nov24

Kommunikációs problémák a kapcsolatban?

Címkék: párkapcsolatelengedésönismeretkommunikációelvárásokkonfliktusigényekönfejlesztés

Gizinek "semmi" a baja, Béla meg mégcsak szóra se bírható?

A legtöbb kapcsolatban a kommunikáció hiányosságai okozzák a legtöbb konfliktust. A felek nem beszélik egymás nyelvét, nem ugyanazt értik a szavak mögött, vagy épp "szenvedélyesen" forgatják ki egymás szavait a saját kárukra, amiből persze csúnya számonkérések, viták, kritikák, konfliktusok, drámák és játszmák keletkeznek.

Tényleg a szavakon múlik az együttműködés? Az volna a kulcs csupán, hogyan fogalmazol a kapcsolatban?

Ó, ha ez ilyen egyszerű lenne...

Valójában azonban a szavakig és a kifejezésig el is kell jutni valahogyan, és legtöbbször ez a probléma kulcsa. Nem a szavakat nem találja a nő és a férfi, hanem már ott problémába ütközik, hogy megértse önmagát, mi is az ő valódi problémája egy-egy szituációban...

Olvass tovább és nézd meg a rövid videót is!

Kommunikációs problémák a kapcsolatban?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl28

Hogyan és miért érti félre a NŐ a FÉRFIT? Mit ért ugyanazok alatt a szavak alatt a NŐ és mit a férfi?

Címkék: félelempárkapcsolatönismeretelvárásokkonfliktusférfiegovitaönfejlesztéspárkapcsolati kommunikáció

Sok-sok különbség mutatkozik meg a nők és férfiak működésében, és ha mindezt nem értik ők sem, akkor rengeteg felesleges konfliktus gyengíti majd a kapcsolatot

Rengeteg veszekedést megspórolhatna a párkapcsolat, ha a NŐ és FÉRFI megértenék egymást, ha valóban arra figyelnének nyitottan és befogadóan, hogy mit, miért és milyen szándékkal mondd a másikuk.

Sajnos e helyett legtöbbször a félelmeiken és elvárásaikon keresztül értelmezik egymás szavait, ami viszont gyakran meg se közelíti a valós közlési szándékot. Lesz ebből hiszti, sértődés, égvekiáltó veszekedés, és a pár tagjai csak távolodnak egymástól, miközben valójában közeledni szeretnének!

Olvass tovább és nézd meg a videót is, ami ezúttal 3 konkrét példán keresztül segít megérteni a nő és férfi közötti kommunikációs csapdákat!

Hogyan és miért érti félre a NŐ a FÉRFIT? Mit ért ugyanazok alatt a szavak alatt a NŐ és mit a férfi?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl12

Mit tehetsz a nehezen feloldható konfliktusokkal?

Címkék: párkapcsolatönismeretkonfliktuspárkapcsolati konfliktusönfejlesztésasszertivitásszükségletasszertív

Egy párkapcsolati sztorin keresztül megérheted, hogy miért NEM találnak közös nyelvet és közös megoldást a felek bizonyos vitáikban.

Úgy tűnhet, elbeszélnek egymás mellett, és meg se hallják egymást, vagy épp ellenkezőleg: minden kimondott szó olaj lesz a tűzre és a vita egyre hevesebb lángokkal csap fel, miközben a vita témája semmiképp sem indolna ekkora indulatokat.

Végül úgy tűnik: nincs megoldás. Pedig talán mégis van, csak nehéz meglátni.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Mit tehetsz a nehezen feloldható konfliktusokkal?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc24

Együttműködésre vágysz, de valahogy mégis konfliktust gerjesztesz?

Címkék: párkapcsolatönismeretkommunikációkonfliktusönfejlesztésasszertivitásasszertív kommunikáció

Ha felháborít valami, akkor valójában mást vártál. Ha dühös vagy, akkor a félelmeid erősödtek fel, vagy a vágyaid kerültek veszélybe. Vajon miért nem ezeket kommunikálod?

A legtöbb konfliktus abból ered, hogy a felek nem a saját IGÉNYÜKET, félelmüket vagy vágyukat fejezik ki a társuknak, hanem inkább kétségbeesésükben MINŐSÍTIK a társuk viselkedését.

Együttműködésre vágynak, de ehelyett támadást indítanak és így csak egyre távolabb kerülnek egymástól.

Az asszertivitás fontos, hiszen ezzel kapcsolatokat tudsz felépíteni és harmonikus együttműködést hozol létre. Míg az, akit csak az igazságérzete visz előre, az inkább pusztít maga körül.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Együttműködésre vágysz, de valahogy mégis konfliktust gerjesztesz?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc17

Hogyan ejt csapdába az igazságérzeted?

Címkék: hazugságpárkapcsolatönismeretelvárásokkonfliktusigazságegoigazságérzetönfejlesztés

Előfordul, hogy bár IGAZAD van, mégis rosszul érzed magad, szenvedsz, tehetetlen vagy csalódott vagy. Ilyenkor BIZTOS lehet BENNE, hogy valójában SZEMBE HELYEZKEDSZ a valósággal, és mégis HAZUGSÁGOT dédelgetsz

Az igazságérzethez való ragaszkodás épp egy illúzóhoz, vagy HAZUGSÁGHOZ való szoros kötődést jelez

Mit jelent ez?

Konkrét példán keresztül megértheted, hogy azzal, hogy IGAZAD van, még egyáltalán nem biztos, hogy felolódik, vagy MEGOLDÓDIK egy-egy nehéz helyzet. A valódi kérdés az, hogy vajon neked mi a fontos: az, hogy igazad legyen, vagy az, hogy megmutatkozzon egy MEGOLDÁS, ami előre vihet?

Olvass tovább és nézd meg a videót is - Béla és Gizi főszereplésével:

Hogyan ejt csapdába az igazságérzeted?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan06

MIért nem érti egymást a NŐ és a FÉRFI? Sok oka van ennek, ez az egyik...

Címkék: párkapcsolatönismereténképkonfliktusférfijátszmaegoönfejlesztés

Az EGO a legfőbb oka.

Már megint az EGO. De mi az, ki az az EGO?

Az ego nem más, mint az ÉNKÉPED.

A magadról alkotott képed, a magadról alkotott gondolataid, amivel folyton magadat keresed a világban.

Még a párod tetteiben és mondataiban is azt keresed, hogy vajon mindaz, hogyan szól rólad.

Ezzel azonban garantáltan folyton félre fogod érteni őt... így hamar feláll közöttetek egy olyan konfliktus, amiben mindenki a saját félelmeit vetíti a másik félre. A konfliktusnak pedig rendszerint nem lesz jó megoldása, mert  NEM EGYMÁST látjátok, csak a félelmeiteket, az elvárásaitokat és hadakoztok az énképetek önigazolásaiért.

Olvass tovább és nézd meg a videót is: konkrét példákon át látni fogod, milyen tipikus félreértések mentén kerülitek el a boldog egységet!

MIért nem érti egymást a NŐ és a FÉRFI? Sok oka van ennek, ez az egyik...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

aug03

Ha lesz@arod azzal segíted, vagy nehezíted az elengedést?

Címkék: önbecsüléselengedésönismeretkonfliktusindulatokönfejlesztésleszarom

Bevallom, nekem ez a szó: "lesz@rom" nem szerepel a napi szóhasználatomban. Nem csak azért, mert nem tetszik a szó, hanem azért sem, mert az üzenetben, amit hordoz, indulatokat éreztem - EDDIG.

Szerencsére azonban a nyitottságom megvan arra, hogy megértsem, ha mások számára ez a szó és a hozzá kapcsolódó ÉRTELMEZÉS teljesen mást jelent. 

Épp ez történt nem régen: egy nagyon kedves vendégem ezt a szót használta akkor, amikor az ELENGEDÉSRŐL beszélt. Azt mondta: "nekem segít, ha kimondom, hogy lesz@rom". Ezek után ott akkor, rá is kérdeztem (kíváncsian), hogy számára mit jelent a "lesz@arom".

Ahogyan beszélgettünk erről, a válasza mentén világossá vált számomra, hogy bizonyos értelemben ez SEGÍTHETI az elengedést, és egy másik értelemben pedig épp ellenkezőleg: AKADÁLYOZHATJA is az ELENGEDÉST. 

Mivel ezt a szót sokan használják, megér egy videót és bejegyzést az, hogy hogyan érdemes "lesz@rni valamit" ahhoz, hogy azzal előre mozdíthasd magadat és az ügyeidet! Mikor SEGÍT és mikor akadályoz az elengedésben téged ez?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Ha lesz@arod azzal segíted, vagy nehezíted az elengedést?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jún22

Ha nem magától teszi, akkor nem is kell?

Címkék: szeretetpárkapcsolatönismeretönbizalomhiányelvárásokkonfliktusnő és férfiönértékelésönfejlesztéspárkapcsolati játszma

Egy klasszikus párkapcsolati szituációt hoztam most a blogban és videóban.

Egy olyat, amit leginkább a NŐ szokott indítani a párkapcsolatban.

Sok pár érkezik hozzánk. Többnyire a NŐ-nek vannak ELÉGEDETLENSÉGEI, ők akarják a kapcsolatot más szintre, új alapokra helyezni. (A nő energiák működéséből fakadóan általában a nőkben jelentkezik először  HIÁNY a párkapcsolati megéléséseikben.)

Ahogyan beszélgetünk, a NŐ elmondja, hogy szeretné, ha "Bélája" figyelmesebb volna, és többet törődne vele: időnként virágot hozna, máskor vacsizni, sétálni, wellnessezni vinné a nőt, vagy épp komolyabb terveket szőne vele a jövőre nézve.

A beszélgetés során a férfi (Béla) felismeri, és többnyire megérti a nő kéréseit, és talán most először: átérzi, hogy mit is szeretne tőle a kedvese megkapni, és miért. A legtöbb beszélgetés úgy zárul, hogy Béla kifejezi, hogy: "Jó, drágám, én ezt megadom neked: hozok virágot, elviszlek vacsizni....stb". 

Majd amikor a nőhoz fordulok, és megkérdezem, hogy ehhez mit szól, ÖRÜL-e, hogy áttörés van Béla működésében, a NŐ ELZÁRKÓZIK, és azt mondja: "Ja? Ha kérni kell mindezt, akkor már nem is kell. Ha mindez nem jön Bélából magától, csak MEGFELELÉSI kényszerből, akkor ezt inkább már ne is adja meg, így már nem ér annyit az egész"

Ez az a helyzet, amiről mindenképp beszélni kell...

Ha a NŐ ugyanis LEÉRTÉKELI azt, hogy Béla a KÉRÉSRE reagálva teszi meg a kívánságait, akkor a nőben NINCS MEG a valódi befogadás már Bélára. A nőt e pillanatban már csapdába kerítették a saját elvárásai, saját ELÉGEDETLENSÉGE, és már nem a MEGOLDÁSOKRA vágyik, hanem arra csupán, hogy IGAZSÁGÉRZETE önigazolást nyerjen, mi szerint: "ő nem fontos eléggé a Béla számára. Hiszen Béla magától nem tartaná a kéréseit fontosnak, csak "kényszer hatására" akar odaadó lenni."

A NŐ-ben lévő hiány e ponton már nem Béláról szól. Béla hiába is tipor és törekszik, a NŐ nem befogadó, mert a HIÁNY, amit megél, valójában nem Béla működéseihez kapcsolódik, hanem saját énképéhez, saját értékességéhez, saját megéléseihez. Ha a nőnek nem kellenek Béla tettei, akkor neki valójában a saját belső konfliktusaival kell rendet tennie, és nem Bélára hárítani a feszültségeit. 

Mit jelent mindez? Mire figyeljen a nő? Mi szól itt a férfiról, és mi szól a nőről? Mi áll mindezek hátterében?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Ha nem magától teszi, akkor nem is kell?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jan08

Eleged van abból, hogy mindig Te legyél a megértő?

Címkék: empátiaönismeretmegfelelési kényszerelfogadáselvárásokkonfliktusmegértőnek lenni

Vajon miről szól ez önismereti szempontból?

Hogyan láss rá magadra most? Mi az, amiből valójában eleged van ilyenkor, hiszen azzal, hogy MEGÉRTESZ egy-egy szituációt valójában biztosan nem lesz problémád.

Akkor érzed azt, hogy NEM AKARSZ TE LENNI a MEGÉRTŐ újra és újra, amikor azzal szembesülsz, hogy mindig TE IGAZODSZ másokhoz, és mindig neked kell ALKALMAZKODNI, fejet hajtani és mások döntéseinek megfelelni. Akkor amikor ebbe belefáradsz, meg is szólal benned a forradalmi kürt, hogy: "NEM AKAROK MEGÉRTŐ lenni". Vagyis valójában nem akarsz megfelelni, nem akarsz igazodni, nem akarod, hogy megint MÁSOK ÉRDEKEI érvényesüljenek és megint az valósuljon meg, amit mások tartanak fontosnak.
Arra vágysz - VÉGRE - hogy az történjen, amit TE SZERETNÉL, és amikor megfogalmazod, hogy nem akarsz megértő lenni, akkor végre hangot adsz annak, hogy mostantól másoknak kell igazodnia hozzád!

Ez a magadért való kiállásod egyik lépcsője is lehetne, azonban sajnos nem lesz hatékony. A környezeted nem fogja megérteni, HISZTINEK véli majd, és később azzal kell szembesülnöd, hogy úgy tűnik, "nem viseli el a környezeted, ha te önálló akarattal bírsz".

Úgy tűnhet, de valójában ez nem igaz. Többszörös, sorozatos félreértés és vakfolt van itt, amik felett érdemes fényt gyújtani.

Innen jön az önismeret... ugyanis azért nem sikerül JÓL KIÁLLNI magadért, mert ez így tényleg HISZTI, még akkor is, ha JOGOS a kiállásod magadért, és igazad is van, Azért hiszti, mert egy harcos feszültség, és nem valódi ÖNKÉPVISELET, nem megoldás, hanem csak egy ellenállás csap ilyenkor fel belőled, mert valójában ebben a pillanatban TE MAGADAT SEM érted, és másokra sem vagy kíváncsi.

Nézzük meg, hol van a valódi megoldás! Láss rá arra, hogy hogyan  lehetsz úgy MEGÉRTŐ, hogy közben az is megvalósuljon, ami a TE ÉRDEKEIDET szolgálja!

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Eleged van abból, hogy mindig Te legyél a megértő?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl16

Hogyan hatnak rád a megoldatlan konfliktusaid?

Címkék: önismeretféltékenységkonfliktuspárkapcsolati konfliktuskonfliktus kezelése

A konfliktust legtöbben úgy definiálnák: hogy 2 ember között fennálló érdek- vagy nézetkülönbség

Valójában azonban a konfliktusok zöme nem a kapcsolatban keletkezik, hanem a kapcsolatot működtető felek EGYIKÉBEN.

Ez a megoldatlan konfliktus pedig kivetül a kapcsolatra jókora lavinát indítva meg a párosban!

A féltékenységen - mint példán - keresztül láthatsz rá ebben a bejegyzésben és videóban arra, hogy milyen módon teszi harcossá a kapcsolatot az egyik félben keletkező belső - saját - konfliktus!

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Hogyan hatnak rád a megoldatlan konfliktusaid?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc15

Miért van annyi megoldatlan párkapcsolati konfliktus?

Címkék: konfliktuspárkapcsolatpárkapcsolati vitaempátiaérdek

"Beszéljük meg! Mindent beszéljünk meg!" - hangzik a jó tanács mindenhonnan, azonban csak kevés pár képes mégis építő módon rendezni a vitákat.

Mi ennek az oka? 

Természetesen az egyik legfőbb ok az, hogy a párok kommunikációja nem megoldásközpontú, a másik oka pedig az, hogy rendszerint nem is a megfelelő konfliktust kezelik...

Nem a megfelelő konfliktust kezelik? Ez mit jelent?

A vita hevében, illetve egyéni működési módjaik következtében a pár gyakran eltér az eredeti, valós konfliktustól, és már nem is arról vitáznak, amire a megoldást keresnék, hanem arról, amit időközben indulatból egymás fejéhez vágnak.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a  páros kreál egy másodlagos konfliktust, és miközben pozícióból vitáznak (érdek-vita helyett) egyáltalán nem veszik észre egymást, és csak a saját gondolataikat, indulataikat és igazukat szajkózzák.

Nézd meg a videót és olvasd tovább a bejegyzést!

Miért van annyi megoldatlan párkapcsolati konfliktus?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

nov03

Ha te konfliktus-kerülő vagy...

Címkék: konfliktuskonfliktus-kerülőmegfelelési kényszerfélelem

Hogyan oldd meg a konfliktusaidat, amiket eddig csak elkerültél? 

Hogyan vállald meg önmagadat azok előtt, akik passzíroznak az elvárásaikkal?

Néhány napja készítettem egy videót a konfliktus-kerülésről. Azt követően többen írtak nekem, mert magukra ismertek a cikkben és videóban, és kérték, segítsek abban, hogy megoldják a helyzeteiket és megtanulják BÁTRAN VÁLLALNI ÖNMAGUKAT. 

Egy rövid ismétlés után egy TITKOT is találsz itt, a megoldást arra, hogy miből nyerj erőt önmagad felvállalásához!

Milyen emberi "működés" a konfliktus-kerülés?

A konfliktus-kerülők nagyon jó emberek, illetve nagyon törekszenek arra, hogy JÓ EMBEREK legyenek. Meg akarnak felelni minden elvárásnak, rengeteg energiát fektetnek abba, hogy NE OKOZZANAK csalódást, és mindenképpen békés megoldásokra törekszenek.  A konfliktus-kerülőkben nagyon nagy a félelem a veszteségtől. 

Milyen veszteségtől "menekül" a konfliktus-kerülő?

  1. Egyrészt attól fél, hogy a csalódást okoz, ha NEMET mond, akkor a számára fontos emberek elfordulnak tőle, és így elveszíti a fontos kapcsolatait. 
  2. Másrészt attól fél, hogy ha csalódást okoz, akkor összetörik az a kép róla, hogy ő JÓ EMBER. Mindent megtesz azért, hogy jó legyen, ezért azzal szembesülni, hogy ő mégis ROSSZ volna, nem képes. Ez óriási pofon volna az egojának, amivel nem tudna szembe nézni. 

A legtipikusabb konfliktus-kerülős helyzetek:

Többnyire több tűz között érzed magad, ahol különböző érdekek között kell egyensúlyoznod. A legtipikusabb ez a 2 konfliktusos helyzet talán:

  • Amikor a szüleid és a párod között húzódik érdekkülönbség
  • Amikor az exed (és esetleg nagy gyerekeid) és az új párod között van ilyen egyensúlyozást igénylő helyzet.

Ha te is konfliktus-kerülő vagy...

Ahhoz, hogy ennyire dolgozzon benned a megfelelési kényszer, van még egy fontos részlet a "működésedben", amire érdemes rálátnod ahhoz, hogy tudd majd kezelni is, és kirajzolódjon a megoldás...

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Ha te konfliktus-kerülő vagy...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

okt29

A konfliktus-kerülő...

Címkék: konfliktuskonfliktus-kerülőmegfelelési kényszerfélelem

A konfliktus-kerülés szépen hangzó cél...mégis nagyon nehéz az élet a konfliktus-kerülő oldalán

Mondhatnánk, hogy aki kerüli a konfliktust, és mindig a békére törekszik, az nagyon nemes ügyet szolgál. A konfliktus-kerülők is így gondolják. A háborútól, vitától, szembesítéstől tartózkodnak, így aztán mindig arra törekszenek, hogy minden kapcsolatuk, minden részt vevője a lehető legjobban járjon. Képtelenek NEM-et mondani. Nem akarnak fájdalmat okozni, és legfőkébb nem akarnak CSALÓDÁST okozni, ezért a végletekig képesek EGYENSÚLYOZNI. 

A végletekig... Bármi áron. Ezért aztán a valóság mégis az, hogy bár nemes dolog a békére törekedni, mégis: a konfliktus-kerülő oldalán élni, vele kapcsolatban lenni egy idő után rengeteg zavart, káoszt és gondot fog okozni. 

Hogy lehet ez?

Mihez kezdj, ha a párod is megrögzött konfliktus-kerülő, és képtelen NEM-et mondani, képtelen felvállalni saját valós érdekeit, és képtelen szembesülni mások érdekeivel nyíltan?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

A konfliktus-kerülő...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

nov30

A konfliktuskerülők és menekülők útján a párkapcsolatokban

Címkék: szeretetszerelemkonfliktuskonfliktuskerülőmenekülfélelemelvárásokdöntési helyzet

Ismersz konfliktuskerülőt, vagy notórius menekülőt? Netán egy ilyen személyiség a társad - vagy próbálna a társad lenni - egy párkapcsolatban? Esetleg te magad vagy ilyen?

Fura pókok... és mintha nem lenne megoldása annak a képletnek, hogy hogyan éld túl a konflkiktuskerülőket. Mert bár jól hangzik, hogy ők kerülik a konfliktust, valójában ők örökké abban élnek. Ezért nagyon zűrösek, valahogyan semmi sincs a helyén az életükben. 

A konfliktuskerülő nem tudja megoldani a gondjait, nem képes szembe nézésre, és próbál menekülni. A hullámok pedig egyszer úgyis összecsapnak a feje felett.
Csakhogy a problémákból az út sohasem a menekülésben vezet kifelé, hanem mindig a problémán magán át.

Milyen egy konfliktuskerülő társ? Mire számíthatsz mellette, és hogyan kezeld? (Ha netán mégis van megoldóképlet erre)

Olvass tovább, izgalmas...

A konfliktuskerülők és menekülők útján a párkapcsolatokban

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl23

Ha sokáig nem tudsz NEM-et mondani, összecsapnak feletted a hullámok

Címkék: szeretetszerelemönelfogadásönérvényesítéskonfliktus-kerüléskonfliktusnem-et mondani

Szép, hogy békére törekszel, hogy senkit sem akarsz bántani vagy kínos helyzetbe hozni. Szép, hogy nem akarsz csalódást okozni.
De ha folyton kerülöd a konfkliktust, egyszer csak azon veszed észre magad, hogy benne élsz!

A keretei pedig olyannyira szorítani fognak, hogy először magad elől, majd mások elől is menekülni próbálsz és hogy mentsd a menthetőt, előbb önmagaddal szemben, majd másokkal is megbízhatatlanná, hazuggá válhatsz!

Miért? Hogyan mondj mégis nem-et? Hogyan kerüld el a konfliktust, hogy még egészségesen érvényesíthesd önmagadat is?

Olvass tovább!

Ha sokáig nem tudsz NEM-et mondani, összecsapnak feletted a hullámok

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« februárfeb2024 Márciusáprilisápr »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign