nov29

Mérgező gondolatok, tönkretett boldogság...

Címkék: játszmaelmeegógondolatboldogságmegcsaláskihasználszenvedés

 A boldogság fejben dől el - hangzik a mondás, amit sokan félreértenek...

Akik félreértik, azt hiszik, hogy ez a kijelentés arról szól, hogy csak dönteniük kell a boldogság mellett és máris boldogok lesznek.
Hogy is lenne ez így?
Az ember persze gyorsan ráébred, hogy hiába döntene így, az ELVÁRT boldogság mégsem akar megérkezni. Csalódottan legyint az ilyen és hasonló hangzatosan sikergyanús mondások felett és rögvest átverést és ostoba okoskodást sejt mögöttük.

Azonban, ha nem érted félre ezt a mondatot, gyorsan rájössz, hogy nagyon is működik.
Sőt, olyannyira igaz, hogy a boldogságodat FEJBEN "döntöd" el, hogy a tudatosság kulcsát is megtalálhatod általa. Ehhez azonban helyesen kell értelmezni ezt mondatot.

Mi is van a "fejedben"? 

Gondolatok! A fejedben gondolatok vannak. 
A "gondolat" szó azonban a "GOND" szón alapszik. Avagy az elméd dolga az, hogy feldolgozzon információkat, amikre megoldásokat akar kreálni. Többségüket azért akarja az elméd megoldani, mert GOND-nak minősíti.

Sőt, - amíg a fejedben létezel, észre is veheted, hogy - az elméd előbb-utóbb mindenből gondot varázsol. Nem pontosan ez a dolga... de mondjuk úgy, hogy az elméd csak teszi a dolgát.

Amikor pedig már teljesen az elméd irányít téged - és nem te irányítod az elmédet - akkor a gondok elhatalmasodnak rajtad.

Ezt éled meg az agyalás során. Ez történik veled a napod nagyrészében: azonosulsz a gondolataiddal, és mindent elhiszel magadnak, ami a buksidban szöget ver.

A gond pedig itt van: minél jobban uralnak a fájó gondolataid, tévképzetek, őrült agyalások, annál biztosabb, hogy felőrölnek a gondok. Vagyis minél többet gondolkodsz, annál boldogtalanabbá válsz.

Így aztán már láthatod, hogy a boldogtalanságod valóban fejben dől el! Azokon a gond-olatokon úszik tova a boldogság, amiket igaznak vélsz, miközben csak fájdalmat okoznak neked.

A gondolataid így okoznak benned szenvedést...

Ráadásul vannak tipikusan fájdalom-erősítő gondolatok. Jó, ha ismered magad, rálátsz ezekre és egyszerűen a jövőben megtanulod ezeket jól kezelni. 

Olvass tovább, legalább kiderül, miért agyalsz annyit és mi alapján születnek a gondolataid a fejedben, amikből aztán korlátok, szenvedés és problémák születnek!

Mérgező gondolatok, tönkretett boldogság...

Mi alapján születnek a gondolataid?

Születésed óta tölti meg az elmédet a külvilág hasznosnak vélt információkkal, megoldásokkal, tudással, gondolatokkal. Megmondják, miben higgy, mihez tartsd magad, mit tekints értéknek, mihez alkalmazkodj, mi a normális, mi a jó és mi a rossz. Ezekhez hozzáadódnak saját megélt tapasztalataid és a másoktól ellesett minták, és normák és máris összeállt a buksidban egy mix, avagy felépült az ELMÉD, az egód, a személyiséged. 

A fejedben lévő gondolatokhoz, elvekhez, szabályokhoz, hitrendszerekhez tartod magad és úgy hiszed, hogy minden igazság ott van. Olyannyira képes vagy bedőlni az elméd "igazságainak", hogy akár mások felett is képes vagy ítélkezni, vagy másokkal is képes vagy összezördülni, hogy megvédhesd mindezt.

De, ha ezt a külvilág építette fel benned, a fejedben, akkor hogyan is lehetnél azonos a gondolataiddal?
Hogyan hihetnéd, hogy TE az vagy, amit gondolsz?

Ugye, milyen érdekes? ... és milyen sokan hiszik azt, hogy ők egyenlőek a saját gondolataikkal és még csak fel se merül bennük, hogy a gondolatok, amikhez épp IGAZ-odni akarnak, talán nem is valóságosak. Mi van, ha más az igazság? Vagy mi van, ha más IS igaz lehet?

Így megy ez születésed óta - és bizony jópár gondolat megkövült időközben benned és már nem is másokkal vitázol miattuk, hanem önmagadat küldöd padlóra!

Miért teszed magad tönkre mérgező gondolatokkal? ... és észreveszed ezeket?

Mutatok egy példát arra, hogyan tudja tönkre tenni a napodat például az a gondolat, hogy: "a párod kihasznál!"

A minap a gyerekeimmel beszélgettem erről, mert az egyikük felvette ezt: 

"Anya, azt mondják a többiek, hogy Peti csak kihasznál
(Peti a szerelem maga egy cuki kispasi képében :)
"Óh, és ez téged elszomorított?" 
"igen"
"Azóta rosszul érzed magad, amióta ezt mondták?"
"igen"
"Addig pedig jól érezted magad Petivel?"
"igen"
"No, látod? Ezért butaság ez. Aki kitalálta, hogy Peti kihasznál, elrontotta a kedvedet ezzel a butasággal."

"hm... és ha mégis csak kihasznál?"
"Rendben, lássuk másképp! Vajon mire használ ki téged Peti? Vagyis mit nyer azzal, hogy itt vagy "neki"?
"Hááát, azt, hogy menőzhet..."
"Értem, kincsem, akkor hát Peti azzal menő, hogy te a "csaja vagy"?
"igen, anya!"
"Akkor hát - figyelj jól a kérdésre - Petinek mit is jelent az, hogy te vagy "neki", vagyis mitől is menő ez a Peti?"
"Jéé, hát tőlem, vagyis miattam!!!"
"Bizony, ilyen értékes vagy! Aki pedig azzal rontja a kedvedet, hogy buta bogarakat ültet a füledbe, az azt hiszem, csak épp irigykedik... mert neki is értékes vagy, csak épp ő most Peti mögé szorult a fontossági sorrendben"
"tényleg" Akkor szupiii!" 

Valójában nincs olyan, hogy "kihasználni valakit", ... és ha úgy hiszed, hogy van, akkor csak azon mélázz el csupán, hogy miért mindig utólag fájdítod ilyen gondolatokkal a szívedet, és mi volt közben?
Ahogyan a gyerekem: Te is nyertél valamit a kapcsolat által. Különben nem lettél voln benne. Neked is csak adhatott a kapcsolat valamit, különben rég kiszálltál volna...

Kár, hát utólag egy rosszabb agyalós pillanatban azzal a buta gondolattal forgatnod magadban a kést, hogy téged csak kihasználnak és nem értékelnek. Ha csak nem kényszerítettek, akkor téged sem használtak ki. Ha önként adtál, ha önként voltál jelen, akkor te is nyertél a kapcsolódásból.

Légy őszinte önmagaddal és valld be magadnak, hogy neked mit adott a kapcsolat, és tanulj belőle önmagadról! 

Vagy egy másik példa:

Elterjedt egy szintén mérgezően kitekert mondás: "Azért csalt meg a párod, mert nem adtál meg valamit neki"

Hány és hány nő szenved és bántja magát ezzel a gondolattal, és ostorozza magát tucatnyi kérdés közepette, hogy vajon miért is nem volt ő elég a párjának? Hogy lehet, hogy mégis úgy érezte a férfi, hogy nem kap meg valamit, miközben ő - a nő - millió lemondás árán is éjjel-nappal a férfinak élt? Hogy lehet, hogy nem volt elég a szex, hisz hetente többször és bármilyen kreativitással élvezte a nő is a szexet. Közben jól főzött, rendet tartott, jó társaság volt a beszélgetésekhez is... 

...és a megcsalt nő önmagát okolja a párja hűtlenségéért, és úgy érzi megalázták, hiszen most mindenki azt hiszi, ő nem tartja jól a párját, hogy az a "szegény pára" más nőknél keresett vigasztalódást...

Látod? Egy ostoba mondat, egy buta félreértés tökéletesen tönkretette a nő önbecsülését... pedig a valóság még csak meg se közelíti ezt!

Hogyan érted félre ezt mondatot, és miért nem vagy Te a hibás, ha a párod más nőnél is keresi a kikapcsolódást?

Te mindent megadtál. Mindent, amit TE tudsz adni! Mindent, ami TE vagy!

De közben a párod olyanra vágyott, amit még nem próbált ki, olyanra, amit, ha meggebedsz, akkor sem fogsz tudni megadni neki. Ne a szexre gondolj... ezt bárki megadja. Nem ez a lényeg.
De, meg tudod-e adni azt például, hogy milyen a szex egy fekete bőrű nővel, vagy egy... stb, stb. Érted már? Igen, nem adtál meg valamit.

Ez nem HIBA! Nem a te hibád. Te Te vagy! Ha a párod megcsalt, nem te vagy kevés, hanem egyszerűen benne fogant meg valami olyasmire az igény és kíváncsiság, amit ő meg akart élni. Azért tette, mert ő önző volt, és nem azért, mert téged akart bántani és nem is azért, mert te nem adsz meg neki valamit, amit egyébként neked kellett volna megadni.

Nem tudsz megadni olyat, amilyen nem vagy, így ez nem is várható el tőled.

Ez ugyan a megcsalatás fájdalmát még nem feledteti veled, de azt a buta gondolatot, hogy Te kevés vagy és hibás a párod hűtlenségéért, biztosan kioldja.

Egy harmadik példa pedig az a mondat, hogy: "egyedül is légy boldog!"

Ez a mondat mindaddig dühíteni fog, amíg félreérted. Ami pedig dühít, azt biztosan ki is zárod magadból és nem engeded, hogy kezelést nyerjen benned.

Amit nem fogadsz be, arra nem lesz megoldásod! Ne feledd, épp ezért nem érdemes kizárnod dolgokat az életedből vagy a figyelmed köréből!

Az, hogy "egyedül is légy boldog", egy félreértés. Így hangzik helyesen: "fedezd fel magadban (benned) a boldogságot"

Ez pedig így azt jelenti, hogy vedd észre, hogy csak te, és kizárólag Te vagy a felelős a saját boldogságodért! Te tehetsz érte.
Azért TE, és TE, mert a boldogság te vagy, ott van benned. Senki sem élheti meg helyetted. Senki se akadályozhatja meg, senki se követelheti, hogy ne legyél boldog. Fordítva is igaz: akár a csillagot is lehozhatja valaki neked, ha te inkább szenvedni akarsz, szenvedni fogsz! Így aztán egy biztos: nélküled nem lehetsz boldog!

Ha ezt már érted és ÉLED is, akkor pedig minden kapcsolatod gazdagabb, színesebb és boldogabb lesz!

Felejtsd el, hogy magányosan boldogabbnak kéne lenned, mint másokkal! Másokkal színesebb a világ, gazdagabb az élet, teremtőbb, inspirálóbb a léted, de ettől még, a boldogságod benned van... a többiek, mások csak hatni tudnak rád, de minden RAJTAD múlik.

Most már talán látod, hogy szinte minden azon múlik, hogyan gond-olkodsz!

  • Amit te problémának akarsz látni, az neked probléma lesz.
  • Amit játéknak akarsz látni, az játék lesz.
  • Amin dühöngeni akarsz, azon dühöngeni fogsz!
  • Amin nevetni akarsz, abban meg fogod látni a vicceset.
  • Amiben meg akarod látni a megoldásokat és lehetőségeket, abban meg fogod látni!

Változtasd meg a gondolataidat, változtasd meg a nézőpontjaidat és keresd mindig a lehetőségeket, ötleteket és megoldásokat magadban a hibák helyett!

Fedezd fel a saját működésedet!
Ha szeretnél önmagadról többet megtudni, rálátni saját játszmáidra, melyeket önmagaddal játszol, ide kattints, itt hasznos segítséget találsz és még karácsonyra is ajándékozhatod: A könyvről... >>>

Korábbi hozzászólások

7
Kedves Erika,Köszönöm a válaszod. Miért baj az ha sokszor kell átélni a "rosszat"? Miért baj ha rombol egy ideig? Mi a "rossz" és mi a "rombolás" ? Én azt Érzem hogy mindennek van kifutási ideje. Jónak, rossznak is. Inkább bátornak kellene lenni felvállalni jót és rosszat is.Valahogy Érezni mi kell és mi nem.
6
Kedves Gabi!Bizony, meg kell élni. De, mire eljutsz oda, hogy tudd, a gondolataidban a kulcs a megoldáshoz, nagyon sokszor megéled. Addig 100-szor, 1000-szer azonosulsz vele, és túlzott mértékben rombol is. Még a tudatosan erre figyelők is alámennek a gondolataik hatásainak. Szóval, ne dőlj be az elmédnek most se, épp csak el akarja hitetni veled, hogy nem lehet hatásod rá. Agyafurt kis elme. Szeretem. Így működik. Ez a dolga.
5
Kedves Róbert!Nem mond ellent ez a kettő. Az emberek azt gondolják, pl: a "nem adtál meg valamit" mondat mögött, hogy nem adtad meg a szexet. De ez általános. Az emberek általánosítanak, és az rombol. A szexet ugyanis megadhattad, de pl azt, hogy az milyen egy bizonyos nővel, azt nem adhattad meg. Ez a fejezet ezt fejti, vagyos megadtad, amit meg tudsz adni és ne rágd magad azon, amit mem tudsz.
4
Amikor elolvasom a cikkeket mindig egyet értek, viszont mindig marad bennem valami. Olyasmi hogy "mondok is valamit, meg nem is" Logikusan mindig igaznak érzem, viszont szerintem nem így működik hogy "változtasd meg a gondolataid". Nem megy. Át kell élni azt hogy kevés vagyok néha. Automatikus reakció, mígnem addig át nem élem hogy már nem hat rám. Ezeket nem lehet kikerülni, át kell élni. Kinek mit. Fáj, ha rosszul bánnak velem, és addig fájni fog, amíg meg nem tanulom. Lemegy a mélybe, aztán amikor kell feljön. Ez miért baj? A boldogságomért szerintem akkor tehetek valóban ha átélem a mélyig hogy semmit nem tehetek érte. Mndaddig üres frázis. Ki mit hoz. Ki tudja ezt? Valahogy érezni lehet. Én most szenvedek. De érzem lesz értelme, mert előtte úgy szenvedtem hogy azt éreztem nincs értelme. Termékeny szenvedés. Utána jobb lesz. De most nem jó, ez az ára.
3
Molnár Róbert
2017. 12. 02. 13:00
.Ez szöges ellentmond egymásnak: "Ne a szexre gondolj... ezt bárki megadja. Nem ez a lényeg. De, meg tudod-e adni azt például, hogy milyen a szex egy fekete bőrű nővel, vagy egy... stb, stb. Érted már? Igen, nem adtál meg valamit."
2
Lelkes Csilla
2017. 11. 30. 06:47
Kezdem felismerni. A most hatalma katarzis volt számomra. Mégis újra agyalok, bár elkapom már a gomdolatot... nem könnyű hisz 40 éve beidegződött .
1
Agyalok!!!

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« márciusmárc2024 áprilismájusmáj »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign