okt26

Aki szeret, az megteszi neked...

Címkék: szeretetszerelemszeretegóelvárásokértékrendneveltetés

Vágysz valamire - a párodtól - és egyre inkább úgy érzed, hogy ha a párod valóban szeret, akkor azt megadja neked, megteszi neked.

Nagyon sokszor mondják, hogy úgy szeresd a párodat, ahogyan ő szeretné, hogy szeresd...

Vagyis, ez alapján úgy tűnik, hogy ha ő valóban szeret, akkor figyelembe veszi azt, amire vágysz, értékeli azt, amit adni tudsz, felhív akkor, amikor neked jó az időpont, féltékeny akkor, amikor téged más megkörnyékez, megkérdezi, hogy vagy, milyen napod volt, igaz?

Ha a párod valóban ilyen - mert vagy nagyon egy hullámhosszon vagytok, és hasonlók az igényei, vagy "gondolatolvasásból 5-ösre szigorlatozott", vagy mert te nagyon ügyesen kommunikálod mindezt, - akkor irigylésre méltó helyzetben vagy. 

Ha így van azonban, akkor nem valószínű, hogy olvasod ezt a bejegyzést most.

Sokkal valószínűbbnek látszik az, hogy a párod nem találja ki tökéletesen a vágyaidat és nem "úgy" szeret, ahogyan azt te vágyod. Ilyenkor keletkezik hiányérzeted, és ilyenkor veszed lemondóan vagy haragosan tudomásul, hogy a párod nem tudja kimutatni az érzéseit, vagy még rosszabb: nem is szeret.

Ha szeretnéd picit jobban megérteni magatokat, és esetleg egy külső nézőpontből magatokra látni, akkor itt az ideje. 

Olvass tovább!

Aki szeret, az megteszi neked...

"Ha a párod tényleg szeret, akkor jelzi egy gyors rövid üzenettel, ha hazaért a randitokról épségben - hiszen tudhatná, hogy te aggódsz miatta, és így fogsz megnyugodni"

"Ha a párod tényleg szeret, akkor nem dicséri meg a barátnőd ruháját, lábait nyilvánosan, mert tudhatná, hogy neked az rosszul esik, és különben is mit képzel, hogy "rámozdul" a szemed láttára a lányra".

"Ha a párod tényleg szeret, akkor kiteregeti a ruháidat, hiszen tudhatná, hogy az fontos neked és igazán megtehetne érted ennyit".

Vajon mi történik akkor, ha a párodnak ez mind nem egyértelmű?

El tudod azt képzelni, hogy ő azért nem tesz meg valamit, ami neked egyértelmű, mert ő más szokásokon, más értékeken, más elvárásokon nevelkedett?  Lehet az, hogy ami viszont neki egyértelmű, az neked nem jutna eszedbe?

Az, amikor te - joggal-e vagy sem - azt várod - hogy ő szeressen úgy, ahogyan az neked jó (akkor is, ha az neki úgy teher, vagy külön feladatot jelent), azzal az elvárásaidat növeled felé.

Szép az a gondolat, hogy szeressétek egymást úgy, ahogyan a másiknak jó, de ez a dolog kétélű

Nézd csak!?

"Ha ugyanis, te valóban szereted, akkor nem terheled azzal, hogy a te ruháidat kiteregesse helyetted".
Ha neki magától eszébe jut, ha nem teher neki, ha nem gond, ha szívből is teszi, akkor tegye és örülj nagyon! Ismerd el, dicsérd, köszönd meg!
De az, hogy nem jut eszébe, vagy nem teszi, az semmiképp sem azzal egyenlő, hogy ne szeretne.
Egyszerűen neki nem ez a szeretet megnyilvánulási eszköze.

"Ha te valóban szereted, akkor nem várod el, hogy hazaérve még mindig "nálad legyen gondolatban" és első dolga az legyen, hogy neked lejelentkezik, hanem ha valóban szereted, rábízod, hogy mit tesz, mikor ír, mit ír, és elengeded az irányítást felette".
Ha ő magától is úgy működik, hogy szívesen jelentkezik le, akkor örülj, nagyon hasonló az értékrendetek, de ez sem a szeretetéről árulkodik, csupán a neveltetéséről.

"Ha te valóban szereted a kedvesedet, akkor hagyod, hogy őszinte lehessen. A barátnődet - már csak miattad is - jó eséllyel fogja ő is barátjának tekinteni és épp az irántad érzett őszinte szeretete jele lesz,hogy inkább a szemed előtt dicséri meg, mintsem hogy a hátad mögött titokban sunnyognia kelljen, hazugságokat húzva magára."
Ha valóban szereteted a párodat, akkor nem kényszeríted hazugságra, álarcok közé, hanem te leszel az, aki mellett őszintén önmagát adhatja. Hosszú távon azzal szeret lenni az ember, aki mellett szabadon és őszintén önmaga lehet.

Szóval, ha ő szeret, úgy szeret, ahogyan az neked jó. Ha viszont Te valóban szereted, akkor nem vársz el olyat tőle, ami nem jön belőle, ami neki feladat, ami neki teher... akkor sem, ha ezt te így tanultad vagy így tartod normálisnak!

Ne azért ne várj tőle extrákat, hogy őt kíméld, hanem azért ne várj, mert neked lesz rossz, neked lesz csalódás, számodra lesz csapda azzal szembesülni, hogy neki nem az fontos, ami neked is. Fontos kulcs a kapcsolatban a figyelem és fontos, hogy jól ismerjétek egymás képességeit, értékrendjét, szokásait.

  • Ha tudod, hogy ő nem szeret táncolni, ne hisztizz azért, hogy táncoljon. Ő viszont ne hisztizzen azért, mert te akkor mással fogsz! 

  • Ha tudod, hogy ő nem beszél az érzéseiről, akkor ne sírdogálj azon, hogy sosemondja, hogy szeret, hanem figyelj! Figyeld őt minden kis apró rezdülésében! Figyeld az akaratlan reakcióit és lásd meg, mennyi más módon adja tudtodra valójában, hogy mit jelentesz neki.

  • Ha tudod, hogy nem ért a műszaki berendezésekhez, akkor ne hisztizz azon, hogy nem szereli meg a mosógépet, hanem beszéld meg vele, hogyan tudnátok ezt a gondot másképp - egy 3. ember bevonásával - orvosolni!

  • Ha nem tud főzni, de te minden nap meleg ételt akarsz, akkor ne azon hisztizz, hogy ő nem tud főzni, hanem gondoskodj arról te, hogy legyen melegétel, miközben ő majd egy neki testhez állóbb "feladatot" fog magára vállalni "cserébe".

Ahogy egy igazi párkapcsolatban ezt működtetni lehet...

A párkapcsolatban ne elvárások, hanem egyezségek legyenek köztetetek, és ne számonkérés, hanem elismerés mindazért, amiben különbözőek vagytok. A különbségek mind 1-1 lehetőséget jelentenek arra, hogy egymás világát színesítsétek! 

A párkapcsolatot működtetni szükséges, hiszen ott számít az adok és kapok egyensúlya: az egyenértékű csere-üzlet. Az üzlet pedig magától nemegy. A szerelmet csak élni kell, a kapcsolatot viszont működtetni is.

Amint a szerelem párkapcsolatba kereteződik, azonnal fizikai síkra és szabályok közé terelik a párok azt. Ekkor születnek meg az első kompromisszumok, a megfelelni vágyás, az elvárások... stb, amik mind azt szolgálják - reméljük, tényleg szolgálják - hogy kölcsönös elégedettségetekre, jól működtessétek a kapcsolatot.

Egyre inkább, napról napra átteszitek a hangsúlyt a nagyon nagy érzésekről ezekre a fizikai keretekre, a szabályokra: adtok és kaptok egymástól. Egy kapcsolatot másképp működtetni nem lehet.

Azt vedd észre azonban, hogy amikor már a érzelmek mellett a párkapcsolat kereteit és szabályait élitek, akkor már a fejetekben időztök többet és nem a szívetekben.
Ezért az, hogy ki mit tesz meg a másikért az nem a valódi szeretet mércéje, csupán a neveltetésé, a hozott mintáké, a hozott sablonoké és elvárásoké. Ezért nem is érdemes ezt egymáson számon kérni, de közben figyelni és figyelni egymásra és önmagatokra, nagyon fontos kulcs marad.

Ha ítélkezés nélkül figyelsz: nyitottan arra, mi történik veled, benned és a pároddal a kapcsolatban, akkor a szívedben vagy. Amint véleményt mondasz, amint dobozolod, mi jó és mi rossz, amint szabályokat fogalmazol, újra a fejedben vagy. Ez mind így jó, így normális, így kerek. A fontos csupán az, hogy vedd észre mindezt.

A szeretet nem az, amit gondolsz, amit teszel, hanem, amit érzel. A szeretet az szeretet. Az nem ígéret, nem vélemény, nem nagy szavak, nem elvárások, nem bizonyítás, nem ragaszkodás, nem félelem. Amikor ezeket érzed, akkor a buksidban időzől és az adok-kapok bizniszt méregeted a kapcsolatodban.

Ha ez ilyenkor nem tesz elégedetté, akkor vedd észre, hogy a fejedben vagy és épp "egózól".
Szállj ki a fejedből ahhoz, hogy jobban legyél, és kapcsolódj egy rövid időre a szívedhez: válj megfigyelővé, ítélkezés nélkül! Egyszerűen csak figyelj, légy kíváncsi és vedd azt észre, ami épp VAN! A jelenben akkor vagy, amikor azt éled, ami VAN és a jelenben lenni azt jelenti, hogy a szívedben, a szeretetedben vagy épp!

A boldogság ott van! Ott a szívedben, a jelenben, a mostban, a VAN-ban!

Amikor itt vagy, akkor SZERETSZ, függetlenül attól, hogy jelentkezik-e a párod kitereget-e, vagy megdicséri-e a barátnőd ruháját! Egyszerűen szeretsz és boldog vagy és nem gondolod, hogy ezek miatt szomorkodnod kellene...

Ha pedig a kapcsolatodban mégsem teljesül semmi sem, ami neked fontos, amire vágysz...

...pedig ezek olyan vágyak és olyan elvárások, amik nélkül valóban nem tudsz boldogan létezni, akkor az azt jelnti, hogy a pároddal nem közösek azok a pontok. Nincs elég közös pont a fontos témákban köztetek. Nem fogod tudni megváltoztatni őt. Hiában kényszeríted, hiába kéred, hiába osztod ki őt... Te te vagy, ő pedig ő marad. Ilyenkor az a megoldás, hogy belátod, hogy vele nincs közös utad. Vele a kapcsolat ennyi volt, ennyit adott és a jövőben is hiányozni fog, ami most és eddig hiányzott. 

Lépj tovább ilyenkor, légy annyira fontos magadnak, hogy nem adod fel önmagad!

Sosem a kapcsolat fog boldoggá tenni téged, hanem te teszed boldoggá a kapcsolatot! Ne feledd, ez a kulcsa mindennek...

Szeretnél még jobban elmélyedni önmagadban? Találni olyan nézőpontokat, amik könnyebbé teszik a nehezebb helyzetek megélését is? Szeretnéd picit jobban szeretni és elfogadni önmagadat? Tarts velünk és néhány hozzád hasonló társaddal programunkon, itt: Egó-kurzus

Korábbi hozzászólások

4
Füsi Árpád
2016. 10. 29. 20:46
Kedves Erika ! Ma léptem be a csoportba és máris sokat tanultam és a te írásod az meg igazán sokat segített az elvárásaimban ....köszönöm neked :)
3
Erika!Az utolsó mondatod a kommentben megint betalált. Elolvastam az egész írást,fogom is még :-) de most ebben a pillanatban az a mondat visz mindent. Köszönöm szépen :-)
2
Némethi Erika
2016. 10. 27. 11:18
Kedves Gábor!Ez a cikk az elvárásokról szól. Arról, hogy vegyük észre, amikor épp az elvárásaink akadályozzák a boldogságunkat. Szinte mindegy, hogy milyen alapon, milyen jogon vagy mire hivatkozva van elvárásunk a másik emberrel szemben, mert ha a másik ember képességei, akarata vagy ideje híján nem tudja azt teljesíteni, azzal csak a mi szomorúságunk gyarapszik.A mondás mind a 2 féle képpen létezik. Azonban, ahogyan Te ismered - az egy másik mondás - ugyanígy megőrzi és felveti a problémát, ugyanígy elvárásokat szül. Nincs gond egyik mondással sem, igaz is mind a kettő és jóra tanít, kivéve akkor, ha nem vesszük észre, milyen elvárásokat szül közben a kapcsolatban.Az, hogy úgy szeress, ahogyan szeretnéd, hogy szeressenek téged, ez bizony nagyon sok elvárást generál, mert hisz mindenki csak úgy tud szeretni, ahogyan Ő tud. ... és épp ez a lényeg! Lássuk meg, hogy ki hogyan tud, és szeressünk úgy, ahogyan tudunk, de ha lehet, ne várjunk többet vagy mást semmilyen jogcímen a másik embertől, mint azt, ahogyan ő tud és akar szeretni. :) <3
1
Gábor Gábor
2016. 10. 27. 08:01
"Nagyon sokszor mondják, hogy úgy szeresd a párodat, ahogyan ő szeretné, hogy szeresd..."Én ezt a így soha nem hallottam még. Szerintem ez a mondat ki van csavarva. Igazából ez úgy szól, hogy "Úgy szeress, ahogy Te szeretnéd, hogy szeressenek." Ha mindkét fél így szeret, akkor nem lehet gond és nincs az a kérdés, hogy de mi van, ha ő....?

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign