máj28

Kell vállalnod felelősséget a kapcsolatodért?

Címkék: szeretetbiztonságegópárkapcsolatfelelősségfelelősségtudat

Ez ismét egy nagyon fontos téma, amiről talán mind azt gondoljuk, egyöntetű felkiáltással, hogy: "Igen, kell!" Azonban azt, hogy mi a felelősség, hogyan vállald, és tulajdonképpen miért tudsz vállalni, és miért nincs értelme, az már nem ilyen egyértelmű.

A legtöbben pedig bele se gondolnak abba, hogy tulajdonképpen miért is akarnak ők felelősségre kényszeríteni egy társat, és ha róluk magukról van szó, ők vajon, mire vállalnak felelősséget?

Olvass tovább!

Lehet, hogy többször is átfutod a cikket, mert első olvasásra talán ismét azt fogod érezni, hogy beletenyereltem egy nagy kérdésbe, és bizonyos pontokon tiltakozik is majd az egód, más pontokon viszont érezni fogod, hogy egyet érteni könnyebb... nemondom, mi a jó, és mi a rossz, egyszerűen csak mutatok ismét egy nézőpontot, hogy lásd, mi minden történhet és történik...

Kell vállalnod felelősséget a kapcsolatodért?

Azt tudod, ugye, hogy nem tehetsz boldoggá egy másik embert?
Vagyis, ha a párod nem akar boldog lenni, akkor te a fejed tetetéje is állhatsz, akkor sem fogod tudni elérni, hogy ő boldog legyen! így hiába is vállalnál felelősséget azért, hogy boldogságot adj valakinek! Igaz?

Azt is tudod, ugye, hogy hiába ígéred meg, hogy egy életen át kitartasz a párod mellett hűségben, jóban és rosszban,  betegségben és egészségben, azt sem tudod, mire teszel ígéretet, hiszen nem láthatod előre a körülményeket, önmagadat, a párodat, a jövőtöket 3 nappal sem, nemhogy évtizedekre?

Akkor mégis, hogyan lehetsz "biztonságban" egy párkapcsolatban? Hogyan, milyen alapokra építkezhetsz, ha semmi sem lehet teljesen biztos?

Amikor azt gondolod, hogy csak érzelmi biztonságban tudsz tervezni - pl: gyereket vállalni, hitelt felvenni, házat venni, közös céget alapítani - akkor tulajdonképpen egy "szerződést" próbálsz kialakítani a párkapcsolatodban. Ebben mind a ketten tesztek egy-egy vállalást a közös cél, a közös jövő érdekében, és ÍGÉRETEKET tesztek arra vonatkozóan, hogy ezt így meg nem szegitek. Teljesen érthető és jogos, hogy törekszel a biztonságra, hiszen komolyan veszed az életet, és felelősségteljesen akarod élni azt a jövődben is.

A felelősségetek  pedig eztán ott van, hogy ezt az ígéretet, vállalást vagy szerződést be tartjátok-e! Igaz?

A felelősség miről  is szól?

A felelősség azt jelenti, hogy képes vagy felmérni és tudatában lenni annak, hogy a tetteidnek következményei, hatásai vannak- Hatásai a saját, és többnyire a mások életére is.

Nagyon fontos azonban, hogy a felelősség nem csak akkor lép életbe, amikor egy-egy esemény  vagy tett már megtörtént, hanem akkor is, amikor még csak tervezed a cselekményt. Vagyis a felelősség időben előre is érvényes: ha tudod, hogy tenni fogsz valamit, számolj a következményeivel is!

Ha van benned felelősség-tudat, akkor tudod, hogy mi az, amiért vállalhatod a felelősséget, és mi az, amiért nem! ... és ez a kulcs! Vagyis nem ígérhetsz olyat, amiről tudod, hogy arra nincs a jövőben ráhatásod:

Nem vállalhatod azért a felelősséget, hogy:

  • hogyan fogsz érezni valaki iránt x év múltán.
  • hogy hűséges tudsz-e maradni érzelmeidben, vagy fizikailag x év múltán is
  • hogy egészséges maradsz-e
  • hogy boldoggá teszel valakit
  • ...stb.

Nem vállalhatsz felelősséget olyasmiért, amire nincs ráhatásod, ami nem csak rajtad múlik, ami érzelmeket garantál, ami évtizedekre szól. Nem vállalhatsz felelősséget olyanért, amiről nem tudhatsz, amiről nincs bizonyosságod, és ami sosem volt a tiéd. 

Tudd azonban, hogy azért kérik és kéred a felelősséget és felelős-ígéreteket Te magad is, mert számodra is fontos, hogy az életed kiszámítható legyen, hogy biztonságos, átlátható, tervezhető legyen. Szeretnéd a párodat - hisz ő a boldogságod forrása - magad mellett bebiztosítani, ha lehet, akkor elkötelezni, kisajátítani, kontrollálni. Azért is szeretnéd mindezt, hogy nyugodtan hátradőlve kipipálhasd ezt a boldog, biztonságos hátteret, mint "biztos pontot" az életed sok-sok változó és kiszámíthatatlan területe között. Nem hiba, nem eretnekség, hogy garanciákra törekszel, csak lásd meg, hogy az érzelmek világa egy olyan terület, ahol nem várhatsz el garanciákat.

A felelősség, és ígéretek tehát a párkapcsolatban az egód számára fontos. Az egó törekszik ismét biztonságra, az egó félti a boldogságodat, az egó akarja a párodat kontroll alatt tartani, irányítani, és elvárások közé terelni. Ez az elvárás azonban, ahogyan minden elvárás, tulajdonképpen nem a párodról szól, nem is a szeretetről, hanem tulajdonképpen rólad és a "vélt" biztonságodról.

Képzeld el, hogy megígérted a párodnak, hogy mellette leszel, hogy el nem hagyod - történjen bármi! Csakhogy a mindennapok néhány év múlva felőrlik a kapcsolatot. Nem tudtok megbeszélni egy tucatnyi fontos dolgot, elmentek egymás mellett, már nem jut idő arra, hogy mindennap egymásért éljetek, már a kapcsolat leginkább egy társas magányra emlékeztet. Ha nem tudtok egymás mellett kiteljesedni, ha elmennek egymás mellett az igényeitek, ha nem egy irányba és nem egy ütemben változtok, akkor a vállalás és ígéret a közös célokért a közös jövőben őrült nagy teher lehet. 

A kapcsolat úgy feneklik meg, hogy már inkább teher, mint öröm. Nem tudtok azonban távozni egymás életéből, hiszen egyszer elköteleződtetek, egyszer ígéretet tettetek, egyszer felelősséget vállaltatok a közösért. A felelősség és korábbi ígéret együtt tart, de már olyan béklyót jelent, ami megfojt titeket. A viták a "csapda" miatt szaporodnak, a félelmek nőnek... és ez kihat mindenkire a családban: a gyerekekre is.

  • Szerinted jó az a családnak, ha ilyenkor a korábbi ígéretek miatt együtt maradnak?
  • Jó az annak a nőnek vagy férfinak, akivel csak felelősségtudatból marad a párja, miközben tudni vélhető, hogy valahol máshol ő boldogabb lenne?
  • Vajon meg tudja élni magát a felelősség "poklában" valaki is egy ilyen családban?

Azt mondod most talán, hogy: "nem! Ha ilyen rossz a kapcsolat, váljanak, és legyenek inkább külön boldogok!"
Ez remek meglátás, kivéve akkor, ha az egyikük még jobban ragaszkodik a közös vállalásokhoz. Ha egyikük ragaszkodik, de a másik inkább tovább lépne, akkor az egyik félelmeiből - hogy egyedül marad - harag és számonkérés lesz. Úgy fogja értelmezni, hogy a távozó fél cserben hagyta, hogy az ígéreteit megcsalta, hogy nincs benne felelősségtudat! Igaz?

Számonkérheted azonban most azt az ígéretet, hogy: "azt ígérted, boldog leszel velem? Azt ígérted, hogy mindig szeretni fogsz? Azt ígérted, hogy nem hagysz el sosem?

Nem! Hiába hisztizel, hiába toporzékolsz, nem tudsz szeretetre vagy szívből maradásra késztetni valakit, akit másfelé szólít az élete, a lelke...Hiába nevezed felelőtlennek... valójában nem kötheti érzelmileg egy egós ígéret.

Azt gondolhatod most, hogy ha valódi a szeretet és valódi az elköteleződés, ha valódi a felelősség, akkor nem hagyja a páros ellaposodni a kapcsolatot. Igen, ez lehetne egy jó gondolat, csak valahogy a statisztikák nem ezt igazolják: úgy tűnik, hogy a legtöbb kapcsolat nem egy életre szól... és épp azért nem, mert az elvárások felfordítják azokat. Ezekben nincs valódi elfogadás és szeretet egymás iránt: csak ígéretek, elfojtások elvárások és félelemből fakadó alkalmazkodások.

Akkor hát miért vállalhatsz, és miért kérhetsz felelősséget?

"Én nem ígérek olyasmit, ami nem az enyém, vagy, ami oly távoli, hogy túl sok minden befolyásolhatja. Nem teszek ígéreted neked olyasmiért, hogy te biztonságban légy! 

De!
Azt elmondhatom, amit most érzek: azt, hogy szeretlek! Azt elmondhatom, hogy most, és amíg ezt érzem, addig minden szándékom is az, hogy tegyek érted, értem, értünk. Azt elmondhatom, hogy most fontosabb vagy nekem mindennél, és szinte bármit megadnék vagy megtennék - meg is teszek és meg is adok - hogy boldog legyek veled, és örömeimet megosszam veled. Elmondom azt is, hogy ha az érzelmeim változnak, ha én változom, akkor azt épp így, időben elmondom majd, és törekszem arra, hogy  segítselek, támogassalak mindabban, amit utána tenni szeretnél, vagy tenni fogsz. 

Nem tudok ígérni valamit, ezért ígérek: "semmit", és egyszerre mindent: vagyis azt, hogy köztünk bármi - és még annál is több történhet. Szabadságunk épp attól teljes, hogy együttműködünk, hogy SZÁNDÉKUNK van arra, hogy tegyünk a közös célokért, de nem hazudunk olyan ígéretet, amivel korlátoznánk egymást szabad döntéseiben"

Felelősséget vállalok a jelenben hozott döntéseimért, a tetteimért, és tudatában vagyok az érzéseimnek, és szavaimnak! Felelősséget vállalok azért, hogy saját magam a boldogságomra törekszem, amiben szándékom szerint helyet adok neked is!

A SZÁNDÉK az, ami a felelősséget valóssá teszi, és nem az ígéret.
Ígérhetsz hűséget, ha később nem lesz szándékod tartani azt. Ígérhetsz őszinteséget, ha később nem lesz szándékod azt tartani... akkor mindez mit sem ér. Ugyanakkor csak magadhoz lehetsz hű, és elsősorban ígéretet is csak magadnak tehetsz...

Szóval a felelős akkor vagyok, ha nem kényszerítelek olyan ígéretre, amit nem tudsz teljesíteni, és én se hazudok ilyet...

Felelős akkor vagyok, ha tudom, hogy a kapcsolat vége bármi lehet, és nem máson verem le a "bajt".
Felelős akkor vagyok, ha nem kérlek számon egy olyan ígéretért, amit te évekkel ezelőtt azért tettél, hogy én akkor ott jobban érezhessem magam, biztonságot nyerhessek.

Ha azonban mégis tudod ezt tartani...

Ha Te képes vagy arra, hogy a kapcsolat elején tett ígéreted szerint kitarts jóban és rosszban, hűségben és betegségben a párod mellett, akkor az azt jelenti, hogy olyan mélyen kötnek az ígéreteid, hogy te tulajdonképpen abba betegednél bele, ha azokkal szembe kellene menned. Ha neked sosem okoznak az ígéreteid disszonáns érzést, ha fel se merül benned, hogy ellenük tegyél, akkor te nagyon szerencsés vagy!

Nem jobb vagy, és nem felelősebb vagy másoknál, csak egyszerűen olyan erősek benned ezek a "kódolt programok", hogy benned fel semerül, hogy ne tarts ki, hogy ne légy hűséges, hogy ne a párod mellett éld le az életedet!

Ez azt jelenti, hogy neked nem okoz szenvedést az, hogy megfelelj másoknak és az ígéreteidnek, de nem jelenti azt, hogy a párod is ilyen, mint te! Ha te magadból kiindulva tőle is ezt várod, akkor könnyen csalódhatsz... pedig a párod nem felelőtlen, csak épp olyasmit ígért meg neked - kérésed szerint - ami az ő életében nem garantálható. 

Nem vagyok a felelősség ellen, épp ellenkezőleg: nekem az nem tud felelősség lenni, hogy olyasmiért vagyok valaki mellett, mert volt egy ígéretem, miközben tudom, látom, hogy így a kapcsolat már nem szolgál, csak árt mindenkinek.

Ha felelős vagyok, akkor tudom, hogy a boldogság nem függés, és nem ragaszkodás... épp ezért minden felelősség tudatában segíteni kell magunknak, hogy a szívünk szerinti boldogságot válasszuk! Ha ezt választjuk, akkor viszont együttműködően tudunk lezárni egy ilyen kapcsolatot: hazugságok és önámítás, számonkérés és hitegetés nélkül! Ez a felelősség!

A szeretetnek nincs szüksége ígéretekre és bizonyosságokra. A szeretet megértő és támogató, elfogadó és épp így felelősség teljes, hogy mindent beletesz, de nem kényszerít ígéretekre!

Gondolhatod teljesen másképp,és örülnék, ha megosztanád velem. Ez a téma ugyanis nagyon sokféle megoldást és nézőpontot takarhat.

Az pedig a felelősségre is igaz, hogy a harmóniádat az adja, hogyha az eszed (egód) és szíved (valódi vágyaid) egyetértenek. Ami szívedből jön, azt értesd meg az egóddal, elméddel - mert vele lehet "beszélni", és az ő asztala a megértés. Ha az elme megért, akkor könnyebben tér meg a szíved szavára, és kiegyenesedik az utad a boldogságod felé.

Ha úgy érzed, egyedül nehéz, és szívesen indulsz el a kalandra a segítségemmel, és még néhány hozzád hasonló társsal, akkor olvass itt tovább:

Szeretet-Kurzus - szeretni jól, boldogan

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is az alábbi linken, és tarts velünk, ha kérdésed van, ha beszélgetni vagy barátkozni szeretnél! 
Tündérszív Szeretet Csoport

Korábbi hozzászólások

7
szeretjük egymást de a munkaügyi tanulmányai véget nem jut annyi időnk egymásra..ő ugy érezte hogy jobb lenne véget vetni a kapcsolatnak én az elenkezőét érzem..mondtam neki nem számit mennzi időt kell várnom rá kivárom s megértem hogy elfoglalt.nem hagytam elmenni igy maradt..de most ettől a ciktől ugy érzem vissza tartom a boldogságtól felmerült most bennem lehet boldogabb lenne nélkülem.ő az egyetlen akibe bizom s akivel együtt szeretnék élni..ezt a cikket azért olvastam el mert tanulni szeretnék felelősséget válalni.
6
Sosem is voltam es Nem is leszek muvesz Mas erdekel Gyermekem meghaltEgyedul ohajtok maradniŠmit tudok tenni. TeszemLa bam Lep lelkem sir Nem akarok ezen tullepniEzt magammal cipelem vegleg Szamomra Nincs Tobbe un.nepZsolt es Denes es BalazsUdv jutka
5
Ez zseniális! Köszönöm, hogy megosztottad! :)
4
Némethi Erika
2016. 05. 30. 07:34
Kedves Róbert!Ez a cikk nem erről szólt. Természetesen mindenki a saját szűrőjén, a saját tapasztalásain át értékeli és engedi be az információkat, így nálad bekapcsolhatott valami a cikk elején, ami miatt tulajdonképpen nem láttad meg a valódi mondanivalót, sőt ellentétesen olvastad ki azt. Aki szívvel él és dönt, az szeretettel dönt, és nem érdekből. Aki nem szeretettel döntött, az nem szívből tette, még ha azt kommunikálta is. Az csak az egóját röptette magaslatokba. A cikk arról szól - és aligha hiszem, hogy ez ellen valójában tiltakoznál - hogy ne hazudj, és ne is várj el hazug ígéreteket csak azért, hogy pillanatokra jól érezd magad! E helyett inkább szeress, és élj! Élj meg minden pillanatot, és ne aggódj a jövő miatt, hisz azzal kiszakadsz a jelen öröméből.A kapcsolatfüggés pedig nem ad büszkeségre okot - egy kapcsolatfüggő társat nagyon kevesen tudnak tolerálni. A szabadságban tud a szeretet áramlani, és nem abban, ha teherként, ragaszkodva, kapaszkodva csügg az ember a társán. Bízom benne, hogy boldog kapcsolatban élsz, - akkor is, ha épp nem így tűnt a kommentedből - és hogy abban se sajgó függés, se ártalmas hazugságok nem ütik fel a fejüket!Szeretettel: Erika
3
Véleményem szerint a cikk írója egy nárcisztikus személy nézőpontjából írta a cikket - rájuk jellemző az "éljünk a pillanatnak", "csak a szívemre hallgatok", "ma szeretlek, de nem tudom, mit hoz a holnap" lózungok. Sajnos tudom, három évig hagytam megvezetni magam egy ilyen nő által...A spirituális tartalmú cikkeknek egyébként legalább a felét önző, énközpontú nárcisztikusok írják és ügyesen csomagolják a "megvilágosodott tudatosság" cukormázába. Normális földi halandó csak kapkodja a fejét - a kapcsolatfüggő földi haladó (mint amilyen én is voltam!) pedig önmagát megerőszakolva megpróbál ezeknek megfelelni... aminek következtében komolyan sérül.Ez a cikk veszélyes a normálisan gondolkodó emberre.
2
Somhegyi Tamás
2016. 05. 29. 17:00
Abraham-Hicks javaslata a házassági fogadalomra:"Üdv, Barátom! Teremtőtársakként vagyunk itt. Azt remélem, hogy házasságunk (vagy kapcsolatunk) mindkettőnk megelégedésére szolgál majd minden elképzelhető módon. Szeretném felfedezni, hogy ki vagyok én és ki vagy te. De az a legfontosabb számomra, hogy boldog legyek, és így téged is boldogságra ösztönözzelek.Nem vállalok felelősséget az életedért. A saját életemért vállalok felelősséget. És arra számítok, hogy nagyon jól fogjuk érezni magunkat. Előre érzem, hogy életünket élve minden jó közül a legjobb élményben lesz részünk - mert az a szándékom, hogy erre törekedjek. Maradjunk együtt, amíg jól érezzük magunkat. De ha már nem érezzük jól magunkat együtt, váljanak szét útjaink - akár gondolatban, akár fizikailag. Maradjunk hát együtt, míg a hiány el nem választ."Ugyancsak az ő szavai: "A mi nézőpontunkból egyetlen egy dologért tartozol felelősséggel: a saját érzelmi állapotodért."
1
Czebei Magdolna
2016. 05. 29. 14:39
Szia!A cikked megdöbbentett , mivel hajszálpontosan a házasságomról , rólunk és a felbomlásról szól.Borzalmasan csalódott vagyok, becsapottnak, eldobottnak és értéktelennek érzem magam. 19 év után szegte meg szinte minden ígéretét, és ezt nem tudtam eddig feldolgozni.Nagyon nehéz helyzetbe kerültem érzelmileg, erkölcsileg és anyagilag is, mert nem tartottunk ki egymás mellett.Segítségre lenne szükségem ,mert a gyerekünket is elmanipulálta tőlem.Szinte alig van kapcsolatom vele.Nehéz így egyedül, néha azt érzem nincs is értelem.Van segítség? Megrekedtem érzelmileg.Várom a válaszod.Szép napot ! Magdi

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign