szept14

Elfojtod, elfogadod, vagy szomorúan beletörődsz?.. hol vannak a határok?

Címkék: Szeretetelfojtáselfogadásbeletörődés

- Fogadd el!
- Igen, tudom, el "kell" fogadnom!
De... miért kell elfogadni? ... és ha elfogadom jobb lesz? Miért kéne beletörődni bármibe is? Hisz a világot épp az viszi előbbre, hogy nem beletörődünk a dolgokba, hanem folyton javítani, jobbá tenni akarjuk. Nem igaz? :)

- De, igaz, az viszi előbbre a világot!
Csakhogy a beletörődés, NEM elfogadás! Az elfojtás pedig főleg nem az. Épp ezért vettem elő a 3 szintet, hogy megérthesd, mi a különbség. Melyik árt, melyik épít, melyik pusztít?

Olvass tovább, és kiderül! Nagy igazságok, remek összefüggések...

Elfojtod, elfogadod, vagy szomorúan beletörődsz?.. hol vannak a határok?

Miért jó, ha elfogadásban vagy?

Ha egy-egy helyzetet, eseményt, érzést, tényt elfogadsz, az azt jelenti, hogy képes vagy megérteni - tökéletesen átlátni az okát, a létét, és átlényegíteni magadon, vagyis így beépíteni az életedbe. Ez azt jelenti, rálátsz a helyzetre, szembe tudsz nézni vele, képes vagy kinyitni az érdeklődésedet, hogy meg is értsd, és ennek tudatában képes vagy továbblépni, elindulni egy megoldás felé, ami kihozhatja a helyzetből a maximumot. Ha így vagy vele, akkor szeretettel tudod elfogadni. Azzal a tudattal, hogy érted, és látod az okát is, vagyis tudod, hogy ennek most így volt értelme. 

Csak akkor tudsz továbblépni valami felett, egy új jövő érdekében, ha az adott helyzetet el tudod fogadni, rá tudsz nézni, meg tudod érteni. Ez tulajdonképpen az ELENGEDÉS maga. Az elengedés és elfogadás szinte ugyanaz, hiszen mind a kettő arról szól, hogy nincs benned küzdés, nincs benned ellenállás, de nincs benned elkeseredett megadás sem. Nem akarsz irányítani, kapálózni, meg-nem-történtté tenni dolgokat, hanem megérted, hogy "ez van most", ennek oka van, és ezen tudsz építekezni.

Hogy mi a különbség, azonnal érteni fogod! :)

Amikor "küzdesz", hogy elfogadj valamit, akkor épp elfojtani készülsz magadban:

Az elfogadásban nincs küzdelem, hiszen éppen arról azól, hogy szeretettel elfogadsz egy helyzetet, egy érzést... stb.

Amikor úgy jelented ki, hogy: "el kell fogadnom", akkor tudhatod, hogy kényszeríted magad valamilyen békát lenyelni, ami picit sem ízlik neked. Ez benned ellenállást vált ki - hiszen minden, ami "kell", amihez nem füllik a fogad, az ellen ellenállsz. Ez az ellenállás pedig dolgozik benned a mélyben. Látszólag rákényszerítetted magad arra, hogy elfogadj valamit, de inkább csak lenyeltél egy akkora békát, hogy hamarosan ki is fogod köpni.

Ez a béka ugyanis belül feszít téged, és nyomorultul kikívánkozik. Szinte csak arra vár,hogy jöjjön egy pillanat, amikor betelik a pohár, és - már csak önigazolásodul is - de úgy kirobban belőled, mint pezsgős dugó az üvegből. 

Az elfojtásban ott a béka, az nem jó neked. Az vitát szül kint, és bent pedig megbetegít és feszít téged. Ezért azt javaslom, hogy ne nyelj le úgy semmit, hogy nem értetted meg és nem éled is meg a miértjeit! 

Amikor magadat áltatod, és hazudod magadnak, hogy minden jó, akkor szomorú beletörődésban vagy:

Ha egy számsoron - egy egyenes - mentén képzelnéd el az elfogadás szintjeit, akkor a "0" pontban az elfogadás állna, abban nincs indulat nincs ellenállás, csak a tényszerű megértés és szeretettel azonosulás. Ettől balra a mínuszok felé az elfojtás áll, amiben ellenállás és harc van. Jobbra pedig a szomorú beletörődés. Azonban ez csak abból a szempontból van pozitív irányba, hogy kifelé békés, de ez sem jó. Itt csak az ARANY KÖZÉPÚT: az ELFOGADÁS a jó.

A szomorú beletörődés ugyanis azt jelenti, hogy nem érted pontosan, miért történtek a dolgod, de kitörni és ellenállni nincs erőd. Így a megértés helyett azt hazudod magadnak, hogy a legjobb így, és még el is hiszed, hogy boldognak kell lenned valamiben, amit valójában nem szeretnél vagy nem tudsz megérteni.

Olyan erősen ragaszkodsz valamihez vagy valakihez, hogy annak a kedvéért szomorúan lemondasz arról, amire valóban vágysz, és magadra húzod más életét, más hitét, más elveit, más eseményeit, más véleményét... és olyan erősen hiszed, hogy így jó, hogy végül már nem is kell ellenállnod: magadévá tetted..... de ettől még hazugság magad felé, önáltatás. :(

Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen nézőponból nézed azt, amit elfogadni készülsz. Ha a nézőpontod "hibás", vagy "nehéz", akkor az elfogadás biztosan nem lesz elfogadás.

Nézzük meg egy példán keresztül?

Egy hölgy arról írt nekem, hogy felkeresték a közel múltban az exei, és többük is közel került hozzá újra, majd mind visszamentek a családjukhoz, és őt magára hagyták. A hölgy úgy értelmezte, hogy vele "csak szórakoznak", és a valódi választás a férfiak életében még sem ő, hanem mindig egy másik nő. Azt mondta, ő mindig csak "ad", de mindig kihasználják.

Először azt néztük meg, miért jöttek a férfiak vissza, mit vártak tőle, és ő mit várt tőlük. Mert az, hogy az exek előkerülnek, önmagában nem rossz :), inkább az a rossz, ahogyan ő ezt rossznak élte meg. De miért fájdalommal élte meg?

Kiderült, hogy a férfiak támaszra vágytak, okos és intelligens véleménycserére, egy érett nő meglátásaira, egy kis elismerésre, és biztatásra. Ezt adta meg nekik ez a hölgy. A férfiak ezt várták.

A hölgy azonban azon túl, hogy ezt megadta örömmel, rögtön bele is pakolt a helyzetbe egy olyan reményt (elvárást), hogy majd ezek a férfiak hozzá fognak kötődni, és vele szerelembe, párkapcsolatba lépnek. 

Az előbbi megvalósult, és így tulajdonképpen a hölgy nem egy kihasznált nő lett, hanem egy támasz, egy intelliigens mentsvár, egy olyan nő, aki tud biztatni, emelni a férfin, akire öröm hallgatni, aki érett és felelősségteljes tanácsokat tud adni. Ha a hölgy ezt az oldalt nézi, akkor büszke lehet magára!

Ami neki fájdalmat okozott, az a saját reménye, amit ő beletett a folyamatba, és ami végül nem hozta meg a várt eredményt. A hölgy csalódott, de valójában nincs oka rá, hiszen nem volt szó arról, hogy ez lesz a dolog vége egyik esetben sem. Ha megnézzük, ezt elfogadás, elfojtás és szomorú beletörődés oldalról, az alábbiakra jutunk:

Elfojtás:
"El kell fogadnom", hogy én csak arra kellek másoknak, hogy segítsek, hogy adjak és adjak, mert mások mindig kihasználnak. El kell fogadnom, hogy mások irányítják az életemet" -Indulatos...  csúnya béka, nem érdemes lenyelni.

Szomorú beletörődés:
"El kell fogadnom", hogy nem vagyok elég értékes, és nem kellek senkinek,sosem lehetek első, mindig elhagynak...."  - ez a nézőpont csupa fájdalom. Önpusztító, nem érdemes lenyelni. :(

Elfogadás:
Elfogadom, hogy az a nő vagyok, akire mások számítani tudnak, és akinek fontos a véleménye. Elfogadom, hogy az exeim is számítanak rám, mert jók a meglátásaim. Elfogadom, hogy egyesek életében ezt a szerepet töltöm be, és csak ezt, de ez nekem büszkeséget ad, nekik pedig támaszt. 

Ez utóbbiból az is következik, hogy az a nő, aki így elfogadja magát, az maga irányítja a saját sorsát is, mert értékeivel tisztában van!!! ,... és ő választ párt, nem pedig sodródik azokba kapaszkodva, akiket a sors hozzá irányít - bármiért. :)

Ugye, így már egyértelmű. :)

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Várunk sok szeretettel! 

Korábbi hozzászólások

1
Somhegyi Tamás
2016. 09. 14. 13:15
Einstein ezt így fogalmazta meg: "A problémák, amelyekkel szembesülünk, nem oldhatóak meg azon a szellemi szinten, melyen akkor voltunk, amikor megteremtettük őket."Vagyis magasabb szellemi szintre emelkedve eltűnik a probléma.Mert a probléma nem volt probléma, csak a mi megértésünk volt olyan alacsony szinten, hogy problémaként éltük meg.Ezért az egyetlen valódi "megoldás", ha szeretettel elfogadjuk > megismerjük > megértjük > jót mulatunk a korábbi látásunkon :)

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign