jan05

Te mindent megteszel érte, ő pedig...

Címkék: biztonságfüggéspárkapcsolatönzésönismeret

Te mindent megteszel a párodért, szinte lesed a kívánságait, figyelsz rá, számon tartod mindazt, ami neki fontos, hozzá igazítod a programjaidat és örülsz minden pillanatnak, amit veled oszt meg?
Ő pedig?
Azt szeretnéd, ha ugyanezt tenné? Figyeljen rád, lepjen meg... legalább egy töredékét adja vissza, viszonozza annak, amit tőled kap. Legtöbbször azonban nem ez történik...

"Nem tesz értem semmit! Nem jön, keveset találkozunk..." - panaszkodsz, és csalódottan veszed tudomásul, hogy a párod életében te csak "kis pontot" jelentesz. Úgy is hiszed, hogy talán csak egy kevésbé fontos pontot, mint  ő a te életedben. 

Van itt egy félreértés, érdemes ránézned a folyamataidra, mert ha kendőzetlenül meglátod a hazugságot, amit épp elkövetsz önmagad felé, akkor végre cselekvővé tudsz válni, és képes leszel alakítani a sorsodat és kapcsolatodat is.

Olvass tovább!

Te mindent megteszel érte, ő pedig...

Az egyik legnagyobb ámítás a párkapcsolatokban...

Amíg azt hiszed, hogy a kapcsolatban ÉRTED tesz a párod, vagy fordítva: amíg azt hiszed, hogy TE pedig ÉRTE teszel, addig csak ámítod magad. Ez az egyik legnagyobb önámítás és magaddal szembeni hazugság.

Ez az, ami függésbe hajszol, és várakozásba és végül még az önértékelésedet is padlóra küldi.

Sokan hiszik ezt, hogy tetteikkel a másikért élnek és a másikat szolgálják, de valójában nem így van. Ha picikét továbbolvasol, könnyen át is látod ezt, és ez fontos lehet, hogy később könnyedebben és boldogabban tudj a kapcsolataidban létezni.

A párod ugyanis nem érted van, és nem azért van veled, hogy ÉRTED tegyen, hanem azért, mert neki jó ez. Azért van veled, mert neki jó, mert ő akarja így, és mert önmagáért él. Igen, önző, ahogyan mindenki más, még te is. :) Ez így van jól.

Te is azért vagy szintén előzékeny, segítőkész és gondoskodó vele, mert ez neked fontos. TE akarsz örömöt neki, hogy mindez az öröm hozzád fűzhesse. Te akarsz kedves lenni, te akarsz gondoskodni róla azért, hogy elégedett lehessen veled és így a kapcsolatotokat erősebbé, szorosabbá tehesd.

(Ha most még hüledezel, és nem így hiszed, akkor csak gondold végig: szívesen vinnél neki te magad tálcán egy másik nőt / férfit, hogy jól érezhesse magát? Odaszerveznéd neki a másik nőt / férfit úgy, hogy ő ne tudja, hogy te voltál a szervező, és örömmel vonulnál a háttérbe tudván, hogy most neki örömteli pillanatokat okozhattál? Ha nem, akkor hát, te is látod, hogy a számára okozott örömök csak úgy fontosak neked, hogy azok hozzád társuljanak, hozzád kössék őt, és a veled közös kapcsolatát tegyék teljesebbé. Önmagadért teszel őérte. )

... és fordítva is így van: amikor a párod nem tesz érted, vagy nem fordít elég időt rád, akkor nem veled hanyag, hanem épp önmagával. Minden csak önzés és ez így van jól. Ez a mondat bizony felszabadító, hiszen lásd meg, nem te vagy az oka annak, amit ő csinál, vagy épp mulaszt.

Amikor a párodnak jó veled, akkor fog időt szakítani az együttlétekre, mert élvezni akarja azt, ami jó. Ha viszont nem jó, vagy nem elég jó neki valami, esetleg más dolgok is örömet okoznak neki, akkor is mindig önmagáért fog dönteni. Gyakorlatilag semmi sem érted történik az ő életében

... mert ÉRTED csak a Te életed történhet. Csak a TE döntéseid fognak tisztán téged szolgálni.

Számon kérhető-e az a párodon, hogy hogy érzi magát veled?

Nem! Ha ezt megérted, akkor a saját életedet könnyíted meg!
Te biztosan szeretnéd, hogy a párod szeressen, lelkesedjen érted és érezze olyan jól magát, mint Te vele. Szeretnéd, hogy újra tegyen a kedvedre - vagyis azért, hogy a szerelmetek lángoló maradjon, figyeljen rád sokkal többet. Ennek érdekében te mindent megteszel, amit te fontosnak tartasz. A kedvében jársz, dicséred... vagyis mindent elkövetsz, hogy neki jó legyen veled. Ha jó neki veled, akkor biztosan nem lép le, nem hagy el, és te továbbra is élvezheted a kapcsolat adta energiákat.

Önmagadért teszed valójában, csak őt szolgálod - magadra elfelejtesz figyelni - látod?

Azonban sajnos van olyan, hogy te hiába hozod le a csillagot az égről, hiába követsz el mindent, hogy nektek jó legyen együtt, ő ennek ellenére szomorkodni, vagy hisztizni akar. Látod? Nem tehetsz semmit. Érte nem.  Nem élheted az érzéseit és nem kreálhatod az ő gondolatait. Neki is jogos "magántulajdona" minden érzelme, és úgy bánik velük, ahogyan neki jó.

Azt, hogy "érted" él-e vagy önmagáért, nem kérheted számon, ahogyan épp ezért - már talán tudatában is vagy - nem haragudhatsz rá azért sem, ha már nem úgy szeret, nem úgy lelkesedik, mint korábban. 

Akkor mit tehetsz, hogy melletted döntsön és jól alakuljon a kapcsolatotok?

1. Törekedj arra, hogy minél jobban megélhesd önmagad!

2. Tegyél magadért - és ha neked attól jó a kapcsolat, hogy a párod kedvében is jársz, akkor kövesd ezt a szándékodat, de tedd tudatosan! Vagyis tedd azért, mert Te döntesz így, és tedd azért, mert tudod, hogy ezzel önmagadat szolgálod, a te vágyaidat teljesíted a kapcsolatban! Ha így teszel, akkor ugyanis nem fog kétségbeejteni a párod reakciója.

Nagy a különbség a között, hogy azt hiszed érte teszed, "áldozatot hozol" és a között, hogy önmagadért teszed úgy, hogy közben ő is profitál.

Ez utóbbi nem ad csalódást. Ha nem viszonozza a dolgot, akkor nem viszonozza. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem szeret, hanem csak azt, hogy Ő MÁSKÉPP működik. Ami neked fontos, az neked fontos, ami neki fontos, az meg neki. Ahogyan Te döntesz és megnyilvánulsz, az a Te cselekedeted, ahogyan pedig ő, az meg az övé. 

2. Legyél az a társ, akivel JÓ lenni! Könnyű belátni, hogy egy stabil, vidám, harmónikusan kiegyensúlyozott ember közelében jobban érzed magad, mint egy ítélkező, vagy egy aggódó, és netán egy szomorkodó ember mellett. Ha teheted, a vicceset választod és nem a panaszkodót, igaz?

Ez a lényeg. Amikor arra törekszel, hogy mindenki mástól függetlenül te önmagad lehess, egész és elégedett, akkor jó veled lenni. Ekkor a párod is szívesebben van és lesz veled. Fontos azonban az a 2 szó, hogy "másoktól függetlenül".

Ez azt jelenti, hogy:

  • ne másoktól várd, hogy jó legyen a kedved!
  • Ne másoktól várd, hogy biztonságban legyél és stabil
  • ...és ne másoktól tedd függővé azt, hogy te milyennek látod önmagadat!
  • Te Te vagy és próbáld ezt minél mélyebben átérezni, meglátni!

Ha a párod a vidámságod, a kiegyensúlyozott stabilitásod ellenére sem akar vagy nem tud eleget veled lenni, akkor valójában nem veled, hanem önmagával nincs egészben. Nem kell hát magadra venned az ő elmaradozásait és nem kell azt hinned, hogy TE nem vagy fontos neki és te érted nem akar tenni. Bízd rá, hogy ő önmagával tisztázza, mi a jó neki, és hol akarja jól érezni magát!

Ha veled akar lenni és te is vele, akkor szuper, akkor minden együtt kerek. Ha ő nem akar veled lenni, a helyzet - hidd csak el - ekkor is szuper, mert ennek épp így kell lennie, hiszen ez esetben is meg kell látnod, hogy nélküle is egész vagy és nélküle is van élet!

Ahogy mondani szoktam: "ha velem vagy, azt élvezem, ha nem vagy velem, akkor meg azt, mert mindig lehet találni olyan elfoglaltságot, programot, ami akkor jó, ha együtt, és olyat is, ami meg akkor jó, ha egyedül csinálom!"

Lásd meg magad a saját életedben! Lásd meg önmagad a kapcsolataidban is!

Vagyis lásd meg, milyen sok értéked van, milyen sok "hasznod", milyen jó, hogy létezel - főleg neked milyen jó ez! - és lásd, hogy te vagy a legbiztosabb pont a saját életedben, te döntesz és te kell, hogy jól érezd magad! Nem kell függened senkitől és nem kell megszolgálnod senki szeretetét, mert a te életedben nem mások, hanem TE magad vagy a középpont!

Tarts velünk az önismeret útján eztán is, például itt: Elengedés... és hogy jól csináld

Korábbi hozzászólások

1
Ilyen gondok akkor jelentkeznek ha nincs őszinteség a kapcsolatban. Ha őszintén viselkednek egymással egyből érzi a társ hogyan viselkedjen úgy ahogy mindkettőjüknek jó. Van viszont olyan aki nem válalja fel érzéseit csak játszadozik. Ez hosszú távon nem működik.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign