okt31

Otthonra csak ott lelhetsz, ahol őszinte lehetsz...

Címkék: szeretetféltékenységegóelmepárkapcsolatfélelembirtoklásönelfogadás

"A párom töröltette velem az ismerőseim közül a facebookon az exeimet. Hallani sem akar róluk."
"A párom óránként felhív ... hogy tudja, mit csinálok."
"A párom féltékeny, és megkért, hogy a barátaimmal is szakítsam meg a kapcsolatot..."
"A párom nem nézi jó szemmel, ha én valahol és valakikkel nélküle is jól érzem magamat"

A birtoklási vágy és a veszteségtől való félelem - mint az emberi egós elme alapprogramjai - önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy a féltékenység felüsse a fejét a kapcsolatban. Ha mindehhez egy kisebbségi komplexus és önbizalomhiány is társul, akkor viszont ez drámai méretűvé dagadhat, épp ahogyan itt a fenti mondatokban láthatod.

Ilyenkor a szeretet látszatja mögül a félelmek vezeti az embert. Ezeknek a mondatoknak, ennek a sok elvárásnak és számonkérésnek semmi köze nincs a szeretethez. Nem azért vagy féltékeny,  mert szereted a párodat, nem azért vannak elvárásaid, mert szereted, hanem azért, mert félsz, és mert be akarod biztosítani a jövődet - amire viszont nincsen garanciád, ahogyan senkinek sincs.
Önmagadnak akarsz jót, és ezzel nincs baj, csak ne hidd, hogy ezt a szeretet mondatja veled.  

Az logikus következtetés, hogy minél féltékenyebb az ember, és minél inkább hangot is ad ennek, annál biztosabb, hogy neki hazudni fognak. Nem azért, mert mindenki hazudik, hanem azért is, mert egy szigorú elvárások között élő, féltékeny társ mellett csak úgy kerülhetőek el a háborúk - az értelmetlen drámák - ha hazudnak nekik.

Lehetsz nagyon féltékeny - miért is ne - csak tudd, hogy ilyenkor az, ami ellen harcolsz, sokkal gyorsabban bekövetkezik...

Olvass tovább!

Otthonra csak ott lelhetsz, ahol őszinte lehetsz...

  • Veled nem mer őszinte lenni a párod, mert hisz azonnal a "torkának esel", ha csak be meri vallani, hogy 3 percet beszélgetett egy másik nővel /férfivel
  • Veled nem fogja őszintén jól érezni magát, hiszen árgus szemekkel, gyanakvón figyeled minden lépését
  • Veled egészen biztosan szorongani fog rövid időn belül és szótlanul "elveszi" majd tőled azt, ami még egyáltalán jó lehet neki a kapcsolatban..

Te is tudod, hogy csak ott tudsz tartósan boldog lenni, ott tudsz hosszabb távra lehorgonyozni, ahol önmagad lehetsz, ahol nem kell attól tartanod, hogy lesik minden léptedet és kiforgatják a szavaidat. Csak ott tudsz boldog lenni, ahol tisztelik, szeretik és elfogadják a valódi énedet, szokásaidat, gondolataidat, céljaidat. Hiszen csak ott találsz szeretetet, ahol elfogadnak és nem ott, ahol bizalmatlanul gyanakodnak.

Az érme egy újabb oldala: ... ahol elvárás van, ott biztosan van megfelelési kényszer is

Egy darabig alkalmazkodsz a párodhoz, elviseled a rigolyáit, igazodsz az elvárásaihoz, hisz szereted és nem akarod sem megbántani, sem fájdalmat okozni neki, sem elveszíteni őt. Ennek az alkalmazkodásnak része, hogy azt se mondod, mi bánt, mi esik neked rosszul, és az is ennek része, hogy nem is mondasz el mást sem őszintén.

A kapcsolat lassan egy elvárás-kupac és egy megfelelés kupac lesz. Az érme 2 oldala. A 2 oldal mind a félelmekből táplálkozik. Az egyik félben elvárásokkal, picit erőszakosabban, a másik félben passzívabb formában elfojtásokkal.

Így a boldogság sem tud felhőtlen lenni. Ha az őszinte vágyaidat nem mondhatod, ha arra sem kaphatsz lehetőséget, hogy nem-et mondj, vagy néha vállalhasd önmagad, akkor ez a kapcsolat előbb-utóbb átmegy egy látszat-kapcsolatba, és jó esély van rá, hogy megfeneklik.
Lásd be, hogy ezt a kapcsolatot ilyenkor a kapaszkodás, a ragaszkodás és a félelmek tartják össze. Ez a kapcsolat szükségleteken alapul, nem a közös boldogságon. A pár egyik tagja sem képes egyedül létezni, ugyanakkor együtt is csak döcögősen.

Az ő fókuszukban a gondok vannak. Vagyis a társ azért fontos az életükben, hogy legyen valaki, akivel közösen lehet védekezni a gondok ellen vagy orvosolni a bajokat. Borzasztóan félnek is egyedül maradni, de nem azért, mert a másikat annyira szeretik, hanem azért, mert akkor egyedül maradnak a gondokkal, és egyedül borzasztóan félelmetes létezni a bajok között.

A kapaszkodás, ragaszkodás, az elvárások, a féltékenység mind az egós elme félelmeiből fakadnak, és ott, ahol folyton félsz, ott nem tudod, vagy csak nagyon ritkán tudod élni önmagad.

A jelenben csak a szíved tud lenni, önmagadat csak a szívedben tudod élni igazán, így tulajdonképpen a napjaid zömét az elmédben, a fejedben töltöd a jövődre vonatkozó aggodalmak között.

Azokban a kapcsolatokban, ahol önmagad lehetsz...

Akkor lehetsz önmagad, ha szabadon hozhatsz döntéseket - és ezt persze megbeszéled a pároddal is - ha szabadon gondolhatsz azt, amit szeretnél, ha nem erőltetik rád azt, milyen legyél, hogyan tegyél, mit gondolj. Akkor élheted önmagadat, ha vállalhatod a vágyaidat, a véleményedet, a terveidet és a félelmeidet is nyíltan, ahol ezekről hagynak beszélni, ahol elfogadnak téged mindezekkel együtt.

Ott lehetsz boldog, ahol nem kell álarcot viselned, nem kell folyton megfelelned. Ott lehetsz boldog, ahol te Te lehetsz. Ott lehetsz boldogl, ahol a JELENT is élheted. 

Ez pedig a párodnak is jogos igénye. Ezért ne feledd, akkor nem fog hazudni neked, ha engeded, hogy őszinte legyen. Akkor lesz melletted boldog, és akkor lesz tartós a kapcsolat, ha hagyod őt is önmaga lenni. Törekedj arra, hogy megértéssel fogadd, hogy lásd az ő világát is, hiszen így lesz a legegyszerűbb elfogadni a döntéseit is.

Légy tisztában a képességeivel, a vágyaival, az elképzeléseivel, a világával, a hozott programjaival a fejében, a szokásaival, az értékrendjével és egyszerűen csak lásd, hogy ő ilyen. Ha ezt sikerül így meglátnod, akkor sosem fogsz tőle többet elvárni, mint amire képes, mint amire hajlandó, mint amit megenged magának, és akkor úgy fogod tudni élvezni a szeretetét és a kapcsolatot, hogy abban te is megélheted önmagad.

Fogadd el önmagad, lásd meg önmagad: a működésedet, az érzelmi mozgatórugóidat, fogadd el azt, aki vagy, hogy a társadat is könnyebben elfogadhasd és végre boldoggá tehesd a kapcsolataidat is.

Tarts velünk egy ilyen programon, ahol ezt a segítségünkkel és néhány hozzád hasonló társsal tapasztalhatod meg: felismerésekkel, okokkal, aha-élményekkel, játékokkal és igazi önmagadhoz való kapcsolódással. Várunk szeretettel: Önelfogadas-kurzus

Szerezd be az önismereti könyveket is, és fedezd fel magadat!

>>> Tovább a Szeretve Szeretni c. könyvekhez >>>

>>> Tovább Az Elengedés Technikái c. könyvekhez >>>

Korábbi hozzászólások

5
Szirkó Jånosné
2017. 11. 06. 03:15
Túl hosszú a cikk mår végig nem olvatam. Az én esetemben , ottvolt a hiba, h. mikor először megcsalt nem våltam el, mert így folyamatos bizalmatlanságra épult a házasságunk. és én is fėktékeny lettem. De most már tényleg jó éjt mert már egyszer elköszöntem és holnap fáradt leszek. Mert csak pisilni kéltem fel és nem fokymatosan kommentelni.
4
Húú, úgy látszik én az ellenpontot képviselem :(jó lenne önmagamnak lenne, meg a társnak is, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Sok ember őszintétlen, nem jólelkű, vagyis az alapvetően de már rárakódott annyi minden, hogy már nem az.Kevesen vállalják be a tutit. Vagyis az adott valóságukban igen, de kinek mi a valósága....Sokszor az ember még a saját maga őszinteségét vagy nem őszinteségét se látja, folyamatosan bontja ki az életben vagy nem.Egyes emberekkel képtelenség őszintén beszélni. Képtelenség mert hárít, mismásol stb.......Én alig tudok valakivel őszintén beszélni. Mindenki ragaszkodik a saját valóságához, rosszul érti, elérti, megsértődik.... hát én így látom .....
3
Cseresnyés Marika
2016. 11. 01. 22:51
Azért most már úgy érzem, hogy túl lihegitek ezt a birtoklási, féltékenységi problémát.Azért itt nem arról van szó, ahogy írod, hogy 3 perces beszélgetés letagad, nem meri bevallani, mert a torkának esek.Kedves barátaim, itt nem erről van, szó, eltúlozzátok túllihegitek, itt én konkrét létező kapcsolatról beszéltem és tettem említést. Ezt ti is nagyon jól tudjátok. Nem vagyok én sárkány, és túlságosan is megértő tudok lenni. Én a mozgásterét sem kívánom senkinek korlátozni. hiszen nekem is vannak barátaim, én is megállok velük, és jól is tudom érezni magam velük, és én sem szeretném, ha éppen ebből lenne problémám a párommal. Nem nem, nem és nem birtoklásról van szó. Konkrét létező másik kapcsolatról, ami esetleg fennáll, kizárólag erre gondoltam. De annyira előre mentek, a feltételezéseitekbe, hogy az más túlmegy azon, amit egy nő gondol, szeretne, vagy kívánna. Tehát itt nem arról van szó, amivel vádolva vagyok, és magam is elkövetek. Itt arról van szó, ami ennél súlyosabb, és a párkapcsolatunk viszonyát megrontja, a háttérben esetleg működő párkapcsolatok fennállása és életképessége. Én erről beszéltem, és ezt soha nem tudom elfogadni. Könnyű annak, aki tudja, hogy megbízhat partnerében, mert ilyet nem tesz. Én ilyet nem teszek.
2
Már tudom Erika mik ihletnek meg ????????
1
Petres Eszter
2016. 11. 01. 13:36
Így igaz, az embernek saját magán kell először dolgozni de egy békés,örömteli kapcsolatért és életért érdemes.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign