dec29

Ideje letenni a párkapcsolati mintát, ami boldogtalanságban tart

Címkék: szeretetszerelempárkapcsolatfélelempárkapcsolati minta

Sok esetben, nem a párkapcsolatod a hibás. Nem is arra biztatlak, hogy, ha boldogtalan vagy valaki oldalán, akkor szakíts vele és engedd el őt. 

Épp ellenkezőleg...
Egészen biztos vagyok abban, hogy a legtöbb kapcsolat kiteljesíthető ugyanis, és boldoggá tehető, ha a hibás és fájó mintákat leteszed, leteszik a felek. ... és persze, sosem a párodat "kell" elengedned, hanem mindig azokat a rögzüléseidet, amik miatt nem engeded magadnak, hogy te megéld a jelent.

Mik azok a párkapcsolati minták? Mitől szabadulj meg?

Olvass tovább, tarts velem!

Ha figyelsz, nagyon sok elavult szerelem-gyilkos gondolatot, eszmét, hiedelmet tudsz felismerni, megkérdőjelezni és eldobni. :)

(A kép forrása, gelseibernadett.com)

Ideje letenni a párkapcsolati mintát, ami boldogtalanságban tart

A párkapcsolati minta az az, - így tudod leginkább elképzelni - amit akkor válaszolsz, ha azt kérdezem tőled, hogy milyennek gondolsz egy működő párkapcsolatot. Erre ugyanis mind mást válaszolnánk. 

Mind mást hoztunk ugyanis neveltetésünkből eredően, mást láttunk a szüleink kapcsolatában, mást olvastunk könyvekben, mást láttunk filmekben....és ez mind minta volt előttünk, amiből kiszűrtük azt, amit a legjobbnak láttunk, és azt tettük vágyaink vezérelvévé.

A párkapcsolati minta az, amit hozott elképzelésként viszel be a kapcsolatba. Ez a kapcsolat elején szolgál is téged, és jól szolgálhat, de amint ütközik a párod mintájával, azonnal jönnek a komoly szembesülések és csalódások.
A te hozott mintád számodra az etalon, a követendő, így biztos, hogy a párodét fogod hibásnak találni. Mindent meg is teszel, hogy megváltoztasd, mert hát mégsem lehet normális az, amit ő csinál...

Pedig semmi mást nem kellene tenned, mit megvizsgálnod a saját mintádat, és feltenni a kérdést: "Biztos, hogy nem lehet túlélni és boldognak lenni együtt egy másik elv vagy minta mentén is?"

Nézz rá a saját mintáidra... vajon elég életképesek 2016-ban?

Nézd csak, mutatok néhány mintát...

  • Lehet, hogy azt a mintát hozod, hogy a nő minden körülmények között alárendeli magát a férfinak, és tűr, és kiszolgál.... akkor is, ha a férfi meg azt a mintát hozza, hogy "a férfi hűtlen". 
  • Lehet, hogy a férfi mintája az az, hogy alkohollal oldja a nehézségeket, vagy épp menekül otthonról... 
  • Lehet, hogy az a mintád, hogy a családot semmilyen körülmények között sem bontod meg, inkább szerzel örömöt, elismerést mástól kintről, és "feláldozod" a saját boldogságodat (amit házasságon kívül megélhetnél) a családod egyben tartásáért...de akkor se válsz el, ha belebetegszel.
  • Lehet mintád az is, hogy: "minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő".
  • Lehet mintád az is, hogy a nő mindent megtesz, elintéz, kezel, gondoz, míg a férfi csak pénzt keres.
  • Lehet, hogy olyan mintád van, hogy a nő nem élveztheti a szexet, nem is beszél róla, még kapcsolatban is "szűz" marad...
  • Lehet, hogy az a hozott mintád és igényed a párkapcsolatban, hogy egy életen át lobogó lánggal égő szerelemben éljetek együtt...

Nézzünk meg egy mintát közelről? Legyen az utolsó, mert hisz nem tűnik negatívnak..

Hogyan lesz egy csodás minta borzasztó kapcsolat-gyilkos?

Amikor az a kapcsolati mintád, hogy életed végéig szólóan keresed azt az egyetlen létezőt, aki társad lehet, és aki hozzád hasonlóan lángolva, hűségesen, szerelemtől égve, nap, mint nap kéz a kézben akar élni, akkor igen súlyos terhet rósz a jelenedre.

Képzeld csak el azt a társat, akitől ezt várod, akit ebbe a valóban boldog és idilli képbe bele akarsz helyezni! Eleinte öröm neki is, hogy így imádod, hogy figyelsz, hogy tenyereden hordod, hogy te vagy minden gondolata... de aztán? Ez hatalmas béklyóvá válik.

Nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem vagy elmenekül, vagy még marad egy kicsit, majd elmenekül, vagy esetleg, még nálad is brutálisabb megszerző-birtokló-féltékeny-jelölt, és akkor te fogsz elmenekülni. :)

Miért tennél ekkora terhet a jelen kapcsolatodra? Miért akarsz 10-50 évre előre tervezni? Miért akarod előre garancia bélyegzőkkel biztosítani a teljes jövőt? Miért mérgezed meg ezzel a jövőre szóló aggodalommal a jelen szerelem érzését?

Persze, mondhatod, hogy a házasság esküje erről szól. ... és igen, igazad van! Ott megesküdtök rá, hogy holtodiglan és holtáiglan szeretetben fogtok élni! De mind tudjuk, hogy butaság ígéretet tenni, hisz azt sem tudjuk mit hoz a holnap, nemhogy azt, hogy mi lesz 30 év múlva. Köt az eskü, és az ígéret, amit már 15 év múlva sok házasságban másképp gondolnak.

Tartod magad hozzá, mert a mintád az is, (egy újabb mérgező minta) hogy "amit egyszer Isten előtt megkötöttek, azt ember szét nem választja". :) Megnyutatlak, Isten előtt köttetetik minden kapcsolat, és előtte zajlik minden válás is. Egyetlen esemény, egyetlen parányi kis "csalás", vagy jóság sem történik Isten tudta nélkül. Ezért ezt a mintát szintén elengedhetjük.

De, nem a házasság ellen szólok, mert ha 2 olyan ember talál egymásra, akiknek valóban azonos a párkapcsolati mintája, igénye, értékrendje, és még szeretik is egymást, ott a kapcsolat egy csoda és csodás összhang lesz, és talán tényleg életük végig tart. Ők azonban biztosan nem olvassák ezt a cikket. :) Nekik nincs szükségük rá.

Hogyan tedd le, ami nem működik?

Egy példa:
A férfi nagyon szeretné, ha a nő elé állna, és azt mondaná, hogy "te vagy életem szerelme, és veled szeretném leélni, ami még hátra van!". A lány is szereti, de ezt nem teszi, mert ő nem akar egyelőre élete végéig tervezni, és fél, hogy ilyen elvárásoknak nem fog tudni megfelelni. Ezért hát nem mond ilyet. A férfi pedig úgy gondolja, hogy ez esetben nincs közös jövőjük, és nem hogy nem találkozik a szerelmével, hanem egyenesen nem is beszél vele. Szenved, és várakozik. ... és aztán újra szenved, várakozik és reménykedik. A lány pedig? Ki tudja, hisz nem számít, mert a párkapcsolati minta és az elvárások megölték a szerelmet. A szerelem nincs jelen, itt már csak a "megszerzés" és "birtoklás" a cél, és a tét, és persze: az egóik játszmái.

Látod? Szerethetnék egymást! Igen! Élhetnék együtt szenvedéllyel a JELENT! De nem teszik, mert a jövő ígéretében, és annak HIÁNYÁBAN elvesztek. Elveszítették egymást és önmagukat is.

A kapcsolat újraépíthető lehet, ha a férfi elengedi a ragaszkodását a holtodiglan-holtomiglan-hoz, és élvezi a jelent, bármeddig is tartson a közös út! A jelent szenvedéllyel megélni, élvezni azt, ami VAN, az az igazi!
A jövő pedig.. Nem mindegy? Érzelmeket nem lehet tervezni.
A rövid út is boldogabb lesz, mint a semmilyen közös út, amit szenvedés kövezett ki!

A lánynak a félelmeit érdemes letenni, hogy nem tud megfelelni. Nem is kell. A párkapcsolati minta, hogy a nő mindig kiszolgálja a férfit, és ott áll  "biztos háttérnek a sikeres férfi mögött", nem biztos, hogy az ő útja. Egyszerűen csak legyen végre önmaga!

Tedd le azt, ami nem szolgál! Tedd le azt, amivel korlátozod a jelen megélésének örömét!
Kivetítheted a HIÁNYT a párodra, de vedd észre, hogy akár a te rögzült "szabályaid" is állhatnak a közös boldogságotok útjába annyira, hogy árnyaikkal teljesen lesötétik a boldog fényt.

Mit vegyél észre?

Ha valami zavar, valami van, amin háborogsz, akkor azzal NEKED van dolgod. Kivetítheted a párodra, számonkérhetsz érte másokat, de valójában magadban, a gondolkodásodban a kulcs. Csak vedd észre, mi az a gondolat, eszme, hiedelem, dogma, elv, ami ezt okozza, és engedd el! Egyszerűen kérdezd meg magadtól, hogy muszáj-e e szerint élned - és háborognod? Szolgál-e téged még az?

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Sok szeretettel várunk

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign