szept28

Igazság? Elviseled? Vagy hazudjak?

Címkék: szeretethazugságőszinteségelfogadásönelfogadás

Aki hazudik elnyeri-e "jutalmát"? Vajon milyen állapotot tükröz az, amikor valaki elvész a hazugságok hálójában?
Í
me csaknem minden, ami a hazugságok és őszintétlenégek mögött lehet - az én szememmel. Egyik oldalról, másik oldalról, ki teszi, kivel teszik, miért teszik, és mi minősül hazugságnak egyáltalán? Ez egy újabb mélyen elgondolkodtató téma, egy valódi tükör minden olvasónak: ki-ki lássa meg benne, hogy ő maga hol tart e kérdésben...

Biztosan füllentettél már. Talán hazudtál is. Talán előfordult, hogy csak nem osztottál meg egy fontosnak tűnő részletet az érintettel, vagy előfordult, hogy mindezt nem is magad védelmében tetted, hanem az érintettet védted. Az is lehet, hogy a kérdés nem volt lényeges neked, ezért nem fordítottál sokat arra, hogy pontosan vázold, de az érintettet mégis megijesztette az, amit elhallgattál. ... és mi van, ha önmagad felé is ferdíted a tényeket? Egyáltalán vannak-e tények, van-e olyan igazság, ami mindenkiben igazság?

Jókora téma. Hol is kezdjük? 

Olvass tovább, tarts velem, és nézd meg, Te magad hol, hogyan, milyen okból álltál már egyik vagy másik oldalon?

(A kép forrása: napiaszonline.hu)

Igazság? Elviseled? Vagy hazudjak?

Mi az őszinteség?

Amikor az őszinteség szóba kerül, akkor legtöbben arra gondolnak, hogy bátran merik-e vállalni a véleményüket. Azt hiszik, az őszinteség azt jelenti, hogy meg merik mondani neked, hogy kövérnek tartanak, hogy szerintük butaságot csinálsz, hogy másképp látnak helyzeteket, mint te. Ez pusztán véleményalkotás, de nem ez az őszinteség. Talán annak csak egy szelete.

Őszinte akkor vagy, ha képes vagy - nem csak másokról - hanem önmagadról, és saját tetteidről is vállalni a véleményedet. Ha képes vagy magad felé és mások felé is feltárni az érzéseidet, a valós gondolataidat, beszámolni a valódi cselekedteidről. Általában aki őszinte, az felelősségteljes is, mert azzal, hogy képes vagy szembe nézni önmagaddal - konfrontálni önmagaddal - és mások felé mindezt nyíltan kitárni, vállalod a felelősséget is, ami ezzel együtt jár. Vállalod mások reakcióit, szembe nézel mások véleményével... 

Így az őszinteség alapvetően együtt jár a felelősség és konfrontációs-képesség vállalásával is. Az őszinte emberrel mindig tudod, hogy hányadán állsz, és ha nem csak őszinte, hanem intelligens is, akkor ő vigyáz arra is, hogy úgy fejezze ki az igazságát, hogy azzal ne bántson meg másokat, ne hibáztasson másokat, ne terheljen másokat.

Az őszinteséggel azt adod meg a másik embernek, hogy ő átlássa a helyzetedet, megérthessen, és tiszta lapok között tudjon elfogadni, döntésre jutni veled kapcsolatban. Az őszinte felvállalással a tiszteletet adod meg a másik embernek.

Még egyszer:
"Szerintem Te kövér vagy, ez a ruha nem áll jól" - ez csak egy vélemény - vagy ítélkezés - és bár őszintének hiszed, ettől még nem lettél őszinte, tapintatlan és bántó viszont igen. :(
"Tegnap tettem valamit, mert azt éreztem helyesnek, mert arra vágytam..." - ez már őszinteség! Mert önmagadról szól, és a Te érzéseid, tetteid, általad igaznak vélt valóságod van benne, nem pedig egy ítélet mások felett!

Aki önmagának hazudik...

Aki önmagát ámítja, az tulajdonképpen neked már nem hazudik, hiszen ő a saját igazságát adja tovább. Az egy másik szintű "probléma", hogy ő nem képes önmagával szembe kerülni. Például a szenvedélybetegségek egyik "tünete",hogy az illető nem ismeri el, mennyit iszik, drogozik... mert önmaga előtt sem meri felvállalni. Ezért hajlamos "elszámolni". Kifelé azt mondja, nem szív sokat, nem iszik sokat, és ő maga el is hiszi, hiszen ismerhet olyan embert, aki lekörözi. Így az, amit feléd állít, az az ő valósága, és ilyen módon nem veled szemben hazugság, hanem önmaga felé.

Miért hazudik, aki hazudik?

Sok-sok oka lehet. Az első, ami egós dühödben eszedbe jutott az biztosan az, hogy: "mert gerinctelen, jellemhibás vagy gyáva!". Összeszedtem néhány lehetséges okot:

... mert gerintelen, jellemhibás, gyáva 
... mert kímélni akar téged - ez csak kis füllentésekre adhat okot. A te érdekedben elkövetett hazugság fontos kérdésekben csak "kamu", és valójában inkább önzés, mint kíméletesség
... mert nem lényeges a beszélő számára az a dolog, és nem tudja, hogy neked viszont fontos volna
... mert ő maga sem érti még a saját érzéseit, gondolatait, tetteit. Hazudhat azért, hogy ő maga tisztán lásson, hogy döntést hozhasson, önmagával képbe kerüljön!!!! (Ez fontos)
... mert ha megtudod az igazságát, akkor kétségbe esel, megijedsz, vagy kitört és összeomlasz - ez azonban megint csak önigazolás a hazugság-gyárhoz, és önzés állhat a hátterében.
... mert "hazugság-betegsége" van az illetőnek, és ha szeretne se tudna igazat mondani.
... mert önmagának hazudik - de ugye, ezzel neked valójában nem hazudik, hiszen azt mondja, ami a meggyőződése
... mert ha igazat mond, akkor veszteségek fogják érni - amikre nincs felkészülve. Még nem tudja vállalni önmagát és tetteit. 

Sok-sok okot és a mögöttük álló működést látjuk így. Vajon melyiket vagy képes elfogadni? 

Lehet-e neked igazat mondani? Hogyan viselnéd?

Sok-sok szituációban gondolhatod úgy, hogy jogod van tisztán látni, mert ha nem, akkor úgy érzed, mások kinevetnek, elárulnak a hátad mögött, és így a hited önmagadban törik meg. :(

Önbizalmadat veszted ÉPP TE, akinek hazudtak, ezért, mert úgy tűnik, nem nézik ki belőled, hogy elbírod az igazságot fogadni. 
Lehet, hogy kiborulsz, lehet, hogy megtörsz, igen, de a tisztelethez valóban jogod van a téged is érintő dolgokban, helyzetekben, hogy ne hátba szúrjanak, amire nem tudsz felkészülni, hanem szemből, hogy lásd, mivel állsz szemben!!!

Aki azt mondja, a Te érdekedben hazudik, vagy azért "kényszerül rá", mert TE nem vagy képes elviselni az igazságát, az valójában nem képes önmagát felvállalni. E mögött saját önelfogadásának hiányossága áll - még felelősség-hárítással megspékelve is - vagy az, hogy még ő maga sem tudja pontosan, mi történik vele... még ő maga sem érzi letisztultnak  helyzetet, a gondolatait, az érzéseit. Még nincs készen arra, hogy eléd álljon és szavakba öntse a saját valóságát.

Mit tegyél, ha hazugságon kapsz valakit?

1. Bármilyen mélyen érint is, ne borítsd rá a másik emberre az asztalt! Próbálj higgadt maradni - összetörhetsz, sírhatsz, de egóból ne forgasd meg benne a kést, mert többet tényleg nem lesz veled őszinte. :(

2. Kérd meg, hogy mondja el mindazt, ami benne van, hogy megérthesd a tettei valódi okait, a gondolatait, a motivációját. Ha ezt megosztja veled, akkor tisztán láthatod, mi történik, és talán még el is tudod fogadni a helyzetet.

3. Biztasd őszinteségre szeretettel, mert csak úgy fogtok tudni döntéseket hozni, ha mindent átláttok.

Ha meg tudod érteni őt, bocsáss meg neki - ezzel saját lelkiismereted is megnyugszik. Ha nem tudod megérteni, akkor sincs értelme lázadni, vagy bántani őt. A bosszú sem viszi előbbre kettőtök kapcsolatát... de ebben az esetben ki tudod fejezni, hogy mélyen megbántott téged, és döntést tudtok hozni, hogy a jövőben miben és hogyan működtök együtt...

Aki neked hazudik, az leginkább nem téged nem-szeret, hanem önmagát nem vállalja. Ha TE képes vagy mégis szeretettel és bizalommal kezelni, azzal Te olyat teszel, ami az ő szemében egy csoda lesz! A szeretet a bajban, egy "hibázó" szemében maga a csoda, és legtöbbször hálával kezeli majd!

A hazugság "csak" kommunikációs kérdés?

Hogyan tálalod az igazságodat? Milyen szavakkal köríted? Vajon ugyanazt fogja érteni alatta a másik fél? Ködösítesz, vagy szépítesz, vagy egy másik nézőpontból világítod meg? 

Kegyes hazugság az, amikor nem azt az oldalát világítod meg a tényeknek, amik súlyosabbá teszik, hanem a light-osabb felét. Például, kell-e a nagymamának tudnia, hogy súlyos beteg, vagy elég tudnia, hogy beteg és a lehető legtöbbet kapja a gyógyulása érdekében? A "súlyos" jelző vajon kinek, mit takar? Az igazság sokszor nem tud objektív lenni, mert kinek így, kinek úgy érzékelteti magát. Ezért ilyen "jelzős" vagy pontosan körül nem írható esetekben, nem számít hazugságnak, ha nem tesszük bele saját aggodalmunkat a vélt igazság köntösébe.

Ugye? Érted ezt, itt mire biztatlak? Ha Te sem vagy biztos egy dologban, ne tálald biztos igazságként az őszinteség jegyében, mert csak ártasz vele!

Törekedj arra, hogy önmagaddal légy őszinte első lépésben! Tanuld meg vállalni önmagad: a tetteidet, gondolataidat, érzéseidet, és vállalni a felelősséget mindezekért!

Mi történik azzal, aki hazudik?

Szerencsére az univerzum igazságos: amilyen az általa kibocsátott energia, olyan fog visszaszállni, tükröződni felé, így hosszabb távon a környezete hiteltelennek fogja tartani, megrendül benne mások bizalma, és épp ezért ő maga is egyre több hazugsággal fog találkozni. 


Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Várunk sok szeretettel! 

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign