhető el, hanem te azért őt választottad, mert őt szereted, csak épp közben kiderült, hogy őt sem tudod "megszerezni.".

Mégis igaz hát, - ha tetszik, ha nem, az, - hogy a társad egy nem-megszerezhető társ, és így ez a kapcsolat is a te TEREMTÉSED! Szenvedsz, várod, hogy minden körülmény, ami távol tart, megszűnjön, de valójában TE MAGAD nem állsz készen arra, hogy ő a tiéd legyen.

  • Valamiért könnyebb neked úgy "játszani" a kapcsolatot, hogy mindig benne legyen a vágy! 
  • Könnyebb csak a szép pillanatokat megosztani egymás között, mint minden rosszat is. Talán rettegsz attól, hogy ha ő látna negatívabb pillanataidban, ki is ábrándulna belőled...
  • Könnyebb egy ilyen kapcsolatnak szabadságot érezni - mert így te magad sem kell, hogy súlyosan lekösd magad! Így senki sem köthet bele a szokásaidba, hobbidba...
  • Így könnyebb, mert tulajdonképpen te magad is bármikor menekülőre foghatod....

Tudod, mikor fog ez változni? Tudod, mikor lehet a meg nem szerezhetőből megszerezhető társ?

1. Amikor már szereted és elfogadod magadat annyira, hogy ne félj megmutatni a rossz pillanataidat sem.

2. Amikor te a magad teljességében, tiszta szeretettel és megértő figyelemmel fordulsz a párod felé is. 

3. Amikor a félelmed a veszteségtől kisebb lesz, mint a tudat, hogy minden téged szolgál és érted van az életedben.

4. Amikor már nem kapaszkodni akarsz a társadba, és nem azért "szolgálni", hogy szeressen, hanem egyszerűen együtt lenni vele azért, mert szereted, és szereted pusztán azért, mert létezik...

Mondhatnánk, hogy a párkapcsolat a legnehezebb dolog a világon, de nem így van: a párkapcsolat a legszebb, legértékesebb tanítás, a szerelem pedig a végtelenségével maga a csoda: eredendő éned csodás felfedezése... csak jól kell csinálni! (De nem baj, ha hibázol, mind azt tesszük, épp ezért tudjuk meglátni, mi a dolgunk ahhoz, hogy boldogan élhessük! :)

Ne fusd a köreidet! Építsd magad! Ismerd fel a saját működésedet, és rombold le a korlátozó elveidet, hiedelmeidet!

Kívánom, hogy menj tovább az utadon, és fedezd fel önmagad mélységeit!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Várunk sok szeretettel! 

Korábbi hozzászólások

4
Annyira hianyzik, hogy az mar faj....Barmit csinalok, mindig ott van a szemem elott, hallom a hangjat erzem az erinteset, de nem keres, letilt, elzaekozik, mondvan ,,neki nem kell senki, meg old mindent egyedul"... :(Amikor meg idokozonkent megjelenik, olyan mint aki sosem akarna elengedni....Aztan becsukodik az ajto es eltunik.....Most mar jo ideje nem lattam,- nem hallottam rola,- nem jelentkezik....Nekem meg kozben a szivem szakad meg...... ????????
3
Dudás Katalin
2017. 09. 13. 20:05
Akkor ez egy betegség. :(
2
Szerintem minden a gyerekkorban a "neveltetéssel" kezdődik.Ha valakit "elfogadnak" a szülei,és nem akarják önmaguk el nem ért vágyainak beteljesítésére "használni" gyereküket(500 értelmetlen időt lekötő külön óra)akkor az a gyerek egy magabiztos kiegyensúlyozott felnőtt lesz.Természetesen a gyereknek kell a segítő irányítás de ez a segítő irányítás a személyiségének szabadon hagyásával kell hogy történjen.És itt nem azt értem ami mostanában "divatos" azaz anyjukat rugdosó üvöltöző gyerekek akikkel anyjuk és apjuk tehetetlenül kérlelve aztán összezuhanva nem tud mit kezdeni.Szóval nagyanyáink koráig is vissza lehetne menni mert ezek a szülők sem kaptak elég jó "kiképzést" legfeljebb könyvekből.Én úgy gondolom hogy ha az ember "kiheveri" a gyerekkorát és elkezd ilyen oldalakat olvasni akkor már rálépett arra az útra hogy keresni kezdi "önmagát" és felismerte a hibáit,de nem tudja merre induljon.Talán több helyen kéne hirdetni akár célzottan a fiatal korosztály között.Nagy segítség lenne számukra.
1
Schmetz Erzsébet
2015. 11. 20. 14:08
Nagyon tanulságos a cikk! Ezt a nézőpontot még nem vizsgáltam meg!

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign