júl13

A lelkiismereted a legnagyobb büntetésed

Címkék: szeretetlelkiismeretlelkifurdaláslelkiismeret furdalásszenvedéssértődésfelelősség

A jó öreg lelkifurdalás...

Valójában a lélek-hez semmi köze, úgy hiszem, sokkal inkább az elménk találmánya. A furdalása pedig felér egy jókora önmarcangoló bűntudattal. Igaz?
(A lélek mind e közben pedig csak kedvesen és szeretettel "pislog" azon, hogy érte egy újabb tapasztalás itt a földi testben :) )

Csak emészted magad, mert úgy gondolod, hogy tehettél volna jobbat, tehettél volna mást, vagy épp jobb lett volna, ha nem teszel valamit. Tipródsz a múlton és közben mintha önmagad ellenségévé válnál. Mások érdekeit tartod szem előtt, melyeknek épp nem tudtál megfelelni, és közben leértékeled, számon kéred önmagad.

Borzasztó. 

Van ennek értelme? De mi? ... és miért említjük mégis a "jó" dolgok között azt, ha valakinek lelkifurdalása van, hisz a lelkifurdalás épp szenvedést és fájdalmat jelent.

A program, mely icipici korod óta dolgozik benned - ha lelkiismeretes vagy - megér néhány felismerést. A szenvedés a részed születésed óta - de nem csak neked: mindannyiunknak...

Olvass tovább!

A lelkiismereted a legnagyobb büntetésed

Még kezdő vezetőként rájöttem, hogy ha egy-egy munkatársam hibázik, felesleges lekorholnom, mert saját lelkiismerete ébredése sokkal nagyobb büntetés számára, mint az, ha én még raplizok is egyet a feje felett egy számonkéréssel. Ezért hát nem tettem. Azokhoz a kollégákhoz, akiknél láttam, hogy ostorozzák magukat a hibáik miatt eleget, már csak segíteni indultam: menteni a menthetőt, és megnyugtatni lelkiismeretüket azzal, hogy létezik hibajavítás, csak meg kell találni.
Azt láttam ugyanis, hogy akiben bűntudat munkál, az hitét veszti saját magában, és önbizalom híján egyre csak hibát, hibára fog halmozni. 

Nem engedhettem.

Nem szabad, hogy a lelkiismeret olyan mértékben furdalni tudjon egy embert, hogy azzal aláássa saját, önmagába, képességeibe és döntéseibe vetett hitét!

Ezért kérlek, figyelj oda arra, hogyan bánsz a saját lelkiismeret-furdalásoddal, és arra is - legalább ennyire - hogy milyen mélyen ébresztesz lelkifurdalást másokban! (Főleg a gyerekeidre vigyázz.... )

A lelkiismeret jó és mégis rossz

Jó, mert azt jelzi, hogy "jó vagy". A saját szemedben és másokéban is egy index arra, hogy van benned felelősség önmagad és mások iránt. A társadalom ezért azt mondja: jó, hogy lelkiismeretes vagy. 

Rád nézve azonban adott esetben a pokollal felér. Cseppet sem érzed jól magad benne, picikét sem mámorító, ezért azt tanácsolom, szabadulj meg a lelkiismereted furdalásától minél gyorsabban, amint megkezdte benned alattomos önmarcangoló munkáját!

Honnan ered a lelkiismeret-furdalásod? ... és van-e köze a lelkedhez egyáltalán?

Talán akkor vagy jó úton, ha folyamatosan tudsz egy testben "ketten lenni". Te - a személyiséged, aki gondolkodik és cselekszik, és Te - a megfigyelő, aki érzékel, aki érez. Az előbbit hívnám az egódnak, és az utóbbit említik legtöbben léleknek. Nem tudni pontosan, hogy hol a határ, talán ilyen szervesen nem is választható ketté e két dolog, de mégis próbálj meg egyszerre önmagad megfigyelője és cselekvő is lenni.
Te, aki cselekszel, aki gondolkodsz szeretnéd élni az életedet az elképzeléseid szerint. Túlélni, a lehető legjobb, legeredményesebb módon. Szaladsz a céljaid után, és emiatt időnként nem veszel észre minden körülményt, nem látsz meg minden érdeket, sőt, néha picikét másokat is félrelöksz vagy átlépsz. Vannak helyzetek,amikor épp jó megoldás sincsen, mert valakit biztosan bántani, sérteni fog a döntésed.

Amikor a döntésed megszületik, a tetted megvalósul, valami, vagy valaki ráébreszt, hogy hibáztál. Nem voltál elég körültekintő. :( Nem figyeltél eléggé. Lehet, hogy károk keletkeznek, vagy komoly sérülések. Az egód azonnal azonosítja, hogy ezzel a hibáddal épp nem tudsz megfelelni annak a képnek, amit önmagadról kialakítottál magadban és másokban. 

Miből áll a lelkifurdalás?
Csalódás önmagadban és önmagad hibáztatása.
Érzed a felelősséget másokért, és érzed azt a csalódást is, hogy nem felelsz meg a képnek, ami pedig olyan szépnek és jónak festett meg téged.

Az önsajnálat és bűntudat ezen a ponton kezet is foghatnak egymással, mert beállítottad önmagadat a saját negatív energiáid céltáblájának! :(

Mit tehetsz?

2 döntésed is lehet:
Egyrészt benne maradhatsz ebben az állapotban. Bánthatod és sajnálhatod önmagad, kérhetsz bocsánatot másoktól milliószor, miközben azt hiheted, hogy még sem akar senki megbocsátani.

Vagy másrészt teheted azt, hogy megkeresed a megoldást a továbblépésre:

1. Felismered a hibádat...

2. Érzed a lelkifurdalást önmagadban feltörni: üdvözlöd, köszönöd, hogy megérkezett... de nem adsz teret neki. Nem táplálod és nem is rántasz kardot ellene. Ne erősödjön, ne legyen ereje. Csak egyszerűen érezd, hogy létezik! Örülj. hogy olyan jó vagy, hogy van furdalásod. A társadalom ezt szereti. :) )

3. Bocsáss meg magadnak!!! Ha kell, mondd is el magadnak: "Megbocsátok magamnak, mert tettem, döntésem az információm szerint valósítottam meg, amelyek rendelkezésemre álltak. Jónak véltem azokat. Szeretem magamat."

4. Kérj bocsánatot a többi érintettől! (Ha nem kapsz bocsánatot, akkor is tovább tudsz lépni, mert a magadnak adott bocsánat kérés szól valójában rólad! Ha a másik fél nem bocsát, az már róla szól... ne hagyd, hogy maga alá gyűrjön!)

5. Keresd a megoldást, keresd a jobbítást, és tégy meg minden, de minden tőled telhetőt, hogy a hibát kiküszöböld!

Figyelj oda önmagadra abban, hogy ne bánts magad! Még egy picike, de tartós, önhibáztató lelkifurdalás is okozhat súlyos betegséget később.
... és figyelj oda arra, hogy mást se kergess tartósan lelkifurdalásba, mert azzal tulajdonképpen szenvedésbe kergeted. - Amikor megsértődsz valakire, épp ez történik! Vedd észre!

Akit a lelkiismerete furdalása gyötri, azt épp fogva is tartja a szenvedés. Olyan hatalmas korlát ez, mely mögött eltűnik az önszeretet, és, amikor az nincs, mások felé is falakba ütközik a szeretet. A saját falaidba...

Vigyázz hát önmagadra! Légy fontos magadnak testestül, szellemestül, lelkestül...

Így gondolom, és ha szeretnéd, a Te életedben is megkereshetjük azt a lökést, ami elindíthat a harmónia, a belső béke felé

Ha szeretnéd, akkor itt nézz szét - a Tündéri sugallat oldalon!

Tündéri sugallatok


Kívánok Neked sok felismerést az önismeret útján, és boldog megéléseket szenvedés helyett!

Korábbi hozzászólások

1
Zsolnai Zsuzsanna
2020. 08. 13. 15:31
Sokszor volt lelkiismeret furdalásom, mivel a kettős jegyhez tartozom, Ikrek vagyok.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign