szept14

Miért csak akkor értékel, amikor elveszíthet?

Címkék: férfienergiapárkapcsolathiányveszteség

Gyakran mondják a férfiakról, hogy csak akkor értékelik a nőt - és mindazt, amit addig adott - amikor már elveszíteni látják, vagy akár el is veszítették már.

Ennek érdekében sok az olyan tanács is egy válságba jutott kapcsolat esetében, hogy: "Legyél kicsit elérhetetlen! Ne adj annyit! Ne vedd fel a telefont! kérj szünetet!"

Biztosan nem igaz azonban ez minden férfire és nem is csak férfiakra igaz, de valóban általános az, hogy a férfi gyakrabban esik ebbe a csapdába, és mindaddig, amíg a komoly veszteség szele meg nem érinti, nem is veszi észre, mennyi jósággal és odaadással ajándékozta meg a nő.

(Most kedvezek a nőknek egy picit, és persze, a férfiak számára is inkább segítő nézőpontokat, mintsem buta ítélkezést és bírálatot hoztam. :) Szeretettel olvassátok!)

Olvass tovább!

Miért csak akkor értékel, amikor elveszíthet?

A nő gondoskodik, ad és örömmel ölel körbe...

A nő azért gondoskodik a férfiról, mert szereti és azért is mert szeret gondoskodni.

A nőből neveltetéséből, tanult mintáiból és eredendő körülölelő női energiáiból fakadóan is jön a gondoskodás. Tulajdonképpen, amint megszeret egy nő valamit vagy valakit, azt azonnal törődéssel veszi körül, azonnal beburkolja, ellátja, érzelmileg biztonságot teremt számára.

A nő ezt - MAGÁÉRT is teszi.

Azt gondolja, hogy azért teszi, mert ezzel örömöt szerez a másik félnek, de valójában a másik öröméből ő is energiát nyer. A TUDAT, hogy így hasznos és fontos lehet, hogy így jóságos és nélkülözhetetlen lehet, nagyon sok energiát ad a nőnek. 

Ha ezt a férfi ELISMERÉS-sel, hálával, köszönettel, dicsérő szavakkal követi, akkor pedig különösen sok energiát nyer vissza a nő ebből a "szolgálatból". Így ki is egyenlítődik minden az egós elméjük számára is. Az egyikük gondoskodást kap, a másikuk elismerést. :)

A legtöbb kapcsolatban azonban előbb-utóbb megtörik ez az adok-kapok.

Legtöbbször a férfi az, aki hamarabb belekényelmesedik mindabba, amit a nő ad és teremt köré. A férfi azonban nem gonoszságból terpeszkedik így el, hanem mert ő is érzi, hogy a nő önmagáért is teszi mindezt. A nőnek éppoly fontos az, hogy gondoskodhasson, mint amennyi hasznot ebből a férfi kap vagy igényel.

Sokszor a férfi ugyanis nem is igényli ezt a nagy gondoskodást - ő beérné a szétdobált szennyes, a hideg vacsora, a tv nézés, a rumlis szoba, a vasalatlan nadrág körülményeivel. Ezért aztán egy idő után a "hála kikopik" belőle és nem érzi már fontosnak, hogy minden nap a nő tudtára adja, milyen jó, hogy ezt mindet a nő megteremti.

A nő azonban így elfogy...

Mivel a nő is energiából él, így természetesen igényli majd, hogy valami visszajöjjön számára is mindazokért, amit nyújt. Bár önmaga miatt teszi, mégis csak jó az, ha a férfi elismeréséből értelmet nyer mindez. 

Amikor elmaradozik a viszonzás, a nő energiája elfogy, és egyre többször és többször jelzi ezt a férfinek. 

  • Először csak csendben konstatálja, hogy nem kap elég figyelmet...
  • Aztán szóvá teszi: KÉR-i a férfit, hogy az figyeljen rá többet...
  • Aztán - ha ennek sincs hatása - egyre dühösebben követeli azt, hogy a férfi is tegyen energiát a közösbe, a kapcsolatba...
  • Ha még ez sem hat, akkor komolyabb játszmák jönnek: megvonja a gondoskodást, tükrözi a férfi figyelmetlenségét, fenyegetőzik - a nő háborúba kezd. Így is ENERGIÁT nyer, hiszen a férfi figyelmét így is felkelti, így is magára vonja, ha nem is örömmel, hanem agresszióval - de győz a figyelemért vívott csatában.
  • Aztán - amikor ez sem hat, - a nő beletörődővé válik. Mindent kipróbált, mindent megtett, mindent "eljátszott", minden női praktikát, játszmát bevetett, és semmivel sem sikerült elérnie, hogy a FÉRFI ÉSZREVEGYE.

Igen! A nő nem nyer vissza energiát, a női egó nem nyer viszonzást az "üzletben, a párkapcsolati adok-kapok során".
Ennek nyomán a nőben végzetes következtetések születnek meg - melyek többnyire nem fedik a valóságot, bár igaznak tűnhetnek. A nőben ugyanis az rögzül, hogy "a férfi már észre se veszi. Az már nem fontos a férfinek, hogy ő mit él meg. Már nem fontos, hogy neki rossz, már nem számít, amit a nő kér"....

A nő - miután nem látja értelmét maradni - útilapút köt...

Eljön az a pont, amikor a nő már nem kér.

Már nem hisztizik, már nem is remél, és leginkább már NEM HISZ a férfinek, a férfiben, a közös egységben.

Már nem számít semmi... és ekkor (a gödör alján) a nő megérti, hogy nem élhet és gondoskodhat folyton azokért és azokról, akik számára az ő kérései nem fontosak. :( Ha vissza nem tér energia, akkor ő sem ad többet...

A nő dönt: és feláll, továbblép...

Miért nem hallotta meg a férfi a nő kéréseit? Miért söpörte a szőnyeg alá? Miért legyintett rá gondolván: "áá, már megint hisztizik, megint menstruál?!"

A férfi - legtöbbször - nem azért söpri a problémát a szőnyeg alá, mert nem fontos a nő. Nem azért nem figyel, mert nem szereti a nőt, és nem azért nem udvarol örökké, mert nem érdekli semmi a nőben, hanem azért, mert nem tud mit kezdeni a nő igényeivel és még inkább nem tud mit kezdeni a nő problémáival.

Kérdései lesznek:

  • Vajon mit akar a nő?
  • Miért elégedetlen, ha eddig ő akart gondoskodni?
  • Mi változott hirtelen, ha a férfi valójában most se mutat nagyobb igényeket és nagyobb változást?
  • Miért követel most többet a nő tőle?

Egyszerűen nem érti a férfi, hogy mi kevés a nőnek, hisz ő szereti. Nem érti, hogyan figyeljen többet a nőre, hiszen minden figyelmével őt figyeli és egyszerűen nem érti, mit kéne másképp tennie, ha eddig minden jó volt így mindenkinek. - A nő gondoskodni akart, hát most is gondoskodhat...

A férfi azért nem akarja meghallani a nő panaszait, mert nem meri komolyan venni, hogy azok valósak. Azért mondja legyintve, hogy az csak hiszti, mert önmagát nyugtatja, hogy a baj nem is olyan nagy baj... talán ő maga is elhiszi. Persze, egy ideig igaza van, hisz a nő megértő, és eleinte lecsillapodik és könnyen folytatja "működését", ahogyan addig...

A férfi azt hiszi, ha nem hallja meg a gondot, az nem is létezik. Azt hiszi, hogy ha nem veszi komolyan, akkor az talán elmúlik. Azt hiszi, hogy ha nem ad hitelt a nő szavainak, akkor nem is kell azt kezelni.

Egyszerűen nem MERI elhinni, hogy gond van.
Szerinte nincs, neki jó így... és fél, hogy ha az, ami neki jó, a nőnek rossz, akkor olyan helyzet állhat fel, amire nincs "kiképzése". Ezért inkább nemlétezőnek minősíti a nő problémáját. Reméli, hogy ezt a nő is elhiszi...

A meg nem beszélt igények, meg nem élt hiányok és vágyak azonban megölik a szerelmet és aláássák a kapcsolatot...

Persze, mondhatjuk, hogy "a nő egója és annak elvárásai a hibásak"... de bizony, hiába legyintünk ezekre mi is. Attól még a NŐ megélésében ezek valós igények, valós csalódottság, valós fájdalom, valós hiány. 

Kérhetjük, hogy a nő váltson nézőpontot, és engedje megélni a jelent, letenni az elvárást, és élvezni a férfivel a pillanatot... kérhetjük, hogy kommunikálja igényeit és hiányait asszertíven, bevonva, motiválva a férfit... de, ha a párkapcsolatba CSAK Ő tesz energiát, azzal a kapcsolat egyensúlytalan, féloldalas lesz.

Amikor a nő úgy dönt, hogy nem ad több energiát a kapcsolatba, mert az csak elnyeli azt, mint egy fenekes kút, akkor inkább "választ majd egy olyan kutat, amiből még lehet vizet felhúzni"... és odébb áll.

A férfi pedig ekkor ébred... de miért is? Miért csak a veszteség ébreszti fel?

A nő által éltetett kapcsolat, a gondoskodása, az otthon melege, a kommunikációja, a kreativitása és gyakorlatiassága olyan energiaforrás volt a férfinak, ami eddig kérés nélkül áradt. Most, hogy a nő kivonul a férfi életéből, a férfi számára megszűnik az energiaforrás. Óriási hiány, óriási űr támad benne. Nem leli a helyét, elvesznek a viszonyítási pontok, kiürül a jelen, értelmét veszti a jövő, hiszen energiaforrás nélkül, nem marad élet a rendszerben.

Olyan nagy az űr és hiány, hogy a legtöbb férfi ilyenkor jobban összeomlik, mint a nő a több éves nélkülözésben összesen. A férfi gyorsan bepótolja azt a szenvedést, amit a nő évekig mellette megélt. Gyorsan felméri - mert ügyes és gyors - hogy mit veszít, most utólag meghallja visszhangként a fejében mindazt a sok kérést és "hisztit", amit a nő vezetett fel addig...

Most meghallja, megérti mindezt a férfi, hiszen egyedül nem tud létezni, teremteni, stabil maradni az energiaforrása nélkül.

A férfi önmagába néz a nő miatt, a nőért... és jönnek az ígéretek. Bármit megígér, megtesz, elindít, csak térjen vissza a nő és tegyen mindent úgy, ahogyan eddig, mert az valóban egy csoda volt. 

Utólag azonban már talán késő... talán már nem éri el a nő ingerküszöbét a férfi kapálózása

"Korábban kellett volna! Szóltam eleget! Csak hitegettél, csak ígérted... miért épp most? Már késő..." - mondja és gondolja a nő.

Sok esetben ilyenkorra a nőben MEGHALT a HIT, hogy a kapcsolatuk valóban kölcsönös támogatáson és figyelmen és szereteten alapulhat. A hit és vele a remény elhalása a közös jövő esélyét tépázza meg. Nem kap teret és lehetőséget ilyenkor már sok kapcsolatban a közös jövő.

Lehet még visszaút egymáshoz, de ahhoz mind a két félnek akarnia és tennie kell. A puszta szavak már nem jelentenek erőt. Ilyenkor hangzik el, hogy "a tettek számítanak, minden más csak duma"

De korábban még - még mielőtt végletesen elhal a hit - a beszélgetések,, a valódi nyitottság egymás felé segíthet. Beszélni kell a hiányokról és igényekről, és nem lenyelni azokat "jófejségből", "szolgaságból". Fontos, hogy egyensúly maradjon, hogy ne csak a veszteség, hanem a BŐSÉG idején is lássátok egymást, halljátok egymás szavát!

Szeretettel kívánok neked ezen az úton örömteli felismeréseket! Ha pedig szeretnél erről többet megérteni, tudni és alkalmazni, akkor ide kattintva haladj tovább: Szeretetben létezni párkapcsolatban is.

Korábbi hozzászólások

7
Üdv!Kicsit több mint egy hónapig voltunk együtt az exemmel. Elég intenzív volt minden. A sex is az eddigi legjobb volt mindkettőnknek. Én úgy voltam vele hogy nagyon jó hogy van, de az se érdekelne különösebben, ha nem lenne. Ő is nagyon gondoskodó volt, mindig igyekezett a kedvemben járni. Elég érzékeny (csúnyábban: sértődékeny) és határozott lány volt. Nekem volt már ilyen kapcsolatom és óvatosan kezeltem, mert nem akartam megint beleszeretni egy olyan lányba akinek papucs leszek. Elkapott tőlem egy szexuális úton terjedő fertőzést (nem csaltam meg, nem tudom hol szedtem össze) és ez miatt eléggé kiborult. Konkrétan haragudott rám emiatt, amit én nem értettem, mert nyilván nem szándékosan fertőztem meg. Én nem igazán tudtam mit kezdeni ezzel. Mondtam hogy segítek amiben tudok. Szerinte nem voltam elég empatikus, megértő stb. Szóval nekem elég bosszantó volt hogy így kezeli a dolgot és úgy voltam vele hogy az sem érdekel ha számítunk emiatt. Így is történt. Viszont pár napra rá elkezdett nagyon hiányozni és azóta is, de most már nem akar hallani rólam. Azt mondja szeret, de nem akarja hogy többet megbántsam, így inkább most elvisel egy rövidebb rosszabb időszakot, mint akkor kelljen ha már hosszabb ideje együtt vagyunk. Elég csúnyán beszélt velem, szerinte megaláztam stb. A lényeg hogy sok dolog arra mutatott hogy nem működne ez hosszú távon, de én most úgy érzem hogy nagyon szeretem. Nem értem magam, hogy miért csak most érzem ezt?
6
Némethi Erika
2018. 08. 25. 15:12
Kedves Gábor!A több, mint 400 cikkből kb 385 cikk a nőkről szól a nőknek :) Szerintem ez elég magas arány. A többi kb 15 cikken osztoznak a férfiakról szóló írások az életről szóló írásokkal. :)Szeretettel: Erika
5
Nagyon szépek a leírásaid. Kár, hogy az éremnek mindig csak az egyik oldalát mutatod. Azt hinné az ember, hogy magatokat ismeritek. Hasznosabb lenne arról írni, hogy mi zajlik a MÁSIK OLDALON, nem igaz? Arról írhatnál érdekeseket. Vagy a női közönségnek ezek szerint nincs igénye rá?
4
Hasonló helyzetben járunk a férjemmel. összesen 4 éve vagyunk együtt, de 2 hónapja viszonya volt a kolléganőjével és lebukott. Úgy tűnt, hogy meg tudjuk beszélni, de csak egyre jobban távolodott és nem érdekelték az érzéseim... 1 hónapja elköltözött és 1 hete elvitte a maradék holmiját is és azt mondta, hamarosan elindítja a válási folyamatot... Azóta nem is beszéltünk. Tanácstalanul állok, mert érthető okot nem tudott mondani, eltávolodott, nem keres... az a férfi, akinek nemrég még boldogság csillogott a szemében, amikor rám nézett és 3 hónapja még kisbabát is terveztünk... azt állítja nem szeretett bele abba a nőbe, csupán nincs bennünk semmi közös és inkább kimegy külföldre dolgozni. Úgy érzem, mindent megpróbáltam megtenni... lehet még innen bármi visszaút? Ráébredhet még arra, hogy rám van szüksége?
3
Kovács Julianna
2018. 04. 23. 22:23
Érdekes volt olvasni, mintha a saját életemet olvastam volna de ha egyszer elindul az ember "NŐ" szerintem nincs visszaút nem hiszek az újrakezdésben.Jobb kilépni mint kérni, könyörögni, hogy szeressenek, utána a köpönyeg, ja hogy utána bármit megtenne nagy frászt én nem hiszem...
2
Demeter Margit
2017. 09. 24. 04:57
Szerintem, erre a diagnózisra minden nő eljut élete valamelyik szakaszában. Úgy is mondhatnám, hogy női szerepeinek foglalkozási ártalmai ezek az állapotok. De a legfontosabb, hogy kommunikálni kell akkor amikor az egyensúly meginog,nem amikor már a gödör aljára érnek. A szép kor küszöbén főleg előállhat ez a negatív élethelyzet,hiszen a nő épp akkor egyszerre átélheti ezt a hiátust a párjával, és ráadásul a kiüresedett fészek szindróma is előáll, mindemellett a hivatásbeli kiégés is aktuális lehet. Ennyi mindenbe bizony bele is lehet egy kicsit halni. De vigasztalásul megemlítem, hogy a klasszikus férfi szerepek során a Férfinek nincs annyi lehetősége ,mint a nőnek. Továbbá, a férfiak többsége a nyugdíjba vonulás során sokkal drámaibban éli meg az életfeladat elvesztését, mint a nők. A trauma amit az ego kifosztottsága okoz a munka a hivatás elvesztésével igen gyakran súlyos testi betegségeket produkál.( infarktus, strooke,vérnyomás problémák, emésztési problémák). Szóval a férfiak sérülékenyebbek szerintem mint a nők.Ami fontos lenne, hogy minderre tudatosan kellene felkészülni,hogy a szépkor valóban szép kor lehessen. (Lásd Frézia Alba facebook oldal, Donna Bogitta írása : Szép kor, szép világ)
1
Vagy még akkor sem "hallja meg", nem érti, még hónapokkal később sem, mi volt a baj...

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign