máj10

Mi a baj az elvárásokkal?

Címkék: elvárásokszeretetszerelemegyezség

Mik azok az elvárások?

Nagyon sokszor halljuk, hogy "az elvárások" rosszak. De miért is rosszak?
Leginkább azért, mert szenvedést okoznak. (...és nem másnak, hanem annak, akinek elvárásai vannak!)

Szokták tőlem kérdezni - megrőkönyödve:

"De, Eri, nem várhatom el azt, hogy aki szeret felhívjon?"
"De, Eri, nem várhatom el azt. hogy megmondja, mikor fog hazaérni?"
"De, Eri, nem várhatom el azt, hogy velem töltse a szabad idejét?"
"... hogy megossza velem az érzéseit, hogy velem álmodjon, hogy vacsit főzzön, hogy.... blabla folytathatnám.

Ez mókás így kisarkítva, tudom, és: "de, elvárhatod, csak ha nem így fog történni, akkor tudd, nem a másik "gonosz" épp veled, hanem épp a saját elvárásod miatt kerülsz szenvedésbe."

Elvárhatsz, de számolj azzal, hogy a világ és mások nem biztosan a TE elvárásaid szerint léteznek és működnek, és attól még ők is jó emberek! Te pedig önmagadból kiindulva fogod rosszul érezni magad!

Mi minősül azonban elvárásnak? Mit lehet tenni?

Mi a baj az elvárásokkal?

Az elvárások azok a várakozásaid egy másik ember tetteit illetően, amiket nem mondasz ki! Legtöbbször olyan tettek, melyek számodra logikusak volnának - mert Téged így neveltek, így szoktattak - és, amiket épp ezért úgy hiszel, másnak is alapvető kellene, hogy megtegyen!

Hát nem az!
Mindenki más nevelést, más értékeket, más szokásokat hoz magával!  Attól még, hogy Te megtennél valamit, korántsem biztos, hogy azt más is úgy tartja jónak, vagy logikusnak!

"Dehát megbeszéltük!"
Na, ez más!!!!
Ez már nem elvárás, ez már egyezség!
Amikor az elvárt dolgokban egymással megegyeztek, akkor az már nem kimondatlan elvárás, hanem egyezség. Ha megígéri a másik, hogy megtesz valamit, azt joggal várod el!!!!

Mit tehetsz?
1. Először is légy azzal tisztában, hogy ha elvársz valamit másoktól, azzal kizárólag magadat szipolyozod. Ha ugyanis ennek eleget tudnak tenni mások, az alapvetőnek tekinted majd, ha nem tesznek neki eleget, akkor Te szenvedsz, vagy TE dühöngsz és legtöbbször ebből a másik fél maximum annyit érzékel, hogy a torkának esel - szinte nem is érti, miért. 

2. Fogadd el, hogy mind mások vagyunk! Ha valamit szeretnél, mondd ki HANGOSAN, és törekedj egyezségre, és nem arra, hogy mások kitalálják a gondolataidat. Legyél nyílt, a saját életedet könnyíted meg!

3. Alapvetően ne legyenek elvárásaid! Tudd, hogy TE megtennéd, amit vársz, és csupán légy kíváncsi, mások hogyan működnek, de ne bánkódj, ha nem az a "program fut a fejükben", mint Neked!

4. Hagyd, hogy lenyűgözzön az, mennyire mások vagyunk, és hogy milyen érdekes, hogy mások is életben maradnak attól függetlenül, hogy épp nem úgy működnek, mint TE! :)

Szóval: lehetnek elvárásaid, ha TE "ragaszkodsz" hozzájuk, csak utána ne sírj, ha mások számára azok nem olyan fontosak, mint neked!

Hogyan engedd el az elvárásaidat, ha már szinte függsz tőlük?

pl: "Miért nem hív már fel a kedvesem? - és percenként nézed a mobilodat!
pl: "Miért nem mondja, hogy szeret? - hát, mert ő inkább megélni szereti, és nem mondogatni. Korántsem biztos, hogy az szeret jobban, aki ezt kiabálja.., és csak hergeled magad... :(.

Amint elengeded az elvárásaidat, elengeded a függést is másoktól! A SZABADSÁGODAT NYERED EL!

Ha már ennyit olvastál, akkor nézd meg azt is, hogy hogyan szeress szenvedés nélkül, és hogyan engedd el azt, ami fáj!
Kitaláltam ugyanis valamit, egy különleges kalandot önmagad mélységeibe, aminek során az elvárásaid elengedéséhez is kapsz technikákat és útravalókat.

Nézd meg mindezt itt:
https://tundersziv.hu/szeretet-kurzus

Légy bátor, és erős! Szeress elvárások nélkül! :) Te már jó úton jársz

Korábbi hozzászólások

1
Kissrác koromban már megtapasztaltam, hogy a szüleim, testvéreim, néha az osztálytársak, de a rokonok, ismerősök is neheztelést mutattak felém és értetlenül álltam a dolgok előtt. Hogy lehetek hibás, hogy lehetek én a fekete bárány úgy, hogy közben semmit sem csináltam? És sajnos egy mindenre nyitott gyermeki lélek, aki kritika nélkül másolja a szülő mintát és eszébe sem jut megkérdőjelezni a szülők gondolkodásmódját hamar képes bűntudatot érezni és átvenni az ilyesmit, mégha számára nem is ennyire egyértelmű, sőt netán természetellenesen életszerűtlennek érzi. Évekig, ugyan, évtizedekig éltem abban a hitben, hogy örökké "szállj már magadba", "vedd már észre magad", "változtass a hozzáálásodon" stb stb üzenetek voltak felém megfogalmazva. És elhittem, hogy hibás vagyok. És lelkifurdalást éreztem a mások kitalációsan koholt szemrehányásai miatt. De ami még károsabb, hogy a sok "aszittem"-mel kezdődő mondat belőlem is kihozta, hogy én is képes voltam duzzogni és felkapni a vizet a semmin. Én is képes voltam haragudni emberekre pusztán azért, mert nem hozták a rájuk kivetített képet. Nem túl régen tanultam meg ezt a dolgot kezelni. Néha még megélem az ebbéli frusztrációt, de szerencsére ma már teljesen el tudom hessegetni legalább annyira, hogy ne legyek senki terhére vele. ÉS bizony, ha ma valaki betámad egy ilyen frusztrált energiavámpír (önszeretethiányos) marhasággal, akkor simán visszaszólok, hogy nem vagyok hajlandó azért rosszul érezni magam, mert nem olyan vagyok, amilyennek mások elképzelnek. Ennyi. Erika! És mindenki: talán az egyik legfontosabb tanítás lenne már kisgyerekkortól, hogy ne elengedni kelljen az elvárást, hanem meg se szülessen az ember fejében.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« áprilisápr2024 Májusjúniusjún »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign