okt14

Ne áltasd magad!

Címkék: szeretetönzőönzésmegfelelési kényszerfélelemkihasznál

Ez a cím elég erős és határozott, valójában nagyon nagyon finoman szeretnémegmutatni egy nagyon érdekes működésünket - emberi működést, - amiben magadra ismerhetsz.

Az önámítás, önáltatás olyan picinek tűnő megnyilvánulásáról van szó csupán, ami azonban nagyon mélyen érintheti az érzéseidet és tartós boldogtalanságot okozhat benned.

Talán most azt gondolod, hogy már te nem hazudsz magadnak...

... mégis, ha időnként úgy érzed, hogy kihasználnak mások, vagy ha úgy érzed, hogy nem értenek meg, vagy netán megbántanak és nem értékelik, amit te értük teszel, akkor ez itt most nagyon sokat segíthet.

A cikk végére  - ha én jól adom át és te jól értelmezed - azt fogod érezni, hogy a szíved megnyugszik, hazatalálsz. Onnan fogod tudni, hogy még nem érted ezt az írást, hogy az elméd haragot, vagy háborgást érez. Tudd, hogy semmi bántó nincs e cikkben, így a háborgás mögött csak rögzült sémáid vannak, amikre így fényt gyújthatsz, hogy a boldogságodhoz közelebb juthass. Akkor inkább olvasd ezt újra...

Olvass tovább! 

Nekem is fura volt ezt felismernem, és engem is szembesített magammal és önzésemmel, de nagyon örülök, hogy megláthattam ezt, mert azóta egyre fogynak a hamis elvárásaim, nem áltatom magam és jobban értem, mikor és hol van az én valódi szerepem és felelősségem.

Ne áltasd magad!

Képzeld el ezt az esetet és lásd, hogy mennyire engeded meg magadnak az őszinteséget... 

Képzeld el, hogy a kutyusod, a hűséges társad beteg. Szomorúan és kérlelőn néz rád megfáradt pillantásaival. Sejted, hogy baj van, de fogalmad sincs, mit tegyél, hogyan segíts. Nem értesz kutya-nyelven. Óriási benned az aggodalom és még nagyobb a tehetetlenség. Úgy döntesz, elviszed őt a blöki-dokihoz. Azonnal, késlekedés nélkül. Igaz?

Egészen biztosan nem vársz vele sokat, de lássuk, miért rohansz vele szakértő segítségért?

Azonnal rávághatod, hogy azért, mert szereted őt, mert az ő érdekében idődet se kíméled, mert tudod, hogy neki élnie kell, mert gondoskodó vagy, mert együttérző vagy, és ezt az áldozatot - amit nem tekintesz áldozatnak - meghozod. A válaszod tehát az lesz többnyire, hogy a kutyus érdekében cselekszel, mert ő fontos neked. 

Úgy hiszed: önzetlen vagy vele. Igaz?

Valójában ez az önáltatás - ugyanis azon túl, hogy a kutyus érdekében hozol áldozatokat, valójában jórészt azért cselekszel így, mert a kutyus NEKED FONTOS. Vagyis itt RÓLAD is szó van.

Te vagy az:

  • akinek megszépíti a kutyus az életét, és akinek nagy veszteség lenne a kutya nélkül élni
  • aki felelős a kutyáért, akinek a kutya élete a kezében van. Te vagy az, aki nélkül neki nincs esélye sem...
  • és te vagy az, aki ha nem segítene a kutyán, a bűntudattól egy életre rosszul érezné magát. 

Ez a 3 tétel mind igaz. Ugye? Vagyis az igaz, hogy a kutyus is fontos, és az ő érdeke is a gondoskodásod, de valójában te magadért is cselekszel. Neked is az az érdeked, neked is az a jó, ha a kutyust orvoshoz viszed. A kutyát ápolni így aztán egy jó értelemben "önző" dolog. Ez a jó értelemben vett önzés az, amit önzetlenségnek hívnak az emberek. De lásd meg, hogy ebben is benne van, hogy magadért is cselekszel. 

Az "önzés" szóról azt tanultad, hogy azt jelenti, hogy annyira követi a saját érdekeket, hogy akár másokon is átgázol az ember. Az önzés szót úgy égette beléd a társadalom, hogy az egy szörnyű negatív és bűnös dolog. Ezért nem is mondom, hogy mind önzők vagyunk. Ebben az értelemben semmiképp.

Azonban átkeretezhetjük az "önzés" fogalmát, és mondhatjuk, hogy az önzés pusztán arról szól, hogy csak olyasmit teszel, ami számodra is hordoz jót, és hasznosat - és a legjobb, ha ezzel másoknak is segíthetsz, mások is hasznosat kapnak, mások is jól járnak és épülnek. 

Amikor "jó önző" vagy:

Az önzésed így jó értelmet nyer... és igen, valójában minden pillanatodban így cselekszel, minden egyes tetted mögött ott van az, hogy neked is jó azt megtenni.

Ha ezt meglátod, többé nem fogod azt hinni, hogy bárki is kihasználhat. Nézd csak:

  • Végy egy ajándékot és add át valakinek. :) Azt mondod, önzetlen vagy, és hogy "jó adni". Ha jó adni, akkor valójában élvezed, vagyis azért adsz, mert neked is az a JÓ, hogy a másik ember örül. Ezzel az adással önmagadért is tettél, magadnak is szereztél örömet, hasznot. Az ünnepelt öröme számodra a "fizetség". 
  • Ha a párod "kedvéért" megteszel valamit, vagy akkor is szeretkezel vele, amikor nem "érdemli meg", akkor úgy érezheted, hogy "kihasznált". Ez sem igaz ám, hiszen abban a pillanatban, amikor te az ő kedvéért szeretkeztél vele, te is élvezted a dolgot, neked is volt ebben "hasznod", örömöd, ha a sajátod nem is közvetlenül, akkor biztosan az, hogy neki örömöt szerezhettél. Nem kell elhitetned magaddal, hogy te olyat tettél, ami csak neki volt jó. Lásd be bátran, hogy neked is volt abban "előnyöd". :) 

Semmit, de semmit nem teszel a nélkül, hogy legalább egy icipicit ne lenne az jó vagy hasznos a számodra - kivéve, ha bűncselekmény vagy erőszak áldozata vagy.
Amikor az ún. szabad akaratod érvényesül, olyankor lásd be, úgy cselekszel, ahogyan az valahogyan neked is jó lesz.

A megfelelési kényszer és az "önzés":

A megfelelési kényszerrel és nagy lelkiismerettel élők többnyire olyan megoldásokat fognak meglátni és választani a sok-sok rendelkezésre álló közül, ahol a saját "hasznuk és örömük" mellett mások is jól járnak, mások is örömöt érezhetnek.

A klasszikusan önzőnek mondott emberek pedig nem törődve másokkal, inkább olyan megoldásokat fognak alkalmazni, ami szinte csak őket, vagy leginkább őket szolgálja.

Talán így lehetne különbséget tenni az önzés és önzetlenség között. Azonban azt is fontos megjegyezni, hisz már te is érted, érzed ezt: ebben a jó önzésben (önzetlenségben) sincs valódi önzetlenség. Azért nem létezik valódi önzetlenség, mert az emberi elme és fizikai test korlátaival mindössze ennyire tudsz önzetlen lenni.

Ez az elme maximuma: "örömet szerezni másoknak és "önző mód" élvezni ezt."

Az isteni önzetlenségben, a feltétel nélküli szeretetben valóban ennyi önös érdek sincs, sőt: abban semmi sincs, csak a végtelenség. Ezt földi létünkben, fizikai testben aligha tudod tartósan érezni és követni, de pillanatokra sokszor, többször érezheted. :) Reméljük, minél többször és egyre tovább...

Légy ÖNZŐ a jó értelemben!

Vállald bátran, hogy azért teszel az életben mindent, mert azt te szeretnéd úgy, mert abban neked is van örömöd. Bármekkora kis öröm is legyen az. De közben figyeld, hogy sok-sok olyan tetted legyen, hogy azzal az örömmel mások is épüljenek, mások is jól járjanak.

Amikor mindezt belátod, onnantól picit megváltozik az életed és megváltozik a tudatosságod is, és e felismeréstől már önmagában teljesebb, boldogabb és egyben együttérzőbb és segítőkészebb is leszel. Csak próbáld ki!

Kívánom, hogy minél előbb átlényegítsd a szeretetet magadon, és elérd a boldogságodat! Nagyon szívesen segítelek ebben az utadon! Tarts velünk, és néhány hozzád hasonló, tudatos, bologságra, szeretni vágyó társsal! Várunk ezen a programunkon:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/ego-kurzus

Korábbi hozzászólások

1
Én például nagyon szeretek - többek között - sütni-főzni, kitalálni, kombinálni és kipróbálni új ételeket, cukormentes süteményeket stb... A Szerelmem - és mostmár én is - egyre több vegán ételt fogyasztunk. Időnként kenyeret is sütök magvakkal. Legutóbb pizzát készitettem teljesen növényi eredetű hozzávalókból. Nagy-nagy szeretettel készitem, mert az eredményre én is kiváncsi vagyok, de nincs annál jobb érzés, amikor megkinálom belőle a Szerelmemet és látom, hogy izlik neki, kétszer- háromszor vesz belőle és csillogó szemmel, elismerően megdicsér... és nagyon hálás. Örülök önmagamért, mert számomra sikerélmény maga a végeredmény (az étel) és elkészitése, de ha megkinálhatom vele Őt is, és neki is izlik, akkor az már hatványozott ÖRÖM. :)))

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign