feb20

Mi az egó?

Címkék: szeretboldogságfélelemegóbirtokláselme

Nagyon sok a félinformáció, nagyon sok a tévhit és nagyon sok a "szerintem az egó az, ami..."kezdetű meghatározás. Ezekből úgy tűnik, mintha az egó egy körülírhatatatlan, misztikus furaság volna, aminek nincs egyértelmű "valója". Ki így hiszi, ki úgy, pedig az egó épp olyan egyértelműen leírható és megérthető, mint az, hogy TEST-ed van. 

"Az egó az, ami szétválaszt az egységtől" - mondja az egyik vélemény - de láthatóan azt már nem érti, hogyan és miért választana le az egó az egységről... Nincs háttér a megértéshez ebben, félinformáció csupán, és ez így rossz fényben tünteti fel az egót.

"Az egó a rosszabbik én-ünk" - hangzik egy másik válasz. Vagyis újra az a sugallat, hogy az egót jobb eltaposni, megszüntetni...

Tényleg a legrosszabbik én-ed az egód? Tényleg hátráltat téged? Hogyan szakít el az egységtől?

Amíg ezeket magyarázatok és valós megértés nélkül elhiszed, addig úgy küzdesz a saját egóddal, hogy észre sem veszed, hogy önmagaddal vívsz reménytelen csatát. A harc pedig, amit magad ellen indítasz, nem járhat valós győzelemmel: egy részed ugyanis biztosan alulmarad, miközben elképesztően kimerülsz egy eszement ultra-spirituális félreértés miatt.

Azért írom ezt a cikket, hogy egyértelműen összeálljon a kép és csakneminden kérdésedre megkapd választ! Olvasd el, megéri az "aha-élményeket" begyűjteni.

Olvass tovább!

Mi az egó?

misztikus bevezetés ... ami még nem is sejteti az egót, de kell ahhoz, hogy majd értsd azt:

Azt hiszem, azt még a nagyon materialisták is bevezették a szókincsükbe, hogy valami életet "lehelt" a testükbe. A lélek jelenlétét talán ők sem kérdőjelezik meg.

A lélek, mint láthatatlan ERŐ annak a mindenséget átható teremtőerőnek a része, amiből az egész létünk, az egész univerzum létezik. Végtelen erő, isteni szikra, amiben minden, de minden benne van.

Ennek a teremtőerőnek, amibe minden belefér az alaprezgése a feltétel nélküliség: ez egyértelmű, hisz, ha minden benne van, amit csak élünk, érzünk, látunk, és ami történik, akkor ott "minden mindegy", vagyis feltételek nélkül kaptak helyet a dolgok: a létezők és az anyag is.

Ebből a teremtőerőből, a feltétel nélküli áramlásból jön a LELKED ide a földre - hogy testben és fizikai keretek között is megélhesse önmagát: a feltétel nélküli szeretetet és boldogságot. Egyetlen igazi célod az, hogy boldog légy itt a testben is.
Egy sor olyan élmény van ugyanis az univerzumban, amit testben különlegesebb megélni, mint "a nélküli": például ilyen a gyógyulás, az érintés, az illatok, az éhség, a jó ízek, a szeretkezés... stb és még sorolhatnám, mi mindenért csuda klassz az, hogy TEST-ed van.

A lélek így a mindenségből testet ölt maga köré. Ő a kis szikra benned: az ÉLET maga. Ahogyan az energiateret létrehozza, az addig-addig sűrűsödik, míg energia-frekvenciája anyagban meg nemutatkozik. A tested is energia: sűrű, nagyon sűrű energia, ami már anyagban is érzékelhető, aminek már formája lett.

Ha ezt kétled, hogy így lenne, kapd elő a fizika könyveidet még általános iskolás korodból és nézz utána, hogy "mi az anyag" és "mi az energia". Ez nem mond ellent a tudománynak sem.

Az átmeneti LÉT-ed - a magzati kor - míg emberi tested felkészül a fizikai, földi létre, amit életnek hívsz:

Nagyon fontos 9 hónap veszi kezdetét. Elkészül a kis tested. Anyukád testének tökéletes EGYSÉG-ében. Egy vagy az anyukáddal, aurátok összeforrva, egy vagy vele testben is, és egy vagy vele a mindenséggel egységben is. 

Van tested ugyan, és van egy fizikai agy a buksidban, van 5 fizikai érzékszerved is, de ha belegondolsz, és picikét ügyesen követsz most, gyorsan ráébredsz, hogy a magzat mindezeket nem használja. A magzat egy olyan különleges létállapotban van, amikor létezik ugyan, de nem tud a létezéséről.

Figyelj jól, és aztán ráérsz kételkedni is :)

  1. magzatnak nem KELL semmit sem tennie az életben maradásért, hiszen automatikusan és folyamatosan kap oxigént és táplálékot is. Nem éhes, nincs hiányban, mert minden, ami a létéhez, életben maradásához kell, az automatikusan, kéretlenül áramlik át neki az anyából a köldökzsinóron. Az áramlás folyamatos. A magzatnak így nincsen GOND-ja a létére, és nincsen GOND-olkodása sem. 
  2. magzat agya és így elméje is tökéletesen "üres" és tartalom nélküli. Nincsenek SZAVA-i, amikkel gondolatokat formálhatna. Nem érti a szavakat. 
  3. magzat nem kell, hogy használja az 5 fizikai érzékszervét sem, hiszen azokkal ugyanazt az állandót érzi folyamatosan, így nem nyernek értelmet különbségek, viszonyítások sem. Gondold végig: milyen hőmérsékletet érzékel a bőre? Állandó 36 fokot a magzatvízben. Használja a szemét? Ha igen, mit lát vele? Nyer-e értelmet az, amit látott? Hogyan hall? Ahogyan te egy medence vizének alján: tompán, morajlásszerűen. Az ízérzékelése hasonló állandóságot mutat.

magzat egyszerűen csak úgy van, mint anyukája: mája vagy veséje: létezik, működik, de nincs tudatában ennek. Az egység részeként üzemel.

(A magzat energiaiformációkat érzékel: hangfrekvenciákat, színfrekvenciákat, de mivel nincs az elméjében ezeket mihez kötni, mivel magyarázni, így a magzatban ez mind nem ekkor nyer majd ÉRT-elme.-t, hanem sokkal később csupán.)

A születésed: a sokk, ahonnan az egó felépül, mint egy óriási torony benned:

A születésed egy óriási trauma, ezt csak ezután fogod megérteni. Nem is csoda, hogy minden csecsemő sírással indít. Nem csak a fizikai fájdalom, hanem a FIZIKAI hatások a KÜLVILÁG-ból is megviselik.

Képzeld csak el, ahogyan a külvilág minden zaja, szaga, hőmérséklete, fénye, íze egyszerre szakadt rád, beindítva és szó szerint lesokkolva az összes érzékszervedet. Elképesztő élmény. Az 5 fizikai érzékszerved pedig be van kötve az agyba - az elmébe, hogy az mindezt feldolgozza. Csakhogy egy újszülöttnek nincsen még az elméjében semmilyen tudás vagy tapasztalás, ami ezt a sok érzékelést feldolgozhatná. Nincs benne olyan futó "program", Ami azt mondhatná, hogy: "aha, ez a hely hideg és hangos, a zöldköpenyes az egy orvos...."

Az újszülöttként mindezt nem tudtad tehát egyelőre értelmezni - így csupán annyi rögzül első tapasztalásként az elmédben, hogy: "vagy te, és van valami körötted, ami hat rád, és ami nem te vagy. " Vagyis egyértelmű, hogy elkülönültél: a te léted és a külvilág már nem egységet jelent eztán, hanem két külön teret. Ez az a pont, amire az egós magyarázatok egyikeként azt mondják: hogy az egó az, ami elkülönít az egységtől.

Valójában nem az egó különít el, hanem az elme érzékeli azt, hogy vagy te és van rajtad kívül is élet és létezés. Ezt az 5 fizikai érzékszerved beindulása tanította meg az elmével. Innentől az elme megkapja az első programot: a test-tudatodat, vagyis azt, hogy a külvilágot tartsd szemmel ahogyan csak tudod, mert az hat rád. A külvilág folyamatos pásztázása, az összehasonlítgatások, a viszonyítási pontok keresése ebben gyökerezik, hiszen az elmének tudnia kell elhelyeznie téged a világban és másokhoz vagy a külvilághoz képest.

Ez még neminden. Ezután elvágják a köldökzsinórodat és szinte fuldokolsz, hogy levegőhöz juss. Szerencsére a tested működik, és automatikusan beindul a tüdőd, hogy megszerezze az első korty levegőt. Honnan szerzi meg? A külvilágból. A fránya külvilágból, amit egyébként is jó szemmel tartani.
Ezzel a levegővétellel azonban megszületik az újszülött elméjében a túlélés 2. programja: a "birtok tudat", vagyis az, hogy mindazt, ami a túlélést és boldogságot biztosíthatja, azt a külvilágból kell megszeretzni. Erre később az éhség állapotában, és minden egyéb HIÁNY érzetben az lesz a működésbe induló "program", hogy a külvilágból szerezzük meg és birtokoljuk azt, amire az elme azt mondja, hogy jó nekünk.

A születés sokkja azonban még nem ért véget. A levegő, amit beszívott a kisbaba, el is távozik. A levegőt a tüdő kiengedi anélkül, hogy ez ellen a baba szervezete tenni tudna. Vagyis mindaz, ami boldog kielégülést hozhat egy hiányban, és ami egyébként a külvilágból megszerezhető volt, az bármikor el is veszhet, el is múlhat. Az emberi elme újabb és ezúttal 3. alapprogamja így a "veszteség tudat" lett: vagyis a félelem a veszteségtől, elmúlástól, haláltól, bizonytalanságtól.

A 3 alapprogram olyan mélyen ver gyökeret az emberi elmében függetlenül a születés körülményeitől, hogy kitörölhetetlen:

  1. Test-tudat - az elkülönültség élménye, ami miatt folyton összehasonlítod magad másokkal, és ami miatt folyton a külvilágot pásztázod...
  2. Birtok-tudat - avagy a megszerzés igénye, ami miatt folyton meg akarsz szerezni dolgokat a külvilágból, mert azt hiszed, azzal pótolhatod a hiányt, megtarthatod a boldogságot és biztonságot. 
  3. Veszteség-tudat - avagy a félelem, ami folyton emlékeztet arra, hogy mindaz, amit a külvilágból megszereztél, és ami a boldogságodat biztosíthatta, bármikor el is múlhat, veszhet...

Ez a 3 dolog, mint valami balsejtelem ül rád?
Dehogyis! Ha picikét jól megnézed, ez a 3 dolog a TÚLÉLÉSED KULCSA, avagy az ÉLETÖSZTÖN-öd. Ezek  segítenek ahhoz hozzá, hogy vigyázz a testedre, hogy szerezz élelmet, dolgokat, pénzt, amik jók lesznek neked és a félelem hívja fel a figyelmedet arra, hogy mikor, milyen veszély fenyegeti a Te kis boldog túlélésedet. Ezek a programok jók. Ők a barátaid, de csak akkor, ha tudod, hogy a TE érdekedben TE működteted őket. 

Ha ez a 3 program tudatlanul ELURAL téged, akkor sajnos oly mértékben átveszi az irányítást benned, hogy többet fogsz küzdeni, szenvedni, harcolni, félni, birtokolni, csalódni, elvárni, mint kellene, így a boldogságra ezek uralma alatt nemarad "figyelmed". 

Amiatt, hogy az elme ezzel a 3 programmal indul, látszik is, hogy az elme nem képes a JELEN-ben lenni. Vagy a múlt tapasztalásait elemzi, vagy a jövő miatt harcol és aggódik. Az elme nem képes befelé figyelni sem - a kis szikrára, a lélekre benned - mert az elme a külvilág figyelésére programozódott.

Az elme további programokat nyer és kap és így végre eljutunk oda, hogy mi is az egód maga(d):

A kis csecsemő a születéskori 3 alapprogrammal már rendelkezik ugyan, de még mindig nem képes semmire. Az elméje még nem tartalmaz megoldásokat arra, hogyan mozgassa a testét, mire vigyázzon, mi finom, mi nem az, hogyan kell enni, wc-zni, számolni, beszélni, játszani, másokkal kommunikálni, másokkal együttműködni.... stb.

A kis üres elméjét be kell "programozni", avagy az élet lehető legtöbb kihívására és feladatára alkalmas információkkal kell ellátni. A kisgyerek ezért tanul nagyon gyorsan. Egy teljes üres tárhelyre adagolják a szülők a fontos ismereteket.

  1. Van, amit szó szerint megtanítanak neked: késsel-villával enni, focizni, számolni, szavakat értelmezni... stb.
  2. Van, amit csak ellesel másoktól: kíváncsian fürkészed szüleid tetteit, vitáit, mozdulatait, szokásait és mint mintákat tárolod el ezeket az elmédben, mint megoldásokat, programokat. Észre se vetted, úgy tanultál. Ezek zöme tudatalattiban landol benned és felnőttként terápiás foglalkozásokon próbálsz rájuk látni :)
  3. ... és van, ami energia-lenyomatként ég beléd, az elmédbe. Ha pl: anyukád mindenen szorong és aggódik, azt te is átveszed és magadévá programozod. Ha apukád az alkohol hatása alatt agresszívvá válik, az is hat rád...
  4. Van ezen felül mindaz még, amit te magad tapasztalsz, de a saját tapasztalásaid zöme a fenti 3 másik 3 programozás szerint épül be az elmédbe. Például, ha azt éled át, hogy a fiúk húzzák a hajadat, akkor lehet, hogy ezt úgy tárolod el, hogy ez a fiúk szeretetének jele és sorba fogsz állni a hajhúzásért :) , de az is lehet, hogy ezt agressziónak könyveled el (ez volna a jobb talán :) és az ilyen fiúktól odébb állsz.

Felnőtt korodig naponta több 100 programot kap az elméd. Erkölcsi normákat, hitrendszereket, elveket, szokásokat táplálnak beléd "kívülről" a szüleid, a közösségek, a filmek, a könyvek... stb. Így felnőtt korodra lesz egy kialakult személyiség benned, aki azt mondja, hogy "én az vagyok, aki szereti a jazz-t, de nem szereti a rap-et, az vagyok, aki a fiúkkal szeret barátkozni, de fél a csalódástól az érzelmeiben.." stb.

Az a személyiség, aki így egy sor megoldás és program-kupac az elmédben maga az EGÓ-d. Az egód a Te személyiséged. A 3 alapprogram az elmédben és sok-sok ezer további program ugyanott.

Az egó egy latin szó, a jelentése ÉN, énkép. 

Az egóddal harcolni, megszüntetni, eldobni, leépíteni egyenlő azzal, hogy nemaradsz életben. Ne dobd ki az életösztönödet! Ne dobd ki az értékrendedet, a megoldásaidat az életre! NE HARCOLJ az egóddal, mert nem győzhetsz!

A gond nem az egóddal van, hanem azzal, hogy úgy irányít a sok benne lévő program-kupac, hogy Te nem vagy annak tudatában!

Az egód programjai a GOND-olataidon át mutatkoznak meg és ezek fogják a TEST-edet tettekre sarkallni. A tudatosság ott kezdődik, hogy megérted, hogy a gondolatai nem te vagy. A gondolataid ugyanis a programjaid részei. Nem kell hát, hogy a gondolatok uraljanak! Tudd, hogy TE kreálhatod azokat. A sok-sok megszerzett tudás, elv, hitrendszer és egyebek a fejedben pedig csupán LEHETSÉGES NÉZŐPONTOK és a valóságnak mindig csak 1-1 kis szegletére vonatkoznak.

A test - lélek - szellem egységében:

  1. A test a tested.
  2. A lélek benned a világ mindenséget is átható forrás energiája: a SZÍV, a feltétel nélküliség, a szeretet, az isteni fény maga.
  3. A szellem pedig az a tudatosság, az a szellemiség, amit az elme képvisel. Az elme tudása, a benne futó gondolatok láthatatlan összhangja, a programok és hitrendszerek mozgatják a földi, fizikai létedet. A szellemed az egód maga. 

E 3 részed harmónikus egysége vagy te. A boldogságod akkor tud teljes lenni itt a földön, ha ezt a 3-at egységbe, harmóniába hozod.

  1. A lélek a legnagyobb halmaz. Ott nincs feltétel, csak végtelen nyitottság és szabadság.
  2. Az elme ezt már nem értheti, hiszen ő a kisebb halmaz, neki korlátai vannak. A születéseddel indult és a tested halálával hal meg - kicsit később. (Innen a szellem kifejezés misztikus értelmére utalok). Az elme éppoly halandó, mint a tested, de a gondolataid mégis jobban tudnak szárnyalni a tested képességeinél. Ha akarsz, fel tudsz idézni egy tengerpartot a nélkül, hogy a tested épp ott lenne, vagy vissza tudsz menni a múlt egy emlékére, miközben a tested a jelenben marad. 
  3. A legszűkebb, legkorlátozottabb kis részed a tested. Az ő léte véges, fizikai határai és képességei abszolút körülírhatóak.

Így ebben a struktúrában a tested mindig nagyon fontos marad. :) A szűk keresztmetszet, amire vigyázni kell, és ami viszont az érzékszerveivel jól érzékel és csuda mód tudja az életet élvezni is :)

Az elme a HÍD a korlátolt test és a végtelenül áramló lélek között, de mivel az elme a testtel együtt halandó, így az elme és így az egó is a földi korlátokhoz fog közelebb állni és nem a lélekhez.

A lélek az örök megfigyelő, a biztos háttér, a mindent átható, lelkesítő szeretet és szerelem benned, ami időnként megmutatja végtelen energiáját, pl: a szerelem az maga a lélek jelenléte! :)

Az egód az életed "vezetője":

Ezek után talán már látod, hogy mindig, amikor boldogan szeretsz, akkor a lelked rezgéseit éled, amikor pedig FÉLSZ, haragszol, szomorkodsz, versengsz, követelsz, elvársz, ítélkezel és csalódtál... de még ha a büszkeség és felelősségtudat, sőt még a (huncut neve megtévesztő) a lelkifurdalás állapotában vagy is, akkor is épp az EGÓ-dat éled és az elmédben vagy.

A párkapcsolati működéseidben ez nagyon sok játszmát és csapdát eredményez és ezek miatt gyakran meg is rekedsz. Rengeteg titkot tudsz felderíteni önmagadról, ha ezekre tudatos megfigyeléssel rá mersz nézni.

Ebben segít a könyvünk is: a Szeretve szeretni.

https://tundersziv.hu/a-konyv

Az egóról szóló részleket az Egó Kurzuson (Földi Gábor előadásában) tovább tanulmányozhatod velünk. 
Egó Kurzus

Korábbi hozzászólások

2
Kedves Tündérszív! "A születésed: a sokk, ahonnan az egó felépül, mint egy óriási torony benned" címhez egy gondolat.Úgy gondolom, hogy a világrajövetelünk pillánatában az első érzelmünket a kapcsolódás elvesztése miatti fájdalmunkat, fejezzük ki sírással, a megszületéssel kezdődik minden ember érzelmi, lelki élete. Ettől a perctől már csak vágyakozik a kapcsolódás megélése után. A lelket az érzelmi kapcsolódás táplálja, kapcsolódás nélkül a lélek meghal, Az emberi léleknek a kapcsolódás megélésére van a legnagyobb szüksége. Szerintem az EGO maga az ÉRZELEMSzeretettel Edit
1
Sârközy Gabriella
2018. 03. 30. 17:20
Nagyon tetszik ,imâdom olvasni????

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign