szept22

Nem akkor okozol csalódást, amikor nem-et mondasz, hanem...

Címkék: szeretetmegfeleléselváráscsalódás

Tudsz "nem"-et mondani? Vagy az időnként ciki?

Vajon miért nem mondasz "nem"-et?

Nagyon sokan nem tudnak "nem"-et mondani. Erre időnként büszkék is. Olyan tulajdonságnak tartják, ami jó, hiszen jóságosnak látszik tőle az ember. Ha nem mondasz "nem"-et semmilyen kérésre, akkor azzal többnyire igen-t mondasz, vagyis alkalmazkodsz akkor is, amikor se időd, se energiád nem engedné ezt, sőt, se hasznod, se örömöd az igen-ből nem fakad.

Nem akkor okozol csalódást, amikor "nem"-et mondasz, hanem akkor, amikor az "igen"-t ígéred és nem tudod teljesíteni...

Olvass tovább!

Nem akkor okozol csalódást, amikor nem-et mondasz, hanem...

Illetve egy örömöd, egy hasznod biztosan van abból, hogy nem tudsz nyíltan "nem"-et mondani: és ez az, hogy úgy hiszed, ettől JÓ-ságos vagy, és úgy hiszed, hogy most sem okoztál csalódást. Ismét teljesítetted erődön felül azt, amit elvárnak tőled mások.

Így egy picit önfeláldozó és picit mártír lehetszl, ami egy ideig nagyon szép és jó kép az Egód számára rólad, energiát is nyer belőle.

Csakhogy az, hogy ne okozz csalódást, nem lehet egy élet "célja", még csak részcélja sem, hiszen minél többen állnak elő a kéréseikkel, te egyre több igen-t vállalsz a sok "nem" helyett és így óhatatlanul is csalódást fogsz okozni.

Nem akkor okozol csalódást, amikor "nem"-et mondasz, hanem akkor, amikor az "igen"-t ígéred és nem tudod teljesíteni...

Nem azzal válsz ugyanis segítőkésszé, kedvessé, vagy jóságossá, ha nem mondasz "nem"-et, hanem azzal, ha kiszámíthatóbbá válsz. 

Hogyan lehetsz kiszámíthatóbb? Nem válik ez unalmassá idővel?

A kiszámíthatóság azt jelenti, hogy nem ígérgetsz, azonban teszed a dolgodat határozottan és átgondoltan.

Semmiképp sem ígérsz csak azért, hogy megfelelj, miközben pontosan tudod, hogy 36 óra is kevés volna, hogy utolérd magad. Az ígéret legtöbbször hazugság, hiszen olyasmit állítasz a jövőre nézve, amire nincs 100%-os ráhatásod.

Felszisszen ilyenkor sok ember, tudom, de lásd csak be, hányszor fordul az elő, hogy azt ígéred valakinek, hogy: "visszahívlak holnap..." és aztán vagy elfelejted, vagy nem jut időd erre... stb, és végül nem teljesíted az ígéretedet. Hány apró ígéreten csúszol el nap, mint nap, mert valójában nem neked fontos az, amit megígérsz. Neked csupán azért fontos, hogy megfelelj...

Egyszerűen lásd, hogy ígérni csupán azért szoktál, hogy megfelelj! Azért, hogy megfelelj valaki elvárásainak, vagy csak azért, hogy megfelelj annak a képnek, amit magadról kialakítani akarsz.

Aki ígéreteket kényszerít ki belőled...

...annak nagy szüksége van rád.

A te ígéreted neki egy "nyugtató", ő ettől érez stabilitást. Hatalmas elvárás. Te pedig, hogy béke legyen és hogy megtarthasd dicsfényedet ígérsz és tiporsz, aztán ígérsz és küzdesz, végül ígérsz és versenyt futsz az idővel.

Legtöbbször eljön az a pont, hogy a hullámok összecsapnak a fejed felett és nem bírod tovább a megfelelést. Kitörsz. Eleged lesz, és nem veszed fel a telefont, hirtelen "várhatnak az e-mailek is" és minden féle kommunikáció nélkül kivonod magad a forgalomból. Jogos...jogosnak élheted meg ezt...

Csak ilyenkor túl naggyá válik a kontraszt a környezeted szemében és az aranyos kis én-ed, aki mindig igen-t mond, aki mindig mindent megcsinál, aki nagyon kedves és előzékeny, hirtelen eltűnik és egy hiteltelen, megbízhatatlan pernahajder leszel. Ez az, amikor csalódik benned mindenki, akinek nagyon meg akartál felelni.

Ha már az elején képes vagy felmérni a lehetőséget és nem-et mondasz...

Ne aggódj, nem fognak benned csalódni az emberek, ha időnként egyértelműen "nem"-et mondasz nekik!

Nem kell kivárnod azt, hogy mártír legyél, aki annyira jóságos, hogy már csak másokat szolgál, és közben teljesen boldogtalan, mert csupa olyat csinál, ami másokról és a megfelelésről szól.

Amikor "nem"-et mondasz egy kérésre, légy határozott, és ha fontos neked a másik ember ítélete, akkor azt is elmondhatod, miért nem tudsz épp rendelkezésre állni, vagy teljesíteni egy ígéreteted. Az időben kifejtett "nem" azt sugallja, hogy átlátod az idődet és lehetőségeidet és senkit sem akarsz hitegetni.

Azzal, hogy időben közlöd, hogy: "nem", a másik fél is lehetőséget kap döntéseket hozni, kapkodás nélkül más segítséget keresni vagy másképp megoldani a helyzetet. Azzal, hogy időben tudtál kiállni magadért, a másik embert is segítetted és magadat is.

A notórius "nem-kerülők", notórius ígérgetőkké válnak, és egy idő után nem hogy tiszteletet nem vívnak ki - hiába is akarnak annyira megfelelni - hanem hamissá is válnak mások szemében. Annál inkább csalódást okoznak, minél inkább ígérnek.

Lásd át, mérd fel jól a lehetőségeidet és azt is lásd át, hogy ki az, aki valóban rászorul a segítségedre, ki az, akinek ígérhetsz, ki az, aki csak követel tőled, ki az, akinek ha teszel - ha nem, úgysem lesz elég és dönts e szerint, de bátra vállald fel azt, hogy kommunikálsz! Bátran mondd ki, hogy "nem" és meglásd, tisztelni fognak érte, mert kiszámíthatóbbá tesz téged, stabilitást sugall mások felé.

Honnan tudhatod, hogy valaki csak kér, vagy követel tőled?

2 féle kérés van:

Az egyiket azok csinálják, akik nem akarnak a terhedre lenni, de valójában most nagyon megszorultak. Ők azok, akik kérni is alig mernek, nehogy te csalódj bennük. Úgy vélik, hogy idétlenségük, tehetetlenségük kínos, és a kérésük neked idődet von el, energiádba kerül... de sajnos nélküled most nem boldogulnak. Ők fekészülnek arra, hogy "nem"-et mondj, hiszen hasonlóan hozzád, tisztában vannak egy szívesség kényelmetlenségeivel. Nekik igazán szükségük van rád...fontold csak meg!

A másik fajta kérés azoktól jön, akik úgy vélik, nekik járnak a dolgok.Nekik jár a figyelem, jár a kiszolgálás, jár az előzékenység... stb és ezt picit sem rejtik véka alá. A kérésük elvárás, amiből előbb-utóbb megegyezést követelnek ki, hogy ne is legyen lehetőséged nemet mondani. Észre sem veszik, mert nem érdekli őket, hogy a kérésük hogyan hat rá. Egyszerűen nem foglalkoznak azzal, hogy te mind e közben mit élsz meg, csak az a fontos, hogy a kérésük teljesülhessen. Fontold meg, hogy fontos-e hogy ők csalódnak-e benned...

Ha te tiszteled az idődet, mások is fogják. :)

Szeretnél még jobban elmélyedni önmagadban? Találni olyan nézőpontokat, amik könnyebbé teszik a nehezebb helyzetek megélését is? Szeretnéd picit jobban szeretni és elfogadni önmagadat? Tarts velünk és néhány hozzád hasonló társaddal a legújabb programunkon, itt: Szeretet-kurzus

Korábbi hozzászólások

1
Szabados Noam
2016. 11. 08. 23:31
Ez nehéz kérdés, legalábbis nekem, én tényleg nem tudok nemet mondani. Sokat gondolkoztam a mierten? Igen szeretek adni, jót tenni, segíteni másoknak. És nem biztos hogy csak martiromsagbol, nekem egyszerűen jó érzés ha adhatok, ha segíthetek! A cikkel ellentétben én amit ígére k azt 99%- ban meg is teszem. Az lehet, hogy tudatalatt elismerésre vágyom.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign