ápr29

Hogyan élj elvárások nélkül?

Címkék: szeretetszerelemegófélelemelváráshazugságuniverzum

"Ne legyenek elvárásaid!" - hangzik a tanács mindenhonnan. De miért, miért ne lehetne elvárásod?

Valójában senki se tiltja ezt meg neked, de nézd csak meg a dolgokat, valahányszor valami rosszul esik, az a legtöbbször nem a másik ember hanyagsága miatt esik rosszul - hiszen a többség nem szándékosan tör borsot az orrod alá - hanem azért fáj, mert mást vártál.

  • Ha a párod nem hív fel, az azért fáj, mert te szeretted volna, hogy felhívjon.
  • Ha az exed nem köszönt fel a szülinapodon, az azért fáj, mert szeretted volna, ha megteszi.
  • Ha a főnököd nem emeli a fizetésedet, akkor az azért fáj, mert te szeretted volna, ha ezzel is kifejezi, hogy értékeli a munkádat.

Azt, hogy te ezekre vágysz, jogosnak érzed, és az is mind. Jogos elvárásod, de elvárásod.
Ha nem teljesülnek, akkor nem a másik ember fog szenvedni miattuk, hanem te.

Vagyis lehet elvárásod, de ha nem teljesül, akkor nem fog senki másnak fájni, csak neked. A többi szereplő gond nélkül lép tovább, te pedig ott maradsz a "jogos" elvárásaiddal.

Anyukámondta gyerekkoromban: "Igazad van, de mi jár annak, akinek igaza van? ... A szája, semmi más!". Vagyis, hiába hisztizel és toporzékolsz, sírsz és szenvedsz, és kiabálod, hogy az elvárásod jogosabb a jogosnál is, tehetetlen leszel az elvárásaiddal, ha azok egy másik embertől függenek.

Senki se kötelezhető arra, hogy azt tegye, amit te elvártál. Ha megteszi, - mert így érzi ő is fontosnak, vagy mert megegyeztetek, vagy mert ezzel fejezi ki a szeretetét feléd, -ak
kor átlagon felül jó dolgod van, és fantasztikus társad, és valamit jól csinálsz: a kommunikációt (talán).

Akkor hát hogyan lehet letenni az elvárásokat? 

Vagy, ha nem teszed le, hogyan érd el, hogy teljesüljön jó részük?
Vagy, ha nem teljesül, akkor hogyan lépj tovább könnyedén fájdalom és szenvedés nélkül szeretettel?

Erről szól ez a cikk. Picit meredek íve van, de ha megérted, és gyakorolod, az életed egy laza csodá válik... (sok gyakorlás kell, de ennek legalább van értelme, a szenvedés meg unalmas.)

Olvass tovább!

Hogyan élj elvárások nélkül?

Az elvárásaid egy "álbiztonságot" jelentenek, és lakatként nehezednek a szívedre. Ezért egészen biztos, hogy így csak fájdalommal nyithatók...

A saját mintámat adom át neked. Ez a technika - és megértés - segített hozzá ahhoz is, hogy teljesen megnyíljak a világnak. Amikor pedig megnyílsz, és nyitsz, akkor a belőled áradó tiszta érzések korlátok nélkül áradnak kifelé belőled, és az érzékelésed másokról, vagy a világról szintén tisztán és akadályok nélkül áramlik vissza feléd.

Sokan hiszik ezt a nyitottságot veszélyes állapotnak, hisz attól tartanak, hogy így sebezhetővé, kiszolgáltatottá válsz.
Ez tulajdonképpen önmagában egy félelem, és egyben tévképzet is, melyet a folyton védekező egó hitet el veled.

A szíved kiszolgáltatottan szabad préda mások számára mindaddig, amíg elvárások közé zárod.
Az, amit elvársz másoktól, vagyis az "egyetlennek hitt, igaznak hitt út", amit megengedsz másoknak, az jókora korlát a szíved felett. Ugyanis legtöbbször az élet bebizonyítja, hogy sok más út is létezik, melyekre viszont nem voltál se nyitott, se felkészült.

Csak hiszed, hogy nyitott vagy, de valójában mindaddig, amíg elvárásaid vannak, addig a szíved nem nyitott, és addig a lakatok csak fájdalommal ostromolhatók.

Ha nem lesz a szívedben elvárás, nem lesz csalódás sem, és akkor valóban nemarad lakat a szíveden.

Az univerzumban bármi megtörténhet...

Ahogyan előrevetítettem, már sejtheted, hogy a kulcs abban van, hogy ne csak egyetlen "helyes útra" késztítsd fel magad, ne csak egy "igaz tett" létezzen a szemedben.

Ha nyitsz a világra, rövid úton megtapasztalod. hogy a világ színes. A sok szín pedig attól létezik, hogy millió és megannyi féle megoldás, reakció, gondolat, érzés, tett létezhet, amit egyik ember megtehet egy másikért. Bolondság volna hát leragadni egynél, de kettő vagy 3 megoldás is kevés.

Egyszerűen HIDD EL, hogy az univerzumban bármi megtörténhet. Ezért, amikor épp elvárnál valakitől egy dolgot, akkor jusson eszedbe, hogy sokféle más is megtörténhet, és így arra készíted magad, hogy megértőbb, elfogadóbb legyél a nélkül, hogy az fájna. Ha ugyanis meg tudsz látni több okot, több motivációt mások tettei mögött, akkor fel is tudsz készülni azokra, és nem érhet csalódás.

Azt hiszem, hogy itt az ideje példákat sorolni, hogy lásd konkrétan, mit jelent az, hogy bármi megtörténhet:

1. Elvárni, hogy a párod a tenyerén hordozzon, és rajongjon érted:

Elvárhatod, de ha neki nem ugyanazt jelenti a rajongás és a tenyéren hordás, mint neked, akkor bizony, észre se fogod venni, hogy épp a tenyerén tart. A kapcsolatban mind a ketten máshonnan jöttök más szokásokkal, más értékrenddel, így aztán korántsem biztos, hogy amit te hiszel "normálisnak", az neki is az.

Ezért, hogy ne okozzon csalódást a saját elvárásod, igazítsd azokat hozzá. Ha szeretnéd, hogy a tenyerén hordjon, nézd meg, hogy neki az milyen lehet, mire képes, mihez szokott. Ne várj el egy befelé forduló embertől nagy szerenádokat, hatalmas cset-partikat, vagy ne várj el világkörüli utazásokat, ha nem szeret utazni. :) Ne erőszakold meg, mert ő azt fogja érezni, hogy neked semmi se elég, amit nyújtani tud, és talán még jobban visszahúzódik, te pedig napról napra mélyebbre jutsz abban, hogy talán nem is szeret. Ugye, érted? 

2. "Őszinteséget elvárni": magaddal szemben önáltatás, másokkal szemben pedig olyan bilincs, ami kifejezetten hazugságra kényszeríti őket. Együtt fogtok szenvedni....

Ez a kedvencem. Neked nem biztos, hogy az lesz. :)

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek nem szeretnek hazudni, de sokszor kénytelenek rá.
Többségük nem passzióból teszi, nem is azért, hogy velem kibabráljon, hanem, mert így tud épp "túlélni" egy helyzetet, vagy mert önmagának is hazudik.
Tudom, megértettem, milyen kínlódás van a hazugságuk mögött a legtöbb esetben. 

Én épp ezért nem is veszem zokon, ha hazudnak nekem - nem volt ez mindig így nálam sem. :)

Tudom, hogy az illető nem gonosz, és hogy legalább olyan rossz neki hazudni, mint másoknak ezt viselni.
Ezért a helyett, hogy haragudnék, inkább megsajnálom az illetőt. Régebben nagyon fel tudott dühíteni, ha valaki hazudik. Azonban ma már így van: "tudom, hogy mikor hazudsz, de semmi baj. :) Viszont, ha akarod, legközelebb kipróbálhatod, hogy egyből az igazsággal jössz, és együtt keresgélünk megoldást"

Ehhez azonban nem csak az ő őszintesége kell, hanem az is, hogy a "fogadó" fél kész legyen az "igazat" hallani. 

Az igazság nem az, hogy nagy a feneked a ruhában... ez csak egy vélemény. :) Ne ilyenekre gondolj!
Az igazság, - amire itt gondolok - az például, hogy: "nem a haverokkal biliárdoztam, hanem egy másik nővel vacsiztam".

Ha ilyen igazságot is megoszthat veled a párod, a nélkül, hogy a torkának esnél, akkor kész vagy arra, hogy ne hazudjon neked, de amíg nem, addig csak egy elvárásod marad az, hogy "legyen mindenki őszinte"... érted?

Elvárhatod, hogy őszinte legyen, de hülye lenne megtenni. :( Erre mondhatod, hogy ha szeret, nem vacsizik mással. Csakhogy nem biztos, hogy az randi volt, és a te féltékenységedtől tartva, inkább hallgat vagy hazudik, hisz a dolog nem biztos, hogy többet ér. Ha mégis randi volt, akkor mikor, - a "szerelem" kibontakozásának, mely stádiumában - kellene, hogy beavasson? Te mikor tennéd? 

Tudom, hogy meredek, de ha végiggondolod, sajnos így van. A másik ember nem azért hazudik, hogy kiszúrjon veled, hanem 2 okból: egyrészt hogy téged kíméljen, és másrészt, hogy közben a saját bőrét is mentse. 

Ha nem vársz el őszinteséget, akkor meg fogod kapni! Ez nagyon fontos! ... és egyébként logikus is!
Ha ugyanis nem várod el, akkor az azt jelenti, hogy már mindenre felkészültél, vagyis nem hazudsz önmagadnak sem. Egy ilyen nyílt, és önmagával őszinte emberrel pedig tét nélkül őszinte mer lenni más is! :) ... és hidd el, ebben sokkal több a szeretet önmagad és a párod felé is, mint abban, hogy az asztalt verve követeled, hogy teljesítse az elvárásaidat!

Szeretném, ha látnád, hogy nem "megalázkodni" "tanítalak. Ha ugyanis tudod, hogy bármi történhet, akkor felkészülsz rá, együtt élsz a dolgokkal, és nem a hátadba jön a "kés". Sem te nem fogsz tőle szenvedni, sem a másik fél. Azt, csak az egód akarja veled elhitetni, hogy a másik ember egy megátalkodott gonosz, ha hazudik... pedig mindenki "hazudik", Te is hazudsz néha, és pontosan tudod, hogy nem vagy gonosz. Sőt! Időnként épp azért hazudsz, mert szereted a másik embert!

Furcsa ellentmondásnak tűnhet, de ha nem vársz el, akkor megkaphatod a dolgot...

Csak akkor tűnik ellentmondásnak, ha nem érzed a dolgok mögöttesét. Amikor ugyanis elvársz valamit, akkor a figyelmed fókuszában az és csak az létezik, kiegészülve azzal a félelemmel, hogy nem biztos, hogy megkapod azt. A félelem pedig nem csak teremtőerővel bír, hanem egy küzdésbe, ellenállásba is hajszol. Amit nagyon elvársz, és nagyon meg akarsz kapni, azt árgus szemekkel figyeled, és rengeteg energiát tolsz bele - és a félelembe is. Így persze könnyű észrevenned, hogy abban a témában mi történik, és mi nem. Többnyire azonnal "lecsap" az egód, ha nem kaptad meg. Ilyenkor jön a szenvedés, hiszen az elvárásod nem teljesül, és rögtön jön mellé az egó kísérőszövege: "te megérdemled, többet érdemelsz".

Ha kiveszed a küzdést, a félelmet, ha leteszed azt, hogy "csak az és csak úgy jó", ahogy elvártad, akkor minden pozitív meglepetésként fog érni. :) Tudod, milyen hihetetlen jó érzés minden nap meglepődni azon, amit mások tesznek veled, és érted? Amióta úgy élek, hogy teljes, szívből jövő meggyőződésem, hogy bármi megtörténhet, azóta nem is kell agyalnom mások tettein. Nem gyártok stratégiákat, nem kell játszmákat kieszelnem, viszont minden nap meghatódom azon, hogy milyen édesek, kedvesek, odaadókak és őszinték az emberek!

Kívánom neked is, hogy ne csak olvasd, hanem valóban éld át, lényegítsd át magadon tiszta szíveddel, hogy bármi megtörténhet, és bármi is történjen meg, az Téged szolgál, akár hiszed, akár nem! Gyakorold azt, hogy ebben hiszel! Értesd meg magaddal, és szeresd meg ezt a hitet - ha akarsz olyan csodákban és meglepetések között élni, mint én nap, mint nap...

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Szeretet-Kurzus - szeretni jól, boldogan

Korábbi hozzászólások

2
Hollenbach Ramóna
2017. 08. 10. 15:45
13 éve élek a párommal.Az utóbbi időben ellaposodtak a dolgok.Szeretjük egymást de én is beleestem abba a hibába,hogy megpróbáltam beszabályozni őt.Többször mondta,hogy szabadabb szeretne lenni de süket fülekre talált.Eljutottunk odáig,hogy elkezdett egy másik nővel beszélgetni a neten.Most ott tartunk,hogy össze van zavarodva.Nem tudja mit akar.Talán még nem késő hiszen 2 gyerek és erős szeretet köt minket össze.Megfogadtam, hogy nem szólok azért ha beszélgetnek.Azért sem fogok ha takálkozni akarnak.Aminek meg kell történnie úgy is megtörténik.A háttérbe vonulok és szeretem tovább elvárások nélkül tisztán őszintén.Ha Ő az enyém akkor úgy sem veheti el tőlem senki.Ha pedig elveszik tőlem akkor sosem volt az enyém.De tanultam...
1
Ildiko Kobrna
2017. 05. 03. 21:46
"Ahol nincs elvàràs, ott nincs csalòdàs" Igaz ez az én jelszavam, de nem bírom az elvàràsaimat fèlretenni! Borzasztòan szenvedek tölle... Föleg a pàrkapcsolatomban. Ès most, pont ma, mielött ezt a cikket olvastam, ott tartottam , hogy befejezem a kapcsolatunkat... Erre jött ez a cikket! Ùgy érzem, nem véletlenül. Segítség! S.O.S.! Hogyan,miképp tudnàm elsajàtìtani, megtanulni az elvàràsaimtòl megszabadulni? !?!Olvasom a cikket, ùjbòl ès ùjbòl... Köszönöm a vàlaszt elöre isIldiko

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign