aug19

Vajon miért fáj annyira mások véleménye?

Címkék: szeretetszerelemkritikaelőítéletelfogadás

Elszomorít, ha az, akit szeretsz, akinek adsz a véleményére, az kritikus veled? Bánt, ha olyan véleményt fogalmaz meg, amivel nem akarsz azonosulni?

Ha ezt gyakran teszi veled valaki, akkor azzal súlyosan letöri az önbizalmadat, megtöri a magadba vetett hitedet, és így egyre értéktelenebbnek, egyre hasztalanabbnak érzed magad. Nehéz figyelmen kívül hagyni egy ilyen véleményt, és nehéz kikecmeregni abból, ha azzal megsemmisülsz. 

Vajon miért fáj ennyire mások véleménye? Hogyan lehet ezt könnyedén venni? 

Neked kell másképp hozzáállni az ilyen kritikákhoz? Védekezned kell? Vagy valami más technika is van arra, hogy ne ássa alá az önértékelésedet egy másik ember véleménye vagy megnyilvánulása?

Olvass tovább!

Vajon miért fáj annyira mások véleménye?

Vajon miért teszi ezt veled az, akit szeretsz? Ez az ő hibája? ... és miért épp attól fáj mindez a legjobban, akit szeretsz?

A válaszok egyszerűek, de csak sorjában haladhatunk. 

Igen, rosszul teszi az, aki ÍTÉLKEZIK feletted, hiszen akarva vagy akaratlan belegázol vele az énképedbe, és leértékel téged. Hat rád, és általában nem pozitívan. Azzal védeznek ilyenkor sokan, hogy nem ítélkeznek, csak a véleményüket fogalmazták meg. 

Nos, a vélemény is ÍTÉLET akkor, amikor abban egy másik embert minősítünk. 

  1. Aki ítélkezik azonban elsősorban nem neked, hanem önmagának okoz károkat. Azzal ugyanis, hogy kategórikus véleménye van arról, hogy mi a jó és mi a rossz, azzal bezárja magát egy sajátos világba és ki se próbál, sőt: meg se lát más lehetőségeket, amik ezen a szűrőn kívül esnek. Ha ő kizárja magát, az nem kell, hogy Téged ez rosszul érintsen!

  2. Amit ugyanis más megfogalmaz, az csak neki valóság. Az az ő valósága az ő értékrendje, az ő tapasztalásai nyomán létezik. Így az ő véleménye csupán arról szól, ahogyan ő gondolkodik.
    Amikor rólamegfogalmaz valaki egy kritikát, már csak mosolygok.Tudom, hogy nekem semmi közöm ahhoz. Úgy Ő gondolkodik rólam. Vagyis az Ő róla szól. Ami rólam szól az az, ahogyan én gondolkodomagamról, és ahogyan reagálok az ő kinyilatkoztatásaira.

Egy példán át vicces is lesz. Ha ismersz, tudod, hogy folyton mosolygok. Ilyen vagyok, egyszerűen szeretek élni, szeretem az embereket, és ha látok valakit, akkor a jót látom meg, és azt mosollyal üdvözlöm. Akik találkoznak velem, azok tudják, ez picikét sem álságos. Nem tudnék mosolyogni, ha nem belülről jönne. Azonban nemrég akadt valaki, aki elkezdte keresni a fájdalmat a mosolyom mögött. Az volt a meggyőződése ugyanis, hogy "kizárt, hogy szívből jöhessen valakiből ennyi mosoly, vagyis biztosan el akarok kendőzni egy fájdalmat"... Percekig kereste, és vizsgált, és hunyorgott, és gyanakodott.... Nagyon vicces volt. Azonnal tudtam, hogy ez róla szól:ő nem tudja elképzelni, hogy valakihez őszintén tartósan mosolyogva fordulhasson. Szerinte a világ keserű, és a mosolyok legtöbbször álarcok.

Hagytam, hadd keresgéljen... aztán egy idő  után 2 kérdéssel rámutattam erre a "tükörre"... és azzal nem csak rám, hanem önmagára is másképp kezdett rálátni. 

Akkor hát tudd, hogy mások véleménye nem rólad szól. Ha valaki kritizál, jusson eszedbe, hogy a kritikájuk egy lehetőség arra, hogy róluk többet megtudj: azt, ahogyan gondolkodnak, amilyen korlátok között élnek. Nem a te ügyed, nem kell magadra venned! Legyen a kritika vagy vélemény egyszerűen csak egy érdekes nézőpont a világban!

Akkor miért fáj a kritika?

Észrevetted, hogy olyankor, amikor olyan hibádat véleményezik, amivel már megbékéltél, akkor nem okoz benned rossz érzést egy lesújtó vélemény? 

Akkor esik rosszul ugyanis, amikor olyan hibádra derül fény, amit még magad elől is titkolsz. Addig-addig rejteget a hibádat, hogy szinte már el is hiszed, hogy nem létezik, vagy nem fontos... és ekkor egyszer csak valaki "rátapos" és szóvá teszi. Olyan érzés mindez, mintha lelepleződtél volna. :(

Olyan, mintha megszűnt volna a "jó kép" rólad, mintha megtört volna benned mások hite. Pedig valójában csak az történik, hogy felszínre került valami, amivel TE nem kötöttél még békét. Ha ezt egy olyan teszi szóvá, akit szeretsz, aki neked fontos, az azért fáj sokkal jobban, mert egy ilyen számodra fontos személy előtt szeretnéd megőrizni a kialakult kellemes és jó képet magadról. Ha egy szeretett ember lelplezi le a hibádat, az akkor szinte felér azzal, hogy: "jaj, már talán nem is szeret". Félsz, hogy talán csalódott benned és eztán egy idegenebb szemüvegen keresztül néz rád.

A megoldás az, hogy megbékélsz a vélt hibáiddal! Amikor zavar mások véleménye - a kulcs a ZAVAR szó - akkor egy olyan tulajdonságod van napfényben, amire még nem volt erőd eddig ránézni. Vedd elő ezt a "hibás tulajdonságodat", és boncold szét! Békélj meg vele!

  1. Először is nézz rá arra a jellemvonásodra, szokásodra, hogy vajon ki mondta azt neked, hogy az HIBA? Az ugyanis az ő értékrendjéről szólt csupán. Derítsd ki, kire vezethető ez vissza! Ha ez megvan: egyszerűen bocsáss meg neki, küldj felé szeretetet...Ezzel egy oldalról semlgesíted, oldod is. :)

  2. Aztán nézd meg, hogy mi mindenre lehet jó az a jellemvonásod, hiszen nem véletlen, hogy az is a részed lett. Azzal vagy teljes!
    Csak jó lesz az valamire! Az egyik esetben nehézséget, egy másik helyzetben biztosan erényt jelenthet. Keresd ezeket a nézőpontokat! Keresd azt, hogyan hasznosíthatod azokat a tulajdonságokat!

  3. Szeresd magad és örülj annak, hogy ilyen vagy! Senki más sem "tökéletesebb"! Isten - a teremtő energiák - rajtad keresztül így, ezzel a "csomaggal" nyilvánul meg. Így képviseled Isten egy aspektusát, így vagy TE = TE!

A legfontosabb az, hogy önmagaddal megbékélj!

Vajon meg kell-e változnod?

Nem kell! Ha úgy érzed, hogy van olyan jellemvonásod, ami nem szolgál, könnyen magadra erőltetheted, hogy meg kell változnod. Ez azonban nem célravezető.

Amikor ugyanis változtatni akarsz magadon, akkor tulajdonképpen önmagaddal küzdesz.
Az "ellenfél" túl erős, nem győzhetsz magad felett, de ha mégis, akkor súlyos elfojtásokat erőszakolsz magadra, de változást biztosan nem.

A kulcs az önelfogadásban van. Amikor megbékélsz ugyanis önmagaddal, és nem "hibáztatod" magad, akkor azzal egy békésebb, harmónikusabb, elégedett állapotba kerülsz: a SZERETET létállapotába.
Aki pedig ilyen békés, az nem kritikus másokkal sem, hiszen pontosan tudja, milyen nehéz volt a hibákkal együttélnie. Elfogadó, együttérző és szeretettel teljes.

Emiatt pedig a környezeted azt fogja hinni, hogy VÁLTOZTÁL... pedig nem változtál, hanem most vagy végre igazán TE TEmagad!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/ego-kurzus

Korábbi hozzászólások

1
Cseresnyés Marika
2016. 08. 19. 20:35
Talán a legjobb, és legcélravezetőbb az lenne,m ha teljesen ki lehetne iktatni az életemből, és soha egy sorával sem találkozni, akkor nem lenne mire válaszolnom, nem esnék kísértésbe. Ha nem megy, akkor teljes elszakadás a fb-tól.A lelkem legmélyebb forrásából fakadó, egyre erősödő tiltakozás is arra késztet, hogy csakis teljesen elszakadni tőle. A mindenható súlyos hibákat vél felfedezni az ő irányából érkező istenellenes megnyilvánulásokban, amit mostanában többször is keményen megismételt. Az égiek súlyosnak tartják, de egyedül az ő felelőssége, ő fog vele a maga idejében a megfelelő helyen elszámolni. Nem fognak tőle kérni semmiféle földi igazolást, sem bírósági végzést, mert a Mindenható minden döntésben jelen van, tudja az igazságot. Akkor is ha igazságos döntés születik, és akkor is ha nem. Ő csak az égi nyilvántartásokkal fog szembesülni, s csakis az alapján fognak fölötte dönteni.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign