márc28

Egészségtudat vagy betegségtudat? Neked melyik van?

Címkék: betegségtudategészségtudatfélelemkoronavírusgondolatpozitív gondolkodás

Egyszer régen egy számomra nagyon kedves személy - már sajnos, meghalt, viszonylag fiatalon - a saját aggodalmaival vált tanítómmá

Ő nem is tudja, hogy általa mennyire megtanultam, hogy nem mindegy, mire fókuszálok...

Hogyan? Én épp kismama voltam. Egészségtől kicsattanó, boldog, sportos, elégedett és élettel teli kismama. Együtt töltöttünk egy hétvégét. A közös programok alatt milliószor rámszólt: "Ne egyél sót, mert az ártalmas!" "Ne menj a vízbe, mert az ártalmas!" "Biztos, hogy nem lesz baj, ha tornázol?"... és egész álló nap azt hallgattam, hogy mi mindentől lesz ilyen-olyan bajom.

Rólam persze tudni érdemes, hogy minél inkább szabályozni, korlátozni akarnak, annál biztosabb, hogy csak azért is azt teszem, amit én szeretnék, amiben én hiszek - a SAJÁT életemben és testemben.

Mígnem itt is ez történt, és kifakadtam: "én nem arra akarok figyelni, mi ÁRT, hanem arra, hogy MI HASZNÁL! Én nem arra fordítom a figyelmemet és energiáimat, amitől beteg leszek, amitől félhetek, hanem arra, ami ÉPÍT, ami ERŐSÍT, ami ÉLTET!"

Sajnos 1 évvel ezután egy rákos folyamat végeként ő meghalt. A halála előtt 2 héttel - még a hirtelen állapotromlás előtt volt némi ereje - azt mondta: "már tudom, hogy igazad van, nyuszi." Sajnos akkor már nem jelenthetett megoldást, hogy "igazam van." Ő meghalt. Engem az, hogy igazam lehet, nem éltet. Azonban akkor mélyen bevésődött, hogy nem mindegy, hogy MIRE FIGYELEK, és bizony BOLDOGABB és egészségesebb életet teremtek magamnak, ha arra figyelek, ami ÉPÍT, ÉLTET és ERŐSÍT! 

Nem mindegy, hogy betegségtudattal vagy egészségtudattal éled a napjaidat...

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Egészségtudat vagy betegségtudat? Neked melyik van?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

nov29

Mérgező gondolatok, tönkretett boldogság...

Címkék: játszmaelmeegógondolatboldogságmegcsaláskihasználszenvedés

 A boldogság fejben dől el - hangzik a mondás, amit sokan félreértenek...

Akik félreértik, azt hiszik, hogy ez a kijelentés arról szól, hogy csak dönteniük kell a boldogság mellett és máris boldogok lesznek.
Hogy is lenne ez így?
Az ember persze gyorsan ráébred, hogy hiába döntene így, az ELVÁRT boldogság mégsem akar megérkezni. Csalódottan legyint az ilyen és hasonló hangzatosan sikergyanús mondások felett és rögvest átverést és ostoba okoskodást sejt mögöttük.

Azonban, ha nem érted félre ezt a mondatot, gyorsan rájössz, hogy nagyon is működik.
Sőt, olyannyira igaz, hogy a boldogságodat FEJBEN "döntöd" el, hogy a tudatosság kulcsát is megtalálhatod általa. Ehhez azonban helyesen kell értelmezni ezt mondatot.

Mi is van a "fejedben"? 

Gondolatok! A fejedben gondolatok vannak. 
A "gondolat" szó azonban a "GOND" szón alapszik. Avagy az elméd dolga az, hogy feldolgozzon információkat, amikre megoldásokat akar kreálni. Többségüket azért akarja az elméd megoldani, mert GOND-nak minősíti.

Sőt, - amíg a fejedben létezel, észre is veheted, hogy - az elméd előbb-utóbb mindenből gondot varázsol. Nem pontosan ez a dolga... de mondjuk úgy, hogy az elméd csak teszi a dolgát.

Amikor pedig már teljesen az elméd irányít téged - és nem te irányítod az elmédet - akkor a gondok elhatalmasodnak rajtad.

Ezt éled meg az agyalás során. Ez történik veled a napod nagyrészében: azonosulsz a gondolataiddal, és mindent elhiszel magadnak, ami a buksidban szöget ver.

A gond pedig itt van: minél jobban uralnak a fájó gondolataid, tévképzetek, őrült agyalások, annál biztosabb, hogy felőrölnek a gondok. Vagyis minél többet gondolkodsz, annál boldogtalanabbá válsz.

Így aztán már láthatod, hogy a boldogtalanságod valóban fejben dől el! Azokon a gond-olatokon úszik tova a boldogság, amiket igaznak vélsz, miközben csak fájdalmat okoznak neked.

A gondolataid így okoznak benned szenvedést...

Ráadásul vannak tipikusan fájdalom-erősítő gondolatok. Jó, ha ismered magad, rálátsz ezekre és egyszerűen a jövőben megtanulod ezeket jól kezelni. 

Olvass tovább, legalább kiderül, miért agyalsz annyit és mi alapján születnek a gondolataid a fejedben, amikből aztán korlátok, szenvedés és problémák születnek!

Mérgező gondolatok, tönkretett boldogság...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

feb18

A világod, a körülményeid a saját gondolataid tükrei

Címkék: szeretetelmeegószívkorlátgondolat

Úgy érzed, hogy kihívások előtt állsz?

Nemvárt események sora zúdul a nyakadba, a baj csőstül szakad rád: gondok a munkahelyen, a párkapcsolatban, a gyerekeiddel, vagy épp az anyagiak nem akarnak úgy működni, ahogyan szeretnéd?.. miközben te tudod, hogy JÓ vagy.

A jóságod, a jóra, becsületességre való törekvésed olyan erős, hogy nagyon fájó pontként éled meg, amikor az emberek mások. Abban mások, hogy ők nem értékelik, amit értük teszel, nem akarnak ugyanígy bánni veled, ahogy te velük, ők hazudni fognak, netán át is vernek, és közben egyre inkább egy olyan világ rajzolódik ki köréd, amiben nem érzed jól magad.

  1. Eldöntöd, hogy új állás kell - hiszen a kollégák a régin nem értékelnek.
  2. Eldöntöd, hogy új párkapcsolat kell, hiszen a meglévő épp nem működik - a párod hazudik, nem értekeli az erőfeszítéseid, sőt meg is csal -
  3. ...és eldöntöd, hogy a lakhelyed sem jó már, mert azzal is csak minden a te nyakadba szakad.

Változtatni kell, ez nem vitás. Jó is, hogy elhatároztad, de vajon elég-e, hogy új munkát, új társat, új házat keresel? Elég-e változtatni a külső körülményeken, miközben ugyanazzal a fejjel és testtel, ugyanazokkal a gondolatokkal és hozzáállással fogsz azokba is "befészkelni"?

Nem elég... Te is tudod. A változás a körülményekben indíthat egy felismerést, de ha az nem irányul arra, hogy valójában a gondolkodásodon "kell" "változtatnod", akkor nem csináltál semmit. Az új ház, az új társ, az új munka rövid úton újra bebizonyítja, hogy a "világ rossz". 

Erre mondják, hogy azt a bajt,  amit ezzel a gondolkodással, az eddigi megoldásokkal megteremtettél, ugyanezekkel nem fogod tudni kezelni, gyógyítani. A változást a fejedben kell indítani... és talán meg tudomutatni, hogyan. A világ ugyanis épp olyan, amilyennek TE látod! A te világod mindig csak olyan tud lenni, ahogyan Te akarod azt észrevenni...

Olvass tovább!

A világod, a körülményeid a saját gondolataid tükrei

Tovább a teljes bejegyzéshez »

szept21

Amikor nem akarsz RÁ-gondolni, akkor biztosan fogsz...

Címkék: szeretetelfogadásgondolatküzdéselengedés

Vajon miért nem sikerül, amikor erővel próbálsz letenni egy kapcsolatot, egy témát, egy problémát? Hogy lehet az, hogy minél inkább tudod, hogy nem kellene vágyakoznod a kedvesed után, és minél jobban kényszeríted magad, hogy ne is gondolj rá, vagy ne vágyj rá, annál keservesebb a felismerés, hogy ez nemegy?

Nagyon egyszerű oka van annak, hogy miért nem tudsz nem-csinálni-valamit erővel...

A legegyszerűbb ok pedig az, hogy valójában nem is akarsz nem-gondolni rá, nem is akar megszabadulni tőle.

Persze, ésszel eldöntötted, hogy a helyzet tarthatatlan, hogy te nem bírod így tovább, mert fáj már minden perce ennek a "kapcsolatnak" vagy helyzetnek, de az az igazság, hogy a szívedben a legnagyobb helyet még ő tölti ki.

Dönthetsz úgy, hogy az eszed után sietve megerőszakolod magad, és elfojtod magadban a vágyat, leteszed a gondolatokat, melyek felé irányulnak, de csak azt fogod észre venni, hogy nemegy.

Ott állsz tehetetlenül, mert azt hiszed, neki nem kellesz, vagy azt, hogy a kapcsolatnak nincs jövője, vagy azt hiszed, hogy te itt áldozat vagy, akit csak kényelemből kihasznál egy társ... és már se a kapcsolatban nem érzed otthon magad, se a kapcsolat nélkül..

Otthontalanul lebegsz a semmiben, azt érezve, hogy senkinek se fogsz kelleni, és azt, hogy a szerelem és boldogság örökre elhagyott.

Elhatározod, hogy továbblépsz, és megerősödsz, és ennek első lépéseként kitűzöd a célt: "el kell engednem őt, és a kapcsolatot, és a múltat, és meg kell adnomagamnak a boldogságot. Innentől nem akarok rá gondolni, nem akarom, hogy az életem része legyen és nem akarok érezni iránta semmit."

Vajon mi történik ilyenkor valójában és miért nem sikerül ez olyan könnyen? Ha így nem, akkor hogyan tovább?

Olvass tovább!

Amikor nem akarsz RÁ-gondolni, akkor biztosan fogsz...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc17

Hogyan nyiss, ha férfiban csalódtál?

Címkék: szeretetfélelemegóelmeharagcsalódásgondolatgondolkodik

Szinte nincs nő, aki ne élte volna át azt, hogy a férfi "hazudik", hogy a férfi "hiteget", hogy a férfi nem dönt, hogy ő csak menekül vagy úszik az árral. Te is biztosan fel tudnál sorolni néhány idevágó élményt.

Azt gondoltad, hogy amiben hittél, hiú ábránd volt. Azt is, hogy talán nem is szeretett sosem az a férfi. Azt, hogy míg te komolyan vetted a kapcsolatot, elfogadtad és szeretted, az  ő számára nem voltál semmi, csupán egy jó "program" bizonyos napokon.

Ezek után az esetek után azt mondhattad, hogy: "szinte minden férfi egy hazug disznó" és talán meg is fogadtad, hogy ilyen és olyan típusokkal soha többet nem bonyolódsz kapcsolatba, vagy talán azt is megfogadtad, hogy ilyen és olyan helyzetekbe nemész bele többet.

Persze az élet vicces, az univerzumnak pedig mindig is jó humora volt, hát ki sem fogod tudni kerülni az ilyen helyzeteket. Újra eléd sodorja az élet ugyanazt: ugyanazt a típust, ugyanazt a helyzetet mindaddig, míg ki nem dolgozod magadból.

Az, hogy "dolgozz rajta" ugyanis nem azt jelenti, hogy kijelented, hogy: "soha többet ilyet", és haraggal tovább állsz, hanem épp ellenkezőleg. Addig fogod kapni a feladatokat, amíg SZERETETTEL nem tudsz viszonyulni ehhez. Addig, amíg azt nem látod meg, és nem lényegíted át magadon, hogyan tudod ezeket a szituációkat valóban szeretettel megélni.

Segítek.
A saját példámat mutatomeg neked ismét. Álljon itt mintaképp az a felismerésem, ami az életemet változtatta meg pár éve.

Egy olyan felismerés, ami után a harag már nem harag volt, és ami után el tudtam indulni az úton, ahol csaknemindenkiben hinni tudok, ahol szinte mindenkiben láthatom azt, amiért ő szerethető: a "forrást"!

Azóta csak rendes, kedves, érzelmes és értelmes férfiba botlok! Pedig nem ők változtak, és nem is én, hanem csak egyszerűen megértettem....

Olvass tovább, ha a hasonló helyzetedből szeretnéd látni a szeretettel teli kiutat!

Hogyan nyiss, ha férfiban csalódtál?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

feb06

Te uralod a gondolataidat vagy a gondolataid uralnak téged?

Címkék: szeretetfélelemegóelmeharagcsalódásgondolatgondolkodik

A tudatosságod egyik nagyon fontos jellemzője, hogy tisztában vagy azzal, hogy te teremted a világodat, a körülményeidet - amiket mások oly sokat biháztatnak - és tudod azt is, hogy te vagy okozója az életed minden történésének is. Igen, szinte mindegyiknek.

Tudom, és nem csodálom, ha ez sokkol, de lássuk be, aligha történhet veled bármi is, nélküled!

Részese vagy mindennek, ami a te saját életedben zajlik. Ezek után már csak az a kérdés, hogyan vagy részese? Tudtoddal, akaratoddal, okozója voltál az eseményeknek, vagy tudatosságod nélkül csak hagytad, hogy történjen veled az élet, és inkább elszenvedője voltál?

Okozod, teremted az életedet vagy elszenveded a rád mért "lehetőségeket"?

Olvass tovább, és lásd meg, vajon hogyan lehetsz te az úr a fejedben!

Te uralod a gondolataidat vagy a gondolataid uralnak téged?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

dec19

Önző kapcsolatok: miért fáj, ha nem áramlik vissza szeretet?

Címkék: szeretetfélelemgondolatörömönzetlenönző

"Hülye" kérdés...mondhatod :)
Miért ne fájna? Persze, hogy jogosan fáj, ha teszel másokért, adsz és adsz, és cserébe nem hogy viszonzást vagy hálát, de még csak egy "köszönöm"-öt vagy egy kis elismerést sem kapsz.

Jogos, ha ilyenkor elkeseredsz - de még sincs sok értelme...

Most nem azt fogjuk tenni, hogy szidjuk közösen az emberiséget, ahol kihunyni látszik a szeretet. Nem fogunk itt pálcát törni mások felett. Mert másokat nem tudunk megváltoztatni. A szeretetet kikényszeríteni nem lehet. Küzdeni érte és megszolgálni sem tudod.

A szeretet csak VAN. Aki észreveszi, éli, aki nem, az hajszolja, küzdi egész életében, és sosem fog ráakadni.

Épp ezért sokkal inkább azzal van dolgunk, hogy megnézzük, Te miért éled meg mindezt fájdalomként.
Hogyan ne ragadj benne a mások érzéketlen hálátlansága miatt a szenvedésedbe? Tarts velem, önmagadon dolgozhatsz... mindenki más meg majd csak figyelheti kerekedő szemekkel, mennyivel boldogabb vagy náluk...

Olvass tovább..

Főleg akkor olvass tovább, ha a közelmúltban megéltél olyat, hogy önzetlenül adtál másoknak, segítettél, tettél értük - erődön felül is - és ezek az emberek végül még csak meg sem köszönték... a bajban pedig eltűntek mellőled!

(A kép forrása: eltero.hu)

Önző kapcsolatok: miért fáj, ha nem áramlik vissza szeretet?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

dec05

Hogyan ne agyalj? Hogyan halld meg a belső hangod, hogy továbbléphess?

Címkék: szeretetagyalásagyalgondolatmeditációbelső hang

Hogyan tud úgy jó ötleted lenni, hogy nem agyalsz?

Hogyan tudod a helyzetedet tisztán látni a nélkül, hogy görgetnéd a témát magad előtt?

Hogyan ne agyalj azon, ami történik veled?

"Ha futsz, biztosan agyalsz közben" - feltételezte egy barátom a minap.
"Nem, nem agyalok. Meditálok futás közben" - feleltem.
"Meditálsz? Azt hogy tudsz futás közben?"  - kérdezte ő meglepetten.
"Hát így...." - és elmeséltem neki azt, amit most Neked is.

Sokszor mondjuk, hogy ha agyalsz, azzal csak erősíted a pszichés szenvedéseidet.

Ráfókuszálsz egy témára, és pörögsz rajta, miközben a világ többi izgalma elszürkül, azt észre sem veszed. A problémád szó szerint bekebelez. Ezért van az, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy: miközben agyalsz, elfelejtesz a jelenben lenni, elfelejtesz élni és elfelejtesz szeretni is.

Az agyalás fárasztó.
De akkor mégis, honnan jön a tisztálátás? Honnan jön az ötlet? Honnan jön a megoldás?

Mi a különbség az agyalás és a meditáció között?

Hogyhogy lehet futás közben is meditálni?

Olvass tovább, nagy segítséget kapsz ma itt! 

Hogyan ne agyalj? Hogyan halld meg a belső hangod, hogy továbbléphess?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign