márc16

Párkapcsolatban is lehet manipuláció? Észreveszed?

Címkék: manipulációnárcisztikusfélelempárkapcsolat

Úgy érzed, hogy valami nem stimmel, mert szorongsz a kapcsolatban, valamiért szorít a keret, lépnél már előbbre, sőt: szíved szerint inkább ugranál, hogy a kapcsolat fejlődhessen, de valahogyan mégis csak toporogtok. Próbálod mindezt a párod tudtára adni, és rajta is érzed a zavart, a feszültséget, de ő közben meggyőzően képviseli azt, hogy a dolgoknak igenis így kell lenni... Hiszed is, nem is, ki is törnél már és maradnál is... de egy biztos: nem kerek az érzés, nem teljes az egység, és nincs előrelépés.

Vajon mit jelent a manipuláció, mi a célja, hogyan ismerd fel és mit tegyél vele szemben?

Olvass tovább!

Párkapcsolatban is lehet manipuláció? Észreveszed?

A manipuláció - szerintem - az, amikor valaki elhiteti egy másik emberrel, hogy annak nincs más esélye egy helyzetben, csak az, ami neki (is) jó. Vagyis a manipuláló fél úgy terjeszti elő a megoldási javaslatait, hogy ott a másik fél ne tudjon másképp dönteni, sőt, ne is lásson más utat, és elhiggye, hogy egyetlen megoldásul csak ez létezhet.

Ilyen tipikusak például az alábbi kijelentések: (áldozati és elnyomó oldalról is, vegyesen)

  • "Ha szeretsz, nem mész el a barátokkal sörözni, hiszen én se megyek a barátnőimmel!"
  • "Drágám, nélkülem, nehezen boldogulnál..."
  • "Olyan jó nekünk együtt, és senkivel se lenne jobb neked, ennél - ahogyan nekem sem!"
  • "A kapcsolatunk addig tart, amíg én akarom, hisz neked nélkülem nehezebb lenne!"
  • "Nélküled én csak félember vagyok, ha elhagysz, bele is halok."
  • "Nálam senki se szeretett még jobban téged!"

A manipuláció több féle is lehet:

  • Egy áldozati szerepet (mártír szerepet) megélő fél azt a manipulációt tolja, hogy élete megromlásáért a párját teszi felelőssé és azt sugallja, hogy párja vállán nyugszik az ő élete és léte. Ez óriási teher és érzelmi zsarolás a másik fél számára.
  • Egy elnyomó szerepben lévő társ elhitetheti a párjával, hogy ő olyan biztonságot nyújt, amit a párja nélküle soha nem érhetne el. Az elnyomó elhiteti a párjával, hogy nélküle a párja életképtelen és nélküle nincs esélye a jólétre.
  • A hazugság is manipuláció - sok esetben, hiszen olyasmit akar elhitetni a párjával az egyik fél, amire a másik fél "vevő", ami annak is beleillik a valóságába. Az igazság nem illene bele, és az igazság - ha kiderülne, felvállalt lenne - konfliktust szülne. Ezért az igazság ferdítése - túlélési céllal vagy a nélkül is - mindenképp egy fajta manipulációs eszköz.
  • A manipulációs eszköztár részét képezik az érzelmi zsarolások is, a "szeretlek, ha..."kezdetű mondatok, az irreális feltételek szabásai...
  • ... és szintén manipuláció, amikor kettős mércét érvényesít az egyik fél: önmagának mást enged, mint a párjának. Önmagát elismeréssel illeti ugyanazért, amiért a párját megrója... és például e kategóriában fordul elő, hogy a manipulátor a saját elvárásait természetes "szabálynak" tekinti, míg párja kéréseit elvárásnak címkézi és úgy intézi, hogy a párja rosszul érezze magát azért, mert elvárásai mertek lenni. 

Ki az, aki ilyet elhisz? Ki az, aki manipulálható?

Csak az hiszi el, hogy nincsenek lehetőségei, aki nagyon sok korlát között él. A korlátok azt jelentik, hogy az elme nem ismer elég lehetőséget, elég megoldást, mert nem találkozott még elég megoldással, elég tapasztalással a témában és nincs is meg a kellő nyitottsága és kíváncsisága ahhoz, hogy keresni, kutatni kezdjen azok után.

A korlátok azokban erősek, akikben a félelem erősen munkál, akik nem értékelik eléggé önmagukat, nem látják saját képességüket elégnek és nem is mernek a változás szelére felülni, mert tartanak attól, hogy az ismeretlenre nem tudnak felkészülni.

Aki manipulál az gonosz? Vagy szándékosan vezeti meg a párját?

A legtöbbször nem. Aki manipulál, az nem azért tesz így, hogy álnokul kitoljon a másikkal, hanem egészen egyszerűen azért, hogy saját bőrét mentse, és hogy elérje, hogy neki is jobb legyen.

Aki manipulál, valójában szintén nagyon FÉL. Félelmek között tekint az életére és a jövőjére és épp azért használja a manipulációs meggyőzést eszközéül, hogy a dolgokat a saját kontrollja alatt tarthassa. Ha ő irányít, akkor ugyanis számára kiszámíthatóbb a jelen és a jövő. Saját magát akarja ő bebiztosítani és nem célja - elsősorban az - hogy gonoszul átverjen, vagy kihasználja a helyzetedet.

Amikor a manipulátor is felméri saját erejét és képességeit és hinni kezd önmagában és teremtőerejében, onnantól értelmét veszti a hazugság, a kamu és a manipuláció. Onnantól nincs miért elhitetnie veled bármit is, hiszen őszintén vállalni önmagát egyenesen arányos azzal, hogy önmagában egyre több és több lehetőséget és megoldást fedez fel.

A manipuláció is egy fajta nárcisztikus séma. A biztonságra törekvés agresszív módja...

Hogyan kezeld, ha a párod manipulálni próbál?

  1. Először is, fedezd fel, hogy "szorít a ruha", hogy ő épp korlátoz a kijelentéseivel, szabályaival, megoldásaival!
  2. Keresd az okot, a félelmet, ami őt erre készteti. Talán fél, hogy elveszít téged, ha szabadon enged, vagy őszinte mer lenni veled. Fedezd fel, hogy mi áll a manipulációja hátterében. Ez a felismerés ahhoz kell, hogy ne haragudj és ne haraggal kezeld, hanem nyitott lehess arra, hogy könnyedén kezelni tudjad.
  3. Amikor mindezt felfedezted, akkor lásd be, hogy ez egy játszma csupán, ahol ő a félelmei szerint téged tettekre vagy gondolatokra irányítani próbál. Döntsd el, hogy beszállsz a játszmájába és játszod azt, vagy nem szállsz be, és inkább haladsz a saját fejed útán, saját megoldást keresve a szituációra.

A legfontosabb azonban, hogy Te higgy önmagadban és szeretettel közeledve önmagadhoz, lásd meg saját valós értékeidet, képességeidet! Nyiss önmagad felé és a világ felé is, így sokkal több impulzus, megoldás, lehetőség juthat a teredbe, mint azoknak, aki félnek és bezárulnak! A nyitottság teremti meg számodra azt a biztonságot, hogy ne félj annyira, ne kapaszkodj a párodba és ne ragaszkodj az elvárásaidhoz, hiszen minél több megoldást engedsz be magadba, annál kevesebb probléma foghat ki rajtad és annál kevesebb csalódás és kudarc érhet majd!

A biztonság az életed felett a TE kezedben van! Te vagy az, aki az életedet teremti és alakítja.

Szenvedés nélküli boldogságot kívánok neked! Egy tudatos felismerést, egy örömteli kalandot önmagad megismerésének útján. Ha szeretnél ebben mélyebben elmerülni, akkor ezt neked találtuk ki: Szeretettel...

Korábbi hozzászólások

4
A cikk ezt hozza példaként manipulációra: "Olyan jó nekünk együtt, és senkivel se lenne jobb neked, ennél - ahogyan nekem sem!"Hát nem tudom, hogy ez manipuláció-e? Én ezt nem érzem annak. Ha egy párkapcsolatban tényleg jól érzik magukat a felek és egymás iránt elkötelezettek, ennek a gondolatnak el kell hangoznia, különben nem arról van szó, hogy azért vannak együtt, mert tényleg megtalálták az igazit, hanem mert lusták és fáradtak megkeresni az igazit és megelégednek a jelenlegivel. Ha a kijelentés első fele igaz, hogy "Olyan jó nekünk együtt, ..." igaz, akkor ez miért manipuláció? A többi pedig meggyőződés, amit a kijelentés igaz részére épít. Az hogy "... senkivel se lenne jobb neked, ..." azt fejezi ki, hogy a kijelentő senkit sem szeretett még úgy, ahogyan azt, akinek mondja. Ez nem manipuláció.A másik példa, amivel nem tudok teljesen azonosulni mint manipulációra példával: "Nálam senki se szeretett még jobban téged!" Maga a kijelentés igazság tartalmát a kijelentő nem tudja ellenőrizni, mert nem tudja, hogy mások mennyire szerették idáig azt, akinek ezt mondja. Azt akarja kifejezni, hogy ő nem szeretett senkit még úgy, mint azt, akinek ezt mondja. Az eredeti kifejezés szó szerint véve lehet manipuláció, de az a gondolat, ami mögötte áll, a egy szerelmi vallomás.Ezt is olvasom: "A legfontosabb azonban, hogy Te higgy önmagadban..." Ez csak akkor jó tanács, ha az ember tévedhetetlen. Hinni nem önmagunkban kell, hanem Istenben, hogy Ő képes olyan gondolatokat és meglátásokat plántálni belénk, amelyek az igazság felismerésére vezetnek.Ezért összességében a cikk hitelessége kétséges számomra.
3
Én is manipuláció áldozata voltam! Sajnos a kapcsolat úgy 1,5 év utàn megrekedt,ahogy szépen haladtunk előre úgy álltunk egyhelyben a további 2 évben! Mindig törekedtem a jó és szép közös életre! Nekem a karrierem felfelé ìvelt,míg az Övé lefelé ha éppen volt Neki. Sokmindent tettem èrte,a kapcsolatért. A kezdetekben a feszült estéket másnap nyugalom és virágcsokor,bocsánatkérések hada követte. De a malomkerék nem állt le. Újra és újra Engem hibáztatós napok,rettegés volt az élet mellette. Elköltöztem,jött minden megváltozik megígéri csak menjek vissza Hozzá! Visszamentem,hisz bíztam benne és abban amit beletettünk a kapcsolatba. Vagyis utólag látom amit Én beletettem. Nem volt fontos az évfordulónk,a közös programok,az Én gondjaim... Mindig minden róla szólt! Ha nem dolgozott a lakásban semmi nem lett megmozditva,Tőlem várta el hogy 16 óra munka után még vixeljem a lakást. Hát nem! Ideges volt,ingerült,ha valami nem a kénye szerint történt akkor dühösen támadt felém elhordva Engem mindennek. Az utolsó 3 hónap szinte a menekülésemről szólt. Heti rendszerességgel pakoltam,eljöttem,visszamentem. Már bocsánat sem volt,hisz Te ugyis visszajössz mindig! Újévi fogadalmam az volt,ha még egyszer azt kapom,mehetsz az lesz az utolsó alkalom! Boldogtalan voltam,ideges már attól mire megyek haza,mit fogok ma kapni,lesz-e nyugodt éjszakám vagy sem! Felőrlődtem teljesen és nem maradt más lehetőség,mint csak előre Nélküle! Ha maradtam volna biztosan összeomlottam volna benne,míg Ő ezt látva higgadtan ült volna a tvt bámulva! Senkinek nem kívánok ilyen kapcsolatot,ilyen életet. Nagyon jó 1,5 év volt,2 év kegyetlen támadással,dühvel és haraggal Benne. Nem tudta elengedni a depressziót,Én viszont a kezét igen és a legjobbkor tettem. Nehéz,hisz 1 hónap telt el és azóta is próbál áldozatot csinálni Belőlem,de már látom a nyugalmam megfizethetetlen és semmiért nem cserélném el! Sajnálom Őt,mert a félelmei elől menekült bele a depresszióba,alkoholba de mindenki a saját életéért a felelős és míg nem tesz érte beleragad a sárba... Soha nem késő újra kezdeni az életét senkinek sem. Nem szabad elnyomásban élni,lelkileg tönkremenni egy egyoldalú kapcsolatért. Hiszek benne,hogy jön egy olyan ember az életembe aki tudja értékelni aki vagyok!
2
Ahogy olvastam rádöbbentem h mennyi manipuláció és félelem van a mi kapcsolatunkba is,elég sokszor lelki zsarolást csinál h utána érezzem magam rosszul s akkor boldog mikor padlón vok s mindenkinek bemeséli hogy depressziós vagyok..s mikor ugy döntök h nincs értelme nem bírom tovább akkor virágcsokrokkal halmoz el meg kedveskedik...most már tudom h nagyon ki kell lépjek ebből a kapcsolatból mert nagyon nem érzem önmagamat..és én is megérzem a rosszat mindig sőt a gondolataiba is belelátok..olyankor mindig azt mondja ezt ugyis csak te látod jók a megérzéseid de a szerelem győz mert te sokkal odaadobb vagy mint én veled.Mi ez ha nem kisajátítás?,utána jönnek a bocsánat kérések h nem akart megbántani.
1
Dózsa Ferencné
2017. 03. 23. 22:23
Nagyon érdekes a mostani téma. Engem is manipulál a férjem. Azt szokta mondani, hogy nélküle egy hajléktalan tekergő lennék. Ha elhagynám többé még találkozni sem akarna velem. Tudom, és érzem, hogy mindig megcsal ha valamit mondok neki nekem támad és megver. Mindent megérzek. Előfordult mikor megfogtam a kezét látomásaim voltak, hogy egy barna rövidhajú lánynak a hátitáskáját segítette feladni. Mindent megérzek.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign