júl25

Ha a felelősséget így éled, hazudsz és ártasz magadnak

Címkék: felelősségmeneküléslehetőségválasztáselmefélelem

A felelősség nem az, aminek sokan hiszik - hisz sokaknál csupán biztos alap arra, hogy önmaguknak hazudjanak...

Bebújnak a felelősség látszata mögé és menekülnek döntések elől. Halogatnak, egyensúlyoznak különös zsonglőrködéssel kapcsolatok között, mígnem egyszer csak mások döntenek a fejük felett. Lehet okolni szelet, bolygót, mások gonoszságát, lehet dédelgetni haragot, forralni bosszút... de ezek mind csak hárítják a nagybetűs felelősséget, mert felelősséget vállalni nem ez!Éld úgy a felelősséget, hogy azzal építeni, teremteni tudj!

  • Felelős vagy felelőtlen-e az a férfi, aki elválik, és elhagyja a feleségét, mert már a kapcsolat nem építi, hanem visszafojtja?
  • Felelős vagy felelőtlen-e az a diák, aki otthagyja az egyetemet, mert nem tetszik, amit tanul és a helyett inkább olyat tanul vagy dolgozik, amiben örömét leli?
  • Felelős vagy felelőtlen-e az az anya, aki időnként barátnőkkel, barátokkal bulizni megy és a kisgyerekeit hátrahagyja a nagyikra vagy bébiszitterre?
  • Felelős vagy felelőtlen-e az a cégvezető, aki cége fejlődése és növekedése érdekében megválik a sok-gyerekes alkalmazott apukától?

Ki lehet-e jelenteni egyértelműen a válaszokat? Nem! Több okból sem, és nem csak azért, mert "tudatos ember nem ítélkezik" - legalábbis hangosan nem és ilyen cikket olvasva még inkább nem - hanem azért sem, mert nem ez jelenti a felelősséget!

Olvass tovább, leplezzük le az önámításokat, a menekülést...

Ha a felelősséget így éled, hazudsz és ártasz magadnak

Azok között, akik a legtöbbet emlegetik a felelősség kérdéseit, sokan akadnak, akik tökéletesen félreértik azt. Figyeld csak meg! A legtöbben azt hiszik, hogy a felelősség az, amikor MÁSOKÉRT vállalnak felelősséget az emberek. Akik pedig még ettől is kifacsartabban értelmezik, azok egyenesen azt követelik, hogy MÁSOK vállaljanak ÉRTÜK felelősséget!

A fenti példák mind olyanok voltak, amikben az alany ÖNMAGÁT választotta a mások elvárásaival és igényeivel szemben. A felelősséget félreértők azt mondanák, hogy ezek az alanyok nem felelősek. Szerintük akik önmagukat választják a másokat is érintő szituációkban, azok felelőtlenül figyelmen kívül hagyták többek érdekeit.

Óriási félreértés azt elvárni, hogy másokról szóljon a felelősség, és óriási félreértés azt elvárni is, hogy mások legyenek érted felelősek!

Ez önzés, és nem felelősség. Ez csupán arról szól, hogy mindenki cselekedjen átláthatóan, kiszámíthatóan, ahogyan az MÁSOKNAK jó lesz, és közben semmibe veszik és porba tiporják az egyén érdekeit.

Nézd csak!

  • Felelős vagy felelőtlen-e az az ember, aki sorsa alakulásáért a csillagállásokat és az asztrológiát okolja?
  • Felelős vagy felelőtlen-e az az ember, aki a válásakor a kapcsolata megromlásáért a párját okolja - mindenben?
  • Felelős vagy felelőtlen-e az az ember, aki bennemarad egy rossz házasságban arra hivatkozva, hogy "szegény párja nem tudna boldogulni egyedül tovább"?

Ez egyértelmű: nem felelős!

Ezek az emberek hárítják a felelősségüket, miközben az ellenkezőjét hiszik magukról. Nem felelős az az ember, aki saját sorsának alakulásáért MÁSOKAT OKOL, vagy mások tetteivel magyarázza saját életének változásait. Nem felelős, ugyanis másokra alapozza saját élete irányítását, így élete örökké csak sodrásban van, örökké csak elszenvedi mások akaratait.

Minden emberrel 2 dolog történhet - és ezt nagyon kemény dolog tudomásul venni, de nem lehet másképp!

A felelősségvállalás itt kezdődik. Azzal kezdődik, hogy belátod ezt:

  1. Az történik veled, amit te TESZEL magaddal vagy magadnak... 
  2. ... és az történik veled, amit engedsz, hogy mások megtegyenek...

Bármilyen rossz ezt hallani, nem lehet más.

Vagyis tudd, hogy NÉLKÜLED nem történik semmi sem VELED az életedben! Lásd meg a szerepedet benne!
Ezért aztán az a legjobb és legokosabb, ha TE IRÁNYÍTOD az életedet és egyre inkább eléred azt, hogy olyan történjen veled, amit TUDATOSAN választasz és tudatosan érsz el magadnak.

Tudni, hogy a jót is Te intézted, és tudni, hogy a gondjaidat - ez már tudatos felelősségvállalás, amit végre igazán téged szolgál és igazán lehetőséget biztosít arra, hogy cselekvővé válhass és megtehesd vágyaid és boldogságod felé a megfelelő lépéseket!

Felelősséget vállalni így aztán azt jelenti, hogy kézbe veszed az életedet és tisztában vagy azzal, hogy Te formálod azt. Formálod minden gondolatoddal, formálod minden tetteddel, döntéseddel, vágyaddal, félelmeddel... és ha te formálod, akkor hát itt a lehetőség, hogy olyanná tehesd, amiben JÓL ÉREZHETED MAGAD!

Az életed egyetlen, legfőbb célja, hogy megéld önmagad és boldog lehess! Ehhez így a fentiek szerint tisztába kell jönnöd magaddal! Ha ugyanis boldog vagy, akkor a kapcsolataidat is boldog békével üzemelteted! Egy boldog ember nem kritikus, nem is ártó, nem fog másokat bántani, hiszen szeretettel és elfogadással fordul mások felé is.

Az elsődleges felelősséged az, hogy önmagadat válaszd, és vezesd úgy az életedet, hogy minél több örömöt, boldogságot, BÉKÉT és szeretet tudj megélni! TEREMTSD az életedet! Teremtsd azzal, hogy szívvel és lélekkel benne vagy az életedben! Ezzel másoknak is rengeteget fogsz adni - a nélkül - hogy adni akarnál...

A fenti példák 3. sorában a házastárs iránt érzett felelősséget vettük példának. Gondold csak végig! Hazugság... önámítás, ügyes trükkje és csapdája az elmének.
A felelősség LÁTSZATA mögé bújva valójában éppen elmenekül a felelősség elől az egyén. Nem akar vállalni a saját útjáért, a saját éltéért felelősséget és önmagáról mond le, halogat arra hivatkozva, hogy szegény párja nélküle nem boldogulna.
Mi is szokott az ilyen esetekben történni? Sajnos idővel robbanás, vagy betegségek, mert ez egy valódi menekülés és ELFOJTÁS, ami ledugózza az egyén teremtőerejét, akadályozza, blokkolja az ÉLET-et és gátat szab a boldog szeretet áramlásának.

Ettől még ez egy nagyon nehéz döntés marad... és tudom, én is látom, hogy nagyon komoly csatákat vív az ember ilyenkor önmagával, de mások kedvéért elfojtani saját énünket, sajnos sosem volt és sosem lesz egészséges és felelős megoldás. Ebben minden érintett rosszul jár. Ez bizonytalan és szorongó helyzetet teremt... 

Másokért nem tudsz, és mások sem tudnak érted felelősséget vállalni... sajnos :(

  • Gondold csak végig: hiába is akarsz megmenteni valakit, ha az inkább szenvedni, vagy meghalni akar!
  • Hiába akarsz meggyógyítani valakit, ha az beteg akar maradni és nem akar gyógyszert bevenni.
  • Hiába is akarsz felvidítani valakit, ha az duzzogni és haragudni akar.
  • Hiába akarsz bocsánatot kérni, ha a sértett nem akar megbocsátani...

Szomorú, de kizárólag önmagadat tudod irányítani, azt viszont KÖTELEZŐ. :)

Ez alól csak a kiskorú gyerekeid és a háziállataid jelenthetnek kivételt, és velük együtt mindazok, akik nem tudnak vagy nem KÉPESEK saját életükről döntéseket hozni és azt irányítani. Helyettük valóban te leszel felelős, te fogsz dönteni. 

Mi alapján döntesz mások "sorsáról"?

Azt hiszed, hogy az alapján döntesz, mi lehet jó az érintettnek? Igen, jó esetben erre törekszel... de nem lehetsz biztos abban, hogy mi lesz jó az érintettnek, így csak a jónak VÉLT hited szerint dönthetsz.

Azok alapján a szempontok alapján mérlegelsz majd, ami a TE buksidban, a Te elmédben, a Te hitrendszeredben van. Nem tudsz olyan alapján dönteni, ami nincs az elmédben. Így aztán, miközben mások érdekei szerint cselekszel, a közben is csak a saját elméd szabályait követed. :)

Ne is áltasd magad! Nem tudsz senki helyett jól dönteni, de persze, megpróbálhatod. Azonban ez mindig a TE döntésed, a te tetted marad. 

Válaszd önmagad! Légy kegyetlenül őszinte önmagaddal! Lásd meg a LEHETŐSÉGEKET és képességeket magadban, hogy úgy alakíthasd az életedet, hogy örömmel, elégedetten élhesd meg! 

Szeretettel kívánok neked ezen az úton örömteli felismeréseket! Ha pedig szeretnél erről többet megérteni, tudni és alkalmazni, akkor ide kattintva haladj tovább: Szeretetben létezni, szeretettel elengedni is

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign