szept09

A kéréseid, melyeket a férfi biztosan nem ért meg

Címkék: szeretetférfielfogadásfigyelempárkapcsolat

A férfiak másképp kommunikálnak?

Az már legendás, hogy a férfiak úgy tartják, hogy a női "nem" az nem biztos, hogy "nem"-et is jelent. Vannak azonban ettől is lényegesebb félreértések, amikor a nő - ha megfeszül sem tudja megértetni a férfivel, hogy mit szeretne.

Ez nem azért van, mert a férfi értetlen, vagy ne figyelne (minden idegszálával) a nőre, hanem csupán azért, mert más. A nő és férfi egyenrangúak az Univerzumban, egyik sem jobb vagy több a másiknál, csak egyszerűen mások. Nagyon mások.

Hogyan kommunikáljon a nő, hogy valóban eljusson a mondanivalója és szándéka a férfihoz?

A konzultációk - főleg a párokkal közösen folytatott beszélgetések - nyomán kerestem a legtipikusabb félrekommunikálásokat, melyek szinte kivétel nélkül, mindig  felmerültek és gondot is okoznak a párok életében.

Nézd meg te is, talán vicces lesz, ha magadra ismersz belőle. így kívülről rálátva érezni, látni fogod, hogy milyen igaz mindez!

Olvass tovább!

A kéréseid, melyeket a férfi biztosan nem ért meg

"Azt kérem, figyelj rám jobban!" - hangzik a tipikus mondat a nőtől, amikor arra kérem, hogy fogalmazza meg, mit kérne a párjától

Én értem ezt, hiszen nő vagyok, de még én sem tudom, hogy ezzel pontosan mit is vár a nő.

Szinte látom a "lelki szemeim előtt a párbeszédet, hogyan is folytatódik, mert a férfi viszont úgy érzi, hogy igenis figyel a nőre. Figyel minden képességével és minden tőle elvárható figyelemmel, csak ez a figyelem valahogyan nem az, amire a nő vágyik.

  • Ezért a férfi első mondata az volna, ha a párbeszéd folytatódna: "de hisz én figyelek, mit kellene tennem még?"
  • Erre a tipikus női válasz: "nem tudom. Én bezzeg ki tudom találni, te mit akarsz, hisz ÉN figyelek rád".
  • "De én nem vagyok gondolatolvasó" - védekezik igazán jogosan a férfi.

Ez így sosem lesz eredményes, ezért inkább oldjuk ezt fel!
Kanyarodjunk vissza odáig, hogy a nő több figyelmet szeretne a férfitól. Ekkor szoktam megkérdezni:
"Értem. Több figyelmet szeretnél... és mi az, mit tegyen a férfi ahhoz, hogy te úgy érezd, hogy megkapod a kellő figyelmet?"

Itt rendre megszűnik egy pár percre a beszélgetésünk, mert a nő nem gondolta át, hogy valójában milyen figyelemre vágyik.
Bizony, és ha mélyen magadba nézel, legtöbbször te sem tudod, mit is vársz a férfitól, csak egyszerűen vársz valamit, ami számodra figyelmet, megértést, biztonságot, kedvességet, érintést, bátorítást, támogatást jelentene.

Én megértelek, de egy férfinak ez nem elég konkrét. Ő nem tudja ezt értelmezni. Ez a sok minden teljesen riasztó így ebben a formában, mert csak annyit lát ebből, hogy : "Riadó, nem tudom, mit vár tőlem a kedvesem, ezért nem is tudom JÓL teljesíteni, inkább nem csinálok semmit, vagy elmenekülök, vagy ideges leszek..."

Így azonban nem maradhatunk, ezért a nő meg kell, hogy fogalmazza, mi jelenti számára a figyelmet a férfi részéről:

  • Azt kérem, hallgasson meg, ha mesélek. Nem kell, hogy megoldja a dolgot, ha problémát mesélek, csak hallgasson meg!
  • Ha rossz a kedvem, kérdezze meg, mi bánt, és öleljen meg a nélkül, hogy ítéletet mondana...
  • Ha elszúrtam valamit, ne tegye szóvá, hisz engem is bánt a dolog...
  • Hívjon fel, ha hazaért...
  • Kérdezze meg, milyen napom volt.
  • stb.

A férfi a konkrétumokból ért, és nem gondolatolvasó, mint a nők zöme. :)
A férfi az férfi, és sokkal egyszerűbben gondolkodik, mint a nő, így nem érdemes fárasztó köröket futni a rébuszokban beszéléssel és célozgatásokkal. Ha szeretnél megértést és figyelmet a párodtól, akkor az ő nyelvén kell megfogalmaznod. Így lesz könnyebb neked is, és egyszerűbb neki is. 

"Fáradt vagyok." 

A nő elkiáltja magát, és a "kérése" elhal az éterben. 
Közli az állapotát, és arra vágyik, hogy történjen valami számára pozitív reakció. Ahhoz szokott nőként, hogy ő egy állapotjelzésre gondoskodva ugrik egy kedves megoldással. Azonban a férfi nem ilyen. Ha erre a férfi csak annyit válaszol, hogy: "én is"... a nő csalódottan jegyzi meg, hogy a párja érzéketlen.

Pedig picit sem érzéketlenebb - a kommunikációja szerint, mint a nő - csak épp a nő nem ezt várta, hanem együttérzést, kérdéseket, beszélgetést, támogatást, simogatást, szeretgetést. 

Újra csak azt lásd, hogy a férfi abból ért, ha te konkrétan fogalmazol, és bizony, csak azért, mert számodra egyértelmű valami, az számára még kérdőjelek tucatját rejti. Csak azért, mert ő nem úgy működik, és nem azt érti a szavaid mögött, amit te, azzal még nem szeret kevésbé téged.

Légy konkrét, és mondd pontosan, hogy mit szeretnél! így a párod el tudja dönteni, hogy tudja azt teljesíteni, vagy sem, de így már valós kommunikáció zajlik majd köztetek, nem pedig gondolatolvasás, sértődés, elvárások és buta viták.

A női "nem" nem mindig valós nem:

Ne feledd, nő vagyok, és én is pontosan tudom, hogy nagyon dühítő, amikor a férfi nem akarja érteni a "nem"-et, de lásd be, hogy a nők igenis tettek azért, hogy ez a férfiak számára ne is legyen egyértelmű!

A sok "hiszti", ami arról szól, hogy azt mondja a nő, hogy: "ne keress!", miközben azt várja, hogy: "De igenis keress, tiporj utánam, küzdj értem", nagyon is megzavarta a férfiakat. Azt érték el a nők, hogy nehéz őket komolyan venni. Ezek után persze, csak az marad hatásos, hogy ha már emeled a hangodat, toporzékolsz, szikrákat hánynak a szemeid a dühtől és úgy képviseled a valódi "nem"-et. Ezzel viszont csak távolodsz a céltól és vitába hajszolod magatokat.

Nehéz ügy. Ha sokszor, sok másik nő eljátszotta a férfi hitét abban, hogy komolyan vehet-e egy női haragot, akkor nincs könnyű dolgod abban, hogy elhitesd, hogy valóban "nem"-re vágysz.

A férfi akkor fog komolyan venni, ha őszintén, higgadtan, finoman, együttérzőn közlöd veled az álláspontodat. Ha érveid vannak a "nem"-ed mellett, amelyek valódi és igaz érzéseidet tükrözik. Ezt érdemes gyakorolnod!

A férfi elfogadásra, a nő figyelemre vágyik...

A kapcsolatokban a férfi valójában a megnyugvást keresi. Szívesen cövekel le olyan nő mellett, aki elfogadja őt, aki nem akarja számon kérni, irányítani vagy megváltoztatni, aki nem akarja elhitetni vele, hogy jobb lenne, ha változtatna. A férfi számára így az elfogadás nagyon fontos és nagyon inspiráló. Abban tud szabadon létezni, abban tud önmaga lenni, kreatív lenni, alkotni, teremteni. A nő azzal emeli leginkább a férfit, ha hagyja olyannak lenni, amilyen a férfi akar, és sem nem kritizál, sem nem bírál. 

Sok nő hiszi azt, hogy a férfit állandóan dicsérnie kell, mert azzal fogja emelni és biztatni a férfit. Nem kell folyton dicsérni, mert azzal könnyen eljuthat a pár odáig, hogy a férfi megijed attól, hogy a nő többet lát belé, mint amit ő gondol önmagáról valójában. A férfi megijedhet attól, hogy nem tud felnőni egy eszmény-képhez. A legjobb emelés az elfogadás! :)

A nő a kapcsolatokban a figyelmet keresi. A nő fontos akar lenni, hasznos, az egyetlen, a legjobb: egy császárnő akar lenni a férfi életében. Ezért számára az elismerés, a dicséret, az érintés, a megértés, a figyelem és visszajelzések - sok-sok visszajelzés - adja a kapcsolatban az érzelmi biztonságot. Az a férfi, aki ezt tudja és képes szem előtt tartani, az a nőt a tenyerén hordozza, legalábbis a nő így fogja érezni. Ez az, ami ragyogtatni tud egy nőt. 

Figyeljétek egymást, figyeld önmagad, vedd észre saját működésedet és csodáld meg a párodét! Amint megérted, hogyan is működtök, annál boldogabbak lesztek. Nem az a fontos, hogy kinek van igaza, hogy kinek mi a fontos, ki hogyan szeret, hisz egy párkapcsolat nem verseny... hanem az a fontos, hogy önmagatokkal is boldog egészek legyetek, mert akkor fogjátok jól érteni, jól szeretni egymást is!

Légy tudatos a működéseidre, ezek hasznos kulcsok hozzájuk!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/ego-kurzus

Korábbi hozzászólások

6
Anna, attól érzi/érezheti magát elfogadva, ha a nő el tudja fogadni, hogy másként működik a férfi. Alátámaszthatom, hogy én is férfi vagyok :) tényleg úgy működöm, ahogy Erika megfogalmazta az írásaiban. Sajnos én is azt látom, hogy mindkét fél csak a saját igazában tud gondolkodni, a közös megbeszélés pedig csak a sérelmek közlésééig jut el, megoldásig (a nő részéről az elfogadás, a férfi részéről az odafigyelés, elismerés) már nem. Mindenkinek a saját részét kellene megvalósítania, nem a másiktól várni a dolgok javulását.
5
Konkrétan a gyakorlatban mit jelent az, hogy "elfogadás"? Mitől érzi azt a férfi, hogy én elfogadom?
4
Bittmann Judit
2016. 12. 15. 00:59
Ennyire bonyolulul lenne a férfi-nő kapcsolat? Talán ha mindegyik őszinte, akkor nem! Vagy ki tudja? Mindenesetre az őszinteség, a dolgok megbeszélése nem hátrány. De ez mar barátság is, szerintem.
3
A férfit folyamatosan minden egyes dologra megkérni fárasztó. Férfi értem én, de van humánum is. Ha vkinek baja van emberi mivoltomból segítek nem? A férfiakat egy idő után az zavarja hogy nem a munkával és a meglehetősen felszínes dolgaikkal foglalkozhatnak és a nő merészeli megzavarni egy kis figyelemért. Biztos van kivétel, nem tudom.....
2
Most látom, hogy milyen szépen munkálkodik bennem a férfi energia is, csakhogy kerek legyen az egész :)
1
Nos én mindent próbálok megérteni megérezni...de pl.ha egy párkapcsolatban élő férfi eladóknak akikkel ugye napi szinten találkozik és csak úgy jópofiból szivecskés smilekat küld és neki ez jópofa de én nem dijazom ezt hogyan mondjam el 100szor és sosem fejezi be? És szerinte én nem fogom fel jól. Nem értem. Nos...ezeken hogyan lehet javitani?

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign