jún02

Ki irányít valójában a párkapcsolatban?

Címkék: szeretetbiztonságegóféltékenységfélelem

Vajon mitől függ az, hogy ki irányítja a kapcsolatot?

Talán az, aki okosabb? Vagy az lesz az irányító, aki függetlenebb? Az aki idősebb? Vagy aki mögött több kapcsolat, több tapasztalás van? Vagy az aki jobban, netán az, aki kevésbé szeret?

Kin múlik a kapcsolat jelene, jövője és boldogsága?

Szeretnéd irányítani a kapcsolatot - és ez picit sem eretnekség - hiszen az irányítás az egyik egós alapprogramod - mindekinek, nem csak neked! Irányítani akarsz, hogy a dolgok a számodra tervezhetően, átláthatóan és biztonságos mederben folyjanak. Ez teljesen természetes is így,jól van ez így.

A gond talán csak akkor van, amikor rájössz, hogy nem tudod irányítani a kapcsolatodat, mert a párod is irányítani akarja, vagy legalábbis nemindent úgy tervez és úgy végez, ahogyan te szeretnéd.

Ez joggal okoz benned is frusztrációt, és teljesen érthetően borulsz ki.

Úgy érezheted, hogy összedőlt a kártyavárad, amit olyan nagy odafigyeléssel, körültekintve, - mindenki érdekeit figyelembe véve - alkottad. Ekkor még nagyobb fokozatra kapcsolsz, hogy irányítani tudj, és talán itt nem számolsz már a dolgok valódi következményeivel és hatásaival...

Olvass tovább!

Ki irányít valójában a párkapcsolatban?

Amikor irányítani szeretnél... épp elüldözöd!

Törekszel az irányításra, és azzal magyarázod a nagy figyelmedet a kapcsolatodon, hogy "annyira szereted őt!". Ez kétségtelen. Ő az, akit igazinak látsz, akivel meg tudod élni önmagad, aki a leginkább teljesíti az elvárásaidat, és ő az, akivel sok-sok együtt töltött pillanatodban fantasztikus egységet tapasztalsz meg, és akivel sok-sok megható, lélek-melengető összefonódásotok volt.

Ezekből a pillanatokból töltekezel, és ezekre alapozod azt, hogy "igen, ő az, aki a boldogságot megadja neked". Úgy hiszed, ő a boldogságod záloga, vagyis őt kell megszerezned, marasztalnod, és ha lehet, akkor szemmel tartanod. 

Ezt itt még úgy hívod: figyelsz rá és gondoskodsz róla.
Egyre több idegszáladdal vagy rajta, hogy mindent tudhass róla: merre jár, kivel beszél, mit érez, mit gondol, mit tervez - és persze, mennyi minden szól ezek között rólad. Arra vágysz, hogy mindenben ott legyél, ami neki fontos, hogy minden egy kicsit rólad szóljon az életében - vagy nagyon - mert hisz a te életedben szinte minden valóban róla szól.

Az irányításod a biztonságodat szolgálja. Azt, hogy a helyzetet a kezedben tarthasd, hogy áláthasd, hogy tervezni tudd, hogy biztosan kizárj mindent, ami veszélyeztetheti ezt a csodás boldogságot.

Amikor azonban kicsúszik a kezeid közül, akkor megijedsz: lehet, hogy ő nem eléggé kommunikatív, vagy lehet, hogy kicsit magának való és nem oszt meg veled mindig mindent. Számtalan oka lehet arra, hogy picit saját teret hagyjon magának.
Ha ez téged kényesen érint, és még erősebb irányításra kapcsolsz, azzal elüldözheted. Ha már nyomozni kezdesz, ha számon kéred, ha kritizálod, ha megkérdőjelezed, azzal szinte megfojtod. 

Vagyis, amikor az irányítást küzdéssé növeszted, és kulcsolod a torkán az ujjaidat, akkor a helyzet visszájára fordulhat. Ő még inkább menekülni fog, titokzatos lesz, és te ettől bizonytalan és kiszolgáltatott. Ez ilyenkor már egyikőtök számára sem biztonságos.

Lásd meg, hogy ebben a nagy irányítási vágyban a félelmed uralkodik. Azért irányítasz, azért küzdesz egyre kétsébeesettebben, hogy el ne veszítsd őt, és azért, hogy el tudj hárítani mindent, ami ezt a veszélyeztetheti. A félelem pedig nem jó tanácsadó. Amikor irányítani akarsz, akkor a félelem vezet, és nem a tiszta szeretet már.

Aki függővé válik, az képtelen lesz irányítani, őt viszont dróton fogja rángatni szinte bárki - minden kapcsolatban. 

Az irányítja a kapcsolatot, aki tisztábban tud szeretni...

A tiszta szeretet azt jelenti, hogy nem árnyékolja be ez a félelem. A tiszta szeretet az, amiről nagyjából - amennyire csak lehet - le tudod hámozni az egós félelmeket, a biztonságra vonatkozó irányítást, birtoklást, féltékenységet.

A tiszta szeretetet is tudod érezni, érezted is más sokszor. Olyankor például, amikor a jelenben élsz - és nem a múlton rágódsz vagy a jövőn aggódsz. Amikor örülni tudsz a jelenben, akkor épp a tiszta szeretetedet éled. Ez rövid ideig szokott tartani - eleinte - mert az egó azonnal bekapcsol, és kutatni kezdi a magyarázatokat arra, minek örülsz, mit szeretsz, miért érzed boldognak magad.
Ha ezeken a pontokon képes vagy tudatosan fülöncsípni az egódat, akkor tovább tudod élvezni a jelenedet és szeretetben élni önmagad.

Amikor szeretsz, akkor nyitott vagy és elfogadó. Ilyen vagy önmagaddal is, és másokkal is. Amikor önmagadban elfogadtad már minden tulajdonságodat - és a vélt hibákból előnyt és lehetőséget kovácsolsz - akkor már másokban is érteni fogod a küzdést ezek miatt. Érteni és szeretni fogod másokban a hibáikat.

Aki önmagát szereti, az ezért nem kritikus, ezért nem flegma és picit sem magányos. Ő egész, kerek, egész-séges és szeretettel elfogadó és nyitott mások felé is. 

Ő tudja, hogy ki ő, mit ér, és hogy a döntéseiben önmagában bízhat. Ő tudja, hogy a boldogságot nem másoktól kapja, hanem ő maga a boldogság, és csak rajta múlik, hogy épp boldog, vagy szenved. Ő dönt. Ő dönt ebben is és mindenben a saját életében.

Nehéz kihoznod a sodrából, de nem azért, mert ragaszkodik az igazához, hanem azért, mert tudja, hogy neked is igazad van a saját nézőpontodból, és ő szeretettel elfogadja azt.
Nehéz kritikusnak lenned vele, mert arról azt gondolja, hogy szimplán csak az a véleményed. A TE véleményed.
Nem zavarja, ha hibázol, hiszen tudja, hogy a hibák mögött kínlódás van. Ő pedig ismeri ezt, hisz megélte. Inkább segíteni fog minősítés helyett.

Szóval, neki szinte minden mindegy. Ha nem uralják a félelmek, akkor nincs szüksége irányításra sem.Fontos a döntéseihez a saját szabadsága, hát meghagyja a szabadságot a párjának is. Nem féltékeny, nem kér számon, nem szorongat, nem bírtokol, és jól elbodogul egyedül is azzal, amit elhatároz.
Ezt mindet szeretettel teszi. Épp azért, mert tisztán szeret, és nem rettegve, és nem akarja a párját olyanra kényszeríteni, ami nem jó neki. 

  • Ő kívülről úgy tűnhet, hogy neki minden mindegy, mintha nem lenne fontos semmi, pedig ez fordítva igaz: az fontos neki, ami neked is, mert neki így is jó, és úgy is: elfogadja, hogy a dolgok többféleképpen is lehetnek jók!
  • Nem féltékeny, így a párja azt hiheti, hogy nem szereti eléggé. Pedig épp ellenkezőleg: úgy szereti, hogy nem zárja korlátok közé. 
  • Úgy tűnhet, hogy nem érdeklik a párja dolgai, pedig érdeklik, csak nem akar azokba beleszólni.
  • Úgy tűnhet, hogy ő azt csinál, amit akar... igen: és ezt a párjának is megadja. Ezt hívjuk szabadságnak. (Ez nem hűtlenséget jelent, csak szabadságot)

Ezt azért hangsúlyozom, mert létezik olyan elmélet  - egyes gondolkodók szerint - hogy az irányít, akinek nem annyira fontos a másik. Az dróton rángatja a ragaszkodóbb felet. Igen, ez igaz a fentiek miatt, de itt nem erről van szó.

Az nem lehet irányító, aki ragaszkodik, függ és kapaszkodik! Őt biztosan bárki - és BÁRKI - dróton fogja rángatni!

A tiszta szeretet,  az nem közöny és nemagány. Ez gondoskodó, de nem erőszakos. Ez figyelmes, de nem korlátozó. Ez támogató, de nem szabályozó. Ez éltet, és épít, és nem kritizál és neminősít. Ez egyedül is egész és nyitott, míg a magányos nagyon zárt... 

Aki mellett ezt éled meg, hogy szabadon szeretnek, hogy az lehetsz, aki vagy, hogy úgy dönthetsz, ahogy akarsz, hogy nem kapsz kritikát, hogy építenek, lelkesítenek, támogatnak... attól nem is akarsz elszakadni. Avagy te is tudod, hogy aki a támogatást és a szabadságodat adja meg neked, attól önmagadat kapod meg, és a mellől aligha akarsz menekülni. Ez a tiszta szeretet nem fojt, és közben úgy irányít, úgy tart maga mellett, hogy te nem akarsz elmenni... Ő nem akar irányítani, és épp ezzel "szerez meg" - talán egy életre!

Az irányít, aki olyan stabil, hogy nem akar mást irányítani! Stabil. Ez fontos. ... és nem küzd az irányításért. Épp ezért követik ők mind, akik a közelébe kerülnek. Ő nem irányít, hanem VEZET, mert egész lényében hordozza, képviseli a biztonságot, és nem keresi azt önmagán kívül másokban!

Egy egész ember egész-séggel lép a kapcsolataiba, és azokban csak tovább fokozza a boldogságot, mert nem függ a párjától, hanem megosztja vele azt!

Picit idealisztikus ez, igaz? Belátom tűnhet így, mégis ez is létezik, és érdemes elérni.
Azzal kezdd, hogy önmagadban egész leszel: szeresd, fogadd el önmagad, hogy érezd, hogy a biztonságod és boldogságod forrása épp te vagy!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Szeretet-Kurzus - szeretni jól, boldogan

Korábbi hozzászólások

1
Somhegyi Tamás
2016. 06. 04. 11:30
Ki irányít?Ilyet csak a mélyen tisztelt EGO kérdezhet."...az irányít, akinek nem annyira fontos a másik" - ezt is csak a mélyen tisztelt EGO mondhat.Az Igazság jobban nem megfogható, mint a "tyúk és a tojás" problémában.A kép pedig Kis Judit Ágnes szavait fejezi ki: "Az első lépés a férfié: a tisztelet. Sosem lehet valakit enélkül átölelni és táncolni vele. A nő részéről a válasz a bizalom, ami nélkül a nő nem tudja követni a férfit Bízni valakiben nem könnyű feladat, de egy nőnek mindig így kell döntenie.A férfi második lépése a felelősség. Minden pillanat a férfi felelőssége, mindenről ő dönt, így hibát is csak ő követhet el. Az a szerepe, hogy a partenere gondtalan és boldog legyen. A nő válasza erre az odaadás. Hagyja, hogy a partnere vigyázzon rá.Ha mindkét táncos megteszi a saját lépéseit, hálát fognak érezni egymás iránt, és megszületik a tánc Hallani és érezni a másik lélegzetét és szívdobogását. A tangó három perc szerelem a táncosok közt, de az élet végéig tartó szenvedély a tánc iránt." forrás: http://www.kissjuditagnes.hu/tancos.htm

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign