okt19

Nem az igazi énjét mutatta a kapcsolat elején? Miért? (... és te?)

Címkék: félelempárkapcsolatönismeretmegfeleléselvárásoknő és férfiönfejlesztés

Tényleg másnak mutatta magát a párod a kapcsolat elején?

... és Te önmagadat adtad végig a kapcsolatban?

Vajon kinek, melyik lehet az igazi énje?

Vajon honnan tudod, melyik énje az, amelyikre alapoznod kellene?

Láss rá arra, mitől vagytok mások a kapcsolat változásával, és láss rá arra is, mi zajlik abban, aki csalódik a másik félben!

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Nem az igazi énjét mutatta a kapcsolat elején? Miért? (... és te?)

Tovább a teljes bejegyzéshez »

okt12

Hogyan NE vedd magadra mások kritikáját, véleményét, bántó viselkedését?

Címkék: figyelemönismeretmegfelelésmegfelelési kényszerénképkritikaönértékelésönfejlesztésNe vedd magadra

Nem könnyű NEM magadra venni...

Ezért rögtön így az elején fel is menthetünk...

Teljesen természetes  és normális reakciód az, hogy ROSSZUL érint, és FESZÜLTSÉGET kelt benned valakinek a rosszallása még akkor is, ha az egy ismeretlen idegen.
Akkor pedig főleg, ha a kritikát egy számodra fontos szeretted fogalmazta meg.

Természetes, mert van benned egy SZOCIALIZÁCIÓS igény (és készség), egy MEGFELELNI vágyás, egy törekvés arra, hogy elégedett legyen veled a környezeted, mert hiszen akkor számíthatsz a tőlük érkező törődésre, figyelemre, dicséretre, együttérzésre, megerősítésekre (röviden: ENERGIÁRA).

Szóval, ha nem volna benned pici feszültség sem ilyenkor, akkor az elgondolkodtató volna. Örülj, hogy érző ember vagy, akinek fontos a társadalmi beilleszkedés, fontos, hogy elfogadó és szerető környezet vegye körül. Örülj, hisz ebből is világosan látszik, hogy te nem vagy szociopata.

Ugyanakkor azon túl, hogy természetes és normális, hogy megérint egy negatív hang, mégis SZÁMODRA ez a FESZÜLTSÉG KELLEMETLEN, és bizony emiatt érdemes volna valahogyan törődni ezzel, megtanulni kezelni.

Azt lehet elérni a TUDATOSSÁG által, hogy továbbra is SZÁMÍTSON mások véleménye, de ne zökkentsen ki, ne okozzon benned károkat, ne törjön össze. El tudod érni, hogy  meghalld, MEGÉRTSD, de mégis képes legyél FELÜLEMELKEDNI, kívül helyezkedni azon, és egy egészen más nézőpontból rálátni.

Ebben segítünk:

Hogyan NE vedd magadra, vagyis hogyan halld és értsd meg úgy, hogy képes legyél felülemelkedni a negatív megjegyzéseken!?

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Hogyan NE vedd magadra mások kritikáját, véleményét, bántó viselkedését?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

máj04

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó... De meddig legyél hű egy ígéretedhez, és milyen áron?

Címkék: önismeretmegfelelésőszinteségígéretesküjóságönfejlesztéshűségönazonosság

Előfordul, hogy teszel egy ígéretet, amiben azt fogalmazod meg, hogy még évek múltán is tartod magad valamihez.

Elköteleződsz.

Aztán menet közben sok minden változik: az ÉLET folyamatosan produkál új helyzeteket, új lehetőségeket. Érnek szerencsés vagy vesztességgel teli véletlenek, és közben FORMÁLÓDSZ, változnak az igényeid, változik a gondolkodásod, változnak a reakcióid.

Így az, aki vagy, már rég NEM AZONOS azzal az ÉN-eddel, aki annak idején az ígéretet tette.

Talán már gyökeresen másképp érzel, másra vágysz, más irányba indulnál, és óriási feszültség keletkezik benned a VÁGYAID és az ÍGÉRETED között. Nem akarsz az a rossz ember lenni, aki megszegi az ígéretét, de ugyanakkor nem akarsz már úgy élni, ahogyan az ígéreted köt.

Mit tehetsz? Mihez legyél hű?

Mi történik, ha hűséget erőltetsz magadra, miközben elvágyódsz?

...és mi történik, ha végül megszeged az ígéretedet?

Olvass tovább és nézd meg a videót is! Figyelem: nehéz téma, csak azoknak, akik már rég "önismerkednek"!

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó... De meddig legyél hű egy ígéretedhez, és milyen áron?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc04

Mivel lehet bántani téged? Valójában nem a szereteteddel élnek vissza

Címkék: szeretetönismeretmegfelelésmegfelelési kényszerbűntudatbántalmazóönfejlesztésbántalmazott

Előfordul, hogy épp azok bántanak, vagy élnek vissza a szereteteddel és a jóságoddal, akikért a legtöbbet tetted meg?

Csak adsz és idomulsz, lemondasz korábbi vágyaidról, szokásaidról, csak hogy ne legyen konfliktus sem, és végül mégis azt kapod, hogy nem kellesz, vagy nem számítasz.

Talán meg is fogadod, hogy mostantól megválogatod, kinek adsz, és hogy ki kell majd érdemelni az odaadásodat. Azonban ezzel a bizalmatlansággal és gyanakvással csak még rosszabb lesz az életed és a kapcsolataid...

Ahhoz, hogy érdemi változás történjen, először nem a többiek viselkedésével, hanem önmagaddal kell foglalkoznod. Meg kell értened, hogy mit, miért teszel, mert a te működésed mozgatja a kapcsolataidat is.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Mivel lehet bántani téged? Valójában nem a szereteteddel élnek vissza

Tovább a teljes bejegyzéshez »

okt01

Amikor a párod egy kritikus maximalista

Címkék: párkapcsolatönismeretmegfeleléselvárásokkritikusmaximalizmusönfejlesztésmaximalistateljesítménykényszer

Vagy épp te ismersz magadra a maximalizmusban?

Kívülről és felszínesen átgondolva a maximalizmust, nagyon jól hangzik az, hogy az ember mindig törekszik a tökéletességre és gyúrja magát arra, hogy mindig jobb és jobb legyen! Ezzel mindig job teljesítményt képes elérni és egy-egy közösségnek nagyon hasznos, akár hajtóerőt képviselő tagja lehet.

De vajon a maximalizmus tényleg ilyen csudajó dolog volna?

A maximalizmus valójában egy rettentően kritikus béklyó, amit ha nem kezelsz TUDATOSAN, akkor megmérgez és örökös küzdővé, de boldogtalanná tesz. A maximalista nem tud örülni igazán, nem tud elengedni, nem tud megnyugodni, és egy folyamatos feszültségben, egy - számára is - elviselhetetlen szorongásban létezik.

Nézzük meg, mi is a maximalizmus, miről szól, mi van mögötte, és mihez kezdhetsz, ha a párod maximalista, és neked az elvárásai szerint tartanod kellene vele a lépést...

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Amikor a párod egy kritikus maximalista

Tovább a teljes bejegyzéshez »

nov05

Kit szeret ő benned?

Címkék: párkapcsolatálarcmegfelelésszerelemelmeegó

Fellobbant a szerelem és megváltoztatott mindent...

Egyik nap a másik után következett és reggel még csak nem is sejtetted, hogy egy nagy találkozás egy csapásra átírja az életedet. Végre új értelmet, új célt, új nyitányt, új tüzet, új inspirációt adott mindennek a szerelem.

Berobbant az életedbe valaki, aki megnyitotta benned a kaput, ami már oly régóta befalazva tartogattál. Miért épp ő? Miért épp most jött? Ki küldte? Biztos, hogy neked? Úristen, ez az, amiért érdemes élni? Igen, ez az!

De mielőtt elragad az elméd téves értelmezése, jobb most meglátni, hogy nem ő hozta a boldogságot az életedbe! Nem ő váltotta ki a szerelmet! Nem ő a messiás, nem ő a csoda, hanem ez mind Te vagy! Te éled, te érzed, benned csaptak föl a lángok.

Ő "csak" az volt, aki mellett megengedted önmagadnak, hogy lehulljon a szívedről minden lakat. Azt, hogy miért épp mellette engedted meg, sok misztikus magyarázat lengi körül a karmikus és lélektársi, vagy ikerlángos eszmék nyomán, de ettől lényegesen hétköznapibb és egyben bonyolultabb is lehet a valóság. Valójában nem az a fontos, hogy miért épp ő!
Hanem az a fontos, hogy Te végre megengedted magadnak, hogy a szíved árassza a fényt és hogy az elmédben lapuló sok-sok félelem és korlát egy kicsit erejét veszthesse és háttérbe húzódhasson! Végre!

Szeretni, szívvel lenni, szerelemben és boldogságban létezni -  nem agyalni - egyenlő azzal, hogy végre az lehetsz, aki valójában vagy! Színes, végtelen, kreatív teremtőerő, egy csoda és boldog létező, akin nincsenek álarcok, akit nem fékeznek dogmák, akire nem hatnak a szabályok, nem sürgetnek tervek, nem nyomasztanak megfelelési kényszerek. A szerelem pillanataiban ugyanis ez így van. 

A szerelem Te magad vagy - eredendő teljes és formátlanul szabad és végtelen kis szeretet lényed! Hát ez az, ami lelkes, ez az, ami sugárzik, ez az, ami kiragyog belőled ilyenkor. Ez az, ami annyira energikus és vonzó, annyira fényes és színes, hogy nem lehet mellette elmenni sem.
Hát csoda az, ha szeretnek téged ilyenkor? Dehogy! Hát csoda az, hogy vonzod magad köré a másik nemet? Dehogy! A tiszta szeretet fénye nagyon vonzó, nagyon hívogató, elképesztően sok szeretet áraszt és csal magához!

Ebbe szeretett bele a párod! Ez vagy Te mindaddig, amíg....

Olvass tovább!

Kit szeret ő benned?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

szept22

Nem akkor okozol csalódást, amikor nem-et mondasz, hanem...

Címkék: szeretetmegfeleléselváráscsalódás

Tudsz "nem"-et mondani? Vagy az időnként ciki?

Vajon miért nem mondasz "nem"-et?

Nagyon sokan nem tudnak "nem"-et mondani. Erre időnként büszkék is. Olyan tulajdonságnak tartják, ami jó, hiszen jóságosnak látszik tőle az ember. Ha nem mondasz "nem"-et semmilyen kérésre, akkor azzal többnyire igen-t mondasz, vagyis alkalmazkodsz akkor is, amikor se időd, se energiád nem engedné ezt, sőt, se hasznod, se örömöd az igen-ből nem fakad.

Nem akkor okozol csalódást, amikor "nem"-et mondasz, hanem akkor, amikor az "igen"-t ígéred és nem tudod teljesíteni...

Olvass tovább!

Nem akkor okozol csalódást, amikor nem-et mondasz, hanem...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

máj31

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Címkék: szeretetszerelempárkapcsolatálarctükörénképmegfelelés

Talán álarc, talán nem! :)

Semmiképp sem negatív, nem ítélkezni akar ez a cikk, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy időnként a szomorúságod, a haragod, a szenvedésed épp azért okoz fájdalmat a szívedben, mert meg akarsz felelni egy olyan képnek, melyet ÖNMAGADRÓL felállítottál a társadalmi elvárásokhoz igazodva.

Szeretnél jó anya lenni - és azt gondolod, úgy vagy az, ha mindig mindenben a gyereked a legfontosabb! Majd fájdalmat okoz neked az, hogy ha nem tudod alárendelni magad az ő akaratának, mert saját vágyaid ezzel épp ellentétesek. Jön a bűntudat, majd a kompenzálás, és hol a gyereked miatt, hol önmagad miatt van bűntudatod. Igaz?

Vagy szeretnél kitűnő lenni a szakmádban, mondjuk: vezető vagy egy multi cégnél. Azt várják tőled - szerinted - hogy "a jó vezető keményen határozott, céltudatos", pedig Te valójában "lágyabb, rugalmasabb, nőiesebb, emberséges oldaladdal kormányoznál". Ha az általad elhitt, elvárt képhez igazodsz, akkor önmagaddal szembe mész. Ha önmagadat választod, félő, hogy "eltaposnak". Igaz?

Vagy párkapcsolatban: valahol, valamikor beléd oltották, hogy "minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő"... és ez a TE neveltetésed szerint azzal egyenlő, hogy mindenben a párod kényelmét kell szolgálnod. Megteremteni mindent a hátországban, amitől a férfi boldog lehet, és amivel gyakorlatilag semmi másra nem kell, hogy gondja legyen, mint arra, amit ő csinálni szeret. Ő sütkérezni fog ebben, és egy ideig Te is. Aztán egyszer csak szeretnél érte valami elismerést, vagy jó szót, és nem kapod meg. A férfi legtöbbször nem veszi észre, hogy erre vágysz.... és Te egyre és egyre csalódottabb, szomorúbb leszel, míg ki nem törsz.

Mit tegyél, ha fájdalmat okoz a KÉP, aminek meg akarsz felelni? Mit tegyél, ha közben már mindenki e szerint vár el tőled mindent? Mit tehetsz, ha úgy tűnik, nincs menekvés e körből?

Olvass tovább!

Ragaszkodsz a képhez, amit magadról hiszel?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

máj05

A szeretetben, szerelemben nincs félelem

Címkék: szeretetszerelemeufóriaféltésféltékenységragaszkodásbirtoklásmegfelelésszenvedés

Amikor "félelem" keveredik a szerelembe...akkor valójában nem tudod élni a szerelmet!

Nem véletlenül mondják, hogy a félelem korlátokat épít, és ebben az egyébként szabadon áramló szeretet és még szabadabb szerelem, folyvást megütközik. 

Hogyan? 
Hiszen sokan azt gondolják, hogy a szeretük része a féltés, és a féltékenység, mert - szerintük - ha szeretnek valakit, akkor teljesen normális, hogy ezt a szeretet kiegészítik ezek a félelmen alapuló érzéseik.

Igen, társul a szeretet mellé ilyesmi - sokaknál, és ez picikét sem elítélendő!

Azonban tudd: 2 dolog, szinte törvényszerűségként igaz erre:

Olvass tovább!

A szeretetben, szerelemben nincs félelem

Tovább a teljes bejegyzéshez »

márc17

Ahol elvárások, ott megfelelési kényszer

Címkék: kapcsolatszerelempárkapcsolatfélelemszeretetelvárásmegfelelésalkalmazkodásmegfelelési kényszer

Vannak, akik csak akkor "szeretnek", ha beleolvadsz a világukba....

Ők azok, akik megcsillantják neked a nagy boldogság ígéretét - nem szándékosan, nem is gonoszul - és te amiatt, mert ehhez tartozni szeretnél, bátran és lelkesen eredsz nyomukba. Eleinte érzed is, hogy repít az új világba vetett hited, szárnyalsz és lelkesedsz.

Aztán valahogyan a fejlődés megtorpan, mert az a másik ember - aki "szeret" - valamiért nem tud, vagy nem mer tovább lépni azon az úton, amelyiken téged elindított. A kapcsolatotok megreked. :(
Vele akarsz maradni, és így alkalmazkodni kezdesz. Játszol az ő "szabályai szerint", éled az ő életét vele... közben pedig elfogysz, mert te inkább mennél tovább - vele szárnyalva....

Az "embered" fél. :( Retteg, hogy olyan területre téved, amit nem ismer. Eddig látott előre...
Pontosan tudja, hogy az ő szabályai szerint játszotok, tudja, hogy egyszer elfogysz, és minden pillanatban rettegve lesi, mikor lázadsz fel.

...és akkor Te....

Ahol elvárások, ott megfelelési kényszer

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign