aug06

Így kezeld a félelmeidet!

Címkék: félelemveszélyelmeegóbiztonság

Hogyan szabadulj meg a félelmeidtől?

Rengetegen teszik fel a kérdést, mit kezdjenek a félelmeikkel, hiszen a legtöbben érzik, hogy a félelmeik bénítóan hatnak. Amikor félsz, szorongsz, akkor nem látod a lehetőségeidet, egyszerűen beszűkül az érzékelésed és egyre inkább bezárulsz önmagadba az egód páncéljai mögé.

A félelmeket NEM lehet legyőzni - mert NEM a félelmeket kell legyőznöd!

Addig, amíg a "tünetet" akarod kiiktatni, avagy a "jelzőfényt", addig nem szűnik meg a gond! Épp ezért nem is sikerülhet. A legtöbben csak ülnek a félelmeik szorongásában, mélyen - nagyon mélyen elveszve abban az érzésben - és észre sem veszik, miről is szól maga a félelem valójában!

Ebben az írásomban megértheted, hogy mit és hogyan kezelj ahhoz, hogy a félelem a barátod lehessen és ne az ellenséged! 

Mert a félelem a barátod - valójában! Ehhez azonban jól meg kell értened önmagad és az elme működését a félelem mögött!

Olvass tovább - nagyon hasznos felismerésre juthatsz!

Így kezeld a félelmeidet!

Láttál már viharjelzőt?

Villog a tó vagy tenger mellett és küldi a térbe az üzenetet, hogy "baj lesz, vihar jön, vigyázzatok!" Mit teszel, ha ezt a jelzést látod? 

  1. Le akarod takarni, el akarod fojtani, ki akarod kapcsolni a viharjelzőt? De hisz attól még a vihar elér és pusztít!
  2. Vagy felfogod a jelzést, felméred a lehetőségeidet, és cselekszel? 

Amikor a félelmeidet le akarod győzni, az azért sikertelen és reménytelen, mert olyankor a viharjelzővel hadakozol! Hát persze, hogy nem lesz jobb a helyzeted! Nem a viharjelzőt kell elpusztítanod! Ő a "barátod". A vihart kell kezelned... és akkor minden rendbe jöhet...

Miért vannak félelmeid?

A félelem volt az első érzelmed - történetesen negatív - ami az elmédben megszületett a születésed után. A félelem, vagyis az az érzés, ami a HIÁNY-ban jelentkezik, és ami arról szól, hogy ha nincs meg az, ami biztonságot (vagy boldogságot) adna, akkor elveszítheted az életedet is.

A félelem valójában a veszteségtől való félelmet - halálfélelmet - idézi.
Miért? Mert az ELME feladata az a születésedtől kezdve, hogy a TÚLÉLÉS-edet biztosítsa. Ehhez azonban az elméd 2 alapfunkciót követ - ezek adják az életösztönödet:

  1. Az elméd gondoskodik arról, hogy mindent megszerezz, ami a túlélésedhez kellhet. Beleéretve élelmet, ételt, italt, társat, információt, munkát, pénzt, barátokat... stb. Az elme ezért gondolkodik mind CÉL-okban, ezért akar megszerezni mindent, amit lehet. Az elme szerint ugyanis boldog akkor lehetsz, ha mindig eléred és megszerzed, ami fontos lehet. Ez persze egy tévedés - ez nem a boldogság kulcsa - de az elme így hiszi, és amíg az elméd irányít, te is ezt követed. 
  2. Amikor valamiben HIÁNY-t szenvedsz, vagy valami nagyon jó ahhoz, hogy meg akard tartani, akkor viszont bekapcsol a félelem az elmédben, ami arra hívja fel a figyelmet,hogy a túlélésedet és biztonságodat VESZÉLY fenyegeti. A veszély fontos, hiszen a veszély nem biztonságos, azt minden áron el kell kerülni. Ezért emlékeztet az elme a FÉLELEM-mel arra, hogy veszély van az utadon. Azért figyelmeztet, hogy kezeld a helyzetet! Ezért van az is, hogy az elme nem bírja a bizonytalanságot, és örökké kapaszkodókat akar, örökké fűrkészi a jövőt is, hogy mindent átláthass és mindent kontrollálni tudj!

Ez adja az ÉLETÖSZTÖN-ödet! Vagyis a félelem sokkal magasztosabb annál, hogy csak úgy alágyűrd magad! A félelem valójában a "barátod" és sokkal többet ad neked, mint amennyit elvesz, de csak, ha érted és kezeled...

Mi a baj a félelemmel? Amíg nem érted, addig ez történik veled és benned...

Ha nem lenne félelmed, nem vigyáznál magadra! Nem vigyáznál a testedre, és talán egyetlen napot sem tudnál túlélni. Az élethez itt a fizikai síkon kell a biztonság és a biztonság tudata. Erre pedig mindig a félelem hívja fel a figyelmet!

A gond az, hogy amíg ezt nem tudod, addig a félelem HATÁSA alá kerülve szinte tehetetlenné tudsz válni! Egy rettegő, nem-cselekvő emberré! Ha a félelem letérít az útról, amiben a boldogságodat remélted és hitted, akkor a félelem TÚLNŐTT rajtad! Pedig, nem ez a célja az elmének!

Nem letéríteni kell az útról, hanem észrevenni a félelem üzeneteit!

A félelem a VESZÉLY-re figyelmeztet! Ne a félelmet akard kezelni, hanem a veszélyt! Óriási a különbség! Az előbbi ugyanis bénít - hisz lehetetlen, és eredménytelen - az utóbbi viszont megtanít élni az életet és szinte korlátlan lehetőséget ad neked a boldog-ulásban!

Maradj az utadon és a félelem elfojtása helyett keresd meg a VESZÉLY-t a félelem mögött és a veszélyt hárítsd el, a veszélyt kezeld, a veszély ellen készülj fel!

Mi van a félelem mögött?

A félelem mögött a veszély áll! Hát azonosítsd be és készülj fel, tégy meg minden tőled telhetőt azért, hogy a veszély NE következzen be! A veszélyt hárítsd el és ne az utadat hagyd el!

A legutóbbi kurzusunkon egy kedves résztvevő egy új autóval érkezett. Számára nagyon értékes volt az autó, így joggal akarta azt teljes biztonságban tudni. Leparkolt az épület előtt, de nem hagyta nyugodni a környék hangulata. Nem érezte biztonságosnak. Perceken át téblábolt azt kérdezgetve magától, hogy mit tegyen: "elálljon-e onnan egy másik utcába az autóval". Majd azt mondta: "végülis egy Egó Kurzuson vagyok, a feladatom az, hogy megtanuljam a félelmeit elengedni!"  Ezzel épp arra készült, hogy értelmetlen csatákat vívjon saját elméjével! Ez volt hát az a mondata, amikor a kezébe adtuk a kocsija kulcsát azzal, hogy: "remek, vidd az autót a párhuzamos utca sarkára, ott tökéletes nyugalomban hagyhatod". 
A lány leszaladt az autóhoz, leparkolt a másik sarkon és megnyugodva, mosollyal az arcán kezdte meg a tanfolyamot!

Nem azzal kezeled a félelmedet, ha leülsz és mantrázod, hogy "el kell engednem a szorongató érzést". Így felesleges küzdelmet vívsz magaddal! Azzal tudod kezelni a dolgot, ha meglátod, mire figyelmeztet a félelem, milyen veszélyre hívja fel a figyelmedet!
Itt az a veszély: hogy az autót abban az utcában támadás érheti. Hogyan szüntethető meg a veszély? El kell onnan vinni az autót oda, ahol a veszély nem fenyegeti. Ez megtörtént, így a veszély elhárult, a félelem kioldódott...

Minden esetben az a dolgod, hogy észrevedd, milyen veszély-re figyelmeztet a félelmed, és megtaláld azt a módszert, eszközt, tettet, megoldást, amivel a veszélyt elháríthatod!

Minden esetben van egy veszély a félelem mögött, csak meg kell találnod!

  • Félsz a vizsgától? A veszély az, hogy ha nem sikerül, csalódsz magadban és a kudarc rossz. Hogyan kezeld a veszélyt? Ne térj le az útról, ne mondd le a vizsgát, hanem készülj fel - tanulj, vagy írj puskát... stb! 
  • Félsz attól, hogy elhagy a párod? A félelem mögötti veszély: a párod elvesztése, a magány... Hogyan kezeld? Hát tégy meg mindent, hogy olyan jó legyen nektek együtt, hogy ne akarjon nélküled élni! Ha a félelmeidnek bedőlve őt szorongatod, nagyobb eséllyel lököd el magadtól, minthogy maradásra bírd! Ne a félelmet kezeld, hanem a veszélyt! Tégy azért, hogy ne legyen esélye bekövetkezni!
  • stb.

Amitől nagyon félsz, azt biztosan meg kell egyszer tapasztalnod! Vagyis a félelmeid egyszer csak "beigazolódnak"... de csak azért, hogy...

Amíg nem tudod, hogy a veszélyt elháríthatod és a félelem erősen tartja a bástyáit benned, addig kettős dolog történik energia-szinten benned:

  1. A félelem miatt az elméd a veszélyre fókuszál, de nem megoldja, hanem KI akarja ZÁRNI azt! Mindent el akar követni az elméd, hogy az ne létezzen és a helyett, hogy megoldást találnál a veszély KEZELÉSÉRE, épp kizárod azt a rendszereidből azzal, hogy nem cselekszel, csak aggódsz. Szóval, KIZÁROD magadból, nem akarod kezelni... így nincs is rá módszered... Igaz?
  2. Ahol a figyelmed, ott az energiád! Vagyis, amire figyelsz, azt táplálod magadban. Ha a figyelmedet a félelem, a veszély és annak kizárása köti le, akkor annak adsz energiát, amit egyébként épp elkerülni szeretnél. Ha pedig megtöltöd energiával, azzal TEREMTED is. Nem csoda, hogy egyszer előbb-utóbb a legtöbb ember életében megtörténik az, amitől olyan nagyon félt!

... és amikor megtörténik a veszély, rájössz, hogy TÚLÉLTED! Akkor már kénytelen vagy KEZELNI azt a kialakult helyzetet! Akkor már nincs mese, előre kell figyelni: menni és megoldani. Akkor már nem lehet ott szorongani, hogy "jaj, csak be ne következzen". ... és épp ez a kulcs!

Ezzel a tapasztalással épp azt bizonyítod be magadnak, hogy a veszélyt, amitől eddig olyan nagyon tartottál, tudod kezelni! Ez pedig jókora biztonságot fog adni és rutint! A tapasztalás hozzád tesz! Ha újra bekövetkezne egy ugyanilyen helyzet, már tudod, hogy mihez nyúlj, kinek szólj, merre indulj, mit tegyél!

Hát ezért válik végül hasznodra, ha néha egy-egy veszély bekövetkezik. Ez téged nevel ÉLET-re és arra, hogy higgy magadban és abban, hogy képes vagy kezelni a kialakult helyzetet, képes vagy felülkerekedni rajta és győztesként előbbre jutni!

Akkor hát összefoglalóan:

  1. Amikor félsz, állj meg egy pillanatra és tudd, hogy az elméd - aki a "barátod" épp egy veszélyre hívta fel a figyelmedet! Megkongatta a vészharangot!
  2. Azonosítsd be pontosan - amilyen pontosan csak tudod - hogy mi a veszély a félelem mögött! Kérdezz magadtól és engedd, hogy megszülessenek benned a válaszok!
  3. A veszély azonosítása után ne arra törekedj, hogy NE vegyél tudomást a veszélyről! Ezzel ugyanis kizárod a veszélyt az életedből, miközben az elmédben ott marad rajta a figyelem és nem lesz rá megoldásod!
  4. Inkább találd ki, hogyan lehet kezelni azt a veszélyt! Menj bele és legyen "a", "b", terved arra, mit tehetsz a veszély elkerülése érdekében és legyen terved arra, mit tehetsz, ha mégis bekövetkezik.
  5. Azzal, hogy felkészülsz, hogy beengeded a veszélyt és a megoldásokat is a rendszereidbe, a tudatodban, ezek ketten kioldják egymást és te megnyugszol!

Mi van olyankor, amikor nem tehetsz semmit a veszély ellen?

Amikor egészen biztosan az életedre tör? Hát semmit... ha biztosan nincs esélyed "fedezékbe vonulni, cselekedni", akkor már nincs értelme küzdeni sem. Ilyenkor jön az a biztos tudat és érzés, hogy őszintén minden mindegy... hiszen ha félsz, ha nem, ha cselekszel, ha nem, nincs hatásod a kimenetelre. Ekkor inkább a minden-mindegy érzéssel  maradj a jelenben! Ezzel megnyugodhatsz...

Szeretettel kívánok neked ezen az úton örömteli felismeréseket! Ha pedig szeretnél erről többet megérteni, tudni és alkalmazni, akkor ide kattintva haladj tovább: Szeretetben létezni, szeretettel elengedni is

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign