okt23

Csalódtál benne? Nem biztos, hogy őt kell elengedned...

Címkék: elengedésegóelmeragaszkodáspárkapcsolatfélelem

Minden az elengedésről szól...

Úgy tűnhet, hogy a csillagállások is ezt hozzák most a fókuszba, mintha az elengedés most - és csak most - volna feladatod.

Ha az elengedést magát megérted, akkor azonban látni fogod, hogy az egész életed, és a boldogságod múlik azon, hogy folyamatosan elengedésben legyél!

Elengedésben? Folyamatosan?

Akkor hát a kötődés és ragaszkodás hol marad?

Hiszen, a boldogság - gondolhatod így - épp azt "követeli meg", hogy ami jó neked, ami örömöt és biztonságot ad, ahhoz kötődj és ragaszkodj!  Ez a tévedés azonban :) Nagyon nagy tévedés.
Nem az szeret igazán, aki ragaszkodik és kapaszkodik. Nem az boldog, aki ragaszkodik , mert ő csak a hamis biztonság reményében hozzáláncolja magát fontos személyekhez és tárgyakhoz. A ragaszkodás és kapaszkodás sosem a szíved (lelked) igénye. Ezt a félelem motiválja csupán, az egós elme biztonságra törekvése áll a háttérben.

Az boldog valójában, aki semmitől és senkitől sem függ, és valóban megélheti a szabadságát. Az aki képes és tud önmagáért és önmagáról dönteni. Aki hisz magában, aki éli a biztonságot önmagában.
Ehhez pedig valóban el kell engedned a hamis illúziókat, el kell engedned a függést, a ragaszkodást, és el kell engedned olyan félelmeket és szokásokat, melyek megrekesztenek és korlátozzák saját szabadságodat!

Olvass tovább, hogy lásd és értsd, mi az elengedés és ne a jót akard kidobni az életedből, hanem valóban azt, ami nem épít, nem szolgál már.

Csalódtál benne? Nem biztos, hogy őt kell elengedned...

Az elengedés korlátja

Az elengedés nem több, mint annak tudatában élni, hogy:

  • Minden téged szolgál az életedben, mert minden, ami történik veled, az hozzád tesz, épít és gazdagít.
  • Légy nyitott és tudd, hogy bármi megtörténhet és még annak az ellenkezője is.
  • Tudd, hogy rajtad múlik, hogy hogyan hozod ki minden helyzetből számodra a legtöbbet, a legtöbbet.
  • Tudd, hogy te vagy a kulcs ehhez az életben és semmitől és senkitől valójában nem kell függened.
  • Szabad vagy! 

A legnagyobb korlát abban, hogy így tudd megélni az életedet - önmagadba vetett töretlen hittel és biztonsággal - az, hogy az elmédben futó programok, gondolatok épp az ellenkezőjét hitetik el veled. 

A gondolkodásod a legnagyobb ellenséged - az elengedés folyamataiban is:

A gondolkodás az elméd funkciója. Az elméd pedig a születésedtől kezdve egy sor olyan információt raktárazott el, amelyek az életben való helytállásodat szolgálják. Ezek a szabályok, elvek, meggyőződések, mottók, hitrendszerek, normálisnak tartott szokásaid mind-mind azt "segítik", hogy biztonságosan túlélj és jól tájékozódj a nagy világban. Az elme számára sokszor: nagyon is gonosz világban."

Ezek a szabályok, tiltások elvek azonban "csak tanult sémák, tanult minták", vagyis korántsem biztos, hogy csak ezekkel a megoldásokkal élhető jól és boldogan az élet. A gond és szomorúság oka legtöbbször épp az, hogy azt hiszed, hogy ezek kőbe vésett normák, és elhiszed, hogy a világ csak így működhet, ahogyan neked tanították, ahogyan te eddig láttad és élted. 

Ezek a szabályok, elvek, hitrendszerek, meggyőződések épp ezért jelentősen korlátoznak téged. Ezek nyomán nem mersz sokszor belevágni olyanba, amire pedig nagyon vágysz, vagy ezek miatt félsz olyantól, amibe mások könnyen belevágnak, vagy ezek miatt nem engedsz meg magadnak olyan megéléseket, amelyek témája foglalkoztat. 

Úgy képzeld el az elmédben lévő szabályokat, elveket, meggyőződéseidet, mint a járni tanuló kisbabánál a járógépet, vagy az asztallábat. Mindaddig, amíg nem tud felállni, ezek valós segítséget, kapaszkodót jelentettek, de később, amikor már futni szeretne, ezek csak fékezik, korlátozzák. Nincs mese, egyszer csak el kell engedni az asztallábat, hogy szabadon futni tudj! Amikor hát idejét múlta egy-egy szabály, norma az életedben, akkor azok is csak visszatartanak, fékeznek, visszarántanak és nem hagynak szabadon élni, kiteljesedni, SZÍVED szerint repülni, szállni!

Csak az elméd kapaszkodik, csak az elméd ragaszkodik ezekhez, mert ezekben biztonságot lát. Minden hitrendszered, minden szokásod, minden elved, minden szabály, amit elsajátítottál, az lehet, bogy eddig erősített, mert biztonságos, átlátható kereteket adott, de többnyire egy idő után ELAVUL, TÚLNÖVÖD.

Amikor az élet nehézséget gördít eléd az utadon: jön egy csalódás, vagy egy bizalomvesztés, esetleg egy átláthatatlannak tűnő új helyzet, akkor az élet épp arra hívja fel a figyelmedet, hogy vannak megkövesedett sémáid, amiket ideje letenned, elengedned!

Félreérted, ha azt hiszed, hogy a körülményeidet kell elengedned: legtöbbször nem a társadat, nem a házadat, nem az állásodat, NEM a VÁGYAIDAT... 

... hanem csupán azokat a sémáidat, megkövesedett gondolataidat, amelyek rég nem szolgálják már a szárnyalásodat és nem engedik, hogy önmagadra lelj!

Nézzünk nénány példát:

  • Amikor azt éled, hogy a sors folyton ugyanazt a feladatot tolja eléd a párkapcsolataidban és meg is fogalmazod, hogy "mindig ugyanazt a típust vonzod", akkor az egy jó tükör ahhoz, hogy lásd a sémáidat.
    Nem a társak azonosan ugyanis. Nem is a helyzetek, hanem TE vagy AZONOS, te gondolkodsz ugyanúgy, neked van a gondolkodásod fókuszában UGYANAZ a gondolat.

    Egy ilyen példa lehet az, amikor folyton azt tapasztalod, hogy a párjaid nem engedték még el a korábbi társukat. Ha többedik ilyen társat találod magad mellett, akkor szinte 100%-ban biztos, hogy a Te buksidban a következő gondolati séma működik: "Ha egy kapcsolatnak vége, akkor annak teljesen vége kell legyen. Pont. Nem lehet több közös a között a 2 ember között. Ha mégis kapcsolódnak még, az azt jelenti, hogy még szeretik egymást. Addig talán vágynak is még egymásra".
    Akinek ez a fő gondolata a szakításról, az nem fogja se önmagának, se a párjának megengedni, hogy kapcsolatot tartsanak. Számára a szakítás szent, és nincs helye se szeretetnek, se kommunikációnak, se kapcsolódásnak. Mivel ő így gondolkodik, így minden figyelmével azt kutatja, hogyan és mi történik a párja és annak exei között és gyanakodva idegesíti magát majd minden apró kis történés kapcsán.

    Féltékenység, gyanakvás keríti hatalmába, amik miatt vitákat generál. A kapcsolat rövidesen túlterheltté is válik az exek miatt, amiről nem az exek és nem is a társ tehet, csakis az a fél, aki ezen a sémán nem tud túllépni. Itt NEM a TÁRSAT kell elengedni. Miért is tennénk? Miért dobnál ki egy jól működő kapcsolatot, hiszen csak ez a séma okoz benne rosszat?

    Nem is a féltékenységet kell elengedni? Hogyan is tennéd? Hisz az csak egy tünet annak nyomán, ahogyan gondolkodsz!

    Engedd el a sémádat!
    Engedd el azt, ahogyan eddig gondolkodtál a szakításról! Hogyan? Gondolkodj másképp! Gondolkodj úgy, hogy meglátsz más megoldásokat is! Tudd, hogy tévesed gondolkodtál az exekről. Engedd meg magadnak, hogy ráláss, átlásd, hogy nem csak az lehet az egyetlen járható út, hogy a szakítás után megszakad minden 2 ember között. Lásd meg, hogy a kapcsolatok mindig, minden szakaszukban hozzátesznek az emberhez. Nem kell félned tőlük. 
  • Vagy az is lehet, hogy csalódást okozott neked a párod. Hogyan? Mivel? Már nem szeret talán? Nem vagy fontos neki? Nem vagy elég neki? Bízhatsz eztán benne? Az első gondolataid egészen biztosan ezek lesznek!

    Vagyis ismét a gondolataidban született meg valami, ami miatt nem érzed jól magad. Megrendül a BIZALMAD, eluralkodik rajtad a félelmed és legszívesebben elmenekülnél, hogy ne kelljen újra hasonlót tőle elszenvedned.

    Csakhogy még SZERETED. Szereted, mert Ő az, aki. Mert ő nagyon jó volt eddig neked, mert mellette egy csodát éltél meg! Akkor most mi legyen? Az eszed - a megrendült bizalmad és félelmeid miatt - arra bíztat, hogy menekülj és ŐT ENGEDD EL! Az elme számára ugyanis nem a boldogság, hanem a biztonság a legfontosabb.
    Csakhogy ez nem fog menni. Ne, tudod őt hirtelen nem szeretni. Főleg úgy nem, hogy ha közben ő kifejezte azt, hogy ő téged akar, szeret téged és ígérgetve bizonygatja, hogy többet nem tesz olyat, amivel neked fájdalmat okozott.

    Mit tegyél? Mérlegre kerül a szerelmed és a bizalmad, igaz? A szerelmed, a megélésed a szívedben van. Az a boldogságod helye. Valójában ez nem függ a párodtól. (Ezt is csak az eszed hiszi, tévesen. A fejedben ezen a függésen felül a biztonságra törekvésed van, és ott nincs boldogság.) Miért a boldogságról mondanál le? Miért törölnéd ki a lehetőséget, hogy megélj még ott csodás pillanatokat? 

    Engedd el a csalódást és a bizalomvesztést! Hogyan? Ezek mind a fejedben vannak és így mögöttük is gondolatok, sémák húzódnak meg. Addig-addig keress nézőpontokatl, addig-addig változtass a gondolkodásodon, amíg megértés nem születik benned arról, hogy hogyan erősített meg a múlt! Amint megérti az elméd, hogy a múlt eseményei is csak hozzádtettek és megtanítottak önmagad EREJÉRE, azonnal feloldódsz annak elfogadásában és automatikusan oldódik ki a múlt feszítő fájdalma. 

    Minden veszteség, minden csalódás arra kell, hogy megtanítson, hogy az erőt és stabilitást, a hitet és megoldást, vagyis a biztonságot önmagadban vedd észre és találd meg! Ha ennek ellenkezőjét tanultad vagy tanulod meg épp egy nehéz helyzetben, akkor még nem vagy "jó tanuló". Ezt keresd! Ezt kell meglátnod! Ha ez megtörténik, máris működik az elengedés, mert a múlt erejéből erőt kovácsolsz.

  • Amikor haragot érzel, szintén porondon van az elengedés. Nem a másik embert kell kiiktatnod az életedből elsősorban, hanem a haragot. Persze, a kapcsolatot is megszakíthatod, de ha a haragod továbbra is élénken mérgez téged, akkor a szakítással semmit sem oldottál meg. Nem őt elengedni a feladat, hanem ismét a fejedben lévő gondolatokat, melyek  a haragodat táplálják.

    Nincsen harag, ha nem táplálod. Táplálni pedig akkor fogod, ha mindenképp azzal a témával és a másik emberrel akarsz foglalkozni és nem magaddal. Ha más felelősségén pörögsz a saját életed helyett, akkor valójában önmagadból kiszakadva, magadat mérgezed mások hülyesége miatt. A haraggal és ezzel kizárólag önmagadat bántod és rekeszted meg. Mit tehetsz?

    Engedd el a haragodat! Hogyan?
    Először is lásd meg, hogy kevés dolog gyengít jobban, mint a harag. Ezzel ugyanis egy másik embert okolsz a saját nyomorodért, így esélyt se adsz magadnak arra, hogy te cselekedhess. Az erős ember lép önmagáért, él és cselekszik a JOBB sorsáért. Aki haragszik, az csak vár,  és várakozik... 

    Nézz hát szét a buksidban, és keress olyan nézőpontot, ahonnan mind a kettőtök cselekedeit és szerepét másképp láthatod! Változtass a gondolataidaidon! Amint megérted, hogy a másik ember is csak önmagáért és a saját vélt igazához ragaszkodva cselekedett, máris nem kell ragaszkodnod a haragodhoz tovább. A megértésed a kulcs az elengedéshez itt is.

    Illetve még egy fontosat látnod kell: a megbocsátás neked jó! Rajtad könnyít, te nyered vissza az erődet! Nem arról szól a megbocsátás, hogy a másik embert ezzel feloldozod, és eztán is elkövethet veled bármit, hanem arról szól, hogy te nem mérgezed magad tovább azzal, hogy ragaszkodj ahhoz, hogy mások hibásak és te meg egy szerencsétlen áldozat vagy! Te nem kell, hogy áldozatként gondolj magadra! 

Nem lehet erőltetni az elengedést...

...mert az háború lesz önmagaddal és nem elengedés. Szüntesd meg a ragaszodásodat a gondolataidhoz, az igazadhoz, az AKARAT-odhoz és engedd meg, hogy a dolgok másképp is JÓK legyenek. Légy MEGENGEDŐ és nem elengedő. Ehhez a gondolataidban a kulcs. A megértésedben, a nézőpontokban.

Kívánok stabilitást, hitet önmagadba! Erőt és kitartást, és kívánok NYITOTTSÁGOT, megértést, elfogadást, mert ha ezekkel rendelkezel, az életedet könnyíted meg!

Szeretettel kívánok neked ezen az úton örömteli felismeréseket! Ha pedig szeretnél erről többet megérteni, tudni és alkalmazni, akkor ide kattintva haladj tovább: Szeretetben létezni, szeretettel elengedni...

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign