jan23

Ha így gondolkodsz magadról, minden kapcsolatod zátonyra fog futni

Címkék: párkapcsolatönismereténképérzelmi zsarolásönértékelésáldozatszerepönfejlesztéspasszív-agresszív

Ahogy önmagadról képet alkotsz, ahogy magadhoz állsz, az meghatározza azt is, milyen módon fogsz reagálni a párod tetteire.

Ha magaddal kapcsolatban lehúzó, leértékelő gondolataid vannak, akkor képtelen leszel más szemüvegen keresztül figyelni a világot. Azt fogja keresni az elméd, hogyan nyerhet önigazolást arról, hogy miért nem kellessz, és hogy bántanak.

A párod minden tettét és mulasztását azon keresztül fogod figyelni, vajon, mennyire nem tisztel, mennyire nem számítasz neki. Egyszerűen folyton áldozatot csinálsz magadból olyankor is, amikor épp senki sem akar bántani és amikor épp nagyon is számítasz.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Ha így gondolkodsz magadról, minden kapcsolatod zátonyra fog futni

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan19

Szükséged van elismerésre! ... Vagy függsz tőle?

Címkék: önbizalomönbecsüléselismerésönismeretálarcénképönértékelésalacsony önértékelésönfejlesztés

Miért van szükséged elismerésre? Kitől? Mihez? ... és mihez kezdj, ha nem kapod meg?

Létezik olyan is, hogy a kritika is elismerés, és előfordulhat, hogy már az is elismerés, ha nem ismernek el...

Huh, ez zavarosnak tűnhet, de ha velem tartasz és figyelsz, akkor ebben a témában is kinyílik a látószöged, és talán picit másképp tekintesz majd a kritikusaidra és az irigyeidre is.

Az elismerés fontos, és szükséged van rá! Ahogyan mindenkinek.

Mi az elismerés?

A környeztedből érkező őszinte rácsodálkozás kifejezése arra, hogy benned, a tetteidben, vagy a teljesítményedben olyan fedezhető fel, ami értéket jelent, említésre méltó, követendő, vagy dicséretes. Különleges.

Miért olyan fontos a környezet visszajelzése?

Azért, mert önmagadat nem látod, és önmagadat nehezen tudod elhelyezni a világba a nélkül, hogy másokkal összehasonlítanád magad. Egyszerűen kell a viszonyítási alap.

Akkor is, ha te már büszkén kihúzod magad, hogy téged nem érdekel mások véleménye, és hogy te már nem méregeted magad másokhoz. Jó, ha tudod, hogy az ELMÉD egyik alapfunkciója ez, így aligha tudod ezt kikapcsolni. Légy hát rá tudatos a helyett, hogy ezt figyelmen kívül hagyod!

Az elme az 5 fizikai érzékszerven keresztül szerez információt a világról, és benne RÓLAD is. Ahogyan a saját arcodat sem láthatod az érzékszerveiddel TÜKÖR nélkül, úgy igaz ez a belsó tulajdonságaidra is.

Honnan tudhatod, hogy elég okos, ügyes, türelmes, bölcs, nőies, fétrfias, gyors... stb vagy, ha nincs viszonyítási alapod? Így a TÜKRÖK a belső tulajdonságaid és a teljesítményed, sőt, a szerethetőséged és fontosságod kérdésében is jelentős szerepet töltenek be. Az elme keresi a tükröket. A tükröt azonban a többi ember, a környezeted testesíti meg.

De hogyan? Hiszen a többi ember nem tud tiszta tükör lenni.

Szinte mindenki torzít - mert mindenki csak a saját szűrőjén keresztül tud látni és láttatni téged....

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Szükséged van elismerésre! ... Vagy függsz tőle?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan10

Ha Béla nehezen fogható meg

Címkék: félelempárkapcsolatönismereténképnő és férfielköteleződéssémaönértékeléskisebbségi érzésönfejlesztés

Már megint Béla.... Most meg épp nem akar elköteleződni!

De, semmi gond, mert Gizi ezúttal a megoldást keresi úgy, hogy megérteni szeretné Béla működését.

Gizi számára Béla csaknem tökéletes "megoldás volna" a tartós boldog párkapcsolatra. Szeret Bélával lenni, és úgy tűnik, hogy a közös pillanatokat Béla is örömmel éli meg. Minden természetesen egyszerű és nagyszerű, szépen áramlanak együtt, egységben. Azonban amikor Béla kilép Gizi házának kapuján, mintha törlődne minden megélése, és a kommunikáció ritkul. Gizi várakozik és vágyakozik, Béla meg úgy tűnik, hogy lényegesen kevesebb kapcsolódással képzeli el a viszonyukat. Béla beéri heti 1-2 alkalommal, pár órányi együttléttel, ami viszont Gizinek folyamatos hiányt jelent.

Az elköteleződéstől való félelem valóban picit többször érinti a férfiakat, pontosabban másképp érinti a férfiakat, mint a nőket, mert más formában próbálják kezelni a helyzetet.

Induljunk ki abból, hogy Gizi a társadalomból hozott elvárások mentén azt tanulta meg, hogy egy normális párkapcsolatban a felek előbb-utóbb összeköltöznek, összekötik az életüket és együtt tervezik a közös jövőt. Leteszik egymás mellett a voksukat, és már nem akarnak más nővel / férfival viszonyt alakítani.

Mivel ezt tanulta Gizi és ő maga ezt szeretné is megvalósítani, ám Béla meg inkább "menekül" vagy kicsúszik a kezei közül, úgy gondolja, hogy Béla működése nem normális. Szeretne is "segíteni" Bélának "jó útra térni". Valójában leginkább önmagán akar segíteni azzal, hogy Bélát "megszereli a közös jövő boldogsága érdekében".

Vajon miért nem akar Béla elköteleződni?

Milyen minták állnak háttérben, milyen sémákat hozott Béla magával felnőtt férfi korára?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Ha Béla nehezen fogható meg

Tovább a teljes bejegyzéshez »

okt12

Hogyan NE vedd magadra mások kritikáját, véleményét, bántó viselkedését?

Címkék: figyelemönismeretmegfelelésmegfelelési kényszerénképkritikaönértékelésönfejlesztésNe vedd magadra

Nem könnyű NEM magadra venni...

Ezért rögtön így az elején fel is menthetünk...

Teljesen természetes  és normális reakciód az, hogy ROSSZUL érint, és FESZÜLTSÉGET kelt benned valakinek a rosszallása még akkor is, ha az egy ismeretlen idegen.
Akkor pedig főleg, ha a kritikát egy számodra fontos szeretted fogalmazta meg.

Természetes, mert van benned egy SZOCIALIZÁCIÓS igény (és készség), egy MEGFELELNI vágyás, egy törekvés arra, hogy elégedett legyen veled a környezeted, mert hiszen akkor számíthatsz a tőlük érkező törődésre, figyelemre, dicséretre, együttérzésre, megerősítésekre (röviden: ENERGIÁRA).

Szóval, ha nem volna benned pici feszültség sem ilyenkor, akkor az elgondolkodtató volna. Örülj, hogy érző ember vagy, akinek fontos a társadalmi beilleszkedés, fontos, hogy elfogadó és szerető környezet vegye körül. Örülj, hisz ebből is világosan látszik, hogy te nem vagy szociopata.

Ugyanakkor azon túl, hogy természetes és normális, hogy megérint egy negatív hang, mégis SZÁMODRA ez a FESZÜLTSÉG KELLEMETLEN, és bizony emiatt érdemes volna valahogyan törődni ezzel, megtanulni kezelni.

Azt lehet elérni a TUDATOSSÁG által, hogy továbbra is SZÁMÍTSON mások véleménye, de ne zökkentsen ki, ne okozzon benned károkat, ne törjön össze. El tudod érni, hogy  meghalld, MEGÉRTSD, de mégis képes legyél FELÜLEMELKEDNI, kívül helyezkedni azon, és egy egészen más nézőpontból rálátni.

Ebben segítünk:

Hogyan NE vedd magadra, vagyis hogyan halld és értsd meg úgy, hogy képes legyél felülemelkedni a negatív megjegyzéseken!?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Hogyan NE vedd magadra mások kritikáját, véleményét, bántó viselkedését?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan06

MIért nem érti egymást a NŐ és a FÉRFI? Sok oka van ennek, ez az egyik...

Címkék: párkapcsolatönismereténképkonfliktusférfijátszmaegoönfejlesztés

Az EGO a legfőbb oka.

Már megint az EGO. De mi az, ki az az EGO?

Az ego nem más, mint az ÉNKÉPED.

A magadról alkotott képed, a magadról alkotott gondolataid, amivel folyton magadat keresed a világban.

Még a párod tetteiben és mondataiban is azt keresed, hogy vajon mindaz, hogyan szól rólad.

Ezzel azonban garantáltan folyton félre fogod érteni őt... így hamar feláll közöttetek egy olyan konfliktus, amiben mindenki a saját félelmeit vetíti a másik félre. A konfliktusnak pedig rendszerint nem lesz jó megoldása, mert  NEM EGYMÁST látjátok, csak a félelmeiteket, az elvárásaitokat és hadakoztok az énképetek önigazolásaiért.

Olvass tovább és nézd meg a videót is: konkrét példákon át látni fogod, milyen tipikus félreértések mentén kerülitek el a boldog egységet!

MIért nem érti egymást a NŐ és a FÉRFI? Sok oka van ennek, ez az egyik...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

dec07

Amíg nem szereted magad, addig ilyen működéseid lesznek...

Címkék: önbizalomönbecsülésönismeretönszereteténképnárcisztikusönértékelésönértékelési zavarönfejlesztésintrovertált

Ha nem szereted magad, akkor azt se tudod elhinni, hogy szerethető vagy

Ha magadban nem látod az értékeket, a hasznosságot, a lehetőségeket, az erőket, akkor abban is bizonytalan és bizalmatlan leszel, hogy mások látják-e benned. Ha bizonytalan vagy magadban, másokkal bizalmatlan leszel. Bár vágysz majd mások szeretetére, figyelmére, elismerésére, valójában nem mered sem elhinni, sem befogadni azokat. Ha folyton megkérdőjelezed magad, akkor sajnos azt is kétkedve fogadod majd, ahogyan mások hozzád viszonyulnak...

Milyen működéseket vesz fel az, aki nem szereti magát?

Alapvetően 3 mintát is megismerhetsz ebből a bejegzésből és videóból! Magadra ismersz valamelyikben?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Amíg nem szereted magad, addig ilyen működéseid lesznek...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

ápr26

Elengednéd, de valami mégis köt hozzá...

Címkék: elengedéselismerésegoelmeénképönértékelésalacsony önértékeléskisebbségi komplexus

Egy újabb blokk, ami miatt alárendelődsz a kapcsolataidban, és ami gátolja az elengedést is... 

Amikor el akarod kápráztatni a párjaidat a kapcsolataidban, de ehelyett, csak elkényelmesednek, és te elismerés nélkül "szolgálhatod" őket tovább...

Elengednéd őt és a kapcsolatot, kiszállnál, mert már rég nem vagy boldog, de mégsem teszed: toporogsz, mintha még várnál valamire.

Sok (tucatnyi) cikket és videót találsz a blogban, ami az elengedést segíti, és a blokkokra mutat rá.

Ez egy újabb téma, ami szorosan összefügg az alacsony önértékeléssel, és azzal a "megmentő" vagy odaadóan szolgálatkész szereppel, mely miatt a kapcsolataidban alárendelődsz. 

Fontos, hogy hiába szeretné az elméd a SZÍVEDRE kenni a dolgot, nem a szíved akadályoz abban, hogy elengedd a kapcsolatodat. Az EGO (az elme) az, aki ragaszkodik, tervez benned, és bizony minden blokk és gát is az egos elméd működésében keresendő. A blokk és gát szinte mindig visszavezethető egy GONDOLATRA, mely mélyen bebetonozta magát a fejedben és, ami nem engedi, hogy lépni tudj!

Olvass tovább és nézd meg a videót is, hogy lásd: talán ez a blokk működik-e benned!

Elengednéd, de valami mégis köt hozzá...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

ápr12

A szabadság és boldogság egós csapdája a kapcsolatokban

Címkék: önértékeléspárkapcsolatszeretetfélelemegoelmeboldogságszabadságénképönismeret

Akkor vagy leginkább boldog a párod mellett, ha ő boldog, igaz?

Ha boldog a párod, akkor vidám, együttérző, befogadó, derűs, kedves, élettel teli, és szórakoztató is. Így aztán természetes, hogy ilyenkor érzed magad mellette a legjobban. Ilyenkor Te is könnyebben ÖNMAGAD lehetsz, hiszen a boldogság (a szeretet) elfogadó és megengedi, hogy az lehess, aki valójában vagy.

Ezzel a legtöbben így is vannak. 

Azonban az emberi elme (EGO) a boldogság megélését is ki akarja sajátítani, és így beleesik saját csapdájába. Az egodnak ugyanis nem lesz mindegy, hogy MITŐL BOLDOG a párod az oldaladon! Az ego nehezen engedi meg, hogy a társad olyan tényezőktől is boldog legyen, ami neked nem tetszik.

Mit is jelent ez? Nem fog maradéktalanul boldog mosolyt az arcodra csalni az, ha a párod épp attól lelkesedik és boldog, hogy találkozott az exével, vagy attól, hogy a haverokkal tölti a napot, vagy attól, hogy talált egy olyan hobbit, amiből te kimaradsz. Igaz? 

Hogyan működik a kapcsolatokban a szabadság és a boldogság?

Hol az a pont, amin túl már a kapcsolat sínyli meg a csapdákat? Lehet-e teljesen szabadon engedni a társat a kapcsolatban?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

A szabadság és boldogság egós csapdája a kapcsolatokban

Tovább a teljes bejegyzéshez »

ápr08

Miért lesz valakiből szerető?

Címkék: párkapcsolaténképmegcsalásszeretőviszonyhűtlenfélrelépő

"Méltatlan kapcsolatokba mész bele? Örök második vagy? Hát, ennyire nincs önbizalmad?" - szegezik neked a kérdést a "jó akaróid", de valójában ezzel nem hogy nem segítenek, hanem csak mélyíti a poklodat. Pedig nem minden pillanat pokol ebben a viszonyban sem... Ők nem értenek semmit abból, ami benned és körötted zajlik.

"Te gonosz céda, szétszedsz egy házasságot? Tönkreteszel egy családot?" - kiabálják rád az ellenségeid...

Egyiküknek sincs igaza!

Tekintsünk egy picit mögé a szeretői létne ítélkezés nélkül, hogy lássuk, hogy megértsük, és a megoldások is kirajzolódhassanak!

Ez a cikk egy folytatás. "A férfi szeretője" és "A nő szeretője" c. írások után megvizsgáljuk ezt a 3. oldalt, és a szerető szemszögéből is megnézzük az átéléseket gondolati, érzelmi működésekkel. Nem ítélkezem most sem. Nem támogatok, nem mentek fel senkit, de nem is ítélek el senkit. A cikk, és a történések szereplői érző, értelmes emberek, akik bárkik lehetnek. Értékesek, és kedvesek, szívvel és ésszel élők, gyötrődők és boldogságra vágyók. Épp azért készül ez az írás, hogy láss te is, hogy láss más nézőpontokból is emberi sorsokra... 

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Miért lesz valakiből szerető?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

feb19

Miben van hiánya, ha megcsal?

Címkék: párkapcsolaténképmegcsalásszeretőhűtlenfélrelépő

Lehet szeretni többeket egyszerre! Szerelemmel is! Aki átélte, az tudja. Aki az ellenkezőjét állítja, az még nem élte át.

Azonban egyszerre és párhuzamosan két egyenrangú párkapcsolatot fenntartani már nem biztos, hogy szerelem kérdése...

Amikor valaki viszonyt folytat a meglévő kapcsolata mellett másokkal, akkor - a közhit szerint - valamiben hiánya van. Ez tehát igaz is. Azonban ezt kicsit torzítva, a közhit úgy toldja meg, hogy: a félrelépő félnek azért van hiánya, mert a párja nem ad meg neki valamit.

Ez a cikk és videó arról szól, hogy miben van valójában hiánya annak, aki tartós viszonyt folytat a párja mellett mással is... 

... és előre bocsátom, hogy a HIÁNYÁÉRT NEM A TÁRSA a felelős. Hiába is próbálja bárki rátolni a felelősséget a ársára, aki 2 párkapcsolatot folytat (TITOKBAN), az valójában a HIÁNYT önmagában éli.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Miben van hiánya, ha megcsal?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

máj31

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Címkék: szeretetszerelempárkapcsolatálarctükörénképmegfelelés

Talán álarc, talán nem! :)

Semmiképp sem negatív, nem ítélkezni akar ez a cikk, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy időnként a szomorúságod, a haragod, a szenvedésed épp azért okoz fájdalmat a szívedben, mert meg akarsz felelni egy olyan képnek, melyet ÖNMAGADRÓL felállítottál a társadalmi elvárásokhoz igazodva.

Szeretnél jó anya lenni - és azt gondolod, úgy vagy az, ha mindig mindenben a gyereked a legfontosabb! Majd fájdalmat okoz neked az, hogy ha nem tudod alárendelni magad az ő akaratának, mert saját vágyaid ezzel épp ellentétesek. Jön a bűntudat, majd a kompenzálás, és hol a gyereked miatt, hol önmagad miatt van bűntudatod. Igaz?

Vagy szeretnél kitűnő lenni a szakmádban, mondjuk: vezető vagy egy multi cégnél. Azt várják tőled - szerinted - hogy "a jó vezető keményen határozott, céltudatos", pedig Te valójában "lágyabb, rugalmasabb, nőiesebb, emberséges oldaladdal kormányoznál". Ha az általad elhitt, elvárt képhez igazodsz, akkor önmagaddal szembe mész. Ha önmagadat választod, félő, hogy "eltaposnak". Igaz?

Vagy párkapcsolatban: valahol, valamikor beléd oltották, hogy "minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő"... és ez a TE neveltetésed szerint azzal egyenlő, hogy mindenben a párod kényelmét kell szolgálnod. Megteremteni mindent a hátországban, amitől a férfi boldog lehet, és amivel gyakorlatilag semmi másra nem kell, hogy gondja legyen, mint arra, amit ő csinálni szeret. Ő sütkérezni fog ebben, és egy ideig Te is. Aztán egyszer csak szeretnél érte valami elismerést, vagy jó szót, és nem kapod meg. A férfi legtöbbször nem veszi észre, hogy erre vágysz.... és Te egyre és egyre csalódottabb, szomorúbb leszel, míg ki nem törsz.

Mit tegyél, ha fájdalmat okoz a KÉP, aminek meg akarsz felelni? Mit tegyél, ha közben már mindenki e szerint vár el tőled mindent? Mit tehetsz, ha úgy tűnik, nincs menekvés e körből?

Olvass tovább!

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign