aug17

A párodnak így kényelmes. Te viszont úgy érzed: visszaél a szereteteddel?

Címkék: szeretetszerelemegóbiztonságférfi

"Csak kihasználja, hogy szeretem, és hogy mindig megbocsátok, és semmit sem tesz a kapcsolatért, neki egyszerűen kényelmes így. Lehet,hogy csak játszik velem..." - panaszkodik a nő, mert nem sikerült biztonságot találnia a kapcsolatban. A férfi folyton kicsúszik a kezei közül.

A nő szeretné maga mellett tudni őt, szeretné ismerni a gondolatait, érteni a férfi érzéseit, tudni a programjait, kontrollálni az egész kapcsolatot kettejük között. Neki ez fontos, hiszen a nőt másképp szocializálják pici kora óta, mint a férfit. 

A férfi és nő jelentősen különbözőek, de mégis egyenrangúak. Egyikük se jobb a másiknál, egyszerűen csak mások. Erről sokszor írtamár. 
Abban például. hogy mi kényelmes egy férfinak és mi nem a nőnek, jelentősen különböznek.

Ami a férfinak komfortos, sőt üdén laza és kényelmesen szabad, abban a nő nem találja a megnyugtató biztonságot és számára nagyon is érthetően és jogosan lázad. Vajon tudnak-e közeledne, közelíteni az elvárásokat, elfogadni egymás működéseit?

Olvass tovább!

A párodnak így kényelmes. Te viszont úgy érzed: visszaél a szereteteddel?

A nő élete várakozásokról és a "szolgálatról" szól. Ő a hátország: nőként és később anyaként is. Ő az átölelő, gondoskodó biztonság, - az éltető anyaföld - aki csendesen, szeretettel befogad és nevelget, gondoz, szeretettel támogat és indít el az utadon. 

A férfi a felfedező, a teremtő, aki keresi az utat, kutatja a lehetőségeket. Nehezen marad egy helyben, hiszen szólítja a felfedezés lehetősége.
(Ezt ne úgy értsd, hogy újabb és újabb kapcsolatok vonzzák, nem a vadászösztön az erős - ez ugyanis egy félreértés - hanem egyszerűen a férfinak kell az, hogy mozgásban lehessen.)

A férfinek a párkapcsolat csak egy része az életnek, míg a nőnek az az egyik legfontosabb ahhoz, hogy biztonságban legyen.

A nő egy áldozat?

A nők valahol, több ezer évvel ezelőtt azonosultak egy áldozat szereppel, és ezt - feminizmus ide vag oda - ma is gyakorolják. Akármilyen is a férfi, a nő képes hamar belátni, hogy őt kihasználták és megalázták.

(Oka van az évezredes áldozatiságnak és szorosan összefügg azzal, hogy a férfi uralni akarja a nőt... de ezt most nem fejtem ki. Ez megér egy újabb cikket is.)

De, lássunk példát:

  1. Ha egy jól sikerült randi egy közös éjszakával végződik, és nem folytatódik párkapcsolatban, akkor a nő ezt úgy éli meg, hogy a férfi kihasználta, és megalázottságot érez. A szégyen is eléri, hiszen ő megadta magát a férfinek, a férfi pedig elvette, amit akart, és szótlanul továbbállt.
    Ez így áldozat-szerep. Azt a közös éjszakát a nő is épp úgy akarta, mint a férfi, sőt, lehet, hogy jobban is élvezte. Akkor hát joggal mondhatná, hogy kihasználta a lehetőséget, "kihasználta a férfit"... de nem ezt teszi.
    A nők zöme ilyenkor inkább kesereg, mert ők áldozatok lettek, akikkel a férfiak ilyenkor csak játszadoztak... :(

  2. Ha egy férfi bekerül a képbe, a nő azonnal alárendelődik. Alárendeli az idejét a férfinek és várakozik arra, hogy a férfi mikor keresi, mikor érkezik, mikor fejezi ki szándékait. A nő azonnal átadja magát.... és élete minden perce a férfiról kezd szólni.
    A férfi azonban ezt nem kérte az esetek zömében. Ezt a nő akarta így, a nő adja át magát így neki.
    A férfi egyszerűen csak élvezi az életet: boldogan jön és közeledik, amikor neki ideje, vágya engedi.

    Fogalma sincs arról - az esetek zömében - hogy a nő éjt nappallá téve rá várakozik, és 3 perceként néz a telefonjára, lesve, hogy ő mikor ír neki.
    Ha a férfi nem jelentkezik elég sűrűn, ha nem fejezi ki rajongását minden nap, akkor a nőben újra felmerül az ősi program: ő egy áldozat, akit a férfi kihasznál, akivel épp játszik.

A nő nem áldozat! A nő nem lehet áldozat attól, hogy a férfi nem teszi azt, amit a nő szeretne. Egyszerűen csak akkor válik áldozattá, ha áldozatként akar magára tekinteni. 

A valóság a színfalak mögött rejtőzik:

  1. Áldozat vagy, ha áldozatként tekintesz magadra. Ekkor azonban nincs az a társ, aki ezen változtatna, hiszen rajtad múlik, hogy mit gondolsz magadról és a szerepedről.
    Ne tekintsd magad áldozatnak, hanem lásd be, hogy neked is jó az, amit csinálsz, amiben benne vagy, különben nem csinálnád, igaz?

  2. Ismerd fel a sok elvárást, amivel épp keretek közé akarod szorítani a kapcsolódást, és amivel a férfit "megszelidíteni" akarod. Tudd, hogy az elméd hajtja a biztonságra törekvést, a férfi megszerzését, hogy a kapcsolat biztonságosan átlátható legyen! Ha felismered az egós elme ilyen működését, akkor már nem az elméd ural majd téged, hanem épp fordítva és szépen visszaállíthatod az egyensúlyodat és szeretettel élvezheted a jelen boldogságot.

  3. A férfi nem tekint téged kevesebbnek, kisebbnek, rosszabbnak attól, hogy nem keres annyiszor, mint ahányszor te ezt elvárod. A férfi  csak él, és tőled is csak azt várja, hogy ÉLJ! A férfinek teher, ha a kezébe adod az életedet! A sajátját is elég elrendeznie, nem hogy a tiédért vállalni a felelősséget!

  4. Ne várakozz hát, ne rendelődj alá, ne add az életedet a férfi kezébe, hanem ÉLJ te is! Tedd, amit szeretnél, élj, ahogy szeretnél közben! Ha épp együtt tudtok lenni, élvezd azt, ha épp nem, akkor élvezd azt! Légy és maradj a jelenben, őrizd a függetlenségedet, és így fogsz igazán tetszeni a férfinek is. 

  5. Arra figyelj, ami VAN, és nem arra, ami nincs. Ha együtt lehettek, azt tedd örömtelivé, éldd meg jól, és ne arról szóljon a találkozás, hogy szorongtok és veszekedtek azon, ki mennyit tett a kapcsolatban! Ilyen ugyanis csak 2 egós elme üzletel épp, és a szerelem teljesen elvész vagy háttérbe szorul.

Ha őszintén szeretsz - önmagadat is beleértve - akkor belátod, hogy nem lehet senkit kihasználni, és nincs olyan, hogy valaki csak játszik a másikkal:

Ha őszintén tudsz szeretni, valódi szerelemben élve, akkor adsz és adsz anélkül, hogy adni akarnál és még inkább úgy, hogy bármit is várnál cserébe.
Ha nem vársz cserébe semmit, vagy lgalábbis semmi konkrétat, akkor nem is mondhatod, hogy nem kaptad meg. Ha valamit kapsz, annak őszintén fogsz tudni örülni.

Akkor érzed, hogy valaki kihasznál és játszik veled, ha az a valaki épp nem azt teszi, amit te elvársz, amit te szeretnél, vagy amit te logikusnak vélsz és te megtennél.

Ha valaki nem így viselkedik az azonban nem azt jelenti, hogy kihasznál téged, hanem csupán azt, hogy ő egy másik ember, más szokásokkal, más tapasztalásokkal, más élményekkel. Ő nem te vagy, és te nem ő - SZERENCSÉRE.

Ne akard a másik embert a saját képedre formálni! Ne lázadj azon, hogy ő más, mint te, hiszen épp ezek azok a különbségek, amelyek miatt egymásba szeretettetek. Ezek a különbséget tudják kitárni a világot neked, nektek.
Ne rákényszeríteni akard a világodat a párodra, hanem inkább kérd meg, hogy mutassa meg neked az ő világát és ezzel tágítsa a te nézőpontjaidat! Így tudjátok egymást erősíteni, támogatni! Így tudtok egységet alkotni, harmóniában élni és önmagatokat is megélni egymás mellett tartós boldogságban.

Szóval: korántsem biztos, hogy a párod kihasznál, de az biztos, hogy azért van veled, mert neki így jó, neki így kényelmes... 

....csak hogy azért, mert neki jó, ne ítéld őt el! Inkább örülj, hogy neki kényelmes az oldaladon, és intézd úgy, hogy neked is kényelmes lehessen! Nem kell áldozati szerep, nem kell alárendelődnőd!

Inkább válts nézőpontot: teljesedj ki, légy önmagad, és alkossatok kapaszkodás nélkül, független, egész emberekként egy egész-séges kapcsolatot!

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat! 

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

https://tundersziv.hu/onismereti-programok/ego-kurzus

Korábbi hozzászólások

8
gyurcsó mária
2020. 01. 21. 15:33
Nem tudom ,ha megvan szorúlva anyagilag,hogy segithetek e neki?Nagyon szeretem de úgy érzem ő nem igazán. Több nöi profit belájkol. Tanácstalan vagyok.
7
Uram Isten! Ennyi hülyeséget! Igenis a férfiak többsége bevallottan kihasználja a nőket. A férfiak jó részének csak a szex kell a nőből. Ha azt megkapták, mehetünk utunkra. És mint a nők tudják hogy a férfiak zömében ott motoszkál a vadász ösztön, úgy a férfinak is tudják, hogy minden nőnek biztonságra van szüksége. Pont ezért nondta amit hallani szeretnél, ha kell hónapokig, aztán megkapta a tested és eltűnik a balfenéken. Jöhet a következő. Mert te mint nő igenis csak egy játék voltál. Rengeteg pasival beszélgettem az utóbbi időben és ők maguk vallják be, hogy egy punciért bármit megtesznek. És pont addig tart az izgalom számukra. Nagy gyerekek. Mert ha nem így lenne, akkor ha felteszem a kérdést, hogy csak szex kell? Akkor a válasznak igennek kell lennie. Akkor fair a dolog. Viszont ha a válasz, dehogy többet akarok (és a pasi pontosan tudja hogy ez mit indít el a bőven) akkor ne csodálkozzunk ha amikor mégis eltűnik a nő sértettnek és becsapottnak érzi magát. Lehet a nő választ, de hogy lesz-e kapcsolat, az a férfin múlik. Ha egy férfi igazán akar egy nőt, akkor az a küszöbén fog ülni, hívni fogja, találkozókat szervez. Mert elkezd kialakulni a kötődés. Nem csak néha oda dob egy csontot, hogy a nőben feléledjen a remény. Aztán ki tudja hogy még hány helyre dobálja ezeket a csontokat...
6
Kedves Erika, kedves olvasótársaim!Igen, jól látjátok, férfi vagyok. Egy férfi, aki Erika legutóbbi párkapcsolati cikkeit úgy olvasta, mint nagy százalékban érintett. Értsétek úgy, hogy, ha a "nő" szót behelyettesítitek "férfi"-vel (az én esetemben), vagy mondjuk "Zoli"-ra, (így érthetőbb), akkor minden szava stimmel. Rám. A telefonpara, a nem akar semmit, amit én szeretnék, minden, minden. Úgy, hogy a párom nő(nemű). Gyakorlatilag az összes "tankönyvi" húzást eljátszotta már - amit a pasikról leírtak valaha is. A teremtési vágy kivételével, mert az bennem bizony megvan, és mennék, vinném, élnék vele, szeretném minden porcikámmal, szívemmel, lelkemmel. De nem, a szeretetem kútba hullik. Akkor is, ha teljesen hagyom élni, nem bombázom elvárásokkal. Tényleg nem! A "játszik velem" érzés bizony megvan. Mert az tiszta játszma, amikor azt mondja, hogy "de én szeretlek". Nem hagy menni, "jó gombokat nyomogat" rajtam, és ezzel a "hatalmával" visszaél. Van ilyen ezek szerint. Abba kéne hagynom? Igen, jól látjátok, azonban ha elolvassátok Erika "meddig maradj egy kapcsolatban?" témájú cikkét, rám ismerhettek abban, aki még sokszor dühös, még ez ego-ja irányítja félelemből. Emiatt nincs még nincs letéve, elengedve. Azt hiszem, ezt most meg kell élnem, hagynom magamnak a fájdalmat, mert ez fog segíteni a továbblépésben. Ám mindezt csak úgy, hogy nem erőltetem. Az nem jó út szerintem.
5
erika hanyecz
2016. 09. 07. 18:37
Már 60 éves vagyok..két páromat temettem el. Sokáig éltem egyedül, és nem is okozott gondot. Nem mintha nem vágytam volna egy társra, de nem jött össze... a 2.párom nagyon rossz agyagi helyzetbe sodort. Ez a mai napig nyomasztó gond. Mostanában felbukkant egy volt osztálytársam, aki az első tekintetvaltáskor "magához láncolt" . Akkoriban nem volt köztünk semmi...csak én őrizgettem a szívemben titokban. A jelen az, hogy ő keresett meg...leveleztünk, telóztunk, találkoztunk. Úgy tűnt, hogy ő is kedvel engem...meg is mondta. Távol élünk egymástól..nem akarok vele összeköltözni, ő sem.. csak nem erőssege a kommunikáció! Többnyire én kerestem őt..és ez engem zavar...megalázónak érzem. Szóvá tettem, és elismerte, hogy ő ilyen volt mindig is...és udvarolni sem tud..De engem azért nagyon szeret...Én boldog lennél , ha igaz volna, de nem kapok semmilyen megerősítést...most arra várok, mikor fog keresni..már több, mint egy hete. Hívjam én??? V. várjak tovább....
4
Csak kiegészitésképp: elvárás-e az, ha szabad akaratából engem választott (immár 4 éve) partnerként, társként - vagy nem is tudom mi erre a legjobb kifejezés - és nem akrja megszakitani a kapcsolatot, mert jó együtt - akkor azokat a bizonyos szabad estéket velem töltse és ne más nővel? Mindketten éljük az életünket, a mindennapjainkat, és amikor lehetőség adódik (elég rendszeresen) illetve ő jelentkezik találkozunk. S van amikor én jelentkezem, kezdeményezek, de ő nem reagál... Erika, szerinted létezik olyan nő, akinek ez ne fájna? Mi a megoldás?
3
Nagyon jó cikk... ebben is magamra ismertem. De mi van akkor, ha minden nagyon jó együtt, tökéletes az összhang, csodálatosak az együtt töltött órák, velem teljesen elégedett, nagyon jól érzi magát, minden alkalommal elhangzanak a magasztaló, dicsérő szép szavak, ... de egy nő nem elég... minimum kettő kell, akivel páhuzamosan tart fenn kapcsolatot, persze titokban, fel nem vállalva egyiket sem. Nekem fájdalmas, megalázó, úgy érzem kevés vagyok, osztozkodnom kell, és ki kell várjam a "sorom"... mert hiába a szép szavak, ha a tetteivel sárba tipor mindent. Szerinte a laza, könnyed kapcsolat, a szabadság, a függetlenség erről szól... nem volna szabad fájjon ez nekem, mert ez természetes... ő sem féltékeny, én sem legyek az... ő sem ragaszkodik, én se tegyem... ő nem tud kötődni, én se kötődjek, mert az az Ego műve. Lehet, hogy csak önmagának akar bizonyitani a több partnerrel? Lehet, hogy óriási a szereteigénye és fél, hogy nem kapja meg, ezért egyszerre több "vasat kell tartania a tűzben?
2
Némethi Erika
2016. 08. 17. 16:41
Kedves Margit!A kérdésedből látszik, hogy még mindig nem sikerült átadnom jól, hogy mi a baj az elvárásokkal. Talán most sikerül. :)Lehet ez a vágyad és elvárásod egy társsal szemben, amit írtál. Ez mind jogos elvárásod.Csakhogy, hiába jogos, ha a párod nem teljesíti. Ha nem teljesíti, mit tehetsz? Lázadhatsz, dühönghetsz, követelőzhetsz, törekedhetsz arra, hogy változzon... IGAZAD is lesz, de ha nem teszi, akkor ott maradsz mellette a be nem teljesült elvárásaiddal szomorúan és csalódottan. Ez nem jó út. :( Hiszen ez a Te szenvedésedet jelenti. :(Akkor hát mit tehetsz? 2 utad lehet alapvetően:1. Ha nagyon szereted őt, és egyébként minden remek vele és jól meg tudod élni magad mellette, mert egyébként sok mindenben ő a legjobb társ, akkor fogadd el, hogy nem teljesíti be minden elvárásodat és bíráld fölül, hogy kell-e neked, hogy az elvárásaidat ráerőltesd (és menekülésre kényszerítsd!). Ilyenkor az a jó, ha elengeded az elvárásokat, mert nem szolgálnak, csak elszomorítanak. :(2. Ha az elvárások neked nagyon fontosak, és a társad nem tud vagy nem akar megfelelni nekik, akkor lásd be, hogy ő nem a megfelelő társ! Ilyenkor kell továbbállni és keresni olyat, akivel ezek is klappolnak.Egy nem működik azonban: szenvedni, és arra törekedni, hogy kierőszakold a párodból, amit te akarsz. Ezért ártanak az elvárások, mert aki nem tudja teljesíteni neked, az menekülni fog, te pedig szenvedsz és szomorkodsz miattuk.Amikor azt mondjuk, hogy csökkentsd az elvárásaidat, akkor nem a társadat védjük tőled, hanem neked akarunk jót.Én is éltem elvárásokkal, tudom, miről beszélek és nagyon sokat szomorkodtam, nagyon sokat küzdöttem. Amióta ezt felismertem, nem várok semmit senkitől és így rengeteg dolgot kapok, ugyanis most észreveszem, ha kapok és hatalmas érzés, csupa boldog meglepetés lett az élet. :)Így gondold ezt át!... és igen: kell a társ! Arra kell, hogy megoszthasd vele a jót, és közösen teremthessetek egy közös jó világot. :) A társ nem arra kell, hogy közösen oldjunk meg problémákat, és hogy ne legyünk magányosak! :) A kapcsolat sokkal teljesebb lesz, ha így közelítik az emberek.Sok sikert kívánok! Szeretettel: Erika
1
Kedves Tündér, pár hónapja olvasom írásaid, néha egyet értek, néha nem, ez így is van rendjén. Amit egos elmém nem tud megérteni, az ha boldogan elvagyok magam is, nem függők a társam szeretetétől, nem számít mennyit van velem, nem várok el tőle semmit, akkor minek kell még társ. De tényleg ha nincs semmi elvárásom ,minek kell a társ. Nem azt mondom, hogy lesse minden óhajom , de hogy elmondjam milyen élményben volt részem, meg kell hallgasson , hogy zenét hallgassunk együtt, ott kell legyen, stb. Kérdésem még van, de majd máskor. Lehet, erre sincs időd válaszolni. Elvárás nélkül írtam.

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign