máj19

Mi az az érzelmi zsarolás?

Címkék: érzelmi zsarolásbűntudatfélelemenergiaelmemegfelelési kényszerenergiaenergiavámpírenergiaszerzés

Vajon Te mikor "működsz" így, és mi áll egyáltalán a háttérben?

Az érzelmi zsarolás nem más, mint "a másik embertől történő energia-rablás." Azonban, hogy ne ijedj meg attól, hogy misztikus blablákkal terhelnélek, megfogalmazom neked hétköznapi nyelven is.

Előtte azonban hadd vezesselek be - röviden - abba, hogyan is működik az ember.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Mi az az érzelmi zsarolás?

Nézd meg a videót!

Ahhoz, hogy létezni tudj, energiára van szükséged:

... sőt, te magad is ENERGIÁ-ból vagy - ha még emlékszel fizikai tanulmányaidra 7. osztályból

A fizikai testednek a túléléshez fizikai táplálékra van szüksége. Ezt pontosan tudod: enned kell, innod kell és levegőt kell venned ahhoz, hogy létezni tudj.

Azt talán szintén felismerted már, hogy a fizikai tápanyag azonban még korántsem elég ahhoz, hogy valóban jól érezd magad a bőrödben. Szükséged valami másra. Egy más típusú energiára, ami nem megfogható, nem szagolható, nincs színe, nincs íze... stb, de létezik. Ez az, amit úgy hívsz: FIGYELEM és gondoskodás.

Erre a "szellemi táplálékra" az ELMÉDNEK, a GONDOLKODÁSODNAK van szüksége. Mit is jelent ez?

Az elméd feladata a túlélésed biztosítása. Ehhez az elméd gondolatokat termel. A gondolatai RÓLAD és a KÜLVILÁGRÓL szólnak, hiszen az elméd Téged kell, hogy kalauzoljon a külvilágban a túlélésedhez. A gondolatokhoz azonban, melyeket rólad és a külvilágról termel, szüksége van MEGERŐSÍTŐ INFORMÁCIÓKRA. Ezt a külvilágból tudja beszerezni az elméd. Ennek érdekében folyton a külvilágodat pásztázod, folyton információt gyűjtesz, és bizony szükséged van annak a MEGERŐSÍTÉSÉRE, hogy JÓL GONDOLKODSZ.

A megERŐsítéseket értem az alatt az ENERGIA alatt, melyre az elmédnek folyton és egyre inkább szüksége van.

Honnan és hogyan érkeznek a megERŐsítések az elméd számára?

Alapvetően 2 csatornán keresztül:

  1. VISSZAIGAZOLÁSOKBÓL - melyeket a körötted élő - többnyire neked FONTOS SZEMÉLYEK - biztosítanak. Ezek az emberek FIGYELNEK rád, FONTOS-nak tartanak, érdeklődnek irántad, HALLGATNAK rád, követnek, szeretnek, ELISMERNEK, hálásak neked... stb, és ezekkel a gesztusaikkal ERŐ-sítenek meg téged abban, hogy a magadról és a világról alkotott léped helyes, és TE FONTOS, okos, hasznos, SZERETHETŐ vagy.

  2. ÖNIGAZOLÁSBÓL - melyek olyan megERŐsítések, amiket Te teszel, hogy a benned lévő gondolatokat, VÉLEMÉNYEKET, ELKÉPZELÉSEKET IGAZNAK és JOGOSNAK bizonyíthasd. Az önigazolások többnyire úgy kezdődnek: "na, igazam van!" vagy így: "én megmondtam!". Ekkor ismét úgy érezheti az elméd, hogy TE ÜGYES vagy, okos vagy, jól gondolkodsz, fontos hát rád hallgatni és követendő lehetsz. 

Ez pedig számodra mind az EGÓ-dat, az ELMÉDET erősíti, ettől érzed magad többnek, jónak, okosnak, fontosnak, hasznosnak, szerethetőnek.

Ezzel MINDEN EGYES EMBER így működik, akinek ÉP az elméje, és nincsen kómában sem. Mind így működünk. Ez nem rossz, és nem jó, ez ÍGY VAN, így kell lennie. :) Mint, ahogyan a szíved úgy működik, hogy a vért pumpálva áramlásban  tartja azt a testedben, hát az elméd meg így működik, így  KAPCSOL ÖSSZE TÉGED a KÜLVILÁGODDAL és szerez neked ERŐT és ENERGIÁT nap, mint nap a túléléshez és ELŐBBRE JUTÁSHOZ.

Hogyan tudsz könnyedén és ÖRÖMTELI módon ENERGIÁT (megERŐsítéseket) szerezni másoktól?
Melyek azok a kapcsolatok, ahol könnyen tudsz töltődni?

Attól tud örömteli lenni egy kapcsolat minden szereplő számára, ha képesek mind a ketten (vagy többen) töltődni belőle, vagyis, ha minden résztvevő azt érzi, hogy amennyi ENERGIÁT BELERAK a kapcsolatba (avagy amennyi figyelmet, gondoskodást, támogatást, megerősítést) belead a kapcsolatba, annyi ugyanígy vissza is áramlik felé.

A kölcsönösen építő és vidám, feltöltő és energikus kapcsolatok rengeteg INSPIRÁCIÓT adnak.

Hogyan, milyen módszerekkel tudsz könnyedén ADNI és KAPNI ilyen POZITÍV, kölcsönös energiát?

  1. Egy kedves mosollyal rengeteg adhatsz a nélkül, hogy belefáradnál. Szinte egyáltalán nem igényel energiabefektetést neked, mégis a másik félnél megjelenik ez: TÁMOGATÁSKÉNT, EGYÜTTÉRZÉSKÉNT, BIZTATÁSKÉNT, szeretettel teli figyelmet közvetítve. Ha mosolyogsz, 10 emberből 9 még ismeretlenül is viszonozza ezt az energiát. Próbáld csak ki! Bárhol!
  2. Egy öleléssel is azt közvetíted a másik ember számára, hogy ÉRZED, ami benne ZAJLIK, SEGÍTED, EGYÜTTÉRZEL, TÁMOGATSZ. A másik fél biztonságot él meg az ölelő karokban, és ezt ODAADÁSSAL, BIZALOMMAL viszonozza, ami egy nagyon értékes visszaigazolás a számodra.
  3. Elismeréssel, dicsérő és biztató szavakkal ugyanezt a hatást érheted el, főleg akkor, amikor a másik ember egyáltalán nem is remélt, vagy nem is várt el tőled akkor ilyesmit. A meglepetés erejével, SPONTÁN érkező dicséret így nagyobb hatást vált ki a "címzettben", mint egy elvárt hátba veregetés, de ez utóbbi is fantasztikus. Ez igazán INSPIRATÍV megerősítés tud lenni. Szinte SZÁRNYAKAT kap álta(d) a másik ember.

Léteznek azonban olyan ENERGIASZERZŐ módszerek is, melyek nem kölcsönösek, csak egyoldalúak... ezeket szokták NEGATÍV-nak definiálni, és azokat, akik ezt használják, energiavámpíroknak:

Ezeket a módszerek is energiaszerzésre - megERŐsítésre szolgálnak, de attól minősülnek NEGATÍV-nak a köznyelvben, hogy ezek nélkülözik a kölcsönösséget. Ezek esetében a kapcsolódás szinte KIZÁRÓLAG az ENERGIARABLÓ félről szól. A másik ember pedig csupán, mint egy "energiatank" szerepel a kapcsolatban, akit "csapolni lehet". Az ő érzései, igényei, vágyai, szükségletei, helyzete említést sem nyer...

Fontos megjegyezni, hogy az energiavámpírság egy ÁLLAPOT, és nem egy betegség, vagy nem egy kifejezett személyiségtípus, és ne is tekintsünk erre úgy, mint gonoszságra. Épp úgy élhet bárki ezek valamelyikével, mint a fentebbi módszerekkel, egy rosszabb pillanatában.
Ettől még nem válik tartósan gond-forrássá és nem kell tőle rögtön menekülni.

Ilyen energiaszerző módszerek például a következők:

  1. A panaszkodás - amikor valaki panaszkodik, és csak mondja és mondja saját gondjait, bajait, a legkevésbé sem érdekli, hogy a beszélgető partnere egyáltalán  kíváncsi-e erre, és az meg aztán végképp nem érdekli, hogy neki milyen élethelyzete van. A panaszkodó azzal, hogy FIGYELMET IGÉNYEL, szánalmat, együttérzés vadászik, irgalmat és törődést kap. Ahol a figyelem, ott az energia... egy ideig jól is jár. Ha azonban tartósan mindig ugyanannak a körnek panaszkodik, akkor hamar kimerül a környezete és meghátrál, elmenekül, hiszen pontosan érzi, hogy a kapcsolatból nem nyer, csak ELFÁRAD. 
  2. Az okoskodás - amikor valaki okoskodik, akkor épp azon van, hogy BIZONYÍTSA a környezetének, hogy ő okos, megbízható, ügyes, fontos... stb. A környezete pedig látván, hallván ezt, valahogyan reagál. Az okoskodó rajtuk keresztül ERŐsíti meg saját hitét magában, ezzel igazolja a maga és környezete számára, hogy ő FONTOS, és KÖVETENDŐ.
  3. A meghökkentés és "polgárpukkasztás" - kicsit drámai működés. :) Aki ezt a módszert használja energiaszerzésre, az általában meglep. Feltűnik és minden szem rászegeződik. Olyan a viselkedése, vagy a megjelenése, vagy a hangja, amivel a többi ember FIGYELMÉT AZONNAL MEGSZERZI, és aztán pozitívan vagy megbotránkoztatóan ÁMULATBA is ejti. Az emberek figyelnek és beszélnek róla. Meg akarják fejteni, meg akarják érteni. Az ő célja pedig épp ez. Ez ad neki energiát, ez igazolja azt a számára, hogy ő kell az emberek közé. 
  4. A feltűnés: szinte pontosan úgy működik, mint az előző energiaszerző módszer. Sokak figyelmét vonja magára rövid idő alatt. 

Az érzelmi zsarolás...

Most érkeztünk el az érzelmi zsaroláshoz, ami a legdurvább energiaszerző működés. Amikor valakinek ALACSONY az ENERGIASZINTJE, és nagyon nagyon SZOMJAZZA a többi ember - vagy a fontos emberek - FIGYELMÉT és elismerését, akkor nyúl ezekhez.

Durva játszmák sora, melynek az érzelmi zsaroló - aki egyébként ALACSONY energia szinten van BŰNTUDATOT vagy FÉLELMET ébreszt a társaiban. Ráadásul épp azokban, akiket állítólag szeret. Ezzel aképpen szerez energiát, hogy aki fél az tőle fél, vagyis benne látja az erőt, aki pedig bűntudatot érez, az mindent megtesz, hogy őt kiengesztelhesse.

A valóság az, hogy aki ZSAROL, az NEM SZERET. Akinek alacsony a mentális energia szintje az nem boldog és messze nincs szeretet állapotban. Ő épp a félelem, elégedettlenség, boldogtalanság, szeretetlenség, kétségbeesés állapotában van. Épp ezért válik ERŐSZAKOSSÁ, mert MUSZÁJ energiát szereznie másoktól ahhoz, hogy legyen értelme élnie. (ÉRT-ELME élni.)

Az érzelmi zsaroló a többi ember MEGFELELÉSI KÉNYSZERÉRE alapozza a működését, és sajnos sokszor, egészen hosszú ideig jól célt is ér vele.

Néhány tipikus érzelmi zsarolós módszer:

  1. A rendszeres és kéretlen ajándékok és szívességek: akkor válik ez érzelmi zsarolássá, amikor AZÉRT ADJA az ember mindezt, hogy mások HÁLÁSAK legyenek, viszonozzák, és értékeljék. Bár nem kérték a szívességet, SZÁMON kéri őket az ajándékozó azért, mert nem válnak rögtön egészen odaadóvá, hálássá. Gondold csak végig, milyen teher lehet a másik félnek így RENDSZERESEN KAPNI. Azt éli meg, hogy olyanért kell hálásnak és figyelmesnek lennie, amire nincs is igénye. Ha pedig nem fogadja el, vagy nem örül az ajándéknak, akkor kész a háború... Ez érzelmi zsarolás ebben a formában.
  2. A kritizálás (kéretlen kritika): szintén érzelmi zsarolássá válhat, hiszen aki kapja, megfelelni vágyik. Érzelmi energiaszintje csappan, de mégis törekszik, küzd és kompenzál, csakhogy elégedettséget váltson ki a kritikusából. A kritikus pedig büszkén hátradől, hiszen nála az erő. A másik ember neki akar megfelelni, bizonyítani, tálcán kínálja azt az erőt, azt a tudatot a kritikusnak, hogy az ő léte és szava szent. A kritikus elégedetlen. A kritika sosem arról szól, akiről mondják, hanem arról, aki mondja. Hosszú távon NEM ÉPÍT. A kéretlen kritika pedig többnyire egyáltalán nem jószándékot, sokkal inkább energiarablást szolgál.
  3. Követelőzés, feltételek szabása: "szeretlek, ha....", Ha a másik fél a SAJÁT CÉLJAIHOZ és ÉRDEKEIHEZ akar szabni téged, ha közben picit se veszi figyelembe a te saját érdekeidet, képességeidet, akkor ez szó szerint nem más, mint zsarolás. Azzal nyer energiát, erőt a követelőző, hogy az "áldozata" szolgálni akarja. Így azt érezheti, hogy ő uralja a helyzetet...
  4. A bűntudat-keltés: Ez az én  olvasatomban a legdurvább érzelmi zsarolás. Ez az, amikor elhiteti a zsaroló a másik emberrel, hogy az ő nyomoráért, betegségéért, problémájáért a másik a hibás. "Azért lettem beteg, mert elhagytál...". "Azért fogytam, mert te nem figyelsz rám...". Ez nem csak zsarolás, hanem egy felelősség-hárítás is. A zsaroló ugyanis ezzel épp a másik ember nyakába varrja a felelősséget a saját gondjai miatt. A valóság azonban az, hogy NEM LEHETSZ felelős azért, ahogyan egy másik ember ÉREZ és GONDOLKODIK, mert az az ő felelőssége, és lehetősége, hogyan akar egy helyzetet megélni, látni, értelmezni, és miképp akar dönteni. 

Minden embernek saját kötelessége és felelőssége ÖNMAGÁÉRT DÖNTÉST hozni, nemet vagy igent mondani, és keresni a lehetőségeket arra, hogy jól érezze magát. Azok, akik azt hiszik, hogy az életük mások kezében van, azok FÜGGÉSBEN élnek, és saját magukat szolgáltatják ki mások működésének. 

Mit tehetsz, ha valaki szívja az energiáidat, vagy érzelmileg zsarol? 

Ezzel folytatjuk egy új videóban és egy új cikkben!

Találj magadra! Legyen ez az első lépés! 

Ha magadra találsz, ha felismered, mi az - ami MINDENKITŐL FÜGGETLENÜL - számodra örömöt, energiát, lelkesedést ébreszt benned, mi az, amit szeretsz, mi az, ami fejleszti a képességeidet és kikapcsol, sokkal többet teszel a boldogságodért és a kapcsolatodért, mint hiszed. 

Találj magadra és ismerd meg magad! Szeretettel és sok felismeréssel várunk ebben a témában személyesen is:

>>> Tovább a saját "működésed" megértéséhez: >>

Szerezd be önismereti könyveinket otthonra is:

>>> Tovább a könyvekhez >>>

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign