aug24

Amikor a férfinak más tervei vannak... Párkapcsolati játszmák 1.rész

Címkék: férfipárkapcsolati játszmák

"Mindent együtt?"

Vajon milyen párkapcsolati játszmákba húzza be a NŐ a FÉRFIT és fordítva: a FÉRFI a NŐT tudatlanul?

Természetesen nem szándékos játszmákról van itt szó, ám mégis, tipikus női és férfi sémák mutatkoznak meg. 

A fejünkbe vettük Gáborral közösen, hogy egy néhány videóból álló sorozatban kivetítjük eléd, hogy milyen klasszikusokban bővelkedik egy átlagos párkapcsolat. A rövid színjátékot aztán magyarázattal is követjük, hogy jobban megérthesd, mi működteti a nőt, és mi hajtja a férfit.

Olvass tovább, és nézd meg a videót! Az első témánk: "Amikor a férfinak más tervei vannak..."

Amikor a férfinak más tervei vannak... Párkapcsolati játszmák 1.rész

Nézd meg a videót!

A történet:

A férfi: "Drágám, holnap bringázni megyek a haverommal!"

A nő: "Oh, hát akkor nem velem töltöd a napot? Miért őt választottad helyettem?"

A férfi: "itt nincs semmilyen választás. Veled is sok időt töltök, szinte folyton veled vagyok!"

A nő: "De, nekem terveim voltak holnapra veled! .... Hát jó, akkor csak menj! - ezt gondolja közben: Bárcsak NE MENNE! Vajon titkolózik, és valójában CSAJOZIK?

A férfi: "Jó, akkor nem megyek!"

A nő: "Most már inkább menj, így nem kell, hogy velem maradj, hisz sajnálatból vagy kötelességből már nem is ugyanaz. Ha igazán szeretnél, eleve velem terveztél volna"

Ismerős?
Mindegy, hogy mi a forma, és mit tervez a férfi: biciklizést, sörözést a haverokkal, nagyjából hasonló dialógusok zajlanak le sok párkapcsolatban.

Vajon miért viselkedik így a nő? Mit él ő meg, mit gondol, mi zajlik benne?

...Mintha a nő mindent kontroll alatt akarna tartani, és mintha semmi, de semmi nem volna elég neki, vagy legalábbis elég jó.

A nő nem egy gonosz, értetlen és elégedetlen sárkány, bár úgy tűnhet. Valójában a működése mögött jól felépített, logikus miértek vannak. Mindez pedig a neveltetéshez, a társadalmi elvárásokhoz nyúlik vissza.

A nőt úgy nevelik, hogy ő a férfi nélkül elveszett ember. A nő csak "fele-ség". A nő rászorul a férfitól érkező stabilitásra. A nőnek kell a férfi vezetőereje, a határozottsága, és a férfi iránymutató, védelmező háttere. A nők zöme ebben nő fel, ezt is várja el, ezt is éli meg egy férfi mellett. A nőben ott buzog az "együtt", a "mi", a "közös" gondolata, és a nő fejében minden a párkapcsolat és család körük mozog. A nő mindent ennek rendel alá.

A nő a programjait, a saját vágyait, a napi prioritásait, sőt még SAJÁT ÖNÉRTÉKELÉSÉT is a férfi működéséhez rendeli, a párkapcsolaton keresztül éli. Innen az a hite és meggyőződése, hogy "ő akkor boldog, ha a férfit boldoggá teheti".

Ez azonban azt is jelenti, hogy a nő - önmagából kiindulva - azt hiszi, hogy a férfi is ilyen. Azt várja el, hogy a férfi is a párkapcsolaton keresztül élje az életet. A nő azt hiszi, hogy a FÉRFI TETTEI is róla szólnak, sőt, a nő azt is hiszi, hogy a férfi mulasztásai is a nő miatt vannak.

Ha tehát a férfi bejelenti, hogy más tervei vannak...

...az a nőben óriási akadályt jelent, hiszen a nő úgy értékeli, hogy a férfi kilépett a szövetségből. Egyrészt nem IDŐBEN közölte, hogy más programjai vannak, másrészt, KIHAGYTA abból a NŐT.
A nő számára ez egyenlő azzal, hogy a férfi számára ő már nem elég fontos. A nő ebből ÖNMAGÁRA azt a következtetést vonja le, hogy ő a férfi számára nem elég érdekes, értékes, izgalmas, sőt: NEM ELÉG JÓ TÁRS.

A nő ezért versengeni kezd...

A nő verseng a pozíciójáért, azaz azért, hogy Ő legyen a FÉRFI ÉRDEKLŐDÉSÉNEK teljes FÓKUSZÁBAN.
Minden vetélytársnak bizonyul, ami csak elvonhatja a férfi figyelmét.

Így vetélytárs a HOBBI (a bringázás), és vetélytárs a HAVER is.

Aztán az agyaló nő továbblovallja magát a félelmeibe...

A legádázabb veszélyforrás is megjelenik a nő fejében: "a férfi talán TITKOLÓZIK, hazudik, és talán CSAJOZIK is". Ez pedig elképesztő riadalmat, kiszolgáltatottságot és VESZTESÉG-tudatot szül a nőben. Az aggodalom, a versengés és féltékenység együtt megindítja a nő játszmáját:

Először a nő titokzatossá lesz...

... és utal valami "más programra"... amiről azonban nem derül ki, hogy micsoda. A cél: a FÉRFI ÉRDEKLŐDÉSÉNEK FENNTARTÁSA. A játszma itt erre irányul.
De..., mivel a terv nem kiforrott, és nincs is más terv, így a nő belátja, hogy TEHETETLEN, de elég okos ahhoz, hogy értse, nem foghatja vissza a férfit.

Így a nő látszólag "engedi a férfit"...

Azonban erre csak látszólag képes. Kimondja, hogy "mehet a férfi a kedve szerint, amerre csak akar", de közben a félelmeit és tehetlenségét nem tudja palástolni és ez megjelenik a szöveg hangsúlyaiban, hanglejtéseiben. A nő érzi, hogy csapdába került...

A férfi is okos: belátja, hogy nem érdemes háborút kezdenie...

... és mivel a férfiak zöme konfliktuskerülő a párkapcsolatokban, és nem akar felesleges "haddelhadd"-ot, így végül talán lemond a külön programjáról. Persze, mivel szorítást, fojtást érez a torkán, így ő sem tűnik lelkesnek már.

A játszma vége:

CSAPDA: a nő látszólag megnyerte a játszmát, az történik, amit ő akart. Ugyanakkor ő is pontosan tudja, hogy olyan úton érte el ezt a "sikert", ami a férfi számára fojtó erőszaknak minősül. 

Hiába nyert hát közös napot a nő a férfival, szembe kell néznie azzal, hogy ez nem egy lelkes, boldog, örömteli együttlét lesz. A nő felméri, hogy mindenképpen VESZTETT, hiszen, ha hagyja elmenni a férfit, akkor tönkre megy a napja. Ha azonban így kényszeríti maradásra a férfit, akkor is tönkre ment a napja, ráadásul olyat kell kompenzálnia a maradó férfi felé, ami miatt a férfi végül nem siratja az elmaradt kalandot a haverral. Ez a nőtől extra kreativitást, energiabefektetést, és elfogadást igényel majd.

Mi zajlik a férfiban?

A férfi egyszerű... és ilyenkor egyszerűségében rejlik nagyszerűsége is. 

A férfi NEM a NŐ ellen szervezte a bringázást, NEM azért, MERT NEM AKAR a NŐVEL lenni. Nem azért, mert nem fontos a nő, és nem azért, mert nem szereti a nőt.

Egyszerűen a férfi a bringázást és a havert is szereti. Nem priorizál, és nem versenyezteti az életében ezeket a kapcsolatokat.

A férfi számára a párkapcsolat NEM a MINDEN, hanem CSAK egy életterület, ami egyébként nagyon fontos. Ha a férfi biciklizik, akkor abban van jelen, ha a nővel van, akkor abban van jelen. A férfi nem párhuzamosan figyel több dologra, hanem egymás után, de ez nem prioritás, hanem egyszerűen csak váltakozó sorrend.

Azonban, amikor a férfi azt éli meg, hogy a nő kontrollálni akarja őt, hogy a nő VÁLASZTÁSOK elé állítja, és hogy folyton BIZONYÍTANIA kell a NŐ FELÉ, hogy a nő számára fontos, akkor a férfi elfárad. Nem érti, miért kell mindezt így "játszani". Az ő fejében nincs választás, nincs bizonytalanság sem: mindent akar, csak nem tud mindenre egyszerre figyelni - de ez számára nem gond. (többnyire)

A férfi nem érti a nő kitörését, bár, ha a nő hosszan  elmagyarázza, akkor talán valamennyit felfog belőle, mondjuk ennyit: "blablacsipirips - hazudsz - csajozol - nem - mehetsz - mert - háború - lesz - blablacsipcsirip". Így aztán, hogy ne kelljen hosszan a szőnyeg szélén állnia és bizonygatnia, inkább a könnyebb utat választja, és nem megy sehová.

:)

Mi a megoldás - ha van?

Egyszerűen csak lássátok egymás működését, egymás sémáit és félelmeit! Ha látjátok és értitek, kevesebb háborút fogtok indítani, mert könnyebb lesz gyorsan alkalmazkodni, kompromisszumot kötni is.

Az egyébként csak segíti a párkapcsolatot, ha meghagyjátok egymás mozgásterét, és mind a ketten töltődtök saját hobbikból, saját baráti programokból is. Így van új élmény, amit hazavihettek, amit megoszthattok egymással, van új hatás, amikről beszélgethettek. Így két szabad és teljes ember tartja fenn az elfogadáson és megértésen alapuló kapcsolatot.

Ez sokkal hosszabban és egészségesebben fog működni, mint azok a kapcsolatok, ahol mindent "együtt kell" csinálni, ahol nem lehet külön semmit, még gondolkodni sem, és ahol őrült félelem és szorongás kíséri a külön töltött időket. Ezek a kapcsolatok a félelem, függés, féltékenység, kapaszkodás és ragaszkodás pályáján mozognak, és ez sajnos egyet tud eredményezni: elfojtást, ami hazugságokba torkollik. Az ilyen kapcsolat egészen biztosan megfeneklik. Ma, a XXI. században legalábbis biztosan.

Találj magadra! Legyen ez az első lépés! 

Ha magadra találsz, ha felismered, mi az - ami MINDENKITŐL FÜGGETLENÜL - számodra örömöt, energiát, lelkesedést ébreszt benned, mi az, amit szeretsz, mi az, ami fejleszti a képességeidet és kikapcsol, sokkal többet teszel a boldogságodért és a kapcsolatodért, mint hiszed. 

Találj magadra és ismerd meg magad! Szeretettel és sok felismeréssel várunk ebben a témában személyesen is:

>>> Tovább a saját "működésed" megértéséhez: >>

Szerezd be önismereti könyveinket otthonra is:

>>> Tovább a könyvekhez >>>

Korábbi hozzászólások

9
Kedves Erika! Mit nem adnék ha az én férjem is a barátaival szeretne menni kerékpározni, motorozni, moziba vagy akár kártyázni.Sajnos van olyan eset is, amikor a "szerelmes" férj, női társaságokban érzi jól magát! Csupa olyan programot keres heti többször (mert azt magyarázza, őt pont az a fajta program teszi boldoggá állítólag nem a nők miatt, de nagyon jól érzi magát az ilyen helyeken) ahol 98 vagy épp 100 %-ban csak nők járnak. Ráadásul tisztában van azzal, hogy a felesége (én) ettől kikészülök nap mint nap mikor ő indul.Persze engedjem a videó szerint ha hobbira vágyik, de ez nem egy egészséges dolog szerintem! Arra biztosan jó ez az elengedés, hogy a női ismerősei gyarapodnak. Lesz kire cserélnie majd.
8
Révay Zsuzsa
2019. 08. 29. 11:32
Kedves Erika! A gondolat menet nagyon jó. Így kellene működnie egy kapcsolatban a szabadságnak. De ez picit egyoldalú volt. Valóban egy nagyon önző nő,vagy féltékeny nő hozzáállása volt látható.De mi van akkor ha két ember korrekt módon beszéli meg a kapcsolat elején a feltételeket-mert bárki bármit mondjon igenis minden feltételhez kötött még a szeretet is,hiszen ha nem mondanánk a gyermeknek,hogy állj meg a saroknál mert jöhet az autó,akkor baj lehetne belőle. Ha le lép a figyelmeztetés ellenére megijedünk,dühösek leszünk féltésből,annak a lehetőségétől,hogy baj történhet és elveszíthetjük. Dühösek leszünk rá is és magunkra is mert bíztunk hogy a séta,biciklizés feltételét betartja. Az ember oda rohan kiabál,megrángatja a ruha ujját,esetleg fenékre csap,hogy jelezze nem helyes amit tett. Akkor a gyerek azt érzi,anya nem szeret és talán anya is egy másodperc erejéig a szeretet helyett mást érez. Pedig szeret. Mindennél jobban,bizonyos feltételekre tehát szükség van!A kapcsolat jól müködik,ismerkednek egymással évekig,alkalmazkodnak,szeretnek,bíznak,engednek. Kissebb játszmák mennek. Elhívtak ide,elmegyek jó? Jajj szerelmem ne menj mááár,annyira örülnék ha itthon maradnál,néznénk egy jó filmet! És a nő azt érzi: igen ez az ember szeret,akar. Maradok.20 év és a nő élvezi a szerepet,szeret,gondoskodik sosem panaszkodik mert döntött. Semmi közös program,a férj nem szereti a mozit.A feleség egyedül jár. Semmi szórakozás,kirándulás.A férj mindig fáradt. Mindenhez. A szeretkezéshez is. Rutin napok rutin évek,csak együtt ketten,otthon és munka,mert gyermek nem születik a meddőség miatt. Ketten elfogadva a helyzetet barátként,társként egy hangos vita nélkül mindig együtt,a nő a 20 év alatt mindenkit lemozsolt mert senkire sincs szüksége. Nem magányos,nem unatkozik,nem bízik mert a férj hol-hol elejt egy-egy szót hogy az esetleges barátnőnek,havernak jelentkező miért nem jó. Aztán a férjnek új munkahelye lesz olyan fizetéssel amiből megengedhet,engedhetnek dolgokat amiket azelött nem. Új társaság,új barátok mert a férjnek mindig volt. Mindig ment,szórakozni,focizni,csak úgy. És a feleség boldogan mondta: érezd jól magad! ne,ne mondj időt mikor jösz,csak épségben gyere! Várlak!A fiúkkal vagy! Jó helyen.Aztán egyre több a koedukált összejövetel amik utólag derülnek ki. Jaaa igen ott volt annak a felesége,annak a barátnője és képzeld az meg a szeretőjét hozta! A nő annyit kérdez én miért nem lettem meghívva. Jajj drágám nem én intéztem és amúgyis fiú bulinak indult! A feleség nyel. Pislog mint hal a szatyorban és nem ért semmit. Ezért kérdez,sokat egyre többet mert újra és újra ez történik. A válasz mindig ugyanaz. Majd kicsi a világ alapon bukik egy program,a férj azt mondja ott lesz,de a valóság más. Sírva kér bocsánatot a hazugság miatt és elmegy a meghívásra. A nő másnap megkérdezi,én vagyok az oka a hazugságnak? Bele kergettelek ebbe a helyzetbe? Féltél tőlem és ha igen miért? A válasz nem,nem a te hibád. Nem tudom miért hazudtam. És attól a pillanattól kezdve elkezdődik a rémálom a feleség életében. Olyanná lett amit mindig megvetett,amilyan soha nem akart lenni,amilyen soha nem volt. Egy házisárkány akitől minden férj menekül. De már nincs megállás,gyors ez a vonat és képtelenség leszállni róla. Pörög az agya megállíthatatlanul,egyre negatívabban,kérdez,vádol,féltékenykedik.Végül átlépi a saját határait és elhallgat. Többé nem kiabál,nem vádol,nem kérdez. A férjnek nem. De bent ugyanaz megy. Több év álmatlan éjszaka. A reggel első pillanatától az esti lefekvésig és még azután is csak megy a dia vetítő. Forog a filmje amiben újra és újra azt látja a legkülönbözöbb módon ahogy a férje bántja,megalázza,megcsalja,elhagyja. És nem bírja abba hagyni,leállítani az agyát és tudja,hogy meg fog őrűlni,hiszen sokszor már a szája is mozog ahogy magában beszél,kivetíti a párbeszédeket amiket levetít magában. Próbal megállni lekötni magát,elkezd biciklizni. Bedob egy-egy -elmegyek ide,hívtak oda..és a férj már nem mondja hogy ne menj. -Menj nyugodtan! Nem tílt,nem féltékeny,szinte küld. Akkor is ha a feleség reklamál a kevés intimitás miatt. - már megint itt tartunk?? Könyörgöm keress magadnak valakit ! És a feleség feladja..kezd nem érezni semmit. Hogy mi ebből a tanulság?A szabadság jó,de nem egyoldalúan. Ok-okozat. Vannak kirívó,beteges emberek valóban. De van,hogy beteggé tesznek minket,a lelkünket,az elménket.A story példája persze rólam szól. :) remélem nem voltam sok senkinek,tudom a videó sem mindarról szólt amit leírtam,de érdemes azzal is foglalkozni miért lehet valaki viselkedése ilyen.ISTENEM DE JÓ VOLT HA NEM IS KI KIABÁLNI DE LEGALÁBB KI ÍRNI MAGAMBÓL EZT!!!KÖSZÖNÖM! Várom a további videókat nagyon szeretem őket,olyankor picit megnyugszom. Mindenkinek szép napot!
7
Filutás Piroska
2019. 08. 26. 08:46
Köszönöm.Ez jó téma.Harminc évig voltam folytogató házasságba.Válás után össze költöztem a jelenlegi párommal.A párom 55 éves koráig volt aglegény.Ő nagyon sokat volt a haverokkal.Amikor össze költöztünk,megfogadtam hogy nem fogom korlátozni.Mégis eleinte nagyon rossz volt,mikor esténként elment egy -két órára a barátokhoz.Nagyon átkellett gondolnom,hogy ezt nem tehetem.Hogy nem akkor tartom meg,ha magamhoz láncolom,hanem ha elengedem.Rájöttem,hogy ő így engedi ki a gőzt.Nem iszik,csak beszélget a barátokkal.Ma már nem zavar,ha elmegy.Sőt,van mikor én javaslom neki.Adig én is találok ki magamnak valamilyen kikapcsolódást.
6
Kedves Erika!Nagyon jó a téma! ????Sokszor tapasztalom magamon, hogy kontrollálni akarom a páromat és érzem, hogy ez nem jó energia. Úgy gondolom, a férfiaknak kell a kontroll, anélkül nem tudják a határokat és széthullik a kapcsolat. Az a tapasztalatom, hogy eddig mindenkinek túl nagy szabadságot adtam, amivel sokszor visszaéltek. Már én sem tudom, mi lenne megfelelő viselkedés/hozzáállás. Sajnos aki már többször csalódott, annak nagyon nehéz nem féltékenynek és kontrollálónak lenni. Itt a kulcs valahol az önbizalom, önértékelés körül lehet.
5
Nàlunk ìgy működött,mind a ketten eljàrtunk a hobbinkra,de a pàrom sosem mesèlt nekem ezekről,csak èn ,ha kèrdeztem valamit azzal kapcsolatban,ingerülten,vagy alig mesèlt,nekem ez bàntò volt. Vèlemènyed?Köszi!
4
Kovács Andrea
2019. 08. 25. 12:58
Kedves kommentelő, Önnek egy kicsit sem jött át a videó mondanivalója. Itt nemarról van szó hogy a férfi mindig a haverok társaságát keresi , arról van szó hogy az egészsèges kapcsolat megörzéséhez kell hogy ápoljuk más emberekkel is a kapcsolatot , ha nem történik senkivel semmi , nem lenne miről beszélgetni . Szerintem együtt élve is kell gondoskodnunk a saját külön kis életünkről, így nem szűkül a látáskörünk nem laposodik el a kapcsolatunk nem öljük meg egymást ! Ha így tenne sok pár nem menne tönkre annyi kapcsolat!!
3
Kedves Ildikó!Fordítva van: nem azért távolodik el 2 ember, és nem azért szoronganak egymás nélkül, mert nagy a szabadságuk, hanem épp azért, mert NINCS SZABADSÁGUK, és egymásban akarnak kiteljesedni. Egymásban azonban nem lehet. :) 2 ember kapcsolata épp a félelmeik miatt válik börtönné, és nem a szabadságuk miatt. A szabadság nem lesz GÁT a boldogsághoz. Az elme azonban ezt nem érti, ezt csak féli, mert a szabadság az elme számára teljesen kontrollálhatatlan.A feladat az - és mindig az - hogy tágítsuk az elmét! <3 Szeretettel:Erika
2
Schumann Ildikó
2019. 08. 25. 12:45
Az természetes hogy mindkét félnek kell hogy legyen szabadsága és külön programja a másik nélkül is, ne menjenek egymás agyára és másoktól feltöltődve építő energiákat hozzanak a kapcsolatukba. de amikor ez már problémává és aggódássá válik és beindul a taktika bármelyik fél részéről akkor ott már a felek túl szabadnak érzik magukat a kapcsolatban azaz hogy már nem tartoznak össze.
1
Schumann Ildikó
2019. 08. 25. 12:31
Erika! Ezzel azért nem értek egyet mert ez amit leírsz az ellentmond annak a férfi és női kapcsolathoz szűkséges jó működéséhez hogy a férfinek mindig meg kell hódítania a nőt a nőnek meg elcsábítani a férfit Ha egy férfi szivesen tölt több időt a haverokkal meg másokkal akkor ott már gond van. Joggal érzi a nőt hogy már nem ő fontos hanem inkább csak egy kellék darab a férfi életében. Egy virág amit időközönként meglocsolnak de otthon hagyják a polcon magára.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign