márc09

Olyan a kapcsolatod, amilyet érdemelsz?

Címkék: szeretetpárkapcsolatjátszma

Avagy, nem véletlen, hogy azok a párjaid, akiket választottál...

Az téves nézet, hogy a férfi tudja nővé tenni a nőt, de abban van igazság, hogy a nő (és persze a férfi is) minden kapcsolatában más-más énjét élheti meg. Az egyes párjaid mellett más érzéseket, más szokásokat, más igényeket gyakorolhatsz. Egy-egy kapcsolatban más tulajdonságaid dominálnak.
Így biztosan volt olyan párod, aki mellett a "hárpia-éned", más mellett pedig a "tündérke" tudott nagyobb hangsúlyt kapni.

Egy párkapcsolat így mindig a saját személyiséged tükre.  A kapcsolatban ugyanis minden nap, minden pillanatban "hatásban vagy", egy másik ember "hatásában". Így minden történés reakciót kíván tőled, és minden reakciód válasz reakciókat vált ki a párodból is.

Olvass tovább, és derítsd ki, hogy milyen jellemvonásaidra mutatnak rá a párkapcsolataid!

Olyan a kapcsolatod, amilyet érdemelsz?

Összeszedtem néhány párkapcsolati mintát, vagy olyan jellemvonást, ami a párodat jellemezheti, és hozzájuk mindazt, amiben magadra ismerhetsz, mint párkapcsolati tükörben.

A hasonló a hasonlót vonzza - vagyis egészen biztos, hogy amikor megismerkedtetek azért találtatok egymásra, mert hasonló értéket, ízlést, nézetet, gondolatokat... stb képviseltek. Akkor hát azok a tulajdonságok is mutatnak hasonlóságot, amik épp zavarnak egymásban benneteket. Nézzük, hogyan, miben...

Ez egyáltalán nem teljes körkép, ezért, ha ezen kívül más mintákkal is találkoztál, szívesen és örömmel veszem, ha megosztod velem, hogy azokban is felfedezhessük a tükröket!

1. Amikor a párod mindig kioktat, mindig "okos", mindig uralkodik:

Vajon miért ilyen pár jut neked? Ha nem ez az első eset, akkor különösen fontos lehet, hogy miért jönnek sorra olyan párok (ha nő vagy: férfiak) az életedbe, akik valamiért le akarnak győzni, "térdre kényszeríteni". Olyanok, akik mindent jobban tudnak nálad - legalábbis ezt így kommunikálják.
Vajon nekik miért ilyen fontos, hogy az akaratukat rád tolják, és miért ilyen fontos, hogy az elismerést kierőszakolják belőled. Vajon miért bírálnak téged, talán lenéznek? Nem! 

Valójában ők kihívást látnak benned.

Nekik egy olyan nő, aki nem áll le vitázni, aki nem szól be nekik, aki nem veszi fel a kesztyűt, akivel nem kell versengeni, nem is lehet fontos.
Te számukra egy olyan "vad" vagy, akit kifejezetten izgalmas térdre kényszeríteni, mert magadtól nem vonulsz fedezékbe előlük. Vagyis harcos "csaj" vagy, bátor, aki szembe mer szállni velük. Nem rogysz térdre - hát térdre akarnak rogyasztani. Versengsz, ami egyrészt izgalmas nekik, másrészt dühítő is. Így elég viharos lehet ez a kapcsolat, harcok, sértődések, bonyoldalmak tarkítják.

Valójában hasonlóan működtök: harcos, versengők vagytok.

Ugyanakkor e mögött az áll, hogy harcolok önmagatokkal is. Aki másokban folyton vetélytársat lát, aki attól tart, hogy folyton támadják, az valójában attól tart, hogy sok-sok tulajdonságát nem ismerik el, nem szeretik, vagy hiányolni fogják. Vagyis önmagáról úgy gondolkodik, hogy sok tulajdonsága van, ami miatt támadható, ami miatt önmagával sincs békében. A legnagyobb "arcok" tehát abszolút önbizalomhiányosak!

Egy olyan ember, aki szereti önmagát, egyáltalán nem kezd harcokba, főleg hatalmi versengésekbe nem. Így érdemes egy picit ránéznetek magatokra, és elfogadni saját tulajdonságaitokat. Eztán egymást is könnyebb lesz elfogadni, és a kapcsolat a viták kitöréseit lecserélheti egy nyugodtabb, békés egységre, egy egészen más szenvedélyre.

Az ilyen harcossal szemben lehetsz te az éberebb! Köss békét magaddal, és amikor a párod kioktat, uralni akar, kritizál, egészen egyszerűen tudd, hogy e mögött az áll, hogy bizonyítani akar, elismerést vár. Hát add meg neki! Simogasd meg, de aztán egészen egyszerűen csináld, amit és ahogy te akarsz tovább, ne menj bele a játszmáiba, de őt biztosítsd a szeretetedről ilyenkor is. (Abba fogja hagyni. Kitartó szeretettel lehet ugyanis az ilyen játszmákat leszerelni!)

Amíg harcos vagy, versengő és amíg nincs békéd önmagaddal, addig a gyengéd és érzelmesen romantikus kapcsolatok el fognak kerülni. Egy olyan férfi ugyanis, aki nem egy harcos amazont keres, úgy megy el melletted, hogy észre sem vesz. Számára Te túl nagy "munka" vagy, és neki nincs kedve Téged "betörni". :) (Persze, Te is - már az első vitánál hülyére unnád magad mellette, sőt, - megennéd őt reggelire. :))

2. Ha a párod túl érzékeny, és határozatlan...

Időnként úgy tűnhet, hogy Te viseled a nadrágot, megint máskor meg úgy, hogy ő. Cserélgetitek, hisz valakinek muszáj dönteni. 

Ő kerüli a konfliktusokat, nem szeret vitázni, nem bírja a versengést. Ha úgy érzi, hogy ő nem tud eleget nyújtani, akkor inkább szomorú lemondással a háttérbe vonul, és akár azt is végigasszisztálja, hogy te elsétálj mellette, és vissza se nézz.

Sok-sok más tulajdonságotok is lehet tükör vagy épp ellentétes, de ha ez a bizonytalanság vagy döntés-képtelenség zaklat téged, akkor ez nem véletlen, ezzel önmagadban is dolgod van. Azért dühít ugyanis, mert sokszor Te magad is határozatlan, döntésképtelen vagy bizonytalan vagy, és azt szeretnéd, ha ő legalább ellensúlyozná a Te kínlódásodat. A tükör az tükör. Ha te ilyen vagy, bizony ő is. Hiába őrjöngsz, ő csak még inkább elbizonytalanodik, és lehet, hogy el is menekül.

Ezeket a döntéseket, együtt kell kiokoskodnotok. Ha te döntésre vársz, hát mondd neki, hogy tudod, látod, hogy a helyzet megoldást kíván, és ajánld fel az együttműködésedet!

Egy ilyen párral szemben az elvárások neműködnek. Ők összetörnek az ilyen nyomás alatt, és hitüket vesztik önmagukban. Jusson eszedbe, hogy az, hogy valaki határozottan vezessen ki a ködből, neki is vágya, hiszen ő hasonló hozzád. Ha ebben teljesen más lenne, már rég "megettétek volna egymást reggelire!". :)

Vagyis egy ilyen pár mellett az a feladatod, hogy a saját bizonytalanságodra ráláss, és erősítsd önmagad, tanulj meg kiállni magadért, és mutass ebben példát neki is! Példát!!! (Ne noszogasd, ne oszd ki, ne mondd meg, mit csináljon, hanemutass példát, légy előtte minta, és szeresd!)

3. A párod nem tud elköteleződni..

Az zavar leginkább a párkapcsolatodban, hogy a párod nem akar elköteleződni? Nem akarja kimondani, felvállalni a kapcsolatot? Talán időnként hazudik is, vagy eltűnik?

Ebben nem az a tükör számodra, hogy nemond igazat, hanem az, hogy nem köteleződik el. Vajon miért nem teszi? Félelmei vannak. Eleget sérült  már, előző kapcsolataiban az elődeid bebizonyították neki, hogy előbb-utóbb belőle eleged lesz, mert úgy véli, hogy ő vagy túl sok, vagy túl kevés. Nem akar újra azzal szembesülni, hogy valaki kiteszi a szűrét, hogy valaki boldogtalan és elégedetlen lesz vele. Nem akar épp azután egyedül maradni, hogy elköteleződött feléd.

Ebben a félelemben lesz a tükröd. Te mitől félsz? Vajon mi derülhet ki rólad, ami az ő életét megkeserítheti? Szerinted mi az, amit nem fog szeretni benned, ha tartósabban élhet veled?

Te tőle várod az elköteleződést, hogy te is átadhasd magad neki teljesen, ő pedig tőled várja ehhez a biztos jeleket és a szeretettel és elfogadással teli landoló pályát, a szívteret. 

Ha te már erre ráébredtél, és szeretnél végre elköteleződni, akkor szeresd őt tartósan, és fogadd el, ahogy van! Adj hitet neki önmagában, hogy elhiggye, te szereted és elfogadod annyira, amennyire még ő se szereti és fogadja el magát. 

4. Amikor a párod lusta és rendetlen...

Dühítő, ha ő semmit se csinál, te meg naphosszat csak robotolsz. Igaz? Tudod, miért zavar ennyire? Azért, mert valójában Te is utálod a koránkelést és utálod, hogy mindig van teendő.

Szeretnél Te is időnként hanyag, lusta és rendetlen lenni, csak épp Te nem engedheted meg magadnak. Ha megengednéd, hidd el, picit sem zavarna, hogy ő épp lustálkodik. :) A teendők azonban a fejedre nőnek, és nem várnak. Valakinek pedig el kell látnia azokat. Ha te vagy a "valaki" a kapcsolatban, akkor ez bizony rád marad. 

2 dolgot tehetsz: vagy beosztjátok egymás között a feladatokat, vagy Te is lepihensz lustálkodni, ahogyan ő is megengedte magának. :)

Sok-sok tulajdonságot vehetnénk még sorra, és szívesen meg is teszem, főleg, ha adsz ehhez ötleteket! :)

Azonban egy dolgot láss meg - minden típusnál! A zavart általában az okozza, hogy mind a kettőtöknek vannak önelfogadási blokkjai. Van aki ettől sarokba vonul félszegen és retteg, hogy észreveszed, van aki pedig harcosan kiköveteli magának, hogy az erős oldalait lásd meg. :)

Akárki is a párod, a párkapcsolati játszmák leküzdéséhez önmagadon át visz az út. El tudod-e fogadni magadat, békét tudsz-e kötni magaddal, erős-e a hited magadban annyira, hogy mást is szeretni, elfogadni tudj tartósan!

Gyakorold az önismeretet és önelfogadást! Nyisd ki a szívedet önmagad felé először!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Tovább a segítséghez >>>

Ha szeretnél még többet felfedezni önmagadról és elengedni azokat a nézőpontokat, gondolatokat, helyzeteket, érzéseket, melyek nem építenek, nem szolgálnak, akkor ismerd meg könyveinket is! Hasznos utitársak lesznek! Ezek nem regények, ezek olyan ÖNISMERETI könyvek, amlelyeknek minden fejezetében Te magad VAGY A FŐSZEREPLŐ! <3

Tovább Az Elengedés Technikái c. könyvhöz >>>

Tovább a Szeretve Szeretni c. könyvekhez >>>

Korábbi hozzászólások

8
Kedves Erika! És mit tegyek akkor, ha már egyszer elhagyott, de visszajött. Aztán megint eltűnt, hetekig nem ír, de közben keresget és mással levelezget? Én meg verseket írtam hozzá..... Mivel tudnám még bizonyítani, hogy szeretem? Csendes várakozással? Ha sikeresen a szívterembe jutok, látom esendőségét és szerethetőségét, de kezdek belefáradni, úgy érzem, hogy nem ezt érdemlem.... Önbizalmam erősítésén folyamatosan dolgozom, megértettem a tükröt. Lehet, hogy megtanultam a leckét és ideje továbbállnom? Köszönöm válaszodat.Üdv:Ilona
7
Némethi Erika
2016. 03. 15. 13:25
Kedves Judit!Több cikkem is van erről - arról, hogy mikor és hogyan érkezik a szerelem az életedbe - és előadásunk is van a témában! Az önismereti programok között megtalálod. Nincs alkalmam itt hosszan kifejteni az okot, de azt vizsgáld meg, hogy mennyire vagy nyitott. A zártság ugyanis távol tart mindent és mindenkit. Egy zárt szívet csak nagyon kevesen akarnak nyitogatni, mert munkás.A szerelem azt jelenti, hogy épp nyitva a szíved és hagyod magadból kiáramolni azt az eredendő energiát, amiből létezel: a szeretet energiát, az életenergiát. A szerelem idején annyira él ez az energia és annyira árad, hogy végre önmagad lehetsz. Aki a szívét zárva tartja és csak vágyik arra, hogy valaki kinyissa, addig sajnos nem sokan fognak kopogtatni. Nyiss, szeress, élj, éld meg önmagad, a jelent, és naponta újra és újra szerelmes lehetsz. Kérlek, olvasd a korábbi (nem régi) írásaimat a szerelemről, hogy értsd, vagy gyere előadásunkra!Szeretettel: Erika
6
Némethi Erika
2016. 03. 15. 13:19
Kedves Shine!Nem kell mindenáron keresni a sablonokat. Az, ha a párod kioktató, uralkodó stílusa benned nem okoz zavart, akkor te nem vagy versengő vele. Ez esetben, ha ez nem zavar, nincs is dolgod vele, mert ami benned hiányzik, azt tudod tisztelni benne és jól használjátok az együttműködésben, ki-ki amilyen és amihez ért. Akkor kell ezzel foglalkoznod - és mindennel az önismeretben - ha zavar, szenvedés, békétlenség van benned. Ha nincs zavar, vagyis béke és öröm van, akkor élvezd, és ne keress mögötte okokat! :)
5
És mi van akkor, ha a párom olyan uralkodós, kioktatós típus és én meg túl érzékeny és határozatlan vagyok? Mindkettőnkben benne van majdnem pont az ellentétünk? Ilyenkor mi a megoldás, ha úgy érzem, nincs elfogadás?
4
Balogh-Vigh István
2016. 03. 14. 13:39
Ismerj meg
3
Judit nezd meg a vonzas törvényét a Titok.Judit ha szeretnel bovebb komonikaciot ird meg a fb. Neved h. Jelojunk
2
Judit nezd meg a vonzas törvényét a Titok.Judit ha szeretnel bovebb komonikaciot ird meg a fb. Neved h. Jelojunk
1
Kedves Németh Erika!Nekem az a problémám,hogy egyáltalán nem vonzok be párt magamnak! Hosszu ideje. Vagy ha mégis jön valaki,nem marad soká,mert rájövök,hogy nagyon nem kell. Vagy ha kellene,azok tünnek el. Minden bizonnyal van bennem valami,amivel távol tartom a társat magamtol,csak nem tudom mi és hogyan kezeljem!? Amiota az eszem tudom az igaz szerelemre vágytam,de sehogy sem érkezik meg.Válaszát,tanácsát elöre is köszönöm!Tisztelettel:Judit

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign