feb18

Hol húzd meg a határaidat a kapcsolatodban? Mit jelent a határok húzása?

Címkék: határokhatárhúzásfelelősségboldogságegopárkapcsolat

Mi az, hogy határok? Mi az, hogy határhúzás?

Sokkal kevesebb hiszti, sértődés és vita volna a kapcsolatokban, ha a felek értenék a saját határaikat. Sajnos ma azonban a határokat illetően is óriási félreértések élnek a köztudatban, amiből a jó öreg egó nem csinált mást, mint ELVÁRÁSOKAT. A határoknak pedig az elvárásokhoz az égvilágon semmi köze nincsen!

Az emberek imádják hangoztatni azt, hogy "meg kell húzniuk a határaikat". Ez alatt pedig azt értik - ahogyan én látom, hogy meg akarják fogalmazni a SZABÁLYAIKAT, hogy mit engednek meg másoknak a velük való kapcsolatukban. MÁSOKNAK!!!

Vagyis - az a tévedés  - az él az emberekben, hogy a határaik meghúzása egyenlő azzal, hogy megmondják, mit TEHETSZ meg VELÜK, és mit nem. 

SZABÁLYOKAT és KORLÁTOZÁSOKAT, (tilalmakat) állítanak fel a társaik, a környezetük számára. Például: "Nem teheted meg velem, hogy a kapcsolatunk alatt te más nőket megnézel az utcán!" vagy: "az  én határaim ott vannak, hogy nem tűröm, hogy csetelj más férfiakkal".

Ez NEM HATÁRHÚZÁS.

Ez épp ellenkezőleg: ez a határok durva megsértése: hiszen átnyúlsz a párod "térfelére", és meg akarod neki mondani, hogy hogyan viselkedjen! Te megsérted ekkor a párod határait!

Megteheted? Megmondhatod a párodnak a szabályaidat? 
Természetesen IGEN.

Azonban azt is meg kell értened, hogy ő - mivel az ő térfelére alkottál KORLÁTOKAT és SZABÁLYOKAT, megteheti, hogy erre NEMET mond, és figyelmen kívül hagyja azt, amit te elvársz tőle.
Megteheti? MEG hát, hisz az ő élete, az ÖVÉ. Meg is teszi.

A legtöbb esetben a másik fél ki fogja kérni magának a saját határai közötti szabad döntés jogát.
Te pedig hivatkozhatsz bármire, hisztizhetsz és követelőzhetsz, nem lesz más lehetőséged, csak vagy "megszokni" vagy "megszökni". Ez a 2 lehetőség azonban MINDIG ADOTT, és a TE döntésed lehet!

A határhúzás fontos! Nagyon fontos abból a szempontból, hogy BOLDOG legyél! Mit jelent akkor hát? 

Olvass tovább, és nézd meg a videót is!

Hol húzd meg a határaidat a kapcsolatodban? Mit jelent a határok húzása?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan22

Hol vannak a határaid? Hol húzd meg azokat?

Címkék: határokönismeretönzésfelelősségvállalás

Mi szól rólad? Mi szól másokról?

Hol van a SAJÁT FELELŐSSÉGED határa? ... és honnantól indul másé?

Ezúttal újra egy VIDEÓ-blogot találsz itt. A videó 11 perces és nagyon fontos felismeréseket tartogat a számodra!

Vajon mennyire kell tekintettel lenned a párod érzéseire? Tudhatod-e előre, hogy miről milyen gondolat születik meg a fejében? Vajon ő a fontosabb az életedben, vagy Te magad? Lemondasz-e vágyaidról, csak hogy ő ne érezze hiányodat? Vagy vállalsz-e olyanért felelősséget, amiről igazából nem is tehetsz?

... és fordítva:

Jó-e, hogy azt hiszed, a párod tettei rólad szólnak. Tényleg neked szól, vagy rólad szól az, ha ő morcos, vagy épp nincs kedve egy programhoz, vagy, ha féltékeny, vagy netán nem válaszol egy üzenetedre?

Nézd meg a videót és olvasd el a rövid kiegészítést a bejegyzés második felében! Ha van kedved szólj is hozzá, vagy tedd fel a kérdéseidet!

Hol vannak a határaid? Hol húzd meg azokat?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

aug22

Mire szolgál a haragod?

Címkék: haragelmedühegohitrendszerelváráskorláthatárok

Bármilyen furcsán is hangzik, bizony semmit se teszel a nélkül, hogy abból ne nyernél valamit!

Ez egy olyan alapigazság, mint az, hogy aki nem vesz levegőt, az rövid időn belül életét veszti.
Gondold csak végig: semmit se teszel a nélkül, hogy az valamiért ne volna jó neked!

Még akkor is így van ez, amikor látszólag önzetlenül segítesz valakinek úgy, hogy - szintén: látszólag  - semmit sem nyersz az ügyön. Mert - ugyanis - nyersz... A Te döntésed az, hogy segítesz és bizony nem csak a rászorulónak jó az, hanem neked is. Ha tudsz őszinte lenni magaddal, akkor ezt bátran belátod:

Hiába jelent ez fáradtságot, terhet, idő vagy pénzráfordítást, Te azt nyered a segítségnyújtásból, hogy "jó ember maradsz". Valamint nyersz energiát a rászorló mosolyából és öröméből is. "Megnyered azt a tudatot és vele azt az energiát, hogy elégedett lehetsz magaddal és elégedettek mások is, mert JÓ EMBER vagy"!"

Így a haragod is jelent neked valamit... szolgál valamit. Vajon mit? 

Most mondhatod azt, hogy nyakatekert ez a magyarázat, de valójában nem az, csak őszinte. Ne hidd, ne áltasd magad azzal, hogy az életed másokról szól. Ez pedig épp a harag témakörében hatványozottan napirendre kerül. Sőt: épp ez a haragod alapja... De, ne szaladjunk előre!

Fontos, hogy ne csak az OKOT lásd egy tetted vagy érzelmed mögött, hanem a CÉLT is, hogy mit nyersz azzal. A haragod többnyire nem tesz boldoggá. Feszültséget jelent benned.

Mégis van oka és célja (haszna) is. Az OK az, ami kiváltja benned, a CÉLJA pedig az, amiért fenntartod a haragodat a helyett, hogy kioldanád magadból az energetikai feszültséget!

Olvass tovább és lásd, hogy mit is csinálsz pontosan, amikor haragot "dédelgetsz" és hogy lásd, hogyan oldhatod ki magadból, amikor már nem szolgál téged!

Mire szolgál a haragod?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl08

Ez az időszak leleplezi a hazugságokat és önámításokat...

Címkék: hazugságfelismerésönismerethatárokmegfelelési kényszerfélelmek

A hazugságok hálójában...

Nem azért fájó, ha lelepleződik a hazugság, mert a külvilág csalódik, és megveti az embert, hanem épp azért, mert ez tanít meg arra, hogy az ember önmagával szembe nézzen és végre vállalja mindazt, amit szeretne, amit képvisel, ami Ő MAGA.

Nagy változások, nagy viharok robbannak ki kapcsolatokban. Szinte nincs olyan ember, kit ne érintene ez az időszak így vagy úgy.

Kit csalódás ér azért, mert mások hazudtak neki, kit pedig az a felismerés, hogy nem hazudhat többé.

A közös bennünk - a csalódókban és a hazudozókban is - hogy önmagukról tanítja őket ez a helyzet. Azt, hogy kinek mivel "kell" épp szembe néznie, az sem különbözik sokban, de nagyon nagyon tanulságos!

Ha érintett vagy - így vagy úgy - és épp rád szakadt az életed, összetörtek légvárak és nem találod magad a romok között, akkor ez a felismerés kiutat, reményt gyújthat és erőt adhat neked is - mindenkinek. 

Szeretettel...

Olvass tovább!

Ez az időszak leleplezi a hazugságokat és önámításokat...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

okt13

Hol húzd meg a határaidat? Hogyan tudod legyőzni önmagad?

Címkék: szeretethatárokkorlátokpárkapcsolatszenvedésirányítás

"Húzd meg a határaidat" - szokták mondani, ha olyasmit látnak rajtad a barátaid, hogy valaki a "fejedre nőtt", vagy elhatalmasodott rajtad egy helyzet, amit hagytál sokáig a maga medrében folyni.

Valójában azonban NEM meghúzni "kell" a határaidat, hanem csak észrevenni azokat, és amint korlátoznak, amint szenvedésbe rángatnak, megfontolni, érdemes-e inkább átlépni őket!
A korlátaidra ráeszmélni azonban lényegesen nehezebb, mint így elsőre tűnik.
Azt hiszed jól ismered magad, azt hiszed, tudod, mit miért teszel, mikor és hogyan reagálsz dolgokra... majd mégis sorra érnek a meglepetések önmagaddal kapcsolatban.

Mindannak pedig, hogy még van mit felismerned magadról, az első és legfontosabb "tünete" az az, hogy ha SZENVEDSZ! :(

Olvass tovább!

Tarts velem, és rángassuk le a leplet a korlátokról, hogy minél gyorsabban elmúljon a szenvedés, amibe hajszolni tudod magad!

Hol húzd meg a határaidat? Hogyan tudod legyőzni önmagad?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign